Tea tree oil voor de heling van puistjes en onzuivere huid

Tea tree oil voor de heling van puistjes en onzuivere huid
12 januari 2016 sharon
In zelfbeeld

Tea tree essentiële olie is één van mijn nieuwe favorieten. Niet alleen ruikt het heerlijk, het heeft ook nog eens hele voordelige werking bij puistjes en acné.

Wat is het?

Tea tree is olie gemaakt van de bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom met gebruik van stoomdestillatie. Tea tree staat bekend om de antiseptische werking en kan worden ingezet bij bacteriën, infecties, schimmels, etc. Je kunt het voor veel toepassingen gebruiken, maar vandaag schrijf ik over een superpraktische: bij puistjes.

Hoe gebruik je het

Het is een milde essentiële olie, maar ook een milde olie is zeer geconcentreerd, dus zoals bij elke essentiële olie is het altijd opletten wanneer je deze onverdund gebruikt. Je huid kan erop reageren, dus het loont moeite om eerst te testen of je huid tegen onverdunde tea tree olie kan. Dit kun je testen door een klein plekje aan te stippen en kijken wat er gebeurt. (dit is geen grapje, je kunt niet op basis van dit blog klagen dat het brandt omdat je je hele gezicht hebt ondergesmeerd!!! Test het eerst!)

Tea tree olie bij puistjes

Ik ben erg enthousiast over de werking van tea tree olie op puistjes en onzuiverheden. Natuurlijk weten we dat een gezonde huid van binnen hoort te komen, met gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Maar, dat betekent niet dat een onzuivere huid onmogelijk is, dus dan is het fijn ook extern iets te kunnen doen.

Plekjes rustig maken en laten genezen

Je gebruikt pure tea tree olie alleen als je huid er tegen kan en het is alleen bedoeld om je onzuiverheden/puistjes aan te stippen. Zowel opkomende als ondiepe wondjes kun je aanstippen en het versnelt het helingsproces merkbaar. Het maakt het plekje rustiger en het zal sneller genezen zijn (note: dit is mijn eigen persoonlijke ervaring).

Let goed op

Als je wat tea tree olie op een wattenstaafje doet kun je de plekjes aanstippen. Ik doe dit voor het slapen gaan en meestal ‘s ochtends nog een keer. Stip niets aan wat dichtbij je ogen of mond zit. Gebruik het niet inwendig en als je denkt een hele onzuivere huid te hebben, doe het alsjeblieft niet op je hele gezicht maar beperk je tot aanstippen.

Als je iets voor je hele gezicht zoekt, kun je wellicht een creme maken met tea tree olie, zodat het verdund is. Ik ga nog bezig om eentje te bedenken met andere behulpzame oliën, precies voor dit doel, maar als je een leuk recept hebt, deel ‘m gerust 😉

 

Comments (3)

 1. Larisa 7 jaren geleden

  Uit eigenervaring kan ik er aan toevoegen daar Tea tree olie ook werkt na een wespensteek. En bij nabehandeling van wratjes.

 2. Mevr.Ackermans 6 jaren geleden

  Dames/Heren, is tea tree oil ook goed voor een paar druppels in het oor als je een enigzinse verstopping hebt?

  • Auteur
   sharon 6 jaren geleden

   Dat weet ik helaas niet, sorry!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*