Het simpele weekmenu week 35

Het simpele weekmenu week 35
28 augustus 2022 sharon
In budget weekmenu

Vorige week deelde ik mijn weekmenu voor week 34, gebaseerd op de aanbiedingen bij Lidl (de winkel bij mij om de hoek). Jullie vonden het leuk, en ik ook! Deze week was ik iets minder goed voorbereid (iets met zieke kinderen, verjaardagen, etc). Gewoon het leven dus 😉 Maar, hier is ‘ie weer!

Ook deze week heb ik weer wat simpele doordeweeks recepten uitgeschreven op basis van het foldertje van Lidl. Ik vind het zelf lekker makkelijk koken zo. Ik kook graag vers en met lekker veel groenten (maar het moet ook snel en praktisch blijven,.).

De recepten deel ik in twee delen. De eerste drie zijn op basis van de aanbiedingen die vanaf maandag 29 augustus gelden. De andere twee recepten zijn op basis van de aanbiedingen vanaf donderdag 1 september t/m zondag.

Hoe je het budget weekschema kunt gebruiken? Sowieso – maak ze eigen. Als je denkt dat iets nog wel ergens goed kan worden toegevoegd, of je bedenkt een goede vervanging – please do. Ik doe dat zelf ook (zo heb ik de pasta salade van vorige week met rode pesto gemaakt want dat had ik nog). Kijk wat je nog hebt liggen, en volg wat je zelf lekker vindt.

Goed, genoeg geschreven, de recepten!

Ze zijn voor ongeveer vier personen, en pas de hoeveelheden gerust aan naar eigen inzicht. Zo kook ik zelf voor 6 personen.

Budgetrecepten voor het begin van de week (vanaf maandag 29 augustus)

Pinda maaltijdsoep

  • 1 el olijfolie
  • 600 gram roerbakgroenten Italiaanse stijl
  • 300 gram kipfilet, in blokjes
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 6 el zoute sojasaus
  • 6 el pindakaas
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • sap van 1 citroen
  • 2 el tomatenpuree
  • 4 eieren, gekookt
  • 1 handje verse koriander gehakt
  • zout en peper naar smaak
  • komkommer in plakjes voor erbij

Zo maak je het

  • Verhit de olijfolie in een ruime soeppan. Bak de wokgroenten zacht.
  • Voeg de kipfilet en paprika toe en bak mee tot de kipfilet goed gebakken is.
  • Voeg 1 liter water, sojasaus, pindakaas, kerriepoeder, paprikapoeder, citroensap, tomatenpuree toe en breng aan de kook.
  • Laat de soep 10 minuten pruttelen.
  • Pel de eieren en halveer ze.
  • Serveer de soep in 4 kommen, verdeel de halve eieren en serveer met de koriander.

Liever vega? Neem vega kip of witte bonen.

Penne met spinazie en kruidenkaas

  • 300 gram penne
  • 450 gram verse spinazie, fijngesneden
  • 1 bakje kruidenkaas (a la Boursin)
  • 2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 15 zwarte olijven in plakjes
  • 2 el kappertjes
  • 400 gram gehakte tomaten uit blik
  • 50 gram Parmezaan geraspt
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je het

  • Bereid de penne volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit olijfolie in een wokpan. Doe de spinazie beetje bij beetje in de pan en laat het slinken. Doe vervolgens de volgende portie erin. Roer af en toe.
  • Meng met de kruidenkaas, uipoeder, knoflookpoeder, olijven, kappertjes, gehakte tomaten.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer met de Parmezaan.

Risotto met geroosterde paprika en mascarpone

  • 1 el boter
  • 100 gram spekjes, optioneel
  • 2 ui, in ringen
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 400 gram waspeen, in plakjes of blokjes gesneden
  • 1 pak risottorijst
  • 1,5 liter water, kokend
  • 1 blokje groentebouillon
  • 400 gram rode geroosterde paprika, uit een potje
  • 4 el mascarpone
  • 50 gram Parmezaan, fijngeraspt
  • 75 gram rucola
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je het

  • Verhit de boter in de pan en bak de spekjes, ui en knoflook zacht.
  • Voeg de wortel toe en bak even mee.
  • Voeg de risottorijst toe en bak even mee tot het er glazig uitziet.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe plus het groentebouillonblokje, en roer regelmatig. Als het water is opgenomen, kun je meer water toevoegen, tot de rijst gaar is.
  • Roer op het eind de paprika, mascarpone en Parmezaan er doorheen. Serveer met de rucola.

Tip: je risotto is nog lekkerder wanneer je eerst een flinke scheut witte wijn gebruikt, voordat je het water toevoegt. Latere edit: houd er rekening mee dat alcohol gedeeltelijk (niet volledig) verdampt wanneer er kinderen mee-eten.

 

Budgetrecepten voor het tweede deel van de week (vanaf donderdag 1 september)

Gebakken rijst met broccoli en wortel

  • 300 gram rijst
  • 1 el olijfolie
  • 6 eieren
  • 2 ui, in ringen
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gram broccolirijst
  • 400 gram waspeen, in blokjes
  • goeie scheut sojasaus of eventueel ketjap manis
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnzaadpoeder
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je het

  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg de eieren toe. Schep langzaam om tot het helemaal gestold is. Leg even op een bord.
  • Verhit nog een beetje olie in de pan en bak de ui en knoflook zacht. Voeg de groenten toe en bak 5 minuten op hoog vuur. Verlaag het vuur en voeg de sojasaus toe.
  • Voeg de korianderpoeder en komijnzaadpoeder toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Roer de rijst er doorheen en bak nog even mee. Roer het ei er doorheen.

Tip: bak een bakje wokgarnalen en voeg deze toe aan de gebakken rijst.

 

Witlofsalade met aardappelen en gerookte zalm

  • 1,2 kilo aardappelen, vast geschild en in stukken
  • 4 stronken witlof, in reepjes gesneden
  • 4 el mayonaise of fritessaus + extra met serveren
  • 150 gram gerookte zalm, of zalmsnippers
  • handje verse dille, grof gehakt
  • 1 bosje lente-ui, in ringen
  • zout en peper naar smaak
  • serveer los met: cherrytomaatjes

Zo maak je het

  • Kook de aardappelen gaar in ongeveer 15-20 minuten.
  • Meng het witlof met de mayonaise.
  • Snijd de zalm in reepjes.
  • Meng de ingrediënten door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Serveer.

Liever vega? Serveer met falafel. Of geen zalm? Neem kipfilet.

 

Dat was ‘m weer voor deze week. Ik hoop dat het jullie helpt met een beetje rust in dat schema 🙂

Comments (2)

  1. Yvonne 1 maand geleden

    Leuke recepten, kook graag weer eens met je mee dankjewel!

    • Auteur
      sharon 1 maand geleden

      Leuk Yvonne! Gezellig 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*