Is het mogelijk om niet te piekeren?

Is het mogelijk om niet te piekeren?
16 april 2020 sharon

Velen van ons hebben veel aan het hoofd in deze coronatijd. Er is een hoop gaande, het is onzeker en onduidelijk hoe dit zich allemaal gaat ontwikkelen. Sommigen zijn bang het virus te krijgen of vrezen voor geliefden. De economie ligt plat en vele ondernemers hebben het behoorlijk nauw. Het is niet niks!

Niet iedereen geniet van de extra vrije tijd en niet iedereen kijkt wat extra series en doen wat achterstallige klussen in huis. Niet iedereen waardeert de extra quality time met de kinderen. Sommigen moeten nu juist keihard werken, anderen weten niet meer hoe stilte klinkt en weer anderen merken psychisch de gevolgen van het sociaal isolement. Alles is anders!

Op de Intuïtief Leven Academie waren psycholoog Henrike en ik bezig met dit onderwerp, omdat het nu meer speelt dan ooit. Piekeren, malen, eindeloos nadenken en zorgen maken, het echt vast komen te zitten in je gedachten. Inclusief slapeloze nachten misschien zelfs.

Van Dale geeft piekeren de betekenis: bezorgd peinzen of tobben. Het nadeel van piekeren is dat het een verlammende werking heeft, dat je het gevoel hebt vast te zitten en je hebt geen controle over de peinzende gedachten. Je kunt het moeilijk stoppen, het blijft maar malen. Je zult waarschijnlijk ontdekt hebben dat het voornemen om ‘niet te piekeren’ je vaak weinig helpt. Meestal ga je er juist meer aan denken.

Is het mogelijk om niet te piekeren? Dat kan absoluut. Henrike schreef een e-training speciaal op dit onderwerp. Ze helpt mensen om de kracht van je gedachten te ontdekken en grip te krijgen op je denken. Je kunt leren om in gesprek te gaan met jezelf en ontdekken hoe waardevol het is om naar jezelf te luisteren.

In deze training neemt Henrike je stap voor stap mee. Je leert wat je kunt doen met die malende gedachten die je niet naast je neer kunt leggen. Je krijgt handvatten aangereikt om te begrijpen wat er binnenin je gebeurt en hoe je hiermee om kunt gaan zonder erin vast te raken.

Je denkt misschien, dat is allemaal leuk maar mijn problemen lossen niet op door in gesprek met mezelf te gaan! Dat is misschien waar, je omstandigheden zijn soms omstandigheden waar je weinig invloed op uit kunt oefenen. Graag herinner ik je eraan dat je problemen ook niet opgelost worden door je er zoveel aan te denken dat je er niet van kunt slapen en het een verlammend effect op je hele leven creëert.

Op een heerlijke lentedag stap je anders naar buiten dan tijdens een winterse sneeuwstorm. Je kijkt wat je nodig hebt, je past je aan, en je gaat. Die sneeuwstorm is er, maar je kunt je er wel op kleden. We willen je juist bemoedigen en je uitnodigen om te genieten en tevreden te kunnen zijn, en tegelijkertijd omgaan met obstakels die we tegenkomen.

Een oude man lag op zijn sterfbed en zei: Ik heb in mijn leven veel zorgen gehad, maar de meeste zijn nooit uitgekomen.

Winston Churchill

Speciaal in deze tijd kun je meedoen met de training met €10,- korting! Gebruik de kortingscode lente bij het afrekenen en begin direct met de training. Klik hier om je aan te melden.

Image by Ryan McGuire from Pixabay

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*