Recept voor chocoladebrownie met fudge topping

Deze brownie is echt de beste die ik ooit gemaakt heb, en nog met de beste ingrediënten ook. Deze brownie is namelijk niet alleen vrij van geraffineerde suiker en zuivel, ook is ‘ie tarwevrij en met een simpele aanpassing ook glutenvrij. Geweldig toch!!!? Zo’n chocolade-experience wil je niet aan je voorbij laten gaan, geloof me. Ja, dit is echt dé brownie voor de serieuze chocoladefanaten (zoals ikzelf).

Wat heb je nodig

Voor de brownie: 250 gram geweekte dadels, 100 gram amandelmeel, 75 gram cacao, 100 gram geraspte rauwe courgette, 2 eieren, 200 gram kokosolie, snufje zout, 2 tl wijnsteenbakpoeder

Waarom courgette? Groente in cake, zoals ook wortel en rode biet, maakt een cake lekker sponzig, ideaal voor de perfecte brownie dus! Je proeft er verder niks van, dus niet je neus optrekken bij de gedachte!

Topping: 125 gram dadels, 100 ml speltroom, 50 gram cacao, 75 gram kokosolie (ontgeurd), 1 tl koffiearoma (optioneel)

Om de cake glutenvrij te maken, vervang je de speltroom door sojaroom of een andere glutenvrije room

Hoe maakt je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Eerst gaan we de brownie maken: smelt de kokosolie in een pannetje
  • Doe de dadels, kokosolie, eieren in de keukenmachine en hak deze totdat het helemaal gemengd is (kan eventueel ook met een krachtige blender)
  • Voeg het amandelmeel, cacao, zout en wijnsteenbakpoeder toe
  • Giet het beslag in een kom en roer de geraspte courgette hier doorheen
  • Vet een vierkante ovenschaal in met olie en bekleed deze met bakpapier
  • Doe het mengsel in de ovenschaal en verdeel het gelijkmatig
  • Zet de brownie 30 minuten in de oven
  • Wanneer deze klaar is zet je de oven op een kiertje en laat je de brownie eerst in de oven afkoelen, vervolgens haal je ‘m eruit en laat je de brownie volledig afkoelen

Voor de fudge topping:

  • Hak de dadels in een keukenmachine
  • Smelt de kokosolie in een pannetje
  • Voeg de kokolie, speltroom, cacao en koffiearoma toe aan de dadels en laat het mengsel een paar minuten draaien in de keukenmachine
  • Verdeel de chocolade fudge topping over de brownie
  • Zet het 1 uur in de koelkast om op te stijven

Kijk voor meer heerlijke recepten in dit verantwoorde Chocolade e-book!

De inhoud en de recepten op Voedzo mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van één alinea met een link naar het volledige recept en / of artikel op Voedzo.

Kijk hier wat je nog meer met die fudge kunt doen!



368 Reacties

  • Angelique zegt:

    Dat klinkt echt super lekker!! Ga ik gelijk van het weekend maken :-)
    Dank je wel 😉

    • Barbera zegt:

      Heeft iemand een idee waarmee ik de kokosolie kan vervangen?
      Ik gruwel nl al bij de gedachte aan kokos maar.. verder lijkt het mij heel erg lekker.

      • sharon zegt:

        Geurloze olie smaakt niet naar kokos

        • iris westerveld zegt:

          Wow, Ik ben verbaast. Wat een geweldige recepten.
          Ik wacht al zo’n 30 jaar op deze recepten. Deze site heb ik niet eerder gevonden.
          Mijn dank is mega.voor al deze heerlijke recepten die ik voor mijn verjaardag ga gebruiken.

      • Elvira zegt:

        Zonnebloemolie!! Perfecte vervanger, gebruik het zelf ook in dit recept. Wel om een andere reden (kosten en mijn kokosolie was per ongeluk op), maar het werkt geweldig!

      • Donna zegt:

        Ik lust zelf ook geen kokos, maar eet wel koksvet/olie (bijv om in de braden en sinds kort ook voor recepten als hierboven). Je proeft het inderdaad niet. :) Zonnebloemolie is niet goed om te verhitten, dus die zou ik niet gebruiken.

      • Sandra zegt:

        Als je echt geen kokosolie wilt gebruiken, olijfolie. (Zonne- en sojaolie zijn chemisch zover ik weet. Er zit dus geen enkele voedingswaarde in.)

  • Annelies zegt:

    klinkt zeker goed, wil het graag proberen maar heb een noten allergie, waar zou ik het amandelmeel door kunnen vervangen zodat het wel lekker blijft?
    hoor het graag!
    dank je wel :-)

  • Eliane zegt:

    Wow! Ik ga er bijna van kwijlen 😉 Ga ik zeker een keer maken!

  • linda zegt:

    Ooh help.. Ik wilde komend weekend de raw kokostaart maken, maar deze ziet er ook wel heeeel erg aantrekkelijk uit! Welke moet ik nu eerst maken? :-)

  • Marloes zegt:

    Vanmiddag dit recept gezien, direct de ingredienten gehaald…want ben ook een behoorlijke chocoholic
    En je heb gelijk: DE LEKKERSTE BROWNIE OOIT!! En dan nog gezond en verantwoord ook.

    Eet al lang suikervrij, sinds kort ook zuivelvrij. Dit recept staat nu absoluut bovenaan!

    ps. wat is trouwens het verschil tussen wijnsteenbakpoeder en gewone bakpoeder?

  • katelijn zegt:

    Heb hem vandaag gemaakt en OOOOWW wat is ie LEKKER!!!!! Volgende week ben k jarig, en ga hem lekker aan de visite voorschotelen
    (niet deze he haha een verse)

  • Joyce Louwers zegt:

    Hey Sharon
    Super recept,maar kan ik die eieren vervangen door iets anders?Heb een eiwittolerantie:(
    Mvg
    Joyce

    • sharon zegt:

      Hai Joyce, wat lastig! Ik heb het nog nooit geprobeerd, dus ik weet niet of het lukt (gezien de brownie ook al glutenvrij is). Je zou het kunnen proberen met bekende ‘ei’ vervangers in recepten, zoals banaan, al zal het wel heel anders smaken. groetjes!

    • Cath zegt:

      Kan je wel tofu eten? Ei kan je namelijk vervangen met tofu,
      liefst kies je zijden-tofu (silk tofu). Deze mixed het beste in.
      vervang regel: 1/4 cup tofu = 1 ei.

  • Kaatje zegt:

    Dit klinkt echt heel erg lekker! Wat ik me wel afvroeg is of je ook kokosolie in de vloeibare vorm kunt gebruiken (het andere heet natuurlijk eigenlijk ook kokosvet). Bij de Turkse winkel hier zag ik wel vloeibare staan maar geen vaste. Wel bij de natuurwinkel, maar dat scheelt nogal in prijs. Ik ben pas net in de wereld van ‘gezonde voeding’ gedoken, dus ik heb geen idee of er verschil is hiertussen…

    • sharon zegt:

      Hai Kaatje! Ik gebruik altijd de vaste vorm, het kokosvet dus eigenlijk. Ik wist niet dat er ook vloeibare bestond! In dit geval zou ik de vaste vorm gebruiken, omdat dit weer hard wordt wanneer het afkoelt en dat zorgt juist voor de vaste structuur van de topping. Anders zou deze vloeibaar blijven, en dat is toch minder leuk 😉 groetjes!

    • Deborah zegt:

      Ik heb kokosolie bij de toko gekocht, 500 ml voor 4,50. Toen ik et kocht was het vloeibaar, maar toen stond het in de zon, maar nu is het vast, boterachtig.

    • Anastasia zegt:

      Het is vloeibaar als het ongeveer 25 graden is. Meestal is het bij kamertemperatuur in Nederland dus niet vloeibaar, maar in de zomer wel. In de tropen is het altijd vloeibaar, vandaar dat je het ook in flesjes met een smalle hals tegenkomt in toko’s. Hier is dat natuurlijk niet zo handig.

  • Eliane zegt:

    Voor mijn jarige vader de brownie gebakken: heel erg lekker! Ik ga hem morgen geven, ben benieuwd wat ie er van vindt!
    Ik ging op zoek naar amandelmeel, na twee winkels eindelijk gevonden, maar het was zò duur dat ik het niet gekocht heb. Daarom heb ik tarwemeel gebruikt. Ik had niet genoeg dadels in huis, deze heb ik aangevuld met (biologische) rozijnen. Oòk prima en zoet mmmmm :-(
    Bij gebrek aan keukenmachine en een kapotte mixer heb ik de blender gebruikt: dat was geen goed idee. Is niet aan te raden voor dit recept, eenvoudigweg te plakkerig en het mengt niet zo goed.
    Dank voor het recept, echt een aanrader!

  • conchita zegt:

    Ik heb gisteren de brownie gemaakt en hij is echt awesome! Heel erg lekker. Ik heb ook geen keukenmachine en de blender is idd geen goed idee. Maar het is uiteindelijk wel gelukt.

  • Eveline zegt:

    Oh…My… Goshhh…! Dit ziet er echt TE lekker uit gewoon!! Gaan we snel eens proberen!

  • Anne zegt:

    Wauw, dit klinkt heeeeeerlijk! Ik ga hem zeker binnenkort eens uitproberen, wat fijn dat je gewoon gezond en verantwoord kunt snoepen! 😀 Begin pas net met gezonde voeding eigenlijk, dus met deze site (en recepten) gaat er echt een wereld voor me open!!

  • grietje zegt:

    geweekte dadels versta ik hier gewoon dadels

    • sharon zegt:

      Het zijn gedroogde dadels, geweekt in water, een paar uurtjes. Dus het zijn echt geweekte dadels!! Behalve als je onwijs sappige medjoul dadels gebruikt, dan moet het wel lukken zonder weken, maar anders niet. groetjes

  • linda zegt:

    Kun je dit lekkers invriezen net als muffins? Lijkt me niet, maar anders is het wat veel voor 2 personen denk ik.. Of eten jullie er vrolijk de hele week van? 😉

    • sharon zegt:

      Haha! Ik weet het niet, misschien proberen? De cake denk ik wel, maar met de topping erbij weet ik het niet zeker… Maar denk dat het wel kan :) En ja, stiekem is het bij ons niet nodig, we eten er gewoon van en hij is op voordat hij vies wordt 😉

  • Esther zegt:

    Vanmorgen heeft mijn vriend deze brownie op z’n werk getrakteerd, en het was een groot suc6! Hij vondchet vooral leuk om te vertellen dat het uit natuurlijke ingredienten bestaat (pas na dat er geproefd was natuurlijk 😉
    Ik heb m al eerder gemaakt en gewoon ingevroren (met fudge), kan prima!

  • NUM. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe brownie riffs, deze ziet er superlekker uit!

  • Wendy zegt:

    Mjammie!!!! Gisteren met een vriendinnetje gemaakt en OMG wat is hij lekker!!!! Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat hier geen suiker, maar zelfs geen suikervervanger, in zit. Echt… ik ben verbijsterd. Hahaha.

