Over Voedzo

Ik ben Sharon Numan – oprichtster van Voedzo 🙂 Mijn man en ik hebben 2 kinderen (2 jaar en 5 jaar) en de 3e verwachten we maart 2017. Ik houd van dagtripjes. Natuur. Reizen. De wereld ontdekken. Avontuur. Familie en vrienden. Nadenken. Me-time. 5 km wandelroutes. Baby’s. Draagdoeken. Lenig zijn zonder doel. Een opgeruimd huis. Kookboeken. Jamie Oliver. Suits. Food Freedom. Lekker eten. Kaas. Spaghetti. Koffie. Kombucha. Brood bakken. Picknicks. BBQ. Meer brood bakken. Leren. Ontdekken. Geloven. Je kunt me volgen op Instagram 🙂

Bewust met suiker – zonder hoofdpijn!

Voedzo bestaat al sinds 2010 en we hebben er al een hele ontdekkingsreis opzitten. Voor Voedzo begon ik op mijn voeding te letten, omdat ik altijd flinke hoofdpijn had. Toen dat gauw verbeterde dankzij het weglaten van geraffineerde suiker, had ik mijn nieuwe passie gevonden: gezond eten! Het bewust omgaan met geraffineerde suiker is na al die jaren nog steeds een heel belangrijk onderwerp in mijn dagelijkse leven. Bewust met suiker omgaan helpt om dagelijks gezonde keuzes te maken, zonder dat je ‘geleefd wordt’ door de suiker. Van een ware (echt vreselijke) zoetekauw ben ik veranderd in iemand die fruit zoet genoeg vind, genoeg heeft aan af en toe wat chocolade en een taart in de koelkast makkelijk kan laten staan, zonder dat de taart me roept. Ik weet zeker dat iedereen dit kan, daarom heb ik Bewust met Suiker geschreven.

‘Eet echt eten, niet teveel, voornamelijk plantaardig’

Mijn zoektocht ging verder naar voedzame, onbewerkte voeding. Ik probeerde van alles, zuivelvrij, glutenvrij, koolhydraatarm, tarwevrij, superfoods, paleo, intermittent fasting, smoothies, fermenteren (kefir, kombucha, jun thee), bottenbouillon, Weston Price. Uiteindelijk besefte ik me dat ik me niet echt beter voelde dan na mijn eerste stap – het sterk verminderen van mijn geraffineerde suikerinname – en ben ik langzaam weer voedingsmiddelen gaan toevoegen. Ik houd van Michael Pollans quote: ‘Eet echt eten, niet teveel, voornamelijk plantaardig‘. Gezond eten hoeft niet aan bepaalde regels te voldoen, je hoeft niets uit te sluiten, gezond eten baseer je op goede gewoonten. Zoals het eten van echt eten, niet teveel en voornamelijk plantaardig. Eten werd toen een stuk rustiger, goedkoper en leuker! Vooral toen kaas terugkwam. Want, kaas. Gebaseerd op het ‘eet echt eten’ gedeelte, heb ik ONBEWERKT!! geschreven, een cursus die helpt om je eigen gouden keuzes te maken voor gezonde voeding, gebaseerd op onbewerkt, echt eten.

Bewust eten zonder regels: 100% Food Freedom!

Ook al heb ik altijd genoten van eten, maaltijden maken en nieuwe recepten ontdekken, vanaf dit punt werd het pas echt leuk. Ik ontdekte dat gezond eten niet fancy is, niet hip, geen hype is en het heeft geen bepaalde naam. Ik eet nu normaal. Als in. Hoe ik eet heeft geen naam. Dus ik noem het gewoon normaal. Ik vermijd niks. Ik mag alles. Ik houd van gezond eten en gezonde keuzes. Ik kies daarvoor omdat ik me gezond en fit wil voelen, maar niet per se omdat ik het moet van mezelf, omdat ik mezelf anders lelijk vind of dat ik hoop dat ik gelukkiger ben wanneer ik superslank ben. Ik eet zonder regels. Ik hoef niet voor mijn eten te werken, ik voel me niet slecht omdat ik eet en ik eet absoluut geen ‘guilty pleasures’, want ik ervaar geen schuldgevoel over wat ik eet, ook niet als het ongezond is. Mijn dag is niet slecht als ik minder gezonde dingen eet en het maakt me ook niet gelukkiger wanneer ik hele gezonde dingen eet. Nogmaals, ik zit niet goed in mijn vel omdat ik gezond eet en ik ben niet depressief als ik ongezonder eet. Ik zit goed in mijn vel omdat ik gelukkig ben en om die reden ben ik dus niet depressief. Voor mij heeft dit niets met mijn maaltijden van vandaag of deze week te maken.

Waarom het toen pas echt leuk werd?

  • omdat ik nooit eetstress heb
  • omdat ik geen obsessie met eten heb
  • omdat ik geen vieze dingen hoef te eten/drinken omdat het ‘gezond’ is
  • omdat ik me fantastisch voel
  • omdat ik 100% van eten kan genieten
  • omdat ik vrij ben
  • omdat ik me nu beter voel dan toen ik al die dingen probeerde (ook al kijk ik er met blije, tevreden gedachten op terug)
  • eten is nog nooit zo leuk, lekker en gemakkelijk geweest

Op basis daarvan heb ik Food Freedom geschreven. Dit hoop ik de komende tijd nog meer uit te breiden, want dit is momenteel echt mijn meest favoriete onderwerp.

Kindjes, aan tafel!

Los van dit alles had ik nog mijn eigen uitdaging aan de eettafel: mijn kritische eters. Hier heb ik al veelvuldig over geschreven en is van een frustrerende ervaring gebloeid naar een heel erg mooi proces in het leren kennen van mijn kinderen, van mezelf en mijn rol als ouder. Uiteindelijk heb ik ontzettend veel uitgestippeld en nagedacht over het creëren van een gezonde eetomgeving voor kinderen, waar kinderen veilig kunnen leren eten, met goede principes, normen en waarden en vooral veel goede, gezonde gewoonten. Ik ontdekte dat je als ouder een cultuur kunt bouwen rondom je eettafel, om je kinderen precies te kunnen geven wat ze nodig hebben om te leren eten, om te eten, om te kletsen, voor gezelligheid, voor een sterkere band, voor community, voor het leren omgaan met volwassenen en broertjes en zusjes. Aan tafel serveer je niet alleen eten, maar zoveel meer! Deze mindset en al deze ideeën, tips, trucs, tools heb ik op papier gezet en daar is Aan tafel! uitgekomen.

Dankjewel!

Zo ben je ongeveer bijgepraat over mijn proces en het proces op Voedzo van de afgelopen 6 jaar. We zijn benieuwd naar wat er komen gaat, de nieuwe dingen die we nog gaan ontdekken. Ik ben ontzettend blij met alle lezers, al jullie mails en reacties over de jaren heen. Ik heb al zo ontzettend veel mogen leren van jullie en daar ben ik dankbaar voor! Kijk rond, laat gerust je reactie achter, ik lees ze altijd 🙂

canada

14448450_302232930169456_757392477350002688_n

14156288_1226599420725945_1311057336_n

13732297_620008138177761_1038171453_n

13557048_284347208622700_1424532395_n

13380977_1788959894681608_771172210_n

12558954_575473905940956_894427624_n

 

GRATIS VoedZo Zomer Challenge

Zin in een restart met het oppakken van goede eetgewoonten?
Of houd je gewoon van recepten?

Schrijf je in en ontvang GRATIS 21 dagmenu's

START MAANDAG 3 JULI!
MEER INFORMATIE!