Laat mensen eten wat ze willen eten

Laat mensen eten wat ze willen eten
13 februari 2017 sharon
Categorie: Wellness

Er was een moment in historie, toen ik leerde over gezond eten en erin slaagde om dat ook voor mezelf te introduceren, dat ik dacht dat ik alles wist. Want. Ik ontdekte ‘gezond eten’. Ik deed het. En hield het vol. Ik vond het leuk. Ik las boeken. Ik las Google. Dus eigenlijk wist ik alles.

Andere mensen wisten niet wat ik wist. Ik wist het en zij niet. Als iemand dan een ‘dingetje’ had, hoofdpijn bijvoorbeeld, of een slechte huid, dan wist ik wel hoe dat kwam. Ze aten gewoon niet gezond. Ik wist dat en zij niet. Ze zouden moeten eten zoals ik at, dan zal het allemaal wel goed komen. Ik wist die dingen gewoon.

Woops, ik wist het ook niet

Totdat ik ontdekte dat ik het niet wist. Ja, ik ontdekte gezond eten, en ik heb het eigen gemaakt. Veel dingen bleken achteraf best wel onzin te zijn. Bijvoorbeeld superfoods, het idee dat groene smoothies lekker zijn, je gluten moet mijden als je er geen last van hebt, brood dik maakt en de gedachte dat een superhealthy brownie echt gezond is, puur en alleen omdat het met ‘natuurlijke’ ingrediënten gemaakt wordt.


Moeilijke eters? Ontspannen ouders! Doe onze cursus


Fijne gewoonte

Ik eet gezond en daar ben ik blij mee. Het is een goede gewoonte die prettig is om te hebben. Net zoals op tijd naar bed gaan, je huis kunnen opruimen en niet de hele dag met je telefoon in je hand zitten. Gezond eten is een fijne gewoonte en geeft je een goede basis, maar er wel wat meer nodig voor een gelukkig en gezond leven.

Hoe geweldig je bent is niet afhankelijk van je eetpatroon

Dat je toevallig gezond eet, hoe dat er dan ook voor je uitziet, betekent niet dat je beter bent dan iemand anders. Het is slechts een aangeleerde goede gewoonte, die iedereen aan zou kunnen leren. Als je net hebt ontdekt dat gezond eten het voor je is, maar het je niet per se een beter persoon. Natuurlijk is het geweldig dat je het ontdekt hebt en je mag trots zijn dat je er vol enthousiasme mee bezig bent, dat je het leuk vindt, en dat het lukt. Wees blij dat dat jouw weg is, dat je dit hebt geleerd!

Het maakt je echter geen beter mens. Je weet niet alles. Je kunt de situatie van andere mensen niet inschatten, je kunt ze niet veroordelen op basis van eetgedrag. Een goede gewoonte aanleren is geweldig. Oordelen niet. Het betekent wél dat je het anderen ook kunt leren, of kunt helpen, als ze daar zelf om vragen en dus behoefte aan hebben.

Laat mensen eten wat ze willen eten

Laat mensen wie ze zijn. Laat ze eten wat ze willen eten. Als ze advies willen, vinden ze je wel. En misschien niet, want misschien willen ze dat helemaal niet. Het is ieders recht om te eten wat ze willen eten. Niet iedereen hoeft dezelfde passie en overtuiging te hebben. Er is zelfs een mogelijkheid dat jij ook niet alle richtlijnen volgt voor een gezond en gelukkig leven. Misschien scoren andere mensen op andere fronten zelfs meer. Misschien stress jij wel veel. Slaap je weinig. Sport je niet. Haat je je eigen spiegelbeeld. Vul je jezelf met schuldgevoel en schaamte bij het eten van een stuk chocolade. Ben je uren per dag bezig met je ‘appearance’ op social media.

Ook dat is ok. Ieder heeft z’n eigen race om te rennen, met eigen obstakels en hindernissen. De één eet ongezonder, de ander heeft weer een andere rij 🙂

ps. ik heb het over mensen buiten je gezin, uiteraard, die buiten jouw verantwoordelijkheid vallen 😉 Kindjes mogen eten wat de pot schaft 🙂


Moeilijke eters? Ontspannen ouders! Doe onze cursus


Reacties (4)

 1. johanna 9 maanden geleden

  Goed punt.. Moet je soms even op gewezen worden 🙂

  • Auteur
   sharon 9 maanden geleden

   Haha leuk <3

 2. Roelofke 9 maanden geleden

  Wat verwoord je het toch weer leuk! En ZOOO mee eens 😉

  • Auteur
   sharon 9 maanden geleden

   ahh dankjewel 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*