
Ik heb weer een gloednieuw weekmenu voor jullie! Vorige week was ik niet lekker, en is het er bij ingeschoten. Zo gaat dat soms. Hij is gemist door jullie, dus deze week heb ik er weer eentje. En goed op tijd, dit keer!
Budgetrecepten voor het begin van de week (vanaf maandag 10 oktober)
Snijbonenstamp met saucijzen
- 1,2 kilo aardappels, geschild en in kleinere stukken
- 1 el boter
- 1 scheut melk
- 800 gram snijbonen
- 1 el olijfolie
- 4 rundersaucijzen
- zout en peper naar smaak
Zo maak je het
- Kook de aardappelen gaar in 10 minuten. Stamp de aardappelen met de melk en boter. Voeg zout en peper toe. Voeg voldoende melk toe dat het echt aardappelpuree wordt.
- Kook ondertussen de snijbonen gaar in ongeveer 12 minuten.
- Bak de rundersaucijzen aan rondom goudbruin in de olijfolie.
- Serveer.
Vega? Neem vegaburgers of falafel.
Aardappelpartjes met paprika, courgette en aubergine
- 2 el olijfolie
- 2 pakken aardappelpartjes met schil
- 1 rode ui, in ringen
- 1 aubergine, in blokjes
- 2 rode paprika’s, in stukjes
- 1 courgette, in blokjes
- 1 bouillonblokje
- 200 gram fetakaas, in kleine blokjes
Zo maak je het
- Verhit de olijfolie in een wok. Voeg de aardappeltjes toe en bak ongeveer 10 minuten.
- Voeg de ui toe en bak even mee.
- Voeg de aubergine en paprika toe en bak even mee,
- Voeg de courgette en het bouillonblokje toe en bak tot de groenten zacht zijn.
- Serveer met fetakaas.
Penne met spinazie en kruidenkaas
- 300 gram penne
- 450 gram verse spinazie, fijngesneden
- 1 bakje kruidenkaas (a la Boursin)
- 2 tl uienpoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 400 gram gehakte tomaten uit blik
- 1 bakje gerookte kipreepjes
- 50 gram Parmezaan geraspt
- peper en zout naar smaak
Zo maak je het
- Bereid de penne volgens de instructies op de verpakking.
- Verhit olijfolie in een wokpan. Doe de spinazie beetje bij beetje in de pan en laat het slinken. Doe vervolgens de volgende portie erin. Roer af en toe.
- Meng met de kruidenkaas, uipoeder, knoflookpoeder, gehakte tomaten, kip.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer met de Parmezaan.
Vega? Neem olijven.
Budgetrecepten voor het tweede deel van de week (vanaf donderdag 13 oktober)
Broodje hamburger
- 2 grote zoete aardappelen
- 1 el olijfolie
- 1 tl uienpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 4 hamburgers
- 4 hamburgerbroodjes
- 4 smeltkaas of normale kaas
- mayo of ketchup naar keuze
- sla of rucola
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Doe ze in de ovenschaal en meng met de olijfolie, uienpoeder en paprikapoeder. Zet 40 minuten in de oven.
- Bak de hamburgers aan beide kanten goudbruin.
- Bouw de hamburgers met de groenten, kaas en saus.
- Serveer met de zoete aardappel.
Risotto met geroosterde paprika en mascarpone
- 1 el boter
- 100 gram spekjes, optioneel
- 2 ui, in ringen
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 rode paprika, in stukjes
- 1 courgette, in blokjes
- 1 pak risottorijst
- 1,5 liter water, kokend
- 1 blokje groentebouillon
- 4 el mascarpone
- 50 gram Parmezaan, fijngeraspt
- 75 gram rucola
- zout en peper naar smaak
Zo maak je het
- Verhit de boter in de pan en bak de spekjes, ui en knoflook zacht.
- Voeg de paprika en courgette toe en bak even mee.
- Voeg de risottorijst toe en bak even mee tot het er glazig uitziet.
- Voeg beetje bij beetje het water toe plus het groentebouillonblokje, en roer regelmatig. Als het water is opgenomen, kun je meer water toevoegen, tot de rijst gaar is.
- Roer op het eind de mascarpone en Parmezaan er doorheen. Serveer met de rucola.
Tip: je risotto is nog lekkerder wanneer je eerst een flinke scheut witte wijn gebruikt, voordat je het water toevoegt. Latere edit: houd er rekening mee dat alcohol gedeeltelijk (niet volledig) verdampt wanneer er kinderen mee-eten.
0