    Ik heb De helft ongeveer ingevroren en hoop dat het volgende maand, als ik jarig ben, nog te eten is. We’ll see. Verder ga ik voor mijn collega’s een nieuwe maken. Die krijgen suikervrij gebak voorgeschoteld dit jaar. Hahaha.

  • Wendy zegt:

    Heb je rauwe cacao gebruikt voor dit recept?

    • sharon zegt:

      Hoi Wendy! Nee, ik dacht, omdat ik het toch bak, heeft het niet zoveel zin om rauwe cacao te gebruiken. Gezien ik het dan verhit en ik vermoed dat dan het rauwe van de rauwe cacao weg is. Voor de fudgelaag kan het eventueel wel. groetjes!

    • Linda zegt:

      Bedankt voor je reactie! Heb hem precies zoals jij gemaakt
      behalve de speltroom vervangen voor de sojaroom (had het
      wel gehaald maar had het verkeerde pakje ongemerkt gepakt, slim!).
      Maar hij is super super lekker in het begin even wennen want
      ben pas net gestopt met geen suiker eten maar met iedere hap werd hij
      lekkerder! Deze komt bij mijn favorieten!

  • Danielle zegt:

    Heeft iemand het al met speltmeel geprobeerd en was dat ook lekker? Groetjes!

  • Jouke zegt:

    Echt zalig!! (wel was een deel van de topping al op, voordat de brownie klaar was in de oven :-))

  • geertje zegt:

    Ga hem zo maken, ben benieuwd!
    Maar is het 250 gram dadels voordat ze geweekt zijn of 250 gram dadels afwegen als ze uit hey water komen?
    Gr. Geertje

  • Raquel zegt:

    Hoi hoi,

    Wat een onwijs leuke website.
    Kan ik voor de 75 gram cacao ook 75 gram cacao raw poeder gebruiken???

    Groetjes, Raquel

  • sam zegt:

    hey,

    waarom gebruik je kokosvet als gezonde variant op boter? (los van het feit dat het plantaardig is uiteraard)
    kokosvet is voornamelijk verzadigd vet, en dit soort vet is juist erg slecht voor het cholesterol gehalte in het lichaam. Wat is de achterliggende gedachte hiervan als ik vragen mag?

    groetjes,

    sam

    ps: ik vind het voor de rest echt een super toffe site en de recepten lijken mij heel lekker. (ben alleen een student (voeding en diëtetiek) en al dat biologische is iets te prijzig voor mij. hehe )

    • sharon zegt:

      Hai Sam! Verzadigd vet is helemaal niet altijd slecht voor je cholesterol, alleen bewerkte vetten zijn dat. Onbewerkte vetten, zoals kokosnootolie, maar ook avocado en roomboter zijn helemaal niet ongezond. Dit is lang gezegd, maar dat is helemaal niet waar :) Lees ook hier http://voedzo.nl/gezond-eten/is-kokosnootolie-gezond/ groetjes! ps Onze blogger Linda is ook student, haha, wie weet vind je haar blogs inspirerend :)

  • diana zegt:

    ahum…ik wil deze in de herfstvakantie gaan maken….maar dadels…hoelang moeten deze weken in water???? ben een beetje een leek op kookgebied….

  • saar zegt:

    Super recept!
    Ik week de dadels maar een uurtje in warm water en ik gebruik speltmeel.
    Gaat beide heel goed!

    Ook vries ik ze met fudge en al in :)

  • sabrina zegt:

    Deze staat voor t weekend ..:-)
    Ben benieuwd!

  • Danielle zegt:

    Kan je de wijnsteenbakpoeder ook vervangen voor bicarbonaat en een beetje appelazijn? En kan dat dan 1 op 1 vervangen worden?

  • Danielle zegt:

    Ik heb al heel lang een grote zak dadels in de kast liggen dus dit recept komt goed van pas maar zijn dadels wel zo lang te bewaren of zullen ze niet meer goed zijn?

  • Raquel zegt:

    Hoi hoi,

    Ik wil deze heel graag maken maar hoe lang is het houdbaar?? En kun je het ook invriezen??
    Want ik ben de enige thuis die dit gaat eten dus als het binnen 3 dagen op moet zijn ( wat vast zou kunnen lukken) is het niet meer zo dieet proof ben ik bang, hahaha :)

  • Raquel zegt:

    Ooh en ik heb geen wijnsteenbakpoeder maar gewone. Hoeveel moet ik hier dan van gebruiken??

  • sabrina zegt:

    Hij staat in de oven:-)
    Ikheb gewoon 2 tl bakpoeder gebruikt..

  • leonie zegt:

    Hai sharon wil graag je brouwnies gaan maken , maar waar haal ik spelt room vandaan heb het nog nergens kunnen vinden!
    Is er eventueel een vervanger voor??
    Ik Hoop de brownies snel te maken.
    Groetjes leonie

    • sharon zegt:

      Gewoon in de bio winkel. Kan ook soja, haver, gewone room gebruiken

      • leonie zegt:

        Hoi Sharon dank je wel voor de snelle reactie!
        later kwam mijn man op het idee dat je misschien ipv de speltroom ook kokosroom kan gebruiken is ook erg lekker!!
        ik vind je recepten er lekker uit zien en ga ze lekker maken.
        groetjes leonie
        ps ik laat je weten hoe het smaakt!

  • simone zegt:

    Geweldig recept !! Ook mijn zoon vind ‘m zalig ! Wij vonden ‘m nog lekkerder toen ie een dag in de koelkast had gestaan. Echt een aanrader !

  • leonie zegt:

    Hoi Sharon heb vandaag de brownie gemaakt, vanmiddag proeven, wel moeilijk hoor zo lang wachten ziet er erg lekker uit!
    Heb de foto op de facebook pagina gezet!!
    Soya room vervangen door kokosmelk, amandel meel vervangen door spelt meel.
    Per ongeluk aubergine ipv courget gehaald dus heb voor de zekerheid half wortel half aubergine gebruikt, op de topping heb ik voor de lekker goij bessen gestrooid.
    De brouwnie brak helaas wel bij het storten maar heb de puzzel stukjes bij elkaar gelegd en de topping er over gestreken, dus moet wel goed komen denk ik.
    Bedankt voor dit geweldige recept heb het met veel plezier gemaakt!
    (blender was mionder blij met mij werd erg warm dus moest het beesie tussen de bedrijven door even uitrusten HIHI)

    • Leonie zegt:

      Jammiee wat is die lekker zeg!
      ik zag alleen dat hij niet zo mooi was gerezen als hier op de foto ik heb 2
      Theelepels bakpoeder gebruikt moet er de volgende keer meer in?
      De smaak is verukkelijk ik ga hem zeker vaker maken!

  • Liesbeth zegt:

    Hele lekkere brownie! Ook ik heb het amandelmeel vervangen door speltbloem omdat ik het niet in huis had. Ook heb ik nadat ik de dadels geweekt had in (kokend) water het weekvocht in laten koken tot een siroop en toegevoegd aan zowel de topping en de brownie. Alleen mijn kinderen vonden ‘ m niet zo lekker omdat het een te bittere chocolade smaak had. (meer voor ons!)

  • Kim zegt:

    Zooo, deze brownie is mega lekker!! Ik had hem zonder de fudge gemaakt. Zo was hij ook heerlijk smaakvol en lekker plakkerig/smeuig zoals het hoort. Top!!

  • Sabine zegt:

    Ik heb ‘m ook gemaakt, de smaak is heerlijk, alleen erg vast van structuur, zou ik er de volgende keer nog wat meer wijnsteenpoeder indoen, of meer rasp van de courgette??

  • Liesje zegt:

    Gebruiken jullie ontgeurde kokosolie, of de olie die naar kokos smaakt? Zou het ook kunnen met de laatste?

  • Sandy zegt:

    Ook dit recept weer super lekker!!!

  • Raquel zegt:

    Hoi hoi,

    Ik ben er eindelijk aan toe gekomen en staat nu in de oven. Ben zoooo benieuwd maar heb stiekem iets gesnoept voor hij de oven in ging en het is heerlijk!!
    Nu heb ik een vraagje. Ik lees overal kokosolie kokosolie maar nou heb ik van iemand 100% organic kokos cooking cream gekregen ( geurloos) , kan ik daar ook wat mee?? Of is olie beter en zo ja, waarom??

    Hoop dat je deze vraag voor mij kunt beantwoorden :)

    Groetjes, Raquel

    • sharon zegt:

      Hai, je gebruikt kokosolie omdat dat hard wordt op kamertemperatuur of koeler. Kokosroom doet dat niet, dus dat kun je helaas niet gebruiken! groetjes

  • Raquel zegt:

    Dank je wel Sharon :)
    Maar voor alles waar het niet voor nodig is dat het stevig wordt, kun je dus wel gewoon de créme gebruiken??
    Brownie staat nu af te koelen, ziet er goed uit maar kan ‘m helaas pas morgen proeven. Kan ik ‘m pas in de koelkast zetten als hij HELEMAAL is afgekoeld???
    Groetjes

    • sharon zegt:

      Hai! Nah, vaak wordt gezegd dat je het teveel werk is voor je koelkast als het nog warm is, omdat ie dan meer werk moet leveren om de koelkast koel te houden. In hoeverre dat zo is – geen idee. Hij moet niet gloeiend heet zijn nog, maar ergens daartussen in – dan zet ik m ook wel eens al in de koelkast 😉 succes!

  • Sytske zegt:

    Goddelijk deze brownie! Ik had wat veel topping. Dit werd chocopasta. Hmmm.
    Ga een paar stukken van de brownie invriezen (experiment). Ben benieuwd!

  • Astrid zegt:

    Gister de brownies gemaakt, als eerste recept op weg naar een gezonder leven. Per ongeluk cacao nibs gebruikt ipv cacao;( geeft geen mooie bruine kleur en harde brokjes in de brownie helaas. Smaak was wel goed en ga hem zeker nog eens maken:)

  • Kelly zegt:

    Dat ziet er echt super lekker uit! En ook nog eens veel gezonder dan gewone brownies met geraffineerde suiker. Ik ga het proberen te maken! Hopen dat het lekker is.

  • bianca zegt:

    Deze is echt goddelijk!! Bedankt voor het delen van je recept!

  • Linda Gijsen zegt:

    Als nieuweling hier heb ik afgelopen vrijdag ook deze Browne gemaakt voor sinterklaasavond. De familie vond het al lekker en vandaag het overschot meegenomen naar mijn werk. Collega’s waren ook erg enthousiast !! Toch altijd leuk om te horen. Zelf vind ik hem ook erg lekker natuurlijk en helemaal niet moeilijk.

  • Sjan zegt:

    Hallo,

    Ik heb zojuist deze brownie gemaakt. Ik heb geheel volgens recept gewerkt, maar het smaakt ontzettend bitter.

    Doe ik iets fout?
    Ik heb de dadels geweekt en de bovenlaag eraf gehaald. Kan dat het misschien zijn?

    Thanks voor de reactie(s)

    • sharon zegt:

      Hai! Welke bovenlaag heb je eraf gehaald? Als je de fudge topping bedoelt, de brownie kan ook erg goed zonder de topping. Te weinig dadels gebruikt misschien? Of je bent niet gewend suikervrij te eten en je hebt iets teveel cacao gebruikt? Of je hebt een niet zo lekker merk cacao? (ik heb altijd de cacao uit de biologische winkel) groetjes!

