Een scherper zicht? Dat kan met deze tips voor gezonde ogen!

We spenderen veel tijd aan het onderhouden van ons lichaam door gezond te eten en een goeie work-out nu en dan. Maar hoe zit het met onze ogen? Wist je dat als je terug scherper wilt zien, je ogen ook een work-out kunnen gebruiken? Er zijn heel wat oefeningen die je zelf kunt toepassen om je zicht terug scherper te krijgen. Ik vond er wat handige info over. En aangezien ik zelf lenzen draag, leek het me wel interessant om dit eens te proberen.

Allereerst, daar is ‘ie weer. Slaap! Om je ogen gezond te houden, is het belangrijk dat je voldoende slaapt. Maar het helpt ook om overdag je ogen geregeld even te sluiten. Doe je ogen enkele seconden dicht en druk met twee vingers op je oogleden. Laat je vingers vervolgens weer los en herhaal de oefening een vijftal keer. 

De meeste mensen rollen met hun ogen als ze zich geïrriteerd voelen zonder te beseffen dat dit eigenlijk heel goed is voor de ogen. Door je ogen zachtjes van links naar rechts te rollen in een cirkel, kun je je zicht weer verbeteren. Rollen met je ogen is gezond, maar ook verbaasd kijken is goed voor je ogen. Dit doe je door je ogen zo wijd mogelijk open te houden en ze daarna terug te ontspannen.

Naast oefeningen zijn de juiste voedingsmiddelen belangrijk om je ogen scherp te houden. Bladgroenten zitten boordevol luteïne en antioxidanten. Deze stoffen houden de cellen en het weefsel van de ogen gezond. Daarnaast zijn voldoende carotenoïden ook erg belangrijk. Die vind je terug in groene en gele paprika, rode druiven, pompoen, kiwi, courgette en maïs.

Draag je, net zoals ik, lenzen? Zorg er dan voor dat je de juiste lenzen gebruikt. Dit hoeft niet te betekenen dat je meteen een afspraak moet maken bij een oogspecialist. Ik bestel mijn lenzen online en dat bevalt me prima. Lenzen bestellen is super handig omdat je ze vaak de volgende dag al in je brievenbus hebt. Vroeger gebruikte ik Biofinity lenzen en ik denk eraan om deze opnieuw te bestellen omdat ze zo comfortabel aanvoelen en mijn ogen niet droog maken.

Een tip waar ik wat meer moeite mee heb, is het blauw licht van computerschermen vermijden. Ik ben me er vaak niet eens van bewust hoelang ik op een dag naar het scherm van mijn smartphone en laptop zit te staren. Op het einde van de dag voel ik dat dit mijn ogen droog en vermoeid maakt. Kunstmatige oogdruppels kunnen wel even verlichting bieden, maar dit is meestal maar van korte duur. Het is beter om af en toe even naar buiten te gaan om je ogen een pauze te geven.

Het is zelfs mogelijk je zicht weer te verscherpen. Dan moet je de oefeningen wel elke dag uitvoeren. Het vergt dus wel wat doorzettingsvermogen 🙂 Af en toe een break nemen van mijn computerscherm, daar heb ik nog wat werk aan! Dagelijks een groot bord met groenten naar binnen werken, gaat me veel beter af 😉

Tags in het bericht
, , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *