Je bent nu bij dag 2 van deze suikertraining. Ik merk dat een fijne voorraad recepten of zelfs weekmenu’s het meest gewaardeerd wordt om mensen te helpen om deze nieuwe levensstijl eigen te maken.
Om hierin tegemoet te komen, heb ik speciaal tijdens deze suikertraining een aanbieding. Zes volledige weekmenu’s en nog eens zes avondmaaltijdplanners inclusief boodschappenlijstjes, nu niet voor €37 euro maar slechts €9,50. Zo kun je experimenteren, ontdekken en oefenen met de gezonde recepten die erin staan!
Klik hier om de VoedZo Weekmenu’s te bestellen.
Les 2: Suiker zit overal in
Hoe vaak horen we dat niet? Suiker zit echt ooooooveral in!!! Geen ontkomen aan! Het is lief bedoeld, maar voor velen is het ook ontmoedigend. Als het overal in zit, waar begin je dan. Iedereen wil een gezond leven, niemand wil ziek zijn. Natuurlijk willen we gezond eten. Gezond eten hoeft niet hyperig te zijn, niet alleen uit salades te bestaan, en je hoeft er niet de hele dag mee bezig te zijn.
Jaarlijks eten we 44 kilo suiker. Dat klinkt behoorlijk. Maar, dit is zowel de toegevoegde suiker als de natuurlijke suiker (in je banaan enzo). Dit geeft dus een scheef beeld, want die 2 stuks fruit per dag is een goed idee in een gezond voedingspatroon. En die groenten zijn zeer zeker een heel goed idee. Daarnaast zit er ook nog natuurlijke suiker in zuivelproducten (melk). Ook daar is niets mis mee en ondersteunt je gezondheid, mits je geen intolerantie hebt. Dus niet de volledige 44 kilo is direct shockerend en ‘slecht’.
De gemiddelde Nederlander eet 26 kilo aan toegevoegde suikers per jaar. Dit is 71 gram per dag. Morgen besteden we meer aandacht aan wat een wenselijke richtlijn is op dit gebied.
Hoe weet ik of er suiker in zit?
Suiker zit in frisdrank, sap, snoep, koek en chocolade. Dat weten we. Dat is een goed begin, want deze producten zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van onze suikerinname.
Maar suiker is ook aanwezig in veel voorbewerkte producten. Zoals bij vlees, vleeswaren, sauzen, blikgroenten en smeersels voor op brood. Deze groep zorgt beduidend minder voor je suikerinname, maar bij sommige producten kan het toch behoorlijk oplopen. Afhankelijk hoe je voedingspatroon eruit ziet.
Benamingen voor suiker
Hoe weet je of ergens suiker in zit? Daar is maar één oplossing voor, etiketten lezen. Om meer specifiek te zijn, de ingrediënten. Suiker gaat schuil onder een hele hoop namen. Al die namen kunnen gebruikt worden in een product en op de ingrediëntenlijst, dus het is belangrijk ze te kennen.
- Basterdsuiker
- Bruine suiker
- Dextrose
- Druivensuiker
- Fructose(-stroop)
- Maisstroop
- Maismoutstroop
- Geleisuiker
- Glucose(-stroop)
- Glucose-fructosestroop
- Invertsuiker
- Kandij(-suiker)
- Kristalsuiker
- Maltodextrine
- Melasse(-stroop)
- Rietsuiker
- Sacharose
- Sucrose
- Suiker
- Vanillesuiker
Maar ook de ‘suikervervangers’ tellen mee. Het lijkt of ze minder bewerkt zijn, en daardoor wordt soms gedacht dat het minder ongezond is. Voor je suikerinname is het gewoon suiker. Het aantal vitaminen en mineralen is echter bijna verwaarloosbaar. Dit betekent dat het niet zoveel uitmaakt of je gewone suiker gebruikt of een ‘gezonde’ suikervervanger. Voor de voedingsstoffen hoef je ze niet te eten, dus dan blijft de suiker over.
Denk aan:
- Agavestroop
- Ahornsiroop
- Amazake
- Appelstroop
- Dadelstroop
- Diksap
- Fructose
- Honing
- Jam
- Kokosbloesemsuiker
- Maisstroop
- Oerzoet
- Palmsuiker
- Ruwe rietsuiker
- Suikerbietenstroop
Jaren geleden, toen deze producten net ‘nieuw’ waren, betekende het dat als je iets met deze ‘bijzondere’ suikers ging eten, je het zelf moest maken. En het was duurder. En kostte tijd. Daardoor was er al een natuurlijk limiet aan hoeveel suiker je eet en drinkt. Simpelweg omdat je geen tijd hebt om elke dat iets nieuws te maken. Nu de producten met deze suikervervangers steeds meer te koop zijn, verdwijnt dat effect.
Etiketten lezen
Op etiketten vind je keurmerken, de voedingswaarde, soms de herkomst of manier van telen (zeker als dit een positief verhaal is) en ook een ingrediëntenlijst. Aan de hand van de ingrediëntenlijst kun je terugvinden welke ingrediënten in het product zitten. Er staat helaas niet bij hoeveel er in het bepaalde product zit, maar één ding kun je goed onthouden: ze staan altijd op volgorde. Het eerstgenoemde ingrediënt is het meest aanwezig, het laatst genoemde ingrediënt is het minst aanwezig in het product. Via de ingrediëntenlijst kun je terugvinden of er suiker in het product zit. Op basis van die informatie kun je afwegen of het product geschikt is om te kopen, of niet. Op de ingrediëntenlijst staat dan één (of meerdere) van de bovengenoemde benamingen van suiker. Via deze lijst kun je zien of er toegevoegde suikers in het product zit.
Daarnaast kun je zien hoeveel suikers er in het totale product zitten, inclusief de natuurlijke. De voedingswaardetabel is de tabel op het etiket waar staat hoeveel zout, vet, eiwit en koolhydraat erin zit. De koolhydraten worden uitgesplitst tot: koolhydraten, waarvan suikers. Daar kun je de hoeveelheid gram per portie of per 100 gram terugvinden.
Let op: dit kunnen toegevoegde en natuurlijke suikers zijn.
In melk waar niks is toegevoegd, staat ook een hoeveelheid suiker in de voedingswaardetabel. Dit is omdat lactose (een vorm van suiker) van nature in melk aanwezig is. Ditzelfde geldt voor naturel yoghurt en kwark. Pas wanneer je suiker in de ingrediëntenlijst ziet verschijnen, betekent dit dat er suiker is toegevoegd. Hoeveel, dat kun je helaas niet terug zien.
Plaats in perspectief
Het is goed om te weten hoe je een etiket kunt lezen. Daar stopt het niet. Het is nog belangrijker hoe je leert om deze informatie in perspectief te plaatsen.
- Hoeveel is een portie?
- Hoe vaak eet ik dit?
- Zou de hoeveelheid suiker anders zijn als ik het zelf zou maken?
Om je een beeld te geven, heb ik dit uitgewerkt in dit blog over de suiker in ketchup.
Vragen
- Neem je favoriete snack en bekijk het etiket. Hoeveel suiker bevat het per portie zoals jij het eet?
- Bekijk etiketten van producten die je standaard eet. Hoeveel suiker bevat het per portie zoals jij het eet? (denk aan ontbijt, crackers, brood, beleg, drinken)
- Lees wat etiketten in je voorraadkast. Wat valt je op?
- Wat leer je van deze les en vragen over je eigen suikerinname?