  • Hillie zegt:

    Lijkt me een superrecept, ook gezien het grote aantal positieve reacties. Vraagje nog: hoeven de dadels voor de topping niet geweld te worden?

    • sharon zegt:

      Goeie! Het hoeft niet per se, maar het maakt de dadels wel beter hakbaar, waardoor er minder stukjes in zitten. Dus als je toch bezig bent, wel die dan ook lekker :) Succes!

  • Anne zegt:

    Inmiddels 2x gebakken.
    2 tl wijnsteenbakpoeder: ik heb in het 2e baksel wat grotere theelepels gebruikt. Meer desertlepels (of kinderlepels). het eerste baksel was niet genoeg gerezen. Verder heb ik in het tweede baksel wat minder cacao gebruikt, omdat de kinderen de brownies wat te ‘zuur’ vonden (ik denk dat ze ‘bitter’ bedoelden).
    Ook bij de tweede keer speltmeel in plaats van amandelmeel gebruikt en roomboter in plaats van kokosolie. En dat smaakt prima. Dus heb je geen moeite met zuivel, dan is dit ook een aanrader.

  • Helma32 zegt:

    Ik heb de brownie net gemaakt. Echt super gewoon. Ik heb medjool dadels gebruikt en deze niet geweekt. En ik heb de courgette vervangen door 100 gr winterwortel. Echt heerlijk. Wel zonder de topping. Ik kan hem iedereen aanbevelen. Gr helma

  • Nathalie zegt:

    Hallo!
    Ik lees al tijden je/jullie blogs, en ben echt reuze enthousiast! Sinds zondag ben ik ook zuivel (al dronk ik al tien jaar geen melk)/suiker/e-nummer en tarwe vrij :). Geen last van afkicken!

    Ik had een paar vraagjes/opmerkingen over dit recept; kokosolie is best duur toch, om daar even 200+75 gram van te gebruiken? En van de prijs van een pakje amandelmeel sloeg ik ook stijl achterover *blush*.

    Ontpit je de dadels? Ik heb vorig jaar geprobeerd amandelspijs te maken volgens jouw recept, maar mijn blenders begonnen zwaar te roken, haha, ondanks de 8 uren weken! Doe ik iets verkeerd? Heb je nog tips?

    Verder, ga zo door! Je inspireert me enorm! 😀

  • Pauline zegt:

    Eindelijk een keer dit recept gemaakt. Al honderd keer voorbij zien komen en het water liep me steeds in de mond. Ik heb alleen de cacao vervangen door carobepoeder en dat gaat ook prima, de hoeveelheid kan misschien iets minder voor de topping is mijn ervaring.
    Ik ga dit zeker vaker maken en leuke tips hierboven om de courgette ook door iets anders te vervangen.

  • mvkan zegt:

    Hallo,

    heb hem vorige week gemaakt met de kids. Heerlijk. We hebben er echt van gesmuld. Heb hem zonder de topping gemaakt, maar ook zo was ie heerlijk. Nu wil ik graag eens met topping gaan proberen. Maar kan ik speltroom ergens voor vervangen? Wij wonen in Engeland en kan het echt nergens vinden. Groetjes

  • Ineke zegt:

    Hallo,
    Wat is dit lekker!! Ik heb de brownie gemaakt zonder topping. DE volgende keer met. Ik heb nog wel 10 druppels stevia door het mengsel gedaan en wat agave siroop. De volgende keer iets meer. Of ik doe er meer dadels in. Dan is het iets zoeter. Maar het is super lekker. Eindelijk kan ik weer een iets van chocolade eten. Het is denk ik wel heel verstandig om de goeie kokosolie te gebruiken.Wel heel duur. Zie link hieronder. Ook die je in de biowinkel koopt van oreganic greens is niet de goede.
    Groetjes, Ineke

    Links zijn verwijderd vanwege nieuwe wetgeving

  • marjolijn zegt:

    super lekker!! was alleen vergeten de dadels te ontpitten:-), dus nu een brownie met gehakte pitten erin :-) Maar hij staat op de lijst om nog een keer te maken. Hmmmm….:-)

    groetjes, marjolijn

    • sharon zegt:

      oooh neeee!!!! :O Dat is balen!!! Hahaha ik ben lui, ik koop expres die van Ekoland zonder pitten :) Niet de lekkerste, maar in de brownie merk je daar weinig van. Om gewoon zo te eten wil ik altijd wel dadels met pit, want die zijn lekkerder :)

  • Sven Muller zegt:

    Dit ziet er heerlijk uit! We willen aanstaande dinsdag deze brownie voor 60 personen maken. Maal hoeveel kan ik de ingrediënten doen om iedereen een lekker stuk brownie voor bij de koffie te serveren?

    • sharon zegt:

      Haha wow ambitious!!! Natuurlijk afhankelijk van de grootte van je stukken…. deel je de brownie door 9 of 12. 12 is kleiner, 9 dan heb je flinke stukken. Dus voor grote stukken 7 keer en voor kleine stukken 5 keer. Zo ongeveer 😉 Succes! Laat me weten hoe t gegaan is :)

  • Linda zegt:

    Ik ben van plan deze vanmiddag te gaan maken.
    Nu heb ik net de dadels in gekookt water gezet, hoelang denk je dat ze nodig hebben voordat ze goed zijn om te verwerken (ekoland, ontpit)?

    Ook zag ik dat iemand hierboven zei dat organic green niet de goede kokosolie/vet niet goed was, weet jij wat de reden daarvoor is en wat dan wel een goed merk is?

    Met vriendelijke groet,
    Linda

    • sharon zegt:

      Ik denk dat ze nu wel goed zijn 😉 😉 Ik zou niet weten waarom dat merk niet goed is! groetjes!

    • Ineke zegt:

      Hallo Linda,
      Onlangs las ik een artikel over hoe de kokosolie van Royal green gemaakt werd en daar schrok ik van. De kokos krijgt erg veel bewerkingen en dan blijft de copra over(zoek copra op) . Amanprada extra virgin cocos ondergaat niet die bewerkingen , maar is heel duur. Nu is er ook Kokovita. Ook 100 % bio.
      Groet Ineke

      • Linda zegt:

        Bedankt voor je reactie! Heb hem precies zoals jij gemaakt
        behalve de speltroom vervangen voor de sojaroom (had het
        wel gehaald maar had het verkeerde pakje ongemerkt gepakt, slim!).
        Maar hij is super super lekker in het begin even wennen want
        ben pas net gestopt met geen suiker eten maar met iedere hap werd hij
        lekkerder! Deze komt bij mijn favorieten!

        Over de kokosolie, dat klinkt niet goed. Wel raar dan dat er 100% organic opstaat??

        p.s. Had hem per ongeluk bij een andere reactie geplaatst (komt door m’n telefoon).

        • sharon zegt:

          Hai Linda! Haha :) Over de kokosolie, organic zegt alleen dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt bij het kweken ervan, niets over de verdere gezondheid/bewerking daarna :) Vandaar dus :) Gelukkig zijn er genoeg andere merken :) (ik heb dat merk sowieso nooit eigenlijk) groet!

      • sharon zegt:

        Bedankt voor de aanvulling Ineke!

      • Eva zegt:

        Ineke, om welke kokosolie ging het, de ontgeurde of de gewone biologische extra virgen kokosolie? Kun je ons aub de link geven van het artikel? Dank!

        • Eva zegt:

          Ah ik vond het al:
          “Extra vierge biologische kokosolie bestaat uit vermalen kokosnoten die gedroogd worden op laag temperatuur in een droogkast. De extra vierge biologische kokosolie komt voort uit het koud persen van de droge kokosrasp. De bio-ontgeurde kokosolie daarentegen wordt gemaakt van copra. De kokosnoten worden gedroogd tot copra die een geheel productieproces in een raffinaderij ondergaan, waaronder het persen, raffinage, bleken en ontgeuren. Tijdens het raffinageproces gaan een aantal voedingsstoffen verloren, waardoor deze geen toegevoegde waarde meer biedt aan de gezondheid van het lichaam.”
          Logisch, om kokos te ontgeuren moet het bewerkt worden…

        • Ineke zegt:

          Hallo Eva,
          Er mag op deze site geen websites meer genoemd worden , maar je moet maar eens googlen op. Kokovita en dan kijken bij Noble House. Daar vind je een artikel over alle ontgeurde kokosolie, hoe die van de copra gemaakt wordt. Kokovita is nu in veel webwinkels te koop, maar het goedkoopst bij Vitamientjenodig .
          Bevalt mij uitstekend en ja ik vertrouw er maar op dat het gezond is.
          Groet, Ineke

  • Pippa zegt:

    Vanmiddag gemaakt met kikkererwtenmeel ipv amandelmeel, rozijnen ipv dadels en wat banaan er doorheen. Omdat ik de ingredienten niet in huis had. De courgette deed ik er per ongeluk in het begin al doorheen, in de keukenmachine, dus hij was helemaal tot soep gemalen. Ow ja, ook nog 20 minuten langer laten bakken, was ook niet de bedoeling. Het smaakte toch heerlijk, prachtige textuur, ook de kinderen kregen er geen genoeg van! Wat een super recept, niet kapot te krijgen!

  • Fab zegt:

    Jeemienee, ongelooflijk lekker! Gisteravond gemaakt. Bij het beslag een deel van de dadels vervangen door rozijnen. Speltmeel ipv amandelmeel. De dadels in het molentje van de staafmixer gepureerd, daarna in een grote kom met de handmixer alles gemengd. Hij was heerlijk “moesjie” en de fudge…. Bij de fudge speltroom vervangen door rijstroom.

    zo meteen voor de collega’s op het werk al traktatie, ben benieuwd wat ze er van vinden.

  • Eliane zegt:

    Hij is superlekker! Het derde suikerloze brownierecept wat ik heb geprobeerd en duidelijk het allerlekkerst! Ik heb speltmeel gebruikt ipv amandelmeel en ipv wijnsteenzuur zuiveringszout gebruikt. Perfect en echt voor herhaaling vatbaar. Ik vind hem heerlijk natuurlijk zoet! Thanks!
    (En wat leuk nog een Eliane (bij reacties) te zien op de website!:)

  • Alice zegt:

    Nog even een vraagje… als je verse dadels gebruikt, moet je dan dezelfde hoeveelheden aanhouden? Als dat niet zo is dan scheelt het veel in kh…. gedroogde 66 per 100 gr en verse 33 per 100 gr…. Ben heel benieuwd naar dit recept, mmmmmm

  • shirl zegt:

    Hi Sharon , Ik wou vragen ong. hoeveel calorieen per stuk ~ klinkt heel lekker !

    • sharon zegt:

      Hai! Ik geloof niet in calorieën, omdat ik die theorie onzin vind (een calorie is geen calorie, als in, een calorie in een appel is niet hetzelfde als een calorie in een Mars) en ik heb dan ook geen idee van de calorieën in deze brownie! Maar echt, calorieën zijn niet belangrijk, het gaat erom wát je eet. groet!

  • Kitty zegt:

    Ik heb echt nog nooit van speltroom gehoord! Helemaal nieuw…

  • Linda zegt:

    Hoi,

    Ik heb dit gisteren gemaakt. De smaak is goed, maar het valt als een blok in mijn maag… De brownie is bij mij niet echt sponzig, meer een vetklomp… terwijl ik me wel aan de hoeveelheden heb gehouden.
    Kan ik de volgende keer ook minder kokosolie gebruiken denk je? Of waar zou aan het aan kunnen liggen?

    Groetjes, Linda

    • sharon zegt:

      Hai Linda,

      Er schiet me zo niets te binnen wat je zou kunnen verbeteren! Ik weet niet precies wat je met vetklomp bedoelt, je hebt de courgette er wel in gedaan? Beetje uitproberen en testen misschien…

      Succes!

    • Eva zegt:

      De eerste keer dat ik hem maakte heb ik er twee theelepels bakpoeder in gedaan en toen rees ie niet goed, had een zware, vaste structuur. Laatst heb ik hem nog eens gemaakt met een heel zakje bakpoeder en toen ging het wel goed, de structuur was veel luchtiger (maar nog altijd iets vaster dan een fabrieks/bakkerscake).

  • suus zegt:

    Hij staat in de oven en ruikt super lekker!! Ik kan niet wachten tot ik mijn tanden er in mag zetten!!

  • Annelieke zegt:

    Jou recept vandaag gepresenteerd in koffietijd. De heren doen alleen net alsof het hun recept is!

    http://www.koffietijd.nl/recept/gezonde-brownies/

  • Renate zegt:

    Ik zag het ook vandaag op koffietijd!
    Ik dacht meteen dat is van jou site!
    Erg jammer dat jij niet met de eer kan strijken…:(

    Het recept is toch van jou?

    Groetjes,
    Renate

    • sharon zegt:

      Ja klopt! Bedacht en gemaakt in mijn keuken! En getypt aan de keukentafel 😉 Maar ja, heb gedaan wat ik kon, ik laat het nu maar gewoon. Wel jammer! Dank voor je bericht :)

  • Veronique zegt:

    Naar mijn idee komen de heren leuk over maar zijn ze wel een lege huls. Hun website is ook vrij leeg en de recepten zijn grotendeels verzameld volgens mij. Door Koffietijd alleen al te kijken wist ik al dat dit recept niet van hun zelf was. Hoe ze aan het koken waren… Duidelijk niet in hun element met ‘hun’ recept. Erg jammer.
    Je recept lijkt me héérlijk, ik zoek al tijden naar een ‘gezondere’ variant. Ik ga ‘em snel proberen. Dank je wel voor het bedenken, maken en typen aan de keukentafel :-)

    • sharon zegt:

      Haha lief, dankjewel! Dit recept was echt een fantastisch iets om te bedenken!!! Ontzettend leuk 😀 Succes & veel plezier wanneer je ‘m maakt :)

  • Betsy zegt:

    Ik heb het gezien met stijgende verbazing.
    Gelukkig hebben ze er dan bij gezet: met dank aan voedzo. Maar dan nog blijf ik het onbehoorlijk vinden.
    Positief is dan wel weer dat koffie tijd in ieder geval gezonde producten gaat promoten. Misschien ook een idee om jouw site te promoten Sharon?

  • Marjolein zegt:

    Vanmiddag ga ik deze heerlijke brownies maken, dadels staan al in de week! :-)

    Nog wel even een vraagje, voor de fudge topping gebruik ik geurende kokosolie, die gebruik ik altijd met bakken en heb geen ontgeurende kokosolie in huis.
    Dit kan toch evengoed, hoop ik?

  • Cath zegt:

    Hi, wat zijn de afmetingen van je ovenschaal ongeveer?

  • Marije zegt:

    Binnen 2 weken staat de 3e brownie al weer in de oven. De eerste viel gelijk in de smaak, ook bij manlief! En dat zegt heel wat… Daarna 1 voor de verjaardag van mijn dochter gebakken en nu staat er 1 in de oven voor de juffen van het KDV, een verantwoorde traktatie 😉 daar houden ze wel van.

    Bedankt voor dit ontzettend mooie recept. Wel de courgette vervangen door wortel. Amandelmeel door volkorenmeel. Kokosmelk ipv speltroom. Gaat allemaal goed. Kan niet mislukken. Heerlijke smaak. Deze brownie ga ik nog heeeeeeeel vaak maken. Ik snij de cake trouwens doormidden en smeer de topping als een laagje ertussen, en nog een beetje bovenop.

  • Ernestine zegt:

    hoi Sharon,
    ik heb vanochtend voedingsadvies gegeven in een supermarkt. Als ‘lokkertje’ (anders komt er écht niemand naar me toe namelijk….) had ik onder andere deze heerlijke brownie staan op een gezellig gedekte statafel. Wat een enthousiaste reacties!!! Ik heb daardoor echt heel veel informatie kunnen geven over lekkere en gezonde voeding. Ik heb jouw site ook veelvuldig doorgegeven. Volgende week doe ik weer een sessie en ik zit alweer te broeden wat ik dan eens neer zal zetten…..

  • Tanja zegt:

    Heerlijke brownie! Echt super geweldig recept.
    Met kerst twee varianten gemaakt. Eentje volgens recept en de ander eivrij met ipv 2 eieren 1 banaan erin. Naderhand konden we niet meer zien en proeven welke de eivrije was. Met Pasen ga ik op verzoek weer de brownie maken. De fudge heb ik al meerdere malen gemaakt voor als chocopasta op brood.

  • Rita zegt:

    Zojuist weer deze overheerlijke brownie gemaakt. Nu met quinoameel gemaakt. Hij is perfect gelukt, kon me alleen niet inhouden met snoepen tussendoor…
    Hebben meer mensen hier last van?

  • Hi, Ik heb de brownie ook voor het eerst gemaakt en hij is heerlijk geworden!! Heb alleen een vraag, mijn keukenmachine (inmiddels al 15 jaar oud) was niet erg blij met dit recept en ik moet echt op zoek naar een andere keukenmachine. Je hebt zoveel verschillende, hebben jullie daar misschien een mening over welke je het beste kan nemen??

    • sharon zegt:

      Hoi! Er zijn zoveel verschillende! Mijn keukenmachine was rond de 100 euro en doet t nog erg goed (kenwood) maar ik heb niet echt eentje die ik absoluut aanraad. Succes!

  • barbara zegt:

    MJAMMIE! Gisteren gemaakt en nu heerlijk aan het smullen. Quinoameel ipv amandelmeel en verder heel braaf het recept aangehouden, ongelooflijk dat bakken zonder suiker ZO lekker kan zijn! Dankjewel.

  • Joyce Wolf zegt:

    Morgen opnieuw dit baksel maken en ditmaal met mijn zusje opdat zij ook kennis kan maken met deze geniale brownie! En zondag maak ik hem nog een keer om de koffie op eerste paasdag te upgraden. Eens kijken hoe gretig de aftrek zal zijn, maar eigenlijk kan ik me daar geen zorgen om maken. Tot nu toe loopt iedereen weg met deze brownie <3

    Dank voor dit zalige recept! Tezamen met de suikervrije appeltaart en de havervlokkenkoekjes zijn dit mijn absolute favorieten (:

  • Miranda zegt:

    Heb hem net gemaakt: staat op te stijven in de koelkast! Kan niet wachten om hem te proberen. Ik heb net al wel staan smullen van de topping, en die is echt heerlijk!
    Ik heb het recept enigzins aangepast aan wat ik nog in huis had. Zo heb ik zowel voor de topping als de brownie rauwe cacao gebruikt. Verder voor de brownie ontgeurde kokosolie gebruikt en voor de topping de gegeurde versie, volkoren speltmeel ipv amandelmeel en na het bakken van de brownie deze opengesneden en gevuld met biologische suikervrije kersenjam. Verder had ik alleen maar baksoda in huis dus dat maar gebruikt ipv wijnsteenbakpoeder (werkte prima; brownie steeg zowat het bakblik uit) en sojaroom ipv speltroom. Koffiearoma heb ik achterwege gelaten.

  • Jonathan zegt:

    Was echt super lekker !!! wow jammie jammie jammie 😀

  • Iris zegt:

    Zou het ipv met sojaroom (eet liever geen soja) ook met kokosmelk kunnen?

  • Sandra zegt:

    Hoi Sharon, hier ook met Pasen samen met de kinderen gemaakt. Mijn hakmolen is helaas wel overleden nu.. De staafmixer had echter geen problemen met de dadels. Het was superlekker, hele familie heeft gesmuld. We hadden wel erg onverantwoorde gekleurde marsepein-figuurtjes gemaakt ter decoratie. Als ik meer tijd had gehad zou ik daar een alternatief voor gemaakt hebben. Iets met amandelmeel, natuurlijke kleurstof en eiwit met wat stevia of zo.

  • Els zegt:

    Hallo Sharon,

    Ik gebruik ook al heel lang kokosvet als vetstof bij het bakken. Alleen vind ik de hoeveelheid die in deze brownie gaat best veel en dus een prijzig gebak. Ik las onlangs iets over het gebruik van chia-zaadjes als botervervanger (voor 100 g boter zou je 10 g chia-zaadjes kunnen laten wellen in 90 g water – dat zou dan een gelei vormen); ik weet niet of jij hier ervaring mee hebt en of dit eventueel een vervanger voor die kokosolie zou kunnen zijn? Ik durfde het niet dadelijk uit te proberen omdat ik het altijd heel moeilijk vind om uit te zoeken of je bij het vervangen gewoon dezelfde hoeveelheid mag gebruiken.

    Veel succes verder met de blog! Heb er al veel inspiratie uitgehaald op een moment dat ik het zelf wat moe werd om nog nieuwe suikervrije, zuivelvrije en tarwerecepten te vinden die ook lekker waren! Bedankt daarvoor!

    • sharon zegt:

      Hai Els! Sorry, ik heb het nog niet geprobeerd, maar het klinkt goed! Wordt toch testen dan 😉 Laat me vooral weten als het gelukt is! groetjes

  • Elske zegt:

    Hoi,

    Klinkt als een heerlijk recept!
    Ik kan alleen nergens wijnbakpoeder en sojaroom (ik eet glutenvrij) vinden. Ik woon in Leeuwarden, we hebben hier een EkoPlaza maar die heeft het ook niet.
    Heeft iemand tips? Misschien een online winkel?

    Groetjes & alvast bedankt =)

    • sharon zegt:

      Hai! Check de post van vandaag! 😛 Maar sojaroom hebben ze denk ik wel bij Ekoplaza hoor, die van ons heeft het wel. En wijnsteenbakpoeder ook, is wel echt basis. Sojaroom staat bij de houdbare melk en wijnsteenbakpoeder bij de bakproducten. groetjes!

  • Gaby zegt:

    Hoi,

    Ik ben sinds een aantal maanden bezig met een streng dieet om mijn fibromyalgie klachten te verminderen, wat overigens fantastisch werkt!! Maar met mijn kookkunsten is het minder goed gesteld. Ik wilde graag deze brownie maken maar ik mag (nog) geen dadels. Zijn de dadels door iets te vervangen? (ook rozijnen mogen nog niet).
    Ik hoop maar dat dat kan, zo niet dan moet het nog wat langer op mijn verlanglijstje blijven!

    alvast bedankt!

    • sharon zegt:

      Hai Gaby, je kunt ook andere gedroogde vruchten gebruiken, maar ik weet niet welke je wel zou mogen? Abrikozen bijvoorbeeld? Succes!

      • Gaby zegt:

        Sorry voor mijn late reaktie! Ik mag helemaal nog geen gedroogde vruchten… helaas, dit recept moet nog even op de wachtlijst! Maar bedankt voor je reaktie! 😀

  • Perihan zegt:

    Ik heb deze brownie gisterne eindelijk gemaakt en hij smaakt fantastisch!!!! Dankjewel voor het delen van dit heerlijke recept!!!

  • Judith zegt:

    Hoi Sharon,

    Wat grappig om al die berichtjes over deze fudge te lezen… zo leer je wat over ingredienten!
    En dat er zoveel gezonde smikkelaarsters zijn :)
    Ik ga hem snel een keer uitproberen.
    Vraagje: heb jij al iets met kikkererwtenmeel gedaan? Ik vond dat zo leuk en het was niet zo duur, dus heb dat nu in mijn kast staan…wachtend op een leuk recept. Ook ik vind amandelmeel duur… Zal eens bij de Tuinen kijken voor de acties.
    Groetjes en bak-ze!

    • sharon zegt:

      Haha ja he! Ik gebruik wel eens kikkererwtenmeel ja. Wel beetje goed kijken waar je het voor gebruikt, heeft een specifieke smaak 😉 Je kunt evt ook speltmeel gebruiken :)

  • shir zegt:

    Het is gewoon schandalig hoe lekker deze brownie is. Ik heb serieus nog nooit zo’n lekkere brownie gegeten en dan te bedenken dat dit zonder suiker en andere troep is! Ik heb de onbewerkte kokosolie gebruikt dus kokos overheerst wel een beetje in de smaak, maar ik hou daar wel van. Heb nog geen topping gebruikt omdat ik geen sojaroom of iets anders kon vinden zonder lactose of tarwe maar volgende keer ga ik naar een grotere Ekoplaza, daar moeten ze het wel hebben.
    Vraagje: hoe lang kun je m ongeveer bewaren? Ik heb hem zondagavond gemaakt en zou hem graag donderdag willen uitdelen, of is ie dan niet lekker meer?
    Bedankt voor je recept!!

    • sharon zegt:

      Haha leuk :) :) Ik denk dat de brownie dan nog wel goed is, als je m in de koelkast bewaard, je zou m ook evt kunnen invriezen. Maar ik eet m meestal binnen enkele dagen, dus zeker weten doe ik het niet :)

  • Yvette zegt:

    Hai Sharon,

    Ik ben op jouw website gekomen via een vriendin van mij Debbie van W. en ik heb vorige week jouw recept voor de brownie gemaakt. Ik ben helemaal om, wat een heerlijkheid!!en ik heb er een week mee gedaan…de brownie bleef smeuïg en heerlijk.
    Ik heb last van maagzuurbranden bij het gebruik van melkproducten en tarwe, dus ik ben aan het zoeken naar wat ik wel en niet kan eten.
    Wat ben ik blij met jouw website!
    Ik ga op mijn website (deze gaat over Succesvol Gelukkig zijn/worden) een stukje over jouw website schrijven, want van jouw website word ik in ieder geval succesvol gelukkig :))

    Warme groet
    Yvette

  • Michele zegt:

    Wat ongelofelijk eigenlijk dat iets zo lekkers op zo een gezonde manier bereidt kan worden! Dank je wel Sharon!

  • Misia zegt:

    Klinkt en ziet lekker uit, echter door de speltroom is deze browni absoluut NIET glutenvrij.
    Dit is natuurlijk makkelijk te verhelpen door een gewoone room te gebruiken, echter de huidige recept kan niet als glutenvrij worden genoemd.

  • amrita mellink zegt:

    Recepten kennen geen patent noch eigenaar en iedereen mag ze vrijelijk verspreiden. Dit is een zeldzaamheid in deze wereld, dus laten we het vooral zo houden! Amrita

  • MariskaAdinda zegt:

    Hoi!

    Ik ben nieuw op de VoedZo site, maar nu al helemaal enthousiast!

    Kamp al jaren met lastige darmen en sinds een jaar zuivelvrij aan het eten, maar ik vind het lastig variatie en lekkere dingen te maken.

    Daarbij wil ik ook graag alleen met natuurlijke producten gaan koken en suikervrij.

    Dus ga zo door!

    Maar nu mijn vraag :-):
    Waar vind ik koffie aroma?

  • maria zegt:

    Hallo Sharon.
    In dadels zitten toch ook suikers?

  • karin zegt:

    De brownies zijn echt super lekker!!! Zelfs nog vers uit de diepvries…mmmm

  • Kitty zegt:

    Dit was heerlijk, een perfecte traktatie op deze Moederdag voor alle moeders!! Ik kreeg van een van mijn gasten het idee om de volgende keer (want die komt zeker!) de fudge topping ook in het midden te doen. Dus de brownie doormidden snijden, fudge smeren, browniehelft terugplakken en als laatste nog een dun laagje fudge topping erop. Het heet niet voor niets topping;)

  • Jennifer zegt:

    Hij staat in de oven, maar het ruikt hier in ieder geval al heerlijk!
    Ben zoooo benieuwd…

  • Thamar zegt:

    Hoi Sharon,

    Wauw dit klinkt voor mijn man als muziek in de oren:)
    Ik wil hem voor mijn zoon zijn 7de verjaardag gaan maken.
    Vraagje: courgette met of zonder schil raspen of maakt dat helemaal niet uit.
    Ook ik ben nog vrij onbekend in deze eetstijl:)
    Wij eten sinds december alleen e vrij, maar nu toch ook biologisch, verzorgingsvrij, bijna suikervrij, en nu eindelijk eens tijd om heerlijke dingen te zoeken en te lezen.

    Rare vraag misschien, wat gebruik jij als afwasmiddel voor een handwasje wat goed schoonmaakt? Ik heb het juiste recept nog niet echt gevonden.
    Maar met al dat kokerellen wel handig:)

    Alvast bedankt en complimenten voor je geweldige site!

    Groetjes thamar

  • Cindy zegt:

    Nou de brownie staat af te koelen….het ruikt geweldig!
    Het heeft me wel de dubbele portie kokosolie gekost want manlief dacht dat er gewoon water in het pannetje zat…was dus de gesmolten olie… en heeft alles huppakee in het afwaswater gekieperd aaaaahhh!!

  • Nienke zegt:

    Gisteren jarig, middenin een verhuizing logeren we bij mijn ouders die wél een over hebben, en ik dacht: ik ga eindelijk die brownies maken! Na een bezoek aan de natuurvoedingswinkel de keuken ingedoken en na veel ploeteren eindelijk alles in de oven. Ik kon niet wachten! Het rook heerlijk in huis..
    En toen.
    Proefde ik… En hij was VIES!!! :-( echt verschrikkelijk teleurgesteld, ik begrijp er niets van.. Mijn moeder vertelde later dat ze wijsteenbakpoeder heel vies vind smaken als het in een recept zit, ik werd ook echt helemaal misselijk na het proeven.
    Misschien iets verkeerd gedaan met het recept? Ik had wel per ongeluk de toppunt er op gedaan en toen pas alles in de oven -verkeerd gelezen- maar kan me niet voorstellen dat het daar aan ligt want de brownies zelfs smaken ook zo raar. Misschien de wijsteenbakpoeder vervangen, maar met wat?
    Bedankt alvast voor de tips.

    • sharon zegt:

      uh? Wijnsteenbakpoeder proef je echt niet door de cacao heen, dus ik denk niet dat dat het is. Ik gebruik het vaak en proef vaak ‘gekke’ dingen, maar ik zou niet weten hoe wijnsteenbakpoeder smaakt. Ik denk juist dat het wel zou kunnen zijn dat je de brownie met topping hebt gebakken. Of je zou eens wortel kunnen proberen ipv courgette. Maar de topping is echt niet om mee te bakken, dus ik heb geen idee wat voor effect dat heeft op de brownie. Hij hoort heel erg lekker te zijn namelijk 😉 groetjes!

  • Nanda zegt:

    Vanavond deze brownie gemaakt (zonder topping), hij is echt heerlijk!!

  • Angenie zegt:

    Hoi Sharon,
    Ik heb hem gemaakt met verse dadels en hij was inderdaad niet zo hoog gerezen maar dat maakt voor de smaak niets uit en ik heb rijstroom gebruikt hij was echt heerlijk!
    Heel erg bedankt voor je recept!
    Groetjes Angenie

  • Ans zegt:

    Hallo Sharon,

    Vanmiddag gemaakt met volkoren spelmeel, idd niet heel goed gerezen maar dat maakt voor
    deze brownie niet uit! Het smaakt heeeeeeel lekker.

    Toch even een opmerking over dat deze zo gezond is!!!!

    Je gebruikt geen suiker en in plaats daarvan gedroogde of verse dadels wat natuurlijk
    beter is( suiker is gif)
    maar dadels zijn wel middel tot hoog in de glycemische waarde en doet de bloedsuiker
    dus meer stijgen.

    Dit even gezegd te hebben wil ik je toch bedanken voor het recept.

    Groetjes, Ans

  • Oda zegt:

    Een toprecept! We hebben er twee keer van gesmuld. Om niet in de verleiding te komen hem helemaal in een keer op te eten heb ik de helft ingevroren en een week later ontdooid en opgegeten. Dat ging prima en het smaakte nog net zo lekker. Dubbel genieten dus.
    Dank voor dit recept.
    Groetjes, Oda

  • Aya zegt:

    Lijkt me heerlijk, superrecept, ga het binnenkort maken. Welke dadels heb je gebruikt?

  • Esther zegt:

    Erg lekker recept! Wat ik me afvroeg zou je het ook kunnen maken met de Vivani 92% chocolade ipv cacao?

  • Martine zegt:

    Dit recept is meerdere malen langsgekomen met super reacties. Nu heb ik hem eindelijk gemaakt: is ie veel te vochtig!! De courgettes bestaan een deel uit water, de dadels zijn in water geweekt; misschien was dat teveel water? Ik had verse dadels, misschien was weken dan niet eens nodig.

    Ik hoop dat iemand mij uit het ‘water’ helpt?

    Groetjes,
    Martine

  • Inspirerend recept. Ik had geen kokosolie in huis. Daarom heb ik een stuk roomboter en een beetje zonnebloemolie gebruikt. De amandelmeel heb ik vervangen door gemalen amandelen. En ik heb het een klein beetje bijgezoet.

    Het resultaat is een overheerlijke brownie! Kortom, laat je niet ontmoedigen als je iets niet in huis hebt en vervang het door iets anders.

  • Trijnie zegt:

    Lekker is ‘ie zeker!!
    maaaarrrr eet net te veel in 1 keer!
    Iets met dadels en verstopping.

  • Deborah zegt:

    Hij is lekkerrrr! Ik kon niet wachten tot hij helemaal klaar was, dus heb een bijna afgekoeld stuk brownie besmeerd met de fudge en dat opgegeten samen met wat aardbeien, heerlijk! Was wel een heel werk vond ik. En ik lees hier dat je de dadels wel een paar uur moet laten wellen in warm water, ik heb het maar iets van een half uur in koud water laten wellen, waren toen al wel wat zachter. Ik proefde wel wat stukjes in de brownie daardoor denk ik, maar ach, smaakt net alsof er hele kleine stukjes noot doorheen zitten en dat kan prima in een brownie 😛

  • Dit is idd de allerlekkerste brownie ooit! En zeker als het een nachtje in de koelkast heeft gestaan..hmm groetjes Desiree

  • Diana zegt:

    Helaas, ik heb dit recept vanmiddag gemaakt maar het was niet lekker. Het was te nat. Ik had niet voldoende tijd om de fudge te maken. Maar ik heb in een eerdere rectie gelezen dat dat niet uit maakt.
    Zou het kunnen komen dat ik de brouwnee na het bakken in de bakvorm heb laten afkoelen?
    Of was het misschien toch niet helemaal gaar?
    Ik had een bakblik voor brouwnee gebruikt, zou het een groter bakblik moeten gebruiken zodat de brouwnee niet zo dik is en eerder gaar?
    Hij was goed gerezen maar toen ik de brouwnee eruit haalde zakte hij in, nog niet gaar dus.
    Jammer want het was bedoeld als nagerecht van een etentje met vrienden.
    Wat kan er mis zijn gegaan?

    • sharon zegt:

      Hai! Lastig om zo te bepalen, misschien idd te nat? Misschien doet je oven er iets langer over om de brownie te bakken, te kleine vorm, kan van alles zijn! Succes!

      • Diana zegt:

        Ik ben er achter waar het mis is gegaan. Ik hab te veel courgette gebruikt, de hoeveelheden niet goed gelezen en te ssnel willen bakken want te laar begonnen. Dat was de oorzaak. Nog een keer probereb dus. Ik laat je weten hoe het is gegaan.

  • Britt zegt:

    Hoi hoi,

    Ziet er heerlijk uit! Ik kijk er nu al naar uit om het te maken.
    Ik heb twee vragen:
    1. Waar kun je kokosolie kopen? In de gewone supermarkt, en zo ja, welke?
    2. Dezelfde vraag voor spiltroom, plus de vraag wat dit eigenlijk is.

    Alvast bedankt!

    • sharon zegt:

      Hai! In de biologische winkel. Speltroom gebruik ik omdat het zuivelvrij is, maar je kunt ook ongezoete slagroom, rijstroom, amandelroom, sojaroom gebruiken. Groetjes! En veel plezier!

      • Britt zegt:

        Bedankt voor je antwoord! Helaas hebben wij hier geen biologische winkel in de buurt.. Kun je het ook vervangen door iets wat je in de normale supermarkt kunt kopen, en dat het toch “gezond” blijft?

  • Daisy zegt:

    Ik heb dit weekend de brownies gemaakt. Ga er mijn collega’s mee verwennen. Verschillenden zijn net als ik op de gezonde toer, en met deze brownies kun je echt laten zien dat gezond ook HEEL erg lekker kan zijn. Echt smullen, en alle ingredienten makkelijk kunnen vinden bij eko plaza. In een keer gelukt. Prima recept, dank je wel.

  • karin zegt:

    Eindelijk gaan we deze brownie uitproberen. We eten hier sinds 4 weken suikervrij. Maar ik maak regelmatig taarten en cupcakes op bestelling, maar die zijn (nog) niet ‘gezond”. Daar verdiep ik me nog volop in. Nu is mijn dochter zondag jarig, en als heuse “chocoholic” is dit hèt recept voor haar…. we zijn zo benieuwd…. Er moeten wel verse aardbeien bij vindt ze 😉

  • Robsie zegt:

    Nou ik heb hem gisteren ook gemaakt, super goed gelukt! Omdat ik zelf nog niet zo lang suikervrij eet was ik nog niet echt overtuigd van de smaak. Mijn vriend, mijn vader en zijn vriendin (alle 3 niet suikervrij en stevige rokers) waren er niet weg van, maar mijn schoonmoeder (redelijk suikervrij, geen roker en redelijk bio ingesteld) vond de brownie heel erg lekker!
    Ikzelf op deze mooie ochtend in de tuin met een stukje brownie en een mok chai-melk geniet enorm!

  • Jaedy zegt:

    Werkelijk geniaal recept. Ik heb al een paar mensen blij gemaakt met de brownie. Vorige week voor het eerst gemaakt. Deze week gaat er weer 1 in. :-D.

    Als reactie op Robsie: voor de zoetigheid kan je wat honing in de topping gebruiken ( ongeveer een 1 a 2 tl).

    BEDANKT!! En je hebt er een fan bij!

  • Arjenne van Sitter zegt:

    Hi Sharon, zojuist thee gedronken met een heerlijk stuk chocolade fudge taart. Heel puur! Door mijn samenstelling van de ingrediënten meer een fudge geworden :-) Volgende keer maak ik er een soort sacher van. Heb jij een alternatief voor slagroom?

  • Anja zegt:

    Hoi, ik heb vandaag deze brownie gemaakt hij is heerlijk. Als diabeet zijde is dit een heerlijk alternatief.Ik heb de kokosolie vervangen door roomboter dat werkt prima. De is topping ook erg lekker die ga ik nog een keer maken maar dan met wat hazelnootjes er door, dan heb je volgens mij een heerlijke pasta voor op brood.

  • Maartje zegt:

    Vandaag heb ik deze brownie gemaakt. Hij staat nu in de koelkast om op te stijven. Tussendoor heb ik geproeft, maar ik vond het wel erg sterk smaken. Ik heb rauwe cacao gebruikt, kan het daar aan liggen? En worden de verhoudingen dan anders?

    • sharon zegt:

      Hai! Ik denk inderdaad dat het aan de rauwe cacao ligt, dat smaakt heel anders :) Natuurlijk kun je ervan houden, maar dat het anders is, is zeker 😉 groetjes!

  • lol boy zegt:

    deze brownie is lekker ;>p

  • Margriet zegt:

    Beetje rare vraag misschien, maar mijn dochter mag geen chocola. Wat kan je als vervanger gebruiken? Kaneel misschien, of vanille?

    • sharon zegt:

      Dat is idd een gekke vraag 😉 Haha een brownie zonder chocolade. Je zou zowel kaneel als vanille kunnen proberen. Het wordt dan toch heel anders, dus dan is het maar net wat je lekker vindt.

  • Danielle zegt:

    Hoi Sharon,

    Ik moet wel lachen om een aantal ‘kritische’ comments n.a.v. dit recept….
    Maargoed, ik heb deze brownies een aantal keer gemaakt. Het is echt een fantastisch recept! Dank voor het delen! Ik ben er erg blij mee!

    Groeten,
    Danielle

  • julia zegt:

    Ik ben weg van je recept!! Heb een aantal varianten ontdekt. Ipv courgette is geraspte wortel of komkommer ook heel lekker. Ik voeg kokosrasp toe en als het goedkoper wil gebruik ik biologische bakboter ipv kokosvet. Werkt allemaal. Superfijn om zo lekker te kunnen eten zonder schuldgevoel.

  • maaike zegt:

    dit is echt heerlijk :)
    mn zoontje heeft de schaal met beslag leeggelikt, maar uit de oven minstens zo lekker.
    Ik heb ‘m zonder eieren gemaakt, met 2 grote eetlepels maizena erdoor. Weet niet hoe ze ‘horen’te zijn met eieren, maar ik vind ‘m goed gelukt.

  • Kim zegt:

    Sharon, help!
    Ik heb voorgeweekte dadels, maar nu weet ik niet of 250 gram dan genoeg is. Ik las ergens in de reacties dat het gewicht gaat om vóórdat ze geweekt zijn.
    Hoeveel gram geweekte dadels kan ik het best gebruiken zodat ik wel voldoende dadel gebruik?

    Groetjes,

    Kim

  • Lotte zegt:

    Echt súper lekker! Zelfs mijn puber zoon(houdt alleen van pizza, friet, appeltaart) vroeg me of hij die f* lekker brownie van eerst zelf mocht maken!
    Hij viel tijdens het samen maken vd ene verbazing in de andere

  • Wietske zegt:

    Hoi Sharon!

    Ik zie hier dat het recept al een tijdje online staat maar ik heb hem van de week voor het eerst gemaakt.
    Ik heb daarbij het kokosvet vervangen door 20 gram chiazaadjes minstens een half uur te weken in 180 ml water, zodat je ongeveer 200 gram ‘gelei’ krijgt.

    Ik moet zeggen dat ook dit heerlijk was! De brownie was daardoor denk ik minder vettig maar wel nog steeds lekker fudgy (komt ook omdat de gelei natuurlijk niet hard wordt in de koelkast, in tegenstelling tot kokosvet). Dus ik zou het zeker aanraden aan iedereen om zelf ook eens te proberen! Ook voor degene onder ons die toch wel waarde hechten aan calorieën (ieder zijn ding, scheelt toch circa 1500 calorieën per taart), en degene onder ons die de hoeveelheid kokosvet wellicht een beetje prijzig vinden!

    Bedankt voor dit superrecept! En ook echt leuk om alle variaties van de andere lezers te lezen 😉

    Groetjes Wietske

  • rachelle zegt:

    jeetje…wat is dit recept super!!zou het ook kunnen met rijstemeel[had ik po meegenomen vd toko..vind m heerlijk genoeg zonder de topping,maar die wel gemaakt voor de balletjes..had amandelroom gebruikt,want de biowinkel had geen speltroom.erg lekker maar ook wel erg zacht[ondanks dat ze id koelkast liggen]heb je n tip wat er door kan dat ze wat harder worden[meer als chocolade reep?]

  • Laura zegt:

    Woehoe Sharon, wat een fijn recept! Sinds een week ben ik vrij van geraffineerde suikers, dus dit recept is zeer welkom.
    Ik heb wel roomboter in het beslag gebruikt en veel minder cacao, omdat sommige reactie’s aangaven dat de cacao té is. Door het beslag zit 50 gram en ik vind het zat. Ook heb ik geraspte biet gebruikt,mbij gebrek aan courgette.
    In de topping heb ik 50/50 rozijnen en dadels gedaan en de hoeveelheid cacao gehalveerd. Oh ja, ik had nog kokosmelk gebruikt, ipv haverroom. Prima, proef niet eens kokos. Ik ga nog wel eens juist kokos erin verwerken: vers geraspt door het beslag en iets meer kokosroom in de topping. Misschien ook wel de niet-ontgeurde variant vet in de topping. Lijkt mij wel lekker Carribisch!
    Wat ik zo fijn vind, is dat ik bij een suikerhoudende brownie altijd méér wil. En bij deze variant niet :-)
    Bedankt voor het delen!

  • Marieke zegt:

    Het recept is heerlijk! Als je vergeten bent de dadels te weken kun je zo ook zacht maken door ze even bij de warme kokosolie te doen. De room heb ik simpelweg vervangen door amandelmelk. Heerlijk!!

  • Ditta zegt:

    Lijkt me heerlijk!

    Als je onvoldoende kokosolie hebt, kan je dan met (room)boter werken?

  • Marissa zegt:

    Ik weet niet hoe iedereen het doet, maar hij is mislukt, niet gerezen. :( :( :(
    Misschien door gebrek aan liefde tijdens koken, ruzie in huis. Miserabel. :( :(

  • Sara zegt:

    Ditta, als je kokosolie te duur vind of je hebt niet genoeg, kun je het altijd door roomboter vervangen.

    Ik heb deze gisteren voor de 2e keer gemaakt, en heb beide keren (zelfgeraapte) stukjes walnoten erdoorheen gedaan. Nog lekkerder! Hij is dan zowel heerlijk smeuiig als crunchy door de walnoten. Voor mij is een brownie niet compleet zonder :)

  • Anna zegt:

    Gisteren de brownie gemaakt om uit te delen op het werk. Hij is super goed gelukt en erg lekker :-) Ik heb een paar zaken toegevoegd: ik heb een specerijen mix gemaakt van roze peper, anijs, kruidnagel, venkel, kaneel en lavendel en hier een theelepel van gebruikt. Voor de crunch walnoten door het mengsel gemixt . En in plaats van koffie aroma een eetlepel echte koffie aan de fudge toegevoegd. De toevoegingen werkten allemaal erg goed :-) Dank voor dit fijne recept!

  • Saskia zegt:

    Hallo,

    Ik heb een recept waar geen meel maar zwarte bonen gebruikt worden, dit levert (ook n0g eens) minder koolhydraten en meer proteine (uit de bonen) op dus ook nog prettig als je de koolhydraten wil laten staan.

    er staan alleen nog wat meer niet natuurlijke ingredienten op. Ik ben van plan om jouw recept en het recept wat ik heb te combineren en uit te proberen tot een suiker vrije, koolhydrate vrije versie en dan zal ik het delen.

  • Maria zegt:

    Dit ziet er echt heel erg lekker uit!! Heb besloten te stoppen met geraffineerde suikers, maar bakken is mijn hobby….Ben vandaag naar een toko en een eko winkel geweest, maar schrok toch wel van de prijzen. Heb je enig idee waar deze brownie op uitkomt??
    Naast dat ik hoop dat ik af ga vallen is mijn belangrijkste reden te stoppen met suikers mijn extreme vermoeidheid en ibs.
    Groetjes,
    Maria

  • Maggie zegt:

    De brownie staat in de oven,
    Hier ook een paar aanpassingen, ik had te weinig dadels, dus ook maar wat vijgen toegevoegd. Lijkt me ook heerlijk.

    En in de topping druk ik straks nog een paar pecan- en walnoten.

    Het ruikt hier al heerlijk!

  • Marjolein zegt:

    Wauw hij is echt heerlijk! Ik probeer voortaan suikervrij te eten dus ik moet er nog aan wennen maar met recepten als deze is dat geen probleem! Ze smaken echt verrukkelijk en het ziet er net zo lekker uit als op de foto. Ben benieuwd wat mijn bezoek er vanavond van vindt :) Bedankt voor het recept!
    Groetjes Marjolein

  • maaike zegt:

    Deze is dus echt heerlijk en kan gewoon niet mislukken :)

    ik heb ook een keer een variant gemaakt zonder cacao, maar met gedroogde appeltjes in plaats van de dadels en een appel in plaats van de courgette. Ook erg jummie!

    en de eieren vervang ik soms door 2 el maizena, werkt ook prima.

  • Eveline zegt:

    Jeetje, wat hebben we genoten van deze brownie! Onze zoon mag ivm de candidaschimmel geen suikers, helaas ook geen dadels, maar een uitzondering hebben we even gemaakt, alle drie waren ze er gek van. Papa en mama ook! Dank!

  • Aysha zegt:

    Een opmerking/tip ivm suikervrij: gedroogde dadels zijn vaak ook geconfijt, dwz dat er een laagje glucosefructosestroop overheen is gedaan. Suiker dus! Ik heb verse dadels gekocht (nu in het seizoen), geen idee waar je gedroogde dadels zonder suiker kan krijgen (niet bij de toko bij mij in de buurt)..

  • Brenda zegt:

    Ik ben fan!! Ik vind hem sensationeel. Gebruik wel dadels die niet versuikert zijn en verzwavelt. Te duur? Dan zijn abrikozen ook een mooie vervanging. Structuur word dan wel anders.
    Ben er blij mee want ik ben echt een choco monster!

  • Anne zegt:

    Dadels: nu te koop bij de Lidl i.v.m. de feestdagen. Gewoon gedroogd, zonder toevoeging. Als je ze een nachtje laat weken dan kun je ze goed pureren met de staafmixer. Kosten: 7 euro voor een kilo, wel even zelf ontpitten.

    Ik gebruik wel iets minder cacao zowel in brownie als in de fudge. Net voor de 3e keer gemaakt. Heb bij gebrek aan speltroom nu alpro soya gebruikt -> zit dus glucose-fructosestroop in *bummer*! Zodra ik weer bij ekoplaza ben, speltroom inslaan!

  • Lara zegt:

    Even een domme vraag misschien.. Ben niet zo’n held in de keuken:

    Wat is de reden dat je de schaal invet en dan ook nog eens bekleed met bakpapier? Is dat om te voorkomen dat het bakpapier vastplakt aan de schaal?

    Ik ga hem morgen maken voor de kerstvisite en zelf proef ik maar een beetje. Heb net een maand hardcore candidadieet eropzitten en eigenlijk mag ik dit helemaal nog niet hebben. Maar jammer dan… Ik heb heel december al braaf gegeten volgens de regels terwijl ik om de oren werd geslagen met suiker suiker suiker :p

  • Cynthia zegt:

    Ik heb een vraagje over de topping. Is er een mogelijkheid om die iets smeuïger te krijgen? Zou ik een deel van de kokosolie kunnen vervangen door hazelnootolie? Ik heb laatst wat ik over had als chocopasta gebruikt, maar omdat je m in de koelkast moet bewaren, valt smeren niet mee…

  • Cynthia zegt:

    Zou ik een deel van de kokosolie kunnen vervangen door hazelnootolie? Zou de fudge graag iets smeerbaarder hebben…

    • Cynthia zegt:

      Jeetje, nu staat mijn vraag er weer 2x op…. Ik zag mijn eigen vraag (en jouw antwoord!) niet, dus vandaar nog een keer gesteld…. Sorry! En bedankt voor je antwoord, ik ga het proberen!

  • Lydia zegt:

    Hoi Sharon,

    ik heb de brownie gemaakt, hij staat af te koelen. Ik heb hem wel zeker 45 minuten in de oven gehad omdat ik er met een naald in prikte en deze er bruin uit kwam. Moet de naald bij het prikken er helemaal schoon uitkomen? Want nu na 45 minuten komt ie er nog bruinig uit…… misschien heb ik een te kleine ovenschaal gebruikt waardoor het een dikkere brownie wordt..?

    groetjes Lydia

  • Johanna zegt:

    Hoi ik heb de brownie 2x gemaakt en de eerste keer was hij echt verrukkelijk. De tweede keer was ie een stuk minder doordat ie bitter was. Ik denk dat de brownie bitter wordt als je m te lang in de oven laat staan. Verder echt een toprecept!

  • Nena zegt:

    Hoi!

    Ik wil dit recept graag gaan maken. Kan ik hier ook baking soda voor gebruiken?

  • Kim M zegt:

    Ik eet momenteel het honderste stukje brownie, denk ik :-) Ik bak een taartje (in een kleine ronde springvorm van Blokker), snijdt deze de volgende dag in punten en vries de punten afzonderlijk in. Zo kan ik er de hele week van eten en dan bak ik weer een nieuwe. Heb het ook al met gewoon volkoren tarwemeel gedaan, lukt ook. Ook met boter ipv kokosolie. De oven zet ik 5 graden lager, zodat hij niet bitter wordt. Ik gebruik gewoon bakpoeder (die goedkope zakjes van de supermarkt) , als ik niets anders in huis heb. Bij de Jumbo verkopen ze gewelde dadels, met één verpakking kun je precies 1 taartje maken. Ze hebben tegenwoordig ook amandelmeel van het merk Smaakt, daar kun je twee keer mee bakken!

  • Rosalie Zwaan zegt:

    Hallo,
    Lijkt mij heerlijk. Mijn vraag is, kan ik ipv kokosolie ook Santen gebruiken??

  • Jacorien zegt:

    Dit ziet er echt heel lekker uit! Ben al lang op zoek naar recepten met chocolade, omdat er geen chocolade in de winkel verkocht wordt die ik mag. Alleen ik mag geen fruit, en dus ook geen dadels en rozijnen, waar kan ik dat mee vervangen of kan ik het weglaten?

  • Minthe Lok zegt:

    Hoi! Hoe ‘rasp’ je de courgette precies? En moet die niet ook in de keukenmachine, anders komen er toch ‘slierten’ in de brownie?

  • nathalie zegt:

    Hoii,

    Kan je ipv wijnsteenbakpoeder ook baking soda gebruiken??

  • Wendy zegt:

    Gister deze brownie gemaakt voor mijn verjaardag. En hij was heerlijk!!! En dat vond mijn bezoek ook, want het gewone gebak van de bakker staat nu nog in de koelkast. Dank je voor het recept!

  • Nienke zegt:

    Ik ben benieuwd welke koffiearoma je gebruikt? Ik heb hem één keer gemaakt zonder, maar lijkt me ook heeeeel lekker met!
    Of kun je de tl koffiearoma ook vervangen door bijv. een el afgekoelde espresso?

  • Marloes zegt:

    Ik heb hem gemaakt voor mijn verjaardag. Zowel de zoetekauwen als de mensen die meer van suikervrij zijn vonden hem heerlijk. Deze is zeker voor herhaling vatbaar!

  • Daan zegt:

    Ik vind de brownie nogal vet. Zou de toevoeging van extra meel & ei een optie zijn? Wat denken jullie?

  • cdg zegt:

    Kan je de dadels vervangen door iets anders?

  • Nova zegt:

    Wauw dit ziet er echt fantastisch uit! Ik loop alleen een beetje stuk op de kokosolie…met 200 gram voeg je zo 1700 calorieën aan de brownie toe. Is er misschien een slankere vervanger?

    • sharon zegt:

      Vet maakt niet dik, dus dat valt wel mee :) Ik ben ook niet echt bekend met het vervangen van vetten in baksels, omdat ik liever meer dan minder heb. Sorry ik kan je dus niet helpen :) Succes!

    • es zegt:

      ik heb nu al een paar keer minder kokosolie gebruikt: bijna een derde minder. en iets meer courgette. heel goed te doen!
      ik gebruik overigens ook minder dadels: als je eenmaal gewend bent om minder zoet te eten is dat prima te doen! en omdat ik de topping meestal niet maak scheelt dat ook weer.

  • Linda zegt:

    Echt heel lekker. Ik heb 50 gram cacao in de brownie gedaan en vond de smaak puur genoeg. Misschien volgende keer de topping wat lichter maken en wat vanillepoeder.
    Maar wat een super recept is dit!

  • Marianne zegt:

    Morgen ga ik dit maken! Ik heb alleen geen amandelmeel gevonden in de biologische winkel, maar heb nog wel sojameel thuis liggen, dat zou vast wel kunnen toch?

  • Karin zegt:

    Dit is zo lekker, dat ik het snel in de vriezer moet opbergen voordat ik hier teveel van eet. Vanuit de vriezer half bevroren….is net chocolade ijscake!

  • Martine zegt:

    Sharon, het is heerlijk, die brownie, maar ik ben verbaasd dat je ontgeurde kokosolie aanbeveelt, dat is heel erg bewerkt. Of vergis ik me?

    • sharon zegt:

      Hai! Het is bewerkt, en heeft niet zoveel voordelen als extra vierge, maar ook geen nadelen en de gezonde vetten zijn er nog steeds. Dus wat dat betreft niet schadelijk of iets dergelijks :)

  • Corina zegt:

    Ik probeer deze link

    Kijk hier wat je nog meer met die fudge kunt doen!

    Te openen maar werkt bij niet misschien niet meer actief ?

  • Deze brownie is echt meesterlijk! Ik ben echt onder de indruk! Ik heb ‘m net gemaakt als klein verjaardagstaartje voor ons zoontje. Dat wordt dubbel feest :) En je krijgt de groetjes van Walter!

  • Corina zegt:

    Wow wat lekker het hele gezin is enthousiast voor herhaling vatbaar

  • Nelleke zegt:

    Hai, heb de brownie al een paar keer gemaakt. Erg lekker. Zou je ook dadelpasta kunnen gebruiken ipv dadels? En zo ja hoeveel gram?

  • Marlene zegt:

    wat is het formaat van het (vierkante) bakblik dat je gebruikt?

  • Sanne zegt:

    Super mega geweldig overheerlijk lekker! Beste verantwoorde brownie ooit (en heb al veel recepten uitgeprobeerd) Mijn complimenten.

  • Violette zegt:

    Zo, de brownie was een succes! Ik probeer nu bijna elk weekend iets van de voedzo.nl te bakken. (Cake, muffins enz). Als er veel overblijft neemt mijn vriend dat mee naar de kazerne en snoepen er een aantal stoere millitairen van. 😉 Ik hoor alleen maar positieve feedback. Suikervrij is stoer!

  • Marjolijn zegt:

    Ik heb deze brownie al een aantal keren gemaakt, heerlijk! Nu ben ik er vorige week achter gekomen dat ik allergisch ben voor courgette. Met welk ingrediënt zou ik de courgette kunnen vervangen?

  • marit zegt:

    Echt heerlijk mmmmmmm!!!!

  • Jentine zegt:

    Ohhh, deze móét ik gewoon vandaag nog maken!!

    *springt van de bank om de dadels te gaan weken.. Kwijl kwijl…*

  • monique zegt:

    Kun je de courgette hier dan ook vervangen door rode biet?
    Groetjes Monique

  • anita zegt:

    hai Sharon,

    Wij zijn als gezin nu sinds een paar maanden zo suikervrij mogelijk aan het eten. Dat is niet altijd makkelijk, want een paar binnen het gezin (daar hoor ik ook bij) hebben een vreselijke behoefte aan chocola. Dus afgelopen weekend hebben we jouw brownie gemaakt. Alleen met de gewone kokosolie, dus de smaak van kokos overheerst wel een beetje. Maar buiten dat is het gewoon heerlijk!
    We gaan hem zeker nog een keer maken, maar dan met roomboter of de ontgeurde variant van de kokosolie.
    We zijn heel blij met jouw site en recepten! Dank je wel!

  • lisette zegt:

    Vandaag als proefje voor morgen (oud op nieuw) deze brownie gemaakt. Hij was heerlijk!! Ik heb alleen 1 vraagje…ik heb de brownie goed laten afkoelen, er wel stiekem een stukje van geproefd toen hij nog warm was…mmmm!! Maar nadat ik hem een uur in de koeling had gezet en in stukjes had gesneden, heb ik hem terug gezet in de koelkast. Dit had ik denk ik niet mogen doen? Het zijn nu echt kleine bijna massieve stukjes chocolade. Veel te vast voor een brownie. Ik had wel iets minder dadels gebruikt dan in het recept stond omdat ik er tijdens het maken achter kwam dat ik te weinig had.
    Moet het persé in de koeling nadat de topping erop gesmeerd is? Want ik vond hem net zo lekker smeuiig op deze manier!

    Alvast bedankt voor je reactie!
    Groetjes Lisette

  • Marjolijn zegt:

    Ik wil deze brownie morgen gaan maken. Ik heb van ‘blooker’ cacaopoeder in huis. Is dat wat je bedoelt met cacao? Ik ben nog een beetje zoekende tussen al de (rauwe) cacao(snippers).

    Alvast dank voor je antwoord!

  • Carolien zegt:

    Ik wilde dit gerecht gaan maken, want ik dacht: lekker en gezond, dat lijkt me goed! Totdat ik zag dat de kokosolie alleen al 900 kcal per 100 gram is. Dat betekent dat er alleen aan kokosolie al 2475 kcal zorgt in dit gerecht! Dat lijkt me toch erg veel…

  • Cindy zegt:

    Kan ik in dit recept ook kokosbloem gebruiken en zo ja is dat dan dezelfde hoeveelheid?

  • Sandra zegt:

    Heerlijk en ook nog eens hartstikke gezond dit! Ik heb alleen een vraag: ik kan geen sojaroom vinden.. is zure room een (lekkere) oplossing?

    Groetjes Sandra

  • Nienke Bezuijen zegt:

    Speltroom… Is dat zoiets als kookroom? Maar dan een andere variant?

    Ben erg benieuwd naar dit recept! Al veel lekkere suikervrije baksels gemaakt maar nog niks met (zoveel) chocola, wordt hoog tijd! Hehe…

  • Truus zegt:

    Hoi Sharon.

    Ik wil heel graag deze bijzondere taart maken, heb echter geen dadels kunnen krijgen. Zou het ook lukken met gedroogde pruimen en rozijnen? Past kokosmelk of haverroom ook ipv speltroom?

    BVD!!
    Truus

    • sharon zegt:

      Hai Truus! Ik denk dat het wel kan, het zal wel anders smaken. Ik weet dat mensen het weleens met rozijnen maken, dat zou ik dan proberen. Kokosmelk of haverroom kan ook prima :) xx

  • Brenda zegt:

    Hoi Sharon, weet jij hoe lang ik kokosmeel kan bewaren? Het zit in een afgesloten weckpot. Op de papieren verpakking stond volgens mij een jaar, maar die tijd is allang verstreken en ik heb nog steeds een flinke hoeveelheid over.

    • sharon zegt:

      Hai Brenda, volgens mij best lang ja :) Als het nog goed ruikt en proeft is t nog goed 😉 Ik weet niet hoe lang je over de datum heen kunt gaan :) Succes! 😀

  • Vera zegt:

    HI, kan ik de amandelmeel ook vervangen met boekweitmeel? of is de smaak dan dusdanig verpest?
    Ik wil graag morgen dit heerlijke recept gaan maken :-)

    vr.gr.

  • Margreet zegt:

    Ik heb laatst de brownie gemaakt en was echt heerlijk!!! Ook mensen op mijn verjaardag hebben er van gesmuld!!! Bedankt voor het recept!!!

  • Corina zegt:

    Deze keer gemaakt met verse dadels weet niet of t daardoor komt maar vinden m veel lekkerder, van de week weer een maken, in de vriezer bewaren gaat prima namelijk, dus kunnen we gedoseerd snoepen want anders is ie zo op ook lekker maar eh beetje veel van t “goede” (lekkere)

  • Hanny zegt:

    Heerlijk! Heb m gisteren gemaakt met speltmeel ipv amandelmeel (had geen amandelmeel in huis). Ik wilde m eigenlijk bewaren voor de verjaardag die we over een paar dagen vieren, maar ik denk dat ik er nog een moet maken, want dat gaat bewaren gaat niet lukken

  • Marije zegt:

    Nou, vind ik een lekker recept met courgette, vergeet ik de courgette! Hij staat nu af te koelen, ik hoop dat het nog wat gaat worden in de koelkast…
    Dank je voor dit recept!

  • Michiel zegt:

    Wat een toprecept!!! Mijn vriendin heeft zwangerschapsdiabetes, en mag geen suikers of snelle koolhydraten. Deze brownies houden je bloedsuiker prima op peil, mits je er niet meer dan 1 neemt :)
    Ik vond trouwens wel dat je de courgette kon proeven in het recept, niet storend maar ik heb er toch de schil van 1 sinaasappel doorheengeraspt, dan wordt ie nog lekkerder. Ik heb m ook een keer gemaakt met raw cacao maar dat vond ik niks, ik hou het gewoon bij Droste of Van Houten.

  • Michiel zegt:

    Nog n tip – als je m te zoet vind moet je de dadels gewoon een nacht laten weken ipv een half uurtje. Het afgietwater kan je inkoken en dan heb je dadelsiroop, superlekker in de koffie of als suikervervanger elders.

  • Sanderijn zegt:

    Hoi, hoe groot is de bakvorm die je hiervoor moet gebruiken?

  • ida zegt:

    de brownie moet op 180gr.
    is dat voor hete lucht of elektrische/gas oven. (hete lucht moet nl. dan wat lager staan dan elektrische/gas.

  • Karen zegt:

    beste,
    Ik heb deze gemaakt maar de cacao (wereldwinkel) smaakt nogal door (bitter).
    de dadels (niet in huis) heb ik vervangen door appelmoes.

    zou het daarom zijn dat de cacao meer doorsmaakt?

    groetjes Karen

  • Benthederue zegt:

    Ik heb het met maïsmeel geprobeerd en dit pakte niet zo goed uit; het hele gezin vond het echt niet lekker. Volgende keer maar verder op zoek naar amandelmeel. Bij de Jumbo hadden ze het niet, waar heb jij het vandaan?

  • Willemijn zegt:

    Hoi Sharon!

    Net alvast de fudge gemaakt. Brownie komt later vandaag. Wat is die fudge heeeeerlijk! Mmmmm! Ik moet me inhouden om er niet al een paar likjes van geproefd te hebben voordat hij op de brownie komt!

    Groetjes Willemijn

  • Emily zegt:

    Hoi!

    Wat een heerlijk recept! Groot succes. Ik heb een hoop reacties al gelezen, maar kon het zo snel niet vinden.
    Hoe lang kun je dit bewaren in de koelkast? Ik heb de topping er op gedaan, maar wat is het maximum?

    Groetjes Emily

  • Marre zegt:

    Ben fan van deze brownie! Hij is zo super mega zalig lekker :) thank you!

  • Laura zegt:

    Heerlijk geworden!
    Heb verse dadels gebruikt, heb ze dus ook niet hoeven weken. Heb geen keukenmachine of hele sterke blender maar wel een goede staafmixer. Met de verse dadels voldeed de staafmixer ook prima. Deze gaat nog vaak gemaakt worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *