Recept voor chocoladebrownie met fudge topping

Deze brownie is echt de beste die ik ooit gemaakt heb, en nog met de beste ingrediënten ook. Deze brownie is namelijk niet alleen vrij van geraffineerde suiker en zuivel, ook is ‘ie tarwevrij en met een simpele aanpassing ook glutenvrij. Geweldig toch!!!? Zo’n chocolade-experience wil je niet aan je voorbij laten gaan, geloof me. Ja, dit is echt dé brownie voor de serieuze chocoladefanaten (zoals ikzelf).

Wat heb je nodig

Voor de brownie: 250 gram geweekte dadels, 100 gram amandelmeel, 75 gram cacao, 100 gram geraspte rauwe courgette, 2 eieren, 200 gram kokosolie, snufje zout, 2 tl wijnsteenbakpoeder

Waarom courgette? Groente in cake, zoals ook wortel en rode biet, maakt een cake lekker sponzig, ideaal voor de perfecte brownie dus! Je proeft er verder niks van, dus niet je neus optrekken bij de gedachte!

Topping: 125 gram dadels, 100 ml speltroom, 50 gram cacao, 75 gram kokosolie (ontgeurd), 1 tl koffiearoma (optioneel)

Om de cake glutenvrij te maken, vervang je de speltroom door sojaroom of een andere glutenvrije room

Hoe maakt je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Eerst gaan we de brownie maken: smelt de kokosolie in een pannetje
  • Doe de dadels, kokosolie, eieren in de keukenmachine en hak deze totdat het helemaal gemengd is (kan eventueel ook met een krachtige blender)
  • Voeg het amandelmeel, cacao, zout en wijnsteenbakpoeder toe
  • Giet het beslag in een kom en roer de geraspte courgette hier doorheen
  • Vet een vierkante ovenschaal in met olie en bekleed deze met bakpapier
  • Doe het mengsel in de ovenschaal en verdeel het gelijkmatig
  • Zet de brownie 30 minuten in de oven
  • Wanneer deze klaar is zet je de oven op een kiertje en laat je de brownie eerst in de oven afkoelen, vervolgens haal je ‘m eruit en laat je de brownie volledig afkoelen

Voor de fudge topping:

  • Hak de dadels in een keukenmachine
  • Smelt de kokosolie in een pannetje
  • Voeg de kokolie, speltroom, cacao en koffiearoma toe aan de dadels en laat het mengsel een paar minuten draaien in de keukenmachine
  • Verdeel de chocolade fudge topping over de brownie
  • Zet het 1 uur in de koelkast om op te stijven

Kijk voor meer heerlijke recepten in dit verantwoorde Chocolade e-book!

De inhoud en de recepten op Voedzo mogen niet worden overgenomen, met uitzondering van het citeren van één alinea met een link naar het volledige recept en / of artikel op Voedzo.

Kijk hier wat je nog meer met die fudge kunt doen!



Sharon Numan

Ik schrijf graag over mijn ontdekkingsreis op het gebied van gezonde voeding, en dan natuurlijk suikervrij, zuivelvrij, tarwevrij, biologisch en zonder toevoegingen. Op degezondemama.nl schrijf ik over natuurlijke voeding voor kinderen & ouderschap.

312 reacties

  1. Angelique   •  

    Dat klinkt echt super lekker!! Ga ik gelijk van het weekend maken :-)
    Dank je wel ;-)

    • Barbera   •  

      Heeft iemand een idee waarmee ik de kokosolie kan vervangen?
      Ik gruwel nl al bij de gedachte aan kokos maar.. verder lijkt het mij heel erg lekker.

      • sharon   •     Auteur

        Geurloze olie smaakt niet naar kokos

        • iris westerveld   •  

          Wow, Ik ben verbaast. Wat een geweldige recepten.
          Ik wacht al zo’n 30 jaar op deze recepten. Deze site heb ik niet eerder gevonden.
          Mijn dank is mega.voor al deze heerlijke recepten die ik voor mijn verjaardag ga gebruiken.

          • sharon   •     Auteur

            Wat leuk! Veel plezier!

      • Elvira   •  

        Zonnebloemolie!! Perfecte vervanger, gebruik het zelf ook in dit recept. Wel om een andere reden (kosten en mijn kokosolie was per ongeluk op), maar het werkt geweldig!

      • Donna   •  

        Ik lust zelf ook geen kokos, maar eet wel koksvet/olie (bijv om in de braden en sinds kort ook voor recepten als hierboven). Je proeft het inderdaad niet. :) Zonnebloemolie is niet goed om te verhitten, dus die zou ik niet gebruiken.

      • Sandra   •  

        Als je echt geen kokosolie wilt gebruiken, olijfolie. (Zonne- en sojaolie zijn chemisch zover ik weet. Er zit dus geen enkele voedingswaarde in.)

  2. Annelies   •  

    klinkt zeker goed, wil het graag proberen maar heb een noten allergie, waar zou ik het amandelmeel door kunnen vervangen zodat het wel lekker blijft?
    hoor het graag!
    dank je wel :-)

    • sharon   •     Auteur

      Hai Annelies! Je zou volkoren speltmeel, maismeel, quinoameel e.d. kunnen proberen. Ik heb dit niet getest, dus je weet niet hoe het precies uitpakt, maar ik verwacht dat het wel goed zal gaan. Succes!

    • Ann   •  

      kastanjemeel is ook een mogelijkheid, geeft zoete toets :-)

  3. Eliane   •  

    Wow! Ik ga er bijna van kwijlen ;-) Ga ik zeker een keer maken!

  4. linda   •  

    Ooh help.. Ik wilde komend weekend de raw kokostaart maken, maar deze ziet er ook wel heeeel erg aantrekkelijk uit! Welke moet ik nu eerst maken? :-)

    • linda   •  

      Oh, de raw kokostaart dus, heb helaas geen amandelmeel in huis haha.

  5. Marloes   •  

    Vanmiddag dit recept gezien, direct de ingredienten gehaald…want ben ook een behoorlijke chocoholic
    En je heb gelijk: DE LEKKERSTE BROWNIE OOIT!! En dan nog gezond en verantwoord ook.

    Eet al lang suikervrij, sinds kort ook zuivelvrij. Dit recept staat nu absoluut bovenaan!

    ps. wat is trouwens het verschil tussen wijnsteenbakpoeder en gewone bakpoeder?

    • sharon   •     Auteur

      Haha geweldig is ie he?? Jij bent echt snel ;)
      Wijnsteenbakpoeder is natuurlijk en gewone bakpoeder is niet natuurlijk. In werking maakt het verder weinig uit :)

      • Nienke   •  

        Interessant! Ik heb ook altijd een beetje een aarzeling bij het gebruik bij bakpoeder… waar kun je dat wijnsteenbakpoeder kopen?

        • sharon   •     Auteur

          in de biowinkel

  6. katelijn   •  

    Heb hem vandaag gemaakt en OOOOWW wat is ie LEKKER!!!!! Volgende week ben k jarig, en ga hem lekker aan de visite voorschotelen
    (niet deze he haha een verse)

  7. Joyce Louwers   •  

    Hey Sharon
    Super recept,maar kan ik die eieren vervangen door iets anders?Heb een eiwittolerantie:(
    Mvg
    Joyce

    • sharon   •     Auteur

      Hai Joyce, wat lastig! Ik heb het nog nooit geprobeerd, dus ik weet niet of het lukt (gezien de brownie ook al glutenvrij is). Je zou het kunnen proberen met bekende ‘ei’ vervangers in recepten, zoals banaan, al zal het wel heel anders smaken. groetjes!

    • Cath   •  

      Kan je wel tofu eten? Ei kan je namelijk vervangen met tofu,
      liefst kies je zijden-tofu (silk tofu). Deze mixed het beste in.
      vervang regel: 1/4 cup tofu = 1 ei.

      • Cath   •  

        ………of je kunt je kunt Flaxseed gebruiken:

        1 TBSP hele flaxseed malen + 3 TBSP water = 1 ei.
        2 1/2 TBSP gemalen flaxseed + 3 TBSP water = 1 ei.

      • Sandra   •  

        Voor degenen die het belangrijk vinden: de meeste tofu is GMO.

  8. Kaatje   •  

    Dit klinkt echt heel erg lekker! Wat ik me wel afvroeg is of je ook kokosolie in de vloeibare vorm kunt gebruiken (het andere heet natuurlijk eigenlijk ook kokosvet). Bij de Turkse winkel hier zag ik wel vloeibare staan maar geen vaste. Wel bij de natuurwinkel, maar dat scheelt nogal in prijs. Ik ben pas net in de wereld van ‘gezonde voeding’ gedoken, dus ik heb geen idee of er verschil is hiertussen…

    • sharon   •     Auteur

      Hai Kaatje! Ik gebruik altijd de vaste vorm, het kokosvet dus eigenlijk. Ik wist niet dat er ook vloeibare bestond! In dit geval zou ik de vaste vorm gebruiken, omdat dit weer hard wordt wanneer het afkoelt en dat zorgt juist voor de vaste structuur van de topping. Anders zou deze vloeibaar blijven, en dat is toch minder leuk ;) groetjes!

    • Deborah   •  

      Ik heb kokosolie bij de toko gekocht, 500 ml voor 4,50. Toen ik et kocht was het vloeibaar, maar toen stond het in de zon, maar nu is het vast, boterachtig.

    • Anastasia   •  

      Het is vloeibaar als het ongeveer 25 graden is. Meestal is het bij kamertemperatuur in Nederland dus niet vloeibaar, maar in de zomer wel. In de tropen is het altijd vloeibaar, vandaar dat je het ook in flesjes met een smalle hals tegenkomt in toko’s. Hier is dat natuurlijk niet zo handig.

  9. Eliane   •  

    Voor mijn jarige vader de brownie gebakken: heel erg lekker! Ik ga hem morgen geven, ben benieuwd wat ie er van vindt!
    Ik ging op zoek naar amandelmeel, na twee winkels eindelijk gevonden, maar het was zò duur dat ik het niet gekocht heb. Daarom heb ik tarwemeel gebruikt. Ik had niet genoeg dadels in huis, deze heb ik aangevuld met (biologische) rozijnen. Oòk prima en zoet mmmmm :-(
    Bij gebrek aan keukenmachine en een kapotte mixer heb ik de blender gebruikt: dat was geen goed idee. Is niet aan te raden voor dit recept, eenvoudigweg te plakkerig en het mengt niet zo goed.
    Dank voor het recept, echt een aanrader!

  10. conchita   •  

    Ik heb gisteren de brownie gemaakt en hij is echt awesome! Heel erg lekker. Ik heb ook geen keukenmachine en de blender is idd geen goed idee. Maar het is uiteindelijk wel gelukt.

    • sharon   •     Auteur

      Leuk!!! :) Blender is inderdaad lastig, maar uiteindelijk kom je er wel ;)

  11. Eveline   •  

    Oh…My… Goshhh…! Dit ziet er echt TE lekker uit gewoon!! Gaan we snel eens proberen!

  12. Anne   •  

    Wauw, dit klinkt heeeeeerlijk! Ik ga hem zeker binnenkort eens uitproberen, wat fijn dat je gewoon gezond en verantwoord kunt snoepen! :D Begin pas net met gezonde voeding eigenlijk, dus met deze site (en recepten) gaat er echt een wereld voor me open!!

    • sharon   •     Auteur

      Leuk Anne! :) Welkom ;)

  13. grietje   •  

    geweekte dadels versta ik hier gewoon dadels

    • sharon   •     Auteur

      Het zijn gedroogde dadels, geweekt in water, een paar uurtjes. Dus het zijn echt geweekte dadels!! Behalve als je onwijs sappige medjoul dadels gebruikt, dan moet het wel lukken zonder weken, maar anders niet. groetjes

  14. linda   •  

    Kun je dit lekkers invriezen net als muffins? Lijkt me niet, maar anders is het wat veel voor 2 personen denk ik.. Of eten jullie er vrolijk de hele week van? ;)

    • sharon   •     Auteur

      Haha! Ik weet het niet, misschien proberen? De cake denk ik wel, maar met de topping erbij weet ik het niet zeker… Maar denk dat het wel kan :) En ja, stiekem is het bij ons niet nodig, we eten er gewoon van en hij is op voordat hij vies wordt ;)

  15. Esther   •  

    Vanmorgen heeft mijn vriend deze brownie op z’n werk getrakteerd, en het was een groot suc6! Hij vondchet vooral leuk om te vertellen dat het uit natuurlijke ingredienten bestaat (pas na dat er geproefd was natuurlijk ;-)
    Ik heb m al eerder gemaakt en gewoon ingevroren (met fudge), kan prima!

  16. Wendy   •  

    Mjammie!!!! Gisteren met een vriendinnetje gemaakt en OMG wat is hij lekker!!!! Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat hier geen suiker, maar zelfs geen suikervervanger, in zit. Echt… ik ben verbijsterd. Hahaha.

    Ik heb De helft ongeveer ingevroren en hoop dat het volgende maand, als ik jarig ben, nog te eten is. We’ll see. Verder ga ik voor mijn collega’s een nieuwe maken. Die krijgen suikervrij gebak voorgeschoteld dit jaar. Hahaha.

  17. Wendy   •  

    Heb je rauwe cacao gebruikt voor dit recept?

    • sharon   •     Auteur

      Hoi Wendy! Nee, ik dacht, omdat ik het toch bak, heeft het niet zoveel zin om rauwe cacao te gebruiken. Gezien ik het dan verhit en ik vermoed dat dan het rauwe van de rauwe cacao weg is. Voor de fudgelaag kan het eventueel wel. groetjes!

      • Gertine   •  

        Hoi Sharon, waar haal jij de ‘gewone’ cacao? Ik heb cacaopoeder uit de natuurwinkel. Weet eigenlijk niet of dat rauwe is, kan ik daar van uit gaan?

        • sharon   •     Auteur

          Nee dan moet het erop staan ;) Ik koop het gewoon in de biowinkel :)

    • Linda   •  

      Bedankt voor je reactie! Heb hem precies zoals jij gemaakt
      behalve de speltroom vervangen voor de sojaroom (had het
      wel gehaald maar had het verkeerde pakje ongemerkt gepakt, slim!).
      Maar hij is super super lekker in het begin even wennen want
      ben pas net gestopt met geen suiker eten maar met iedere hap werd hij
      lekkerder! Deze komt bij mijn favorieten!

  18. Danielle   •  

    Heeft iemand het al met speltmeel geprobeerd en was dat ook lekker? Groetjes!

    • sharon   •     Auteur

      Ik heb wel van iemand gehoord die dat heeft gedaan en die zei dat het lekker was ;)

  19. Jouke   •  

    Echt zalig!! (wel was een deel van de topping al op, voordat de brownie klaar was in de oven :-))

  20. geertje   •  

    Ga hem zo maken, ben benieuwd!
    Maar is het 250 gram dadels voordat ze geweekt zijn of 250 gram dadels afwegen als ze uit hey water komen?
    Gr. Geertje

  21. Raquel   •  

    Hoi hoi,

    Wat een onwijs leuke website.
    Kan ik voor de 75 gram cacao ook 75 gram cacao raw poeder gebruiken???

    Groetjes, Raquel

    • sharon   •     Auteur

      Hoi! Ja kan wel hoor, tis alleen dat je het bakt en dat het dan niet meer rauw is ;) Maakt niet zoveel uit dus :)

  22. sam   •  

    hey,

    waarom gebruik je kokosvet als gezonde variant op boter? (los van het feit dat het plantaardig is uiteraard)
    kokosvet is voornamelijk verzadigd vet, en dit soort vet is juist erg slecht voor het cholesterol gehalte in het lichaam. Wat is de achterliggende gedachte hiervan als ik vragen mag?

    groetjes,

    sam

    ps: ik vind het voor de rest echt een super toffe site en de recepten lijken mij heel lekker. (ben alleen een student (voeding en diëtetiek) en al dat biologische is iets te prijzig voor mij. hehe )

    • sharon   •     Auteur

      Hai Sam! Verzadigd vet is helemaal niet altijd slecht voor je cholesterol, alleen bewerkte vetten zijn dat. Onbewerkte vetten, zoals kokosnootolie, maar ook avocado en roomboter zijn helemaal niet ongezond. Dit is lang gezegd, maar dat is helemaal niet waar :) Lees ook hier http://voedzo.nl/gezond-eten/is-kokosnootolie-gezond/ groetjes! ps Onze blogger Linda is ook student, haha, wie weet vind je haar blogs inspirerend :)

  23. diana   •  

    ahum…ik wil deze in de herfstvakantie gaan maken….maar dadels…hoelang moeten deze weken in water???? ben een beetje een leek op kookgebied….

    • sharon   •     Auteur

      haha ongeveer 6-8 uur minimaal, dan zijn ze lekker zacht ;)

  24. saar   •  

    Super recept!
    Ik week de dadels maar een uurtje in warm water en ik gebruik speltmeel.
    Gaat beide heel goed!

    Ook vries ik ze met fudge en al in :)

  25. sabrina   •  

    Deze staat voor t weekend ..:-)
    Ben benieuwd!

  26. Danielle   •  

    Kan je de wijnsteenbakpoeder ook vervangen voor bicarbonaat en een beetje appelazijn? En kan dat dan 1 op 1 vervangen worden?

    • sharon   •     Auteur

      Dat weet ik helaas niet! Wel met gewone bakpoeder, maar weet niet of dit ook werkt

  27. Danielle   •  

    Ik heb al heel lang een grote zak dadels in de kast liggen dus dit recept komt goed van pas maar zijn dadels wel zo lang te bewaren of zullen ze niet meer goed zijn?

    • sharon   •     Auteur

      gewoon even ruiken :)

  28. Raquel   •  

    Hoi hoi,

    Ik wil deze heel graag maken maar hoe lang is het houdbaar?? En kun je het ook invriezen??
    Want ik ben de enige thuis die dit gaat eten dus als het binnen 3 dagen op moet zijn ( wat vast zou kunnen lukken) is het niet meer zo dieet proof ben ik bang, hahaha :)

  29. Raquel   •  

    Ooh en ik heb geen wijnsteenbakpoeder maar gewone. Hoeveel moet ik hier dan van gebruiken??

  30. sabrina   •  

    Hij staat in de oven:-)
    Ikheb gewoon 2 tl bakpoeder gebruikt..

    • Raquel   •  

      En?? Is ie gelukt Sabrina??

  31. leonie   •  

    Hai sharon wil graag je brouwnies gaan maken , maar waar haal ik spelt room vandaan heb het nog nergens kunnen vinden!
    Is er eventueel een vervanger voor??
    Ik Hoop de brownies snel te maken.
    Groetjes leonie

    • sharon   •     Auteur

      Gewoon in de bio winkel. Kan ook soja, haver, gewone room gebruiken

      • leonie   •  

        Hoi Sharon dank je wel voor de snelle reactie!
        later kwam mijn man op het idee dat je misschien ipv de speltroom ook kokosroom kan gebruiken is ook erg lekker!!
        ik vind je recepten er lekker uit zien en ga ze lekker maken.
        groetjes leonie
        ps ik laat je weten hoe het smaakt!

  32. simone   •  

    Geweldig recept !! Ook mijn zoon vind ‘m zalig ! Wij vonden ‘m nog lekkerder toen ie een dag in de koelkast had gestaan. Echt een aanrader !

  33. leonie   •  

    Hoi Sharon heb vandaag de brownie gemaakt, vanmiddag proeven, wel moeilijk hoor zo lang wachten ziet er erg lekker uit!
    Heb de foto op de facebook pagina gezet!!
    Soya room vervangen door kokosmelk, amandel meel vervangen door spelt meel.
    Per ongeluk aubergine ipv courget gehaald dus heb voor de zekerheid half wortel half aubergine gebruikt, op de topping heb ik voor de lekker goij bessen gestrooid.
    De brouwnie brak helaas wel bij het storten maar heb de puzzel stukjes bij elkaar gelegd en de topping er over gestreken, dus moet wel goed komen denk ik.
    Bedankt voor dit geweldige recept heb het met veel plezier gemaakt!
    (blender was mionder blij met mij werd erg warm dus moest het beesie tussen de bedrijven door even uitrusten HIHI)

    • Leonie   •  

      Jammiee wat is die lekker zeg!
      ik zag alleen dat hij niet zo mooi was gerezen als hier op de foto ik heb 2
      Theelepels bakpoeder gebruikt moet er de volgende keer meer in?
      De smaak is verukkelijk ik ga hem zeker vaker maken!

  34. Liesbeth   •  

    Hele lekkere brownie! Ook ik heb het amandelmeel vervangen door speltbloem omdat ik het niet in huis had. Ook heb ik nadat ik de dadels geweekt had in (kokend) water het weekvocht in laten koken tot een siroop en toegevoegd aan zowel de topping en de brownie. Alleen mijn kinderen vonden ‘ m niet zo lekker omdat het een te bittere chocolade smaak had. (meer voor ons!)

  35. Kim   •  

    Zooo, deze brownie is mega lekker!! Ik had hem zonder de fudge gemaakt. Zo was hij ook heerlijk smaakvol en lekker plakkerig/smeuig zoals het hoort. Top!!

  36. Sabine   •  

    Ik heb ‘m ook gemaakt, de smaak is heerlijk, alleen erg vast van structuur, zou ik er de volgende keer nog wat meer wijnsteenpoeder indoen, of meer rasp van de courgette??

    • sharon   •     Auteur

      Meer bakpoeder zou ik zeggen :)

  37. Liesje   •  

    Gebruiken jullie ontgeurde kokosolie, of de olie die naar kokos smaakt? Zou het ook kunnen met de laatste?

  38. Sandy   •  

    Ook dit recept weer super lekker!!!

  39. Raquel   •  

    Hoi hoi,

    Ik ben er eindelijk aan toe gekomen en staat nu in de oven. Ben zoooo benieuwd maar heb stiekem iets gesnoept voor hij de oven in ging en het is heerlijk!!
    Nu heb ik een vraagje. Ik lees overal kokosolie kokosolie maar nou heb ik van iemand 100% organic kokos cooking cream gekregen ( geurloos) , kan ik daar ook wat mee?? Of is olie beter en zo ja, waarom??

    Hoop dat je deze vraag voor mij kunt beantwoorden :)

    Groetjes, Raquel

    • sharon   •     Auteur

      Hai, je gebruikt kokosolie omdat dat hard wordt op kamertemperatuur of koeler. Kokosroom doet dat niet, dus dat kun je helaas niet gebruiken! groetjes

  40. Raquel   •  

    Dank je wel Sharon :)
    Maar voor alles waar het niet voor nodig is dat het stevig wordt, kun je dus wel gewoon de créme gebruiken??
    Brownie staat nu af te koelen, ziet er goed uit maar kan ‘m helaas pas morgen proeven. Kan ik ‘m pas in de koelkast zetten als hij HELEMAAL is afgekoeld???
    Groetjes

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Nah, vaak wordt gezegd dat je het teveel werk is voor je koelkast als het nog warm is, omdat ie dan meer werk moet leveren om de koelkast koel te houden. In hoeverre dat zo is – geen idee. Hij moet niet gloeiend heet zijn nog, maar ergens daartussen in – dan zet ik m ook wel eens al in de koelkast ;) succes!

      • Raquel   •  

        OKido, dan gaat ie zo gewoon lekker de koelkast in ;)
        Bedankt en een fijne avond! Groetjes

  41. Sytske   •  

    Goddelijk deze brownie! Ik had wat veel topping. Dit werd chocopasta. Hmmm.
    Ga een paar stukken van de brownie invriezen (experiment). Ben benieuwd!

  42. Astrid   •  

    Gister de brownies gemaakt, als eerste recept op weg naar een gezonder leven. Per ongeluk cacao nibs gebruikt ipv cacao;( geeft geen mooie bruine kleur en harde brokjes in de brownie helaas. Smaak was wel goed en ga hem zeker nog eens maken:)

    • sharon   •     Auteur

      volgende keer lekker met cacao maken, das nog 10x lekkerder haha! Maar voor een eerste keer niet slecht toch!!!!? :)

      • Astrid   •  

        Nee hoor zeker niet, ik blijf proberen tot hij perfect is, en ook andere recepten natuurlijk!

  43. Kelly   •  

    Dat ziet er echt super lekker uit! En ook nog eens veel gezonder dan gewone brownies met geraffineerde suiker. Ik ga het proberen te maken! Hopen dat het lekker is.

  44. bianca   •  

    Deze is echt goddelijk!! Bedankt voor het delen van je recept!

  45. Linda Gijsen   •  

    Als nieuweling hier heb ik afgelopen vrijdag ook deze Browne gemaakt voor sinterklaasavond. De familie vond het al lekker en vandaag het overschot meegenomen naar mijn werk. Collega’s waren ook erg enthousiast !! Toch altijd leuk om te horen. Zelf vind ik hem ook erg lekker natuurlijk en helemaal niet moeilijk.

  46. Sjan   •  

    Hallo,

    Ik heb zojuist deze brownie gemaakt. Ik heb geheel volgens recept gewerkt, maar het smaakt ontzettend bitter.

    Doe ik iets fout?
    Ik heb de dadels geweekt en de bovenlaag eraf gehaald. Kan dat het misschien zijn?

    Thanks voor de reactie(s)

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Welke bovenlaag heb je eraf gehaald? Als je de fudge topping bedoelt, de brownie kan ook erg goed zonder de topping. Te weinig dadels gebruikt misschien? Of je bent niet gewend suikervrij te eten en je hebt iets teveel cacao gebruikt? Of je hebt een niet zo lekker merk cacao? (ik heb altijd de cacao uit de biologische winkel) groetjes!

  47. Hillie   •  

    Lijkt me een superrecept, ook gezien het grote aantal positieve reacties. Vraagje nog: hoeven de dadels voor de topping niet geweld te worden?

    • sharon   •     Auteur

      Goeie! Het hoeft niet per se, maar het maakt de dadels wel beter hakbaar, waardoor er minder stukjes in zitten. Dus als je toch bezig bent, wel die dan ook lekker :) Succes!

  48. Anne   •  

    Inmiddels 2x gebakken.
    2 tl wijnsteenbakpoeder: ik heb in het 2e baksel wat grotere theelepels gebruikt. Meer desertlepels (of kinderlepels). het eerste baksel was niet genoeg gerezen. Verder heb ik in het tweede baksel wat minder cacao gebruikt, omdat de kinderen de brownies wat te ‘zuur’ vonden (ik denk dat ze ‘bitter’ bedoelden).
    Ook bij de tweede keer speltmeel in plaats van amandelmeel gebruikt en roomboter in plaats van kokosolie. En dat smaakt prima. Dus heb je geen moeite met zuivel, dan is dit ook een aanrader.

  49. Helma32   •  

    Ik heb de brownie net gemaakt. Echt super gewoon. Ik heb medjool dadels gebruikt en deze niet geweekt. En ik heb de courgette vervangen door 100 gr winterwortel. Echt heerlijk. Wel zonder de topping. Ik kan hem iedereen aanbevelen. Gr helma

  50. Nathalie   •  

    Hallo!
    Ik lees al tijden je/jullie blogs, en ben echt reuze enthousiast! Sinds zondag ben ik ook zuivel (al dronk ik al tien jaar geen melk)/suiker/e-nummer en tarwe vrij :). Geen last van afkicken!

    Ik had een paar vraagjes/opmerkingen over dit recept; kokosolie is best duur toch, om daar even 200+75 gram van te gebruiken? En van de prijs van een pakje amandelmeel sloeg ik ook stijl achterover *blush*.

    Ontpit je de dadels? Ik heb vorig jaar geprobeerd amandelspijs te maken volgens jouw recept, maar mijn blenders begonnen zwaar te roken, haha, ondanks de 8 uren weken! Doe ik iets verkeerd? Heb je nog tips?

    Verder, ga zo door! Je inspireert me enorm! :D

  51. Pauline   •  

    Eindelijk een keer dit recept gemaakt. Al honderd keer voorbij zien komen en het water liep me steeds in de mond. Ik heb alleen de cacao vervangen door carobepoeder en dat gaat ook prima, de hoeveelheid kan misschien iets minder voor de topping is mijn ervaring.
    Ik ga dit zeker vaker maken en leuke tips hierboven om de courgette ook door iets anders te vervangen.

  52. mvkan   •  

    Hallo,

    heb hem vorige week gemaakt met de kids. Heerlijk. We hebben er echt van gesmuld. Heb hem zonder de topping gemaakt, maar ook zo was ie heerlijk. Nu wil ik graag eens met topping gaan proberen. Maar kan ik speltroom ergens voor vervangen? Wij wonen in Engeland en kan het echt nergens vinden. Groetjes

    • sharon   •     Auteur

      Hai! leuk! Je kunt bijv amandelroom, haverroom, sojaroom of gewone ongezoete room (wel zuivel dus) gebruiken. Succes!

  53. Ineke   •  

    Hallo,
    Wat is dit lekker!! Ik heb de brownie gemaakt zonder topping. DE volgende keer met. Ik heb nog wel 10 druppels stevia door het mengsel gedaan en wat agave siroop. De volgende keer iets meer. Of ik doe er meer dadels in. Dan is het iets zoeter. Maar het is super lekker. Eindelijk kan ik weer een iets van chocolade eten. Het is denk ik wel heel verstandig om de goeie kokosolie te gebruiken.Wel heel duur. Zie link hieronder. Ook die je in de biowinkel koopt van oreganic greens is niet de goede.
    Groetjes, Ineke

    Links zijn verwijderd vanwege nieuwe wetgeving

  54. marjolijn   •  

    super lekker!! was alleen vergeten de dadels te ontpitten:-), dus nu een brownie met gehakte pitten erin :-) Maar hij staat op de lijst om nog een keer te maken. Hmmmm….:-)

    groetjes, marjolijn

    • sharon   •     Auteur

      oooh neeee!!!! :O Dat is balen!!! Hahaha ik ben lui, ik koop expres die van Ekoland zonder pitten :) Niet de lekkerste, maar in de brownie merk je daar weinig van. Om gewoon zo te eten wil ik altijd wel dadels met pit, want die zijn lekkerder :)

  55. Sven Muller   •  

    Dit ziet er heerlijk uit! We willen aanstaande dinsdag deze brownie voor 60 personen maken. Maal hoeveel kan ik de ingrediënten doen om iedereen een lekker stuk brownie voor bij de koffie te serveren?

    • sharon   •     Auteur

      Haha wow ambitious!!! Natuurlijk afhankelijk van de grootte van je stukken…. deel je de brownie door 9 of 12. 12 is kleiner, 9 dan heb je flinke stukken. Dus voor grote stukken 7 keer en voor kleine stukken 5 keer. Zo ongeveer ;) Succes! Laat me weten hoe t gegaan is :)

  56. Linda   •  

    Ik ben van plan deze vanmiddag te gaan maken.
    Nu heb ik net de dadels in gekookt water gezet, hoelang denk je dat ze nodig hebben voordat ze goed zijn om te verwerken (ekoland, ontpit)?

    Ook zag ik dat iemand hierboven zei dat organic green niet de goede kokosolie/vet niet goed was, weet jij wat de reden daarvoor is en wat dan wel een goed merk is?

    Met vriendelijke groet,
    Linda

    • sharon   •     Auteur

      Ik denk dat ze nu wel goed zijn ;) ;) Ik zou niet weten waarom dat merk niet goed is! groetjes!

    • Ineke   •  

      Hallo Linda,
      Onlangs las ik een artikel over hoe de kokosolie van Royal green gemaakt werd en daar schrok ik van. De kokos krijgt erg veel bewerkingen en dan blijft de copra over(zoek copra op) . Amanprada extra virgin cocos ondergaat niet die bewerkingen , maar is heel duur. Nu is er ook Kokovita. Ook 100 % bio.
      Groet Ineke

      • Linda   •  

        Bedankt voor je reactie! Heb hem precies zoals jij gemaakt
        behalve de speltroom vervangen voor de sojaroom (had het
        wel gehaald maar had het verkeerde pakje ongemerkt gepakt, slim!).
        Maar hij is super super lekker in het begin even wennen want
        ben pas net gestopt met geen suiker eten maar met iedere hap werd hij
        lekkerder! Deze komt bij mijn favorieten!

        Over de kokosolie, dat klinkt niet goed. Wel raar dan dat er 100% organic opstaat??

        p.s. Had hem per ongeluk bij een andere reactie geplaatst (komt door m’n telefoon).

        • sharon   •     Auteur

          Hai Linda! Haha :) Over de kokosolie, organic zegt alleen dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt bij het kweken ervan, niets over de verdere gezondheid/bewerking daarna :) Vandaar dus :) Gelukkig zijn er genoeg andere merken :) (ik heb dat merk sowieso nooit eigenlijk) groet!

          • Linda   •  

            Welke merken gebruik jij meestal?

          • sharon   •     Auteur

            Meestal Omega & more :) Of mattison!

      • sharon   •     Auteur

        Bedankt voor de aanvulling Ineke!

      • Eva   •  

        Ineke, om welke kokosolie ging het, de ontgeurde of de gewone biologische extra virgen kokosolie? Kun je ons aub de link geven van het artikel? Dank!

        • Eva   •  

          Ah ik vond het al:
          “Extra vierge biologische kokosolie bestaat uit vermalen kokosnoten die gedroogd worden op laag temperatuur in een droogkast. De extra vierge biologische kokosolie komt voort uit het koud persen van de droge kokosrasp. De bio-ontgeurde kokosolie daarentegen wordt gemaakt van copra. De kokosnoten worden gedroogd tot copra die een geheel productieproces in een raffinaderij ondergaan, waaronder het persen, raffinage, bleken en ontgeuren. Tijdens het raffinageproces gaan een aantal voedingsstoffen verloren, waardoor deze geen toegevoegde waarde meer biedt aan de gezondheid van het lichaam.”
          Logisch, om kokos te ontgeuren moet het bewerkt worden…

        • Ineke   •  

          Hallo Eva,
          Er mag op deze site geen websites meer genoemd worden , maar je moet maar eens googlen op. Kokovita en dan kijken bij Noble House. Daar vind je een artikel over alle ontgeurde kokosolie, hoe die van de copra gemaakt wordt. Kokovita is nu in veel webwinkels te koop, maar het goedkoopst bij Vitamientjenodig .
          Bevalt mij uitstekend en ja ik vertrouw er maar op dat het gezond is.
          Groet, Ineke

  57. Pippa   •  

    Vanmiddag gemaakt met kikkererwtenmeel ipv amandelmeel, rozijnen ipv dadels en wat banaan er doorheen. Omdat ik de ingredienten niet in huis had. De courgette deed ik er per ongeluk in het begin al doorheen, in de keukenmachine, dus hij was helemaal tot soep gemalen. Ow ja, ook nog 20 minuten langer laten bakken, was ook niet de bedoeling. Het smaakte toch heerlijk, prachtige textuur, ook de kinderen kregen er geen genoeg van! Wat een super recept, niet kapot te krijgen!

    • sharon   •     Auteur

      hahahahaha wow!!! Dat zou je niet verwachten :) Leuk :) Bedankt voor t delen!

  58. Fab   •  

    Jeemienee, ongelooflijk lekker! Gisteravond gemaakt. Bij het beslag een deel van de dadels vervangen door rozijnen. Speltmeel ipv amandelmeel. De dadels in het molentje van de staafmixer gepureerd, daarna in een grote kom met de handmixer alles gemengd. Hij was heerlijk “moesjie” en de fudge…. Bij de fudge speltroom vervangen door rijstroom.

    zo meteen voor de collega’s op het werk al traktatie, ben benieuwd wat ze er van vinden.

  59. Eliane   •  

    Hij is superlekker! Het derde suikerloze brownierecept wat ik heb geprobeerd en duidelijk het allerlekkerst! Ik heb speltmeel gebruikt ipv amandelmeel en ipv wijnsteenzuur zuiveringszout gebruikt. Perfect en echt voor herhaaling vatbaar. Ik vind hem heerlijk natuurlijk zoet! Thanks!
    (En wat leuk nog een Eliane (bij reacties) te zien op de website!:)

  60. Alice   •  

    Nog even een vraagje… als je verse dadels gebruikt, moet je dan dezelfde hoeveelheden aanhouden? Als dat niet zo is dan scheelt het veel in kh…. gedroogde 66 per 100 gr en verse 33 per 100 gr…. Ben heel benieuwd naar dit recept, mmmmmm

    • sharon   •     Auteur

      Bij verse kan het eventueel iets minder, omdat die niet meer hoeven te weken. groet!

  61. shirl   •  

    Hi Sharon , Ik wou vragen ong. hoeveel calorieen per stuk ~ klinkt heel lekker !

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Ik geloof niet in calorieën, omdat ik die theorie onzin vind (een calorie is geen calorie, als in, een calorie in een appel is niet hetzelfde als een calorie in een Mars) en ik heb dan ook geen idee van de calorieën in deze brownie! Maar echt, calorieën zijn niet belangrijk, het gaat erom wát je eet. groet!

  62. Kitty   •  

    Ik heb echt nog nooit van speltroom gehoord! Helemaal nieuw…

  63. Linda   •  

    Hoi,

    Ik heb dit gisteren gemaakt. De smaak is goed, maar het valt als een blok in mijn maag… De brownie is bij mij niet echt sponzig, meer een vetklomp… terwijl ik me wel aan de hoeveelheden heb gehouden.
    Kan ik de volgende keer ook minder kokosolie gebruiken denk je? Of waar zou aan het aan kunnen liggen?

    Groetjes, Linda

    • sharon   •     Auteur

      Hai Linda,

      Er schiet me zo niets te binnen wat je zou kunnen verbeteren! Ik weet niet precies wat je met vetklomp bedoelt, je hebt de courgette er wel in gedaan? Beetje uitproberen en testen misschien…

      Succes!

      • Linda   •  

        Ja, de courgette heb ik er in gedaan. Ik denk dat het ook een kwestie van wennen is (structuur, smaak). Hij vult iig enorm!!

    • Eva   •  

      De eerste keer dat ik hem maakte heb ik er twee theelepels bakpoeder in gedaan en toen rees ie niet goed, had een zware, vaste structuur. Laatst heb ik hem nog eens gemaakt met een heel zakje bakpoeder en toen ging het wel goed, de structuur was veel luchtiger (maar nog altijd iets vaster dan een fabrieks/bakkerscake).

  64. suus   •  

    Hij staat in de oven en ruikt super lekker!! Ik kan niet wachten tot ik mijn tanden er in mag zetten!!

    • sharon   •     Auteur

      annelieke, DANKJEWEL!!! Ooooh dat is echt niet leuk, ik doe mn best om niet boos te worden, maar serieus, niet cool als mensen doen of het hun recept is.

      • Annelieke   •  

        Had ook al een berichtje naar koffietijd geschreven en nu staat er wel ‘met dank aan voedzo.nl’ bij.
        Al een stuk beter zo natuurlijk :)

        • sharon   •     Auteur

          haha dankjewel, dat is ontzettend lief :) van jou dan, haha niet van hen. Het is ‘beter’ maar ja, beetje jammer allemaal.

  65. Renate   •  

    Ik zag het ook vandaag op koffietijd!
    Ik dacht meteen dat is van jou site!
    Erg jammer dat jij niet met de eer kan strijken…:(

    Het recept is toch van jou?

    Groetjes,
    Renate

    • sharon   •     Auteur

      Ja klopt! Bedacht en gemaakt in mijn keuken! En getypt aan de keukentafel ;) Maar ja, heb gedaan wat ik kon, ik laat het nu maar gewoon. Wel jammer! Dank voor je bericht :)

  66. Veronique   •  

    Naar mijn idee komen de heren leuk over maar zijn ze wel een lege huls. Hun website is ook vrij leeg en de recepten zijn grotendeels verzameld volgens mij. Door Koffietijd alleen al te kijken wist ik al dat dit recept niet van hun zelf was. Hoe ze aan het koken waren… Duidelijk niet in hun element met ‘hun’ recept. Erg jammer.
    Je recept lijkt me héérlijk, ik zoek al tijden naar een ‘gezondere’ variant. Ik ga ‘em snel proberen. Dank je wel voor het bedenken, maken en typen aan de keukentafel :-)

    • sharon   •     Auteur

      Haha lief, dankjewel! Dit recept was echt een fantastisch iets om te bedenken!!! Ontzettend leuk :D Succes & veel plezier wanneer je ‘m maakt :)

  67. Betsy   •  

    Ik heb het gezien met stijgende verbazing.
    Gelukkig hebben ze er dan bij gezet: met dank aan voedzo. Maar dan nog blijf ik het onbehoorlijk vinden.
    Positief is dan wel weer dat koffie tijd in ieder geval gezonde producten gaat promoten. Misschien ook een idee om jouw site te promoten Sharon?

    • sharon   •     Auteur

      Ja ik weet het haha! We zullen zien wat de toekomst brengt :)

  68. Marjolein   •  

    Vanmiddag ga ik deze heerlijke brownies maken, dadels staan al in de week! :-)

    Nog wel even een vraagje, voor de fudge topping gebruik ik geurende kokosolie, die gebruik ik altijd met bakken en heb geen ontgeurende kokosolie in huis.
    Dit kan toch evengoed, hoop ik?

    • sharon   •     Auteur

      Ja dat kan, veel plezier!!! :)

  69. Cath   •  

    Hi, wat zijn de afmetingen van je ovenschaal ongeveer?

  70. Marije   •  

    Binnen 2 weken staat de 3e brownie al weer in de oven. De eerste viel gelijk in de smaak, ook bij manlief! En dat zegt heel wat… Daarna 1 voor de verjaardag van mijn dochter gebakken en nu staat er 1 in de oven voor de juffen van het KDV, een verantwoorde traktatie ;-) daar houden ze wel van.

    Bedankt voor dit ontzettend mooie recept. Wel de courgette vervangen door wortel. Amandelmeel door volkorenmeel. Kokosmelk ipv speltroom. Gaat allemaal goed. Kan niet mislukken. Heerlijke smaak. Deze brownie ga ik nog heeeeeeeel vaak maken. Ik snij de cake trouwens doormidden en smeer de topping als een laagje ertussen, en nog een beetje bovenop.

    • sharon   •     Auteur

      Hahaha geweldig! Dankjewel voor het laten weten!!! :)

  71. Ernestine   •  

    hoi Sharon,
    ik heb vanochtend voedingsadvies gegeven in een supermarkt. Als ‘lokkertje’ (anders komt er écht niemand naar me toe namelijk….) had ik onder andere deze heerlijke brownie staan op een gezellig gedekte statafel. Wat een enthousiaste reacties!!! Ik heb daardoor echt heel veel informatie kunnen geven over lekkere en gezonde voeding. Ik heb jouw site ook veelvuldig doorgegeven. Volgende week doe ik weer een sessie en ik zit alweer te broeden wat ik dan eens neer zal zetten…..

    • sharon   •     Auteur

      Hahaha geweldig!!! Ontzettend leuk! :) :) Bedacht voor je berichtje, volgende keer weer laten weten :P

  72. Tanja   •  

    Heerlijke brownie! Echt super geweldig recept.
    Met kerst twee varianten gemaakt. Eentje volgens recept en de ander eivrij met ipv 2 eieren 1 banaan erin. Naderhand konden we niet meer zien en proeven welke de eivrije was. Met Pasen ga ik op verzoek weer de brownie maken. De fudge heb ik al meerdere malen gemaakt voor als chocopasta op brood.

  73. Rita   •  

    Zojuist weer deze overheerlijke brownie gemaakt. Nu met quinoameel gemaakt. Hij is perfect gelukt, kon me alleen niet inhouden met snoepen tussendoor…
    Hebben meer mensen hier last van?

  74. saskia de groot   •  

    Hi, Ik heb de brownie ook voor het eerst gemaakt en hij is heerlijk geworden!! Heb alleen een vraag, mijn keukenmachine (inmiddels al 15 jaar oud) was niet erg blij met dit recept en ik moet echt op zoek naar een andere keukenmachine. Je hebt zoveel verschillende, hebben jullie daar misschien een mening over welke je het beste kan nemen??

    • sharon   •     Auteur

      Hoi! Er zijn zoveel verschillende! Mijn keukenmachine was rond de 100 euro en doet t nog erg goed (kenwood) maar ik heb niet echt eentje die ik absoluut aanraad. Succes!

  75. barbara   •  

    MJAMMIE! Gisteren gemaakt en nu heerlijk aan het smullen. Quinoameel ipv amandelmeel en verder heel braaf het recept aangehouden, ongelooflijk dat bakken zonder suiker ZO lekker kan zijn! Dankjewel.

  76. Joyce Wolf   •  

    Morgen opnieuw dit baksel maken en ditmaal met mijn zusje opdat zij ook kennis kan maken met deze geniale brownie! En zondag maak ik hem nog een keer om de koffie op eerste paasdag te upgraden. Eens kijken hoe gretig de aftrek zal zijn, maar eigenlijk kan ik me daar geen zorgen om maken. Tot nu toe loopt iedereen weg met deze brownie <3

    Dank voor dit zalige recept! Tezamen met de suikervrije appeltaart en de havervlokkenkoekjes zijn dit mijn absolute favorieten (:

    • sharon   •     Auteur

      Haha veel plezier! Fijn Pasen! :D

  77. Miranda   •  

    Heb hem net gemaakt: staat op te stijven in de koelkast! Kan niet wachten om hem te proberen. Ik heb net al wel staan smullen van de topping, en die is echt heerlijk!
    Ik heb het recept enigzins aangepast aan wat ik nog in huis had. Zo heb ik zowel voor de topping als de brownie rauwe cacao gebruikt. Verder voor de brownie ontgeurde kokosolie gebruikt en voor de topping de gegeurde versie, volkoren speltmeel ipv amandelmeel en na het bakken van de brownie deze opengesneden en gevuld met biologische suikervrije kersenjam. Verder had ik alleen maar baksoda in huis dus dat maar gebruikt ipv wijnsteenbakpoeder (werkte prima; brownie steeg zowat het bakblik uit) en sojaroom ipv speltroom. Koffiearoma heb ik achterwege gelaten.

  78. Jonathan   •  

    Was echt super lekker !!! wow jammie jammie jammie :D

  79. Iris   •  

    Zou het ipv met sojaroom (eet liever geen soja) ook met kokosmelk kunnen?

    • sharon   •     Auteur

      Hai Iris! Er zit geen sojaroom in het recept :) Maar kokosroom zou ook moeten kunnen

  80. Sandra   •  

    Hoi Sharon, hier ook met Pasen samen met de kinderen gemaakt. Mijn hakmolen is helaas wel overleden nu.. De staafmixer had echter geen problemen met de dadels. Het was superlekker, hele familie heeft gesmuld. We hadden wel erg onverantwoorde gekleurde marsepein-figuurtjes gemaakt ter decoratie. Als ik meer tijd had gehad zou ik daar een alternatief voor gemaakt hebben. Iets met amandelmeel, natuurlijke kleurstof en eiwit met wat stevia of zo.

  81. Els   •  

    Hallo Sharon,

    Ik gebruik ook al heel lang kokosvet als vetstof bij het bakken. Alleen vind ik de hoeveelheid die in deze brownie gaat best veel en dus een prijzig gebak. Ik las onlangs iets over het gebruik van chia-zaadjes als botervervanger (voor 100 g boter zou je 10 g chia-zaadjes kunnen laten wellen in 90 g water – dat zou dan een gelei vormen); ik weet niet of jij hier ervaring mee hebt en of dit eventueel een vervanger voor die kokosolie zou kunnen zijn? Ik durfde het niet dadelijk uit te proberen omdat ik het altijd heel moeilijk vind om uit te zoeken of je bij het vervangen gewoon dezelfde hoeveelheid mag gebruiken.

    Veel succes verder met de blog! Heb er al veel inspiratie uitgehaald op een moment dat ik het zelf wat moe werd om nog nieuwe suikervrije, zuivelvrije en tarwerecepten te vinden die ook lekker waren! Bedankt daarvoor!

    • sharon   •     Auteur

      Hai Els! Sorry, ik heb het nog niet geprobeerd, maar het klinkt goed! Wordt toch testen dan ;) Laat me vooral weten als het gelukt is! groetjes

  82. Elske   •  

    Hoi,

    Klinkt als een heerlijk recept!
    Ik kan alleen nergens wijnbakpoeder en sojaroom (ik eet glutenvrij) vinden. Ik woon in Leeuwarden, we hebben hier een EkoPlaza maar die heeft het ook niet.
    Heeft iemand tips? Misschien een online winkel?

    Groetjes & alvast bedankt =)

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Check de post van vandaag! :P Maar sojaroom hebben ze denk ik wel bij Ekoplaza hoor, die van ons heeft het wel. En wijnsteenbakpoeder ook, is wel echt basis. Sojaroom staat bij de houdbare melk en wijnsteenbakpoeder bij de bakproducten. groetjes!

  83. Gaby   •  

    Hoi,

    Ik ben sinds een aantal maanden bezig met een streng dieet om mijn fibromyalgie klachten te verminderen, wat overigens fantastisch werkt!! Maar met mijn kookkunsten is het minder goed gesteld. Ik wilde graag deze brownie maken maar ik mag (nog) geen dadels. Zijn de dadels door iets te vervangen? (ook rozijnen mogen nog niet).
    Ik hoop maar dat dat kan, zo niet dan moet het nog wat langer op mijn verlanglijstje blijven!

    alvast bedankt!

    • sharon   •     Auteur

      Hai Gaby, je kunt ook andere gedroogde vruchten gebruiken, maar ik weet niet welke je wel zou mogen? Abrikozen bijvoorbeeld? Succes!

      • Gaby   •  

        Sorry voor mijn late reaktie! Ik mag helemaal nog geen gedroogde vruchten… helaas, dit recept moet nog even op de wachtlijst! Maar bedankt voor je reaktie! :D

  84. Perihan   •  

    Ik heb deze brownie gisterne eindelijk gemaakt en hij smaakt fantastisch!!!! Dankjewel voor het delen van dit heerlijke recept!!!

  85. Judith   •  

    Hoi Sharon,

    Wat grappig om al die berichtjes over deze fudge te lezen… zo leer je wat over ingredienten!
    En dat er zoveel gezonde smikkelaarsters zijn :)
    Ik ga hem snel een keer uitproberen.
    Vraagje: heb jij al iets met kikkererwtenmeel gedaan? Ik vond dat zo leuk en het was niet zo duur, dus heb dat nu in mijn kast staan…wachtend op een leuk recept. Ook ik vind amandelmeel duur… Zal eens bij de Tuinen kijken voor de acties.
    Groetjes en bak-ze!

    • sharon   •     Auteur

      Haha ja he! Ik gebruik wel eens kikkererwtenmeel ja. Wel beetje goed kijken waar je het voor gebruikt, heeft een specifieke smaak ;) Je kunt evt ook speltmeel gebruiken :)

  86. shir   •  

    Het is gewoon schandalig hoe lekker deze brownie is. Ik heb serieus nog nooit zo’n lekkere brownie gegeten en dan te bedenken dat dit zonder suiker en andere troep is! Ik heb de onbewerkte kokosolie gebruikt dus kokos overheerst wel een beetje in de smaak, maar ik hou daar wel van. Heb nog geen topping gebruikt omdat ik geen sojaroom of iets anders kon vinden zonder lactose of tarwe maar volgende keer ga ik naar een grotere Ekoplaza, daar moeten ze het wel hebben.
    Vraagje: hoe lang kun je m ongeveer bewaren? Ik heb hem zondagavond gemaakt en zou hem graag donderdag willen uitdelen, of is ie dan niet lekker meer?
    Bedankt voor je recept!!

    • sharon   •     Auteur

      Haha leuk :) :) Ik denk dat de brownie dan nog wel goed is, als je m in de koelkast bewaard, je zou m ook evt kunnen invriezen. Maar ik eet m meestal binnen enkele dagen, dus zeker weten doe ik het niet :)

  87. Yvette   •  

    Hai Sharon,

    Ik ben op jouw website gekomen via een vriendin van mij Debbie van W. en ik heb vorige week jouw recept voor de brownie gemaakt. Ik ben helemaal om, wat een heerlijkheid!!en ik heb er een week mee gedaan…de brownie bleef smeuïg en heerlijk.
    Ik heb last van maagzuurbranden bij het gebruik van melkproducten en tarwe, dus ik ben aan het zoeken naar wat ik wel en niet kan eten.
    Wat ben ik blij met jouw website!
    Ik ga op mijn website (deze gaat over Succesvol Gelukkig zijn/worden) een stukje over jouw website schrijven, want van jouw website word ik in ieder geval succesvol gelukkig :))

    Warme groet
    Yvette

    • sharon   •     Auteur

      Hoi Yvette, wat ontzettend leuk!! Dankjewel voor het mooie compliment :)

  88. Michele   •  

    Wat ongelofelijk eigenlijk dat iets zo lekkers op zo een gezonde manier bereidt kan worden! Dank je wel Sharon!

  89. Misia   •  

    Klinkt en ziet lekker uit, echter door de speltroom is deze browni absoluut NIET glutenvrij.
    Dit is natuurlijk makkelijk te verhelpen door een gewoone room te gebruiken, echter de huidige recept kan niet als glutenvrij worden genoemd.

    • sharon   •     Auteur

      Dat staat er gewoon bij, even lezen helpt

  90. amrita mellink   •  

    Recepten kennen geen patent noch eigenaar en iedereen mag ze vrijelijk verspreiden. Dit is een zeldzaamheid in deze wereld, dus laten we het vooral zo houden! Amrita

    • sharon   •     Auteur

      Teksten zijn auteursrechtelijk beschermd. Een simpele copy paste voldoet dus niet.

  91. MariskaAdinda   •  

    Hoi!

    Ik ben nieuw op de VoedZo site, maar nu al helemaal enthousiast!

    Kamp al jaren met lastige darmen en sinds een jaar zuivelvrij aan het eten, maar ik vind het lastig variatie en lekkere dingen te maken.

    Daarbij wil ik ook graag alleen met natuurlijke producten gaan koken en suikervrij.

    Dus ga zo door!

    Maar nu mijn vraag :-):
    Waar vind ik koffie aroma?

    • sharon   •     Auteur

      Leuk! In de biowinkel bijvoorbeeld, anders kun je het ook weglaten :)

  92. maria   •  

    Hallo Sharon.
    In dadels zitten toch ook suikers?

  93. karin   •  

    De brownies zijn echt super lekker!!! Zelfs nog vers uit de diepvries…mmmm

  94. Kitty   •  

    Dit was heerlijk, een perfecte traktatie op deze Moederdag voor alle moeders!! Ik kreeg van een van mijn gasten het idee om de volgende keer (want die komt zeker!) de fudge topping ook in het midden te doen. Dus de brownie doormidden snijden, fudge smeren, browniehelft terugplakken en als laatste nog een dun laagje fudge topping erop. Het heet niet voor niets topping;)

  95. Jennifer   •  

    Hij staat in de oven, maar het ruikt hier in ieder geval al heerlijk!
    Ben zoooo benieuwd…

    • Jennifer   •  

      En hij is gewoon gelukt! Zonder weegschaal nog wel! En het is pas mijn derde taart ooit..:-)

  96. Thamar   •  

    Hoi Sharon,

    Wauw dit klinkt voor mijn man als muziek in de oren:)
    Ik wil hem voor mijn zoon zijn 7de verjaardag gaan maken.
    Vraagje: courgette met of zonder schil raspen of maakt dat helemaal niet uit.
    Ook ik ben nog vrij onbekend in deze eetstijl:)
    Wij eten sinds december alleen e vrij, maar nu toch ook biologisch, verzorgingsvrij, bijna suikervrij, en nu eindelijk eens tijd om heerlijke dingen te zoeken en te lezen.

    Rare vraag misschien, wat gebruik jij als afwasmiddel voor een handwasje wat goed schoonmaakt? Ik heb het juiste recept nog niet echt gevonden.
    Maar met al dat kokerellen wel handig:)

    Alvast bedankt en complimenten voor je geweldige site!

    Groetjes thamar

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Maakt niet uit, haha! Je zult geen verschil merken ;) Met schil is dus makkelijker! :)

      • Thamar   •  

        Oké dankjewel en de afwasvraag:)

  97. Cindy   •  

    Nou de brownie staat af te koelen….het ruikt geweldig!
    Het heeft me wel de dubbele portie kokosolie gekost want manlief dacht dat er gewoon water in het pannetje zat…was dus de gesmolten olie… en heeft alles huppakee in het afwaswater gekieperd aaaaahhh!!

    • sharon   •     Auteur

      Jikes! Duur grapje! :) Extra genieten dan :)

      • Cindy   •  

        Dat heb ik hem er ook maar even ingewreven!!

  98. Nienke   •  

    Gisteren jarig, middenin een verhuizing logeren we bij mijn ouders die wél een over hebben, en ik dacht: ik ga eindelijk die brownies maken! Na een bezoek aan de natuurvoedingswinkel de keuken ingedoken en na veel ploeteren eindelijk alles in de oven. Ik kon niet wachten! Het rook heerlijk in huis..
    En toen.
    Proefde ik… En hij was VIES!!! :-( echt verschrikkelijk teleurgesteld, ik begrijp er niets van.. Mijn moeder vertelde later dat ze wijsteenbakpoeder heel vies vind smaken als het in een recept zit, ik werd ook echt helemaal misselijk na het proeven.
    Misschien iets verkeerd gedaan met het recept? Ik had wel per ongeluk de toppunt er op gedaan en toen pas alles in de oven -verkeerd gelezen- maar kan me niet voorstellen dat het daar aan ligt want de brownies zelfs smaken ook zo raar. Misschien de wijsteenbakpoeder vervangen, maar met wat?
    Bedankt alvast voor de tips.

    • sharon   •     Auteur

      uh? Wijnsteenbakpoeder proef je echt niet door de cacao heen, dus ik denk niet dat dat het is. Ik gebruik het vaak en proef vaak ‘gekke’ dingen, maar ik zou niet weten hoe wijnsteenbakpoeder smaakt. Ik denk juist dat het wel zou kunnen zijn dat je de brownie met topping hebt gebakken. Of je zou eens wortel kunnen proberen ipv courgette. Maar de topping is echt niet om mee te bakken, dus ik heb geen idee wat voor effect dat heeft op de brownie. Hij hoort heel erg lekker te zijn namelijk ;) groetjes!

  99. Nanda   •  

    Vanavond deze brownie gemaakt (zonder topping), hij is echt heerlijk!!

  100. Angenie   •  

    Hoi Sharon,
    Ik heb hem gemaakt met verse dadels en hij was inderdaad niet zo hoog gerezen maar dat maakt voor de smaak niets uit en ik heb rijstroom gebruikt hij was echt heerlijk!
    Heel erg bedankt voor je recept!
    Groetjes Angenie

  101. Ans   •  

    Hallo Sharon,

    Vanmiddag gemaakt met volkoren spelmeel, idd niet heel goed gerezen maar dat maakt voor
    deze brownie niet uit! Het smaakt heeeeeeel lekker.

    Toch even een opmerking over dat deze zo gezond is!!!!

    Je gebruikt geen suiker en in plaats daarvan gedroogde of verse dadels wat natuurlijk
    beter is( suiker is gif)
    maar dadels zijn wel middel tot hoog in de glycemische waarde en doet de bloedsuiker
    dus meer stijgen.

    Dit even gezegd te hebben wil ik je toch bedanken voor het recept.

    Groetjes, Ans

  102. Oda   •  

    Een toprecept! We hebben er twee keer van gesmuld. Om niet in de verleiding te komen hem helemaal in een keer op te eten heb ik de helft ingevroren en een week later ontdooid en opgegeten. Dat ging prima en het smaakte nog net zo lekker. Dubbel genieten dus.
    Dank voor dit recept.
    Groetjes, Oda

  103. Aya   •  

    Lijkt me heerlijk, superrecept, ga het binnenkort maken. Welke dadels heb je gebruikt?

    • sharon   •     Auteur

      Gedroogde van Ekoland :)

  104. Esther   •  

    Erg lekker recept! Wat ik me afvroeg zou je het ook kunnen maken met de Vivani 92% chocolade ipv cacao?

    • sharon   •     Auteur

      Weet ik niet! zou je moeten proberen :)

  105. Martine   •  

    Dit recept is meerdere malen langsgekomen met super reacties. Nu heb ik hem eindelijk gemaakt: is ie veel te vochtig!! De courgettes bestaan een deel uit water, de dadels zijn in water geweekt; misschien was dat teveel water? Ik had verse dadels, misschien was weken dan niet eens nodig.

    Ik hoop dat iemand mij uit het ‘water’ helpt?

    Groetjes,
    Martine

    • sharon   •     Auteur

      hai! Het recept is idd met gedroogde dadels, niet met verse. Dus wellicht is dat het :) groetjes!

  106. Erwin van Ginkel   •  

    Inspirerend recept. Ik had geen kokosolie in huis. Daarom heb ik een stuk roomboter en een beetje zonnebloemolie gebruikt. De amandelmeel heb ik vervangen door gemalen amandelen. En ik heb het een klein beetje bijgezoet.

    Het resultaat is een overheerlijke brownie! Kortom, laat je niet ontmoedigen als je iets niet in huis hebt en vervang het door iets anders.

  107. Trijnie   •  

    Lekker is ‘ie zeker!!
    maaaarrrr eet net te veel in 1 keer!
    Iets met dadels en verstopping.

  108. Deborah   •  

    Hij is lekkerrrr! Ik kon niet wachten tot hij helemaal klaar was, dus heb een bijna afgekoeld stuk brownie besmeerd met de fudge en dat opgegeten samen met wat aardbeien, heerlijk! Was wel een heel werk vond ik. En ik lees hier dat je de dadels wel een paar uur moet laten wellen in warm water, ik heb het maar iets van een half uur in koud water laten wellen, waren toen al wel wat zachter. Ik proefde wel wat stukjes in de brownie daardoor denk ik, maar ach, smaakt net alsof er hele kleine stukjes noot doorheen zitten en dat kan prima in een brownie :P

  109. Biologisch genieten   •  

    Dit is idd de allerlekkerste brownie ooit! En zeker als het een nachtje in de koelkast heeft gestaan..hmm groetjes Desiree

  110. Diana   •  

    Helaas, ik heb dit recept vanmiddag gemaakt maar het was niet lekker. Het was te nat. Ik had niet voldoende tijd om de fudge te maken. Maar ik heb in een eerdere rectie gelezen dat dat niet uit maakt.
    Zou het kunnen komen dat ik de brouwnee na het bakken in de bakvorm heb laten afkoelen?
    Of was het misschien toch niet helemaal gaar?
    Ik had een bakblik voor brouwnee gebruikt, zou het een groter bakblik moeten gebruiken zodat de brouwnee niet zo dik is en eerder gaar?
    Hij was goed gerezen maar toen ik de brouwnee eruit haalde zakte hij in, nog niet gaar dus.
    Jammer want het was bedoeld als nagerecht van een etentje met vrienden.
    Wat kan er mis zijn gegaan?

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Lastig om zo te bepalen, misschien idd te nat? Misschien doet je oven er iets langer over om de brownie te bakken, te kleine vorm, kan van alles zijn! Succes!

      • Diana   •  

        Ik ben er achter waar het mis is gegaan. Ik hab te veel courgette gebruikt, de hoeveelheden niet goed gelezen en te ssnel willen bakken want te laar begonnen. Dat was de oorzaak. Nog een keer probereb dus. Ik laat je weten hoe het is gegaan.

  111. Britt   •  

    Hoi hoi,

    Ziet er heerlijk uit! Ik kijk er nu al naar uit om het te maken.
    Ik heb twee vragen:
    1. Waar kun je kokosolie kopen? In de gewone supermarkt, en zo ja, welke?
    2. Dezelfde vraag voor spiltroom, plus de vraag wat dit eigenlijk is.

    Alvast bedankt!

    • sharon   •     Auteur

      Hai! In de biologische winkel. Speltroom gebruik ik omdat het zuivelvrij is, maar je kunt ook ongezoete slagroom, rijstroom, amandelroom, sojaroom gebruiken. Groetjes! En veel plezier!

      • Britt   •  

        Bedankt voor je antwoord! Helaas hebben wij hier geen biologische winkel in de buurt.. Kun je het ook vervangen door iets wat je in de normale supermarkt kunt kopen, en dat het toch “gezond” blijft?

  112. Daisy   •  

    Ik heb dit weekend de brownies gemaakt. Ga er mijn collega’s mee verwennen. Verschillenden zijn net als ik op de gezonde toer, en met deze brownies kun je echt laten zien dat gezond ook HEEL erg lekker kan zijn. Echt smullen, en alle ingredienten makkelijk kunnen vinden bij eko plaza. In een keer gelukt. Prima recept, dank je wel.

  113. karin   •  

    Eindelijk gaan we deze brownie uitproberen. We eten hier sinds 4 weken suikervrij. Maar ik maak regelmatig taarten en cupcakes op bestelling, maar die zijn (nog) niet ‘gezond”. Daar verdiep ik me nog volop in. Nu is mijn dochter zondag jarig, en als heuse “chocoholic” is dit hèt recept voor haar…. we zijn zo benieuwd…. Er moeten wel verse aardbeien bij vindt ze ;-)

      • karin   •  

        En hij is echt héééérlijk, wow wat een succes nummer. Voor de fudge heb ik rozijnen gebruikt en m’n dochters vechten om de schaal uit te likken ( ps. mijn oudste dochter lust niet eens rozijnen…. hahaha)

  114. Robsie   •  

    Nou ik heb hem gisteren ook gemaakt, super goed gelukt! Omdat ik zelf nog niet zo lang suikervrij eet was ik nog niet echt overtuigd van de smaak. Mijn vriend, mijn vader en zijn vriendin (alle 3 niet suikervrij en stevige rokers) waren er niet weg van, maar mijn schoonmoeder (redelijk suikervrij, geen roker en redelijk bio ingesteld) vond de brownie heel erg lekker!
    Ikzelf op deze mooie ochtend in de tuin met een stukje brownie en een mok chai-melk geniet enorm!

  115. Jaedy   •  

    Werkelijk geniaal recept. Ik heb al een paar mensen blij gemaakt met de brownie. Vorige week voor het eerst gemaakt. Deze week gaat er weer 1 in. :-D.

    Als reactie op Robsie: voor de zoetigheid kan je wat honing in de topping gebruiken ( ongeveer een 1 a 2 tl).

    BEDANKT!! En je hebt er een fan bij!

  116. Arjenne van Sitter   •  

    Hi Sharon, zojuist thee gedronken met een heerlijk stuk chocolade fudge taart. Heel puur! Door mijn samenstelling van de ingrediënten meer een fudge geworden :-) Volgende keer maak ik er een soort sacher van. Heb jij een alternatief voor slagroom?

  117. Anja   •  

    Hoi, ik heb vandaag deze brownie gemaakt hij is heerlijk. Als diabeet zijde is dit een heerlijk alternatief.Ik heb de kokosolie vervangen door roomboter dat werkt prima. De is topping ook erg lekker die ga ik nog een keer maken maar dan met wat hazelnootjes er door, dan heb je volgens mij een heerlijke pasta voor op brood.

  118. Maartje   •  

    Vandaag heb ik deze brownie gemaakt. Hij staat nu in de koelkast om op te stijven. Tussendoor heb ik geproeft, maar ik vond het wel erg sterk smaken. Ik heb rauwe cacao gebruikt, kan het daar aan liggen? En worden de verhoudingen dan anders?

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Ik denk inderdaad dat het aan de rauwe cacao ligt, dat smaakt heel anders :) Natuurlijk kun je ervan houden, maar dat het anders is, is zeker ;) groetjes!

  119. lol boy   •  

    deze brownie is lekker ;>p

  120. Margriet   •  

    Beetje rare vraag misschien, maar mijn dochter mag geen chocola. Wat kan je als vervanger gebruiken? Kaneel misschien, of vanille?

    • sharon   •     Auteur

      Dat is idd een gekke vraag ;) Haha een brownie zonder chocolade. Je zou zowel kaneel als vanille kunnen proberen. Het wordt dan toch heel anders, dus dan is het maar net wat je lekker vindt.

  121. Danielle   •  

    Hoi Sharon,

    Ik moet wel lachen om een aantal ‘kritische’ comments n.a.v. dit recept….
    Maargoed, ik heb deze brownies een aantal keer gemaakt. Het is echt een fantastisch recept! Dank voor het delen! Ik ben er erg blij mee!

    Groeten,
    Danielle

  122. julia   •  

    Ik ben weg van je recept!! Heb een aantal varianten ontdekt. Ipv courgette is geraspte wortel of komkommer ook heel lekker. Ik voeg kokosrasp toe en als het goedkoper wil gebruik ik biologische bakboter ipv kokosvet. Werkt allemaal. Superfijn om zo lekker te kunnen eten zonder schuldgevoel.

  123. maaike   •  

    dit is echt heerlijk :)
    mn zoontje heeft de schaal met beslag leeggelikt, maar uit de oven minstens zo lekker.
    Ik heb ‘m zonder eieren gemaakt, met 2 grote eetlepels maizena erdoor. Weet niet hoe ze ‘horen’te zijn met eieren, maar ik vind ‘m goed gelukt.

  124. Kim   •  

    Sharon, help!
    Ik heb voorgeweekte dadels, maar nu weet ik niet of 250 gram dan genoeg is. Ik las ergens in de reacties dat het gewicht gaat om vóórdat ze geweekt zijn.
    Hoeveel gram geweekte dadels kan ik het best gebruiken zodat ik wel voldoende dadel gebruik?

    Groetjes,

    Kim

    • sharon   •     Auteur

      Het gaat inderdaad om het gewicht voor het weken. Doe er gewoon wat extra bij en proef of het zoet genoeg is voor je :) Succes!! :D

      • Kim   •  

        Bedankt voor de snelle reactie! Hoop dat het goed komt. Ga snel maar wat extra dadels weken, want ik heb maar 250 gram.

        • sharon   •     Auteur

          Haha succes!!!!

  125. Lotte   •  

    Echt súper lekker! Zelfs mijn puber zoon(houdt alleen van pizza, friet, appeltaart) vroeg me of hij die f* lekker brownie van eerst zelf mocht maken!
    Hij viel tijdens het samen maken vd ene verbazing in de andere

  126. Wietske   •  

    Hoi Sharon!

    Ik zie hier dat het recept al een tijdje online staat maar ik heb hem van de week voor het eerst gemaakt.
    Ik heb daarbij het kokosvet vervangen door 20 gram chiazaadjes minstens een half uur te weken in 180 ml water, zodat je ongeveer 200 gram ‘gelei’ krijgt.

    Ik moet zeggen dat ook dit heerlijk was! De brownie was daardoor denk ik minder vettig maar wel nog steeds lekker fudgy (komt ook omdat de gelei natuurlijk niet hard wordt in de koelkast, in tegenstelling tot kokosvet). Dus ik zou het zeker aanraden aan iedereen om zelf ook eens te proberen! Ook voor degene onder ons die toch wel waarde hechten aan calorieën (ieder zijn ding, scheelt toch circa 1500 calorieën per taart), en degene onder ons die de hoeveelheid kokosvet wellicht een beetje prijzig vinden!

    Bedankt voor dit superrecept! En ook echt leuk om alle variaties van de andere lezers te lezen ;)

    Groetjes Wietske

    • sharon   •     Auteur

      Dankjewel voor de tip!!! :D

    • Sally   •  

      Hoi! Is het ook mogelijk om ipv chiazaadjes, lijnzaad te gebruiken? Alvast bedankt!

      • sharon   •     Auteur

        Gewoon proberen! :)

  127. rachelle   •  

    jeetje…wat is dit recept super!!zou het ook kunnen met rijstemeel[had ik po meegenomen vd toko..vind m heerlijk genoeg zonder de topping,maar die wel gemaakt voor de balletjes..had amandelroom gebruikt,want de biowinkel had geen speltroom.erg lekker maar ook wel erg zacht[ondanks dat ze id koelkast liggen]heb je n tip wat er door kan dat ze wat harder worden[meer als chocolade reep?]

    • sharon   •     Auteur

      haha! van de rijstmeel weet ik niet en harde chocolade zal het niet worden. Dan heb je een knapperig effect nodig :) succes!

  128. Laura   •  

    Woehoe Sharon, wat een fijn recept! Sinds een week ben ik vrij van geraffineerde suikers, dus dit recept is zeer welkom.
    Ik heb wel roomboter in het beslag gebruikt en veel minder cacao, omdat sommige reactie’s aangaven dat de cacao té is. Door het beslag zit 50 gram en ik vind het zat. Ook heb ik geraspte biet gebruikt,mbij gebrek aan courgette.
    In de topping heb ik 50/50 rozijnen en dadels gedaan en de hoeveelheid cacao gehalveerd. Oh ja, ik had nog kokosmelk gebruikt, ipv haverroom. Prima, proef niet eens kokos. Ik ga nog wel eens juist kokos erin verwerken: vers geraspt door het beslag en iets meer kokosroom in de topping. Misschien ook wel de niet-ontgeurde variant vet in de topping. Lijkt mij wel lekker Carribisch!
    Wat ik zo fijn vind, is dat ik bij een suikerhoudende brownie altijd méér wil. En bij deze variant niet :-)
    Bedankt voor het delen!

  129. Marieke   •  

    Het recept is heerlijk! Als je vergeten bent de dadels te weken kun je zo ook zacht maken door ze even bij de warme kokosolie te doen. De room heb ik simpelweg vervangen door amandelmelk. Heerlijk!!

  130. Ditta   •  

    Lijkt me heerlijk!

    Als je onvoldoende kokosolie hebt, kan je dan met (room)boter werken?

  131. Marissa   •  

    Ik weet niet hoe iedereen het doet, maar hij is mislukt, niet gerezen. :( :( :(
    Misschien door gebrek aan liefde tijdens koken, ruzie in huis. Miserabel. :( :(

  132. Sara   •  

    Ditta, als je kokosolie te duur vind of je hebt niet genoeg, kun je het altijd door roomboter vervangen.

    Ik heb deze gisteren voor de 2e keer gemaakt, en heb beide keren (zelfgeraapte) stukjes walnoten erdoorheen gedaan. Nog lekkerder! Hij is dan zowel heerlijk smeuiig als crunchy door de walnoten. Voor mij is een brownie niet compleet zonder :)

  133. Anna   •  

    Gisteren de brownie gemaakt om uit te delen op het werk. Hij is super goed gelukt en erg lekker :-) Ik heb een paar zaken toegevoegd: ik heb een specerijen mix gemaakt van roze peper, anijs, kruidnagel, venkel, kaneel en lavendel en hier een theelepel van gebruikt. Voor de crunch walnoten door het mengsel gemixt . En in plaats van koffie aroma een eetlepel echte koffie aan de fudge toegevoegd. De toevoegingen werkten allemaal erg goed :-) Dank voor dit fijne recept!

  134. Saskia   •  

    Hallo,

    Ik heb een recept waar geen meel maar zwarte bonen gebruikt worden, dit levert (ook n0g eens) minder koolhydraten en meer proteine (uit de bonen) op dus ook nog prettig als je de koolhydraten wil laten staan.

    er staan alleen nog wat meer niet natuurlijke ingredienten op. Ik ben van plan om jouw recept en het recept wat ik heb te combineren en uit te proberen tot een suiker vrije, koolhydrate vrije versie en dan zal ik het delen.

  135. Maria   •  

    Dit ziet er echt heel erg lekker uit!! Heb besloten te stoppen met geraffineerde suikers, maar bakken is mijn hobby….Ben vandaag naar een toko en een eko winkel geweest, maar schrok toch wel van de prijzen. Heb je enig idee waar deze brownie op uitkomt??
    Naast dat ik hoop dat ik af ga vallen is mijn belangrijkste reden te stoppen met suikers mijn extreme vermoeidheid en ibs.
    Groetjes,
    Maria

    • sharon   •     Auteur

      Hai Maria, ik heb helaas geen idee, sorry! Deze ingrediënten heb ik standaard in huis dus dan voelt het minder belastend :) Succes!

  136. Maggie   •  

    De brownie staat in de oven,
    Hier ook een paar aanpassingen, ik had te weinig dadels, dus ook maar wat vijgen toegevoegd. Lijkt me ook heerlijk.

    En in de topping druk ik straks nog een paar pecan- en walnoten.

    Het ruikt hier al heerlijk!

  137. Marjolein   •  

    Wauw hij is echt heerlijk! Ik probeer voortaan suikervrij te eten dus ik moet er nog aan wennen maar met recepten als deze is dat geen probleem! Ze smaken echt verrukkelijk en het ziet er net zo lekker uit als op de foto. Ben benieuwd wat mijn bezoek er vanavond van vindt :) Bedankt voor het recept!
    Groetjes Marjolein

  138. maaike   •  

    Deze is dus echt heerlijk en kan gewoon niet mislukken :)

    ik heb ook een keer een variant gemaakt zonder cacao, maar met gedroogde appeltjes in plaats van de dadels en een appel in plaats van de courgette. Ook erg jummie!

    en de eieren vervang ik soms door 2 el maizena, werkt ook prima.

  139. Eveline   •  

    Jeetje, wat hebben we genoten van deze brownie! Onze zoon mag ivm de candidaschimmel geen suikers, helaas ook geen dadels, maar een uitzondering hebben we even gemaakt, alle drie waren ze er gek van. Papa en mama ook! Dank!

  140. Aysha   •  

    Een opmerking/tip ivm suikervrij: gedroogde dadels zijn vaak ook geconfijt, dwz dat er een laagje glucosefructosestroop overheen is gedaan. Suiker dus! Ik heb verse dadels gekocht (nu in het seizoen), geen idee waar je gedroogde dadels zonder suiker kan krijgen (niet bij de toko bij mij in de buurt)..

    • Aysha   •  

      Oh en dank voor alle ei-vervangtips! Ik ga ‘m morgen maken met lijnzaad en misschien ook wat no-egg. En de zijdetofu hou ik in mijn achterhoofd ;)

    • sharon   •     Auteur

      In de biowinkel zijn ze niet geconfijt :)

  141. Brenda   •  

    Ik ben fan!! Ik vind hem sensationeel. Gebruik wel dadels die niet versuikert zijn en verzwavelt. Te duur? Dan zijn abrikozen ook een mooie vervanging. Structuur word dan wel anders.
    Ben er blij mee want ik ben echt een choco monster!

  142. Anne   •  

    Dadels: nu te koop bij de Lidl i.v.m. de feestdagen. Gewoon gedroogd, zonder toevoeging. Als je ze een nachtje laat weken dan kun je ze goed pureren met de staafmixer. Kosten: 7 euro voor een kilo, wel even zelf ontpitten.

    Ik gebruik wel iets minder cacao zowel in brownie als in de fudge. Net voor de 3e keer gemaakt. Heb bij gebrek aan speltroom nu alpro soya gebruikt -> zit dus glucose-fructosestroop in *bummer*! Zodra ik weer bij ekoplaza ben, speltroom inslaan!

  143. Lara   •  

    Even een domme vraag misschien.. Ben niet zo’n held in de keuken:

    Wat is de reden dat je de schaal invet en dan ook nog eens bekleed met bakpapier? Is dat om te voorkomen dat het bakpapier vastplakt aan de schaal?

    Ik ga hem morgen maken voor de kerstvisite en zelf proef ik maar een beetje. Heb net een maand hardcore candidadieet eropzitten en eigenlijk mag ik dit helemaal nog niet hebben. Maar jammer dan… Ik heb heel december al braaf gegeten volgens de regels terwijl ik om de oren werd geslagen met suiker suiker suiker :p

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Das meer dat het bakpapier goed blijft zitten, bij mij lukt dat anders niet :) Succes en geniet ervan!

    • sharon   •     Auteur

      Hai lara, dat is omdat het bakpapier bij mij anders helemaal niet blijft zitten en dat vind ik irritant werken ;) veel plezier en geniet ervan! xx

  144. Cynthia   •  

    Ik heb een vraagje over de topping. Is er een mogelijkheid om die iets smeuïger te krijgen? Zou ik een deel van de kokosolie kunnen vervangen door hazelnootolie? Ik heb laatst wat ik over had als chocopasta gebruikt, maar omdat je m in de koelkast moet bewaren, valt smeren niet mee…

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Je kunt idd iets extra vloeibaars toevoegen, olie of honing ipv dadels. Wat je zelf lekker vindt :)

  145. Cynthia   •  

    Zou ik een deel van de kokosolie kunnen vervangen door hazelnootolie? Zou de fudge graag iets smeerbaarder hebben…

    • Cynthia   •  

      Jeetje, nu staat mijn vraag er weer 2x op…. Ik zag mijn eigen vraag (en jouw antwoord!) niet, dus vandaar nog een keer gesteld…. Sorry! En bedankt voor je antwoord, ik ga het proberen!

  146. Lydia   •  

    Hoi Sharon,

    ik heb de brownie gemaakt, hij staat af te koelen. Ik heb hem wel zeker 45 minuten in de oven gehad omdat ik er met een naald in prikte en deze er bruin uit kwam. Moet de naald bij het prikken er helemaal schoon uitkomen? Want nu na 45 minuten komt ie er nog bruinig uit…… misschien heb ik een te kleine ovenschaal gebruikt waardoor het een dikkere brownie wordt..?

    groetjes Lydia

  147. Johanna   •  

    Hoi ik heb de brownie 2x gemaakt en de eerste keer was hij echt verrukkelijk. De tweede keer was ie een stuk minder doordat ie bitter was. Ik denk dat de brownie bitter wordt als je m te lang in de oven laat staan. Verder echt een toprecept!

  148. Nena   •  

    Hoi!

    Ik wil dit recept graag gaan maken. Kan ik hier ook baking soda voor gebruiken?

  149. Kim M   •  

    Ik eet momenteel het honderste stukje brownie, denk ik :-) Ik bak een taartje (in een kleine ronde springvorm van Blokker), snijdt deze de volgende dag in punten en vries de punten afzonderlijk in. Zo kan ik er de hele week van eten en dan bak ik weer een nieuwe. Heb het ook al met gewoon volkoren tarwemeel gedaan, lukt ook. Ook met boter ipv kokosolie. De oven zet ik 5 graden lager, zodat hij niet bitter wordt. Ik gebruik gewoon bakpoeder (die goedkope zakjes van de supermarkt) , als ik niets anders in huis heb. Bij de Jumbo verkopen ze gewelde dadels, met één verpakking kun je precies 1 taartje maken. Ze hebben tegenwoordig ook amandelmeel van het merk Smaakt, daar kun je twee keer mee bakken!

  150. Rosalie Zwaan   •  

    Hallo,
    Lijkt mij heerlijk. Mijn vraag is, kan ik ipv kokosolie ook Santen gebruiken??

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Ik heb geen idee, zou je moeten proberen :) overigens denk ik dat het in de brownie niet kan, wellucht in de topping :)

  151. Jacorien   •  

    Dit ziet er echt heel lekker uit! Ben al lang op zoek naar recepten met chocolade, omdat er geen chocolade in de winkel verkocht wordt die ik mag. Alleen ik mag geen fruit, en dus ook geen dadels en rozijnen, waar kan ik dat mee vervangen of kan ik het weglaten?

    • sharon   •     Auteur

      Evt palmsuiker? Zonder zoet is het geen brownie maar bitter, lijkt me niet echt lekker :)

      • Jacorien   •  

        Palmsuiker mag ook niet bij een fructose intolerantie. Ik kan rijststroop gebruiken om te zoeten, maar wordt het dan niet te vloeibaar?

  152. Minthe Lok   •  

    Hoi! Hoe ‘rasp’ je de courgette precies? En moet die niet ook in de keukenmachine, anders komen er toch ‘slierten’ in de brownie?

    • sharon   •     Auteur

      Je hoeft geen slierten te raspen, je kunt gewoon raspen zodat je kleine stukjes hebt :)

  153. nathalie   •  

    Hoii,

    Kan je ipv wijnsteenbakpoeder ook baking soda gebruiken??

    • sharon   •     Auteur

      Samen met een klein beetje azijn of citroen (zuur dus) ja :)

  154. Wendy   •  

    Gister deze brownie gemaakt voor mijn verjaardag. En hij was heerlijk!!! En dat vond mijn bezoek ook, want het gewone gebak van de bakker staat nu nog in de koelkast. Dank je voor het recept!

  155. Nienke   •  

    Ik ben benieuwd welke koffiearoma je gebruikt? Ik heb hem één keer gemaakt zonder, maar lijkt me ook heeeeel lekker met!
    Of kun je de tl koffiearoma ook vervangen door bijv. een el afgekoelde espresso?

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Ja afgekoelde espresso kan prima! :) Lekker!

  156. Marloes   •  

    Ik heb hem gemaakt voor mijn verjaardag. Zowel de zoetekauwen als de mensen die meer van suikervrij zijn vonden hem heerlijk. Deze is zeker voor herhaling vatbaar!

  157. Daan   •  

    Ik vind de brownie nogal vet. Zou de toevoeging van extra meel & ei een optie zijn? Wat denken jullie?

    • sharon   •     Auteur

      dan wordt ie droog, als je dat zou willen, dan kan dat :)

  158. cdg   •  

    Kan je de dadels vervangen door iets anders?

  159. Nova   •  

    Wauw dit ziet er echt fantastisch uit! Ik loop alleen een beetje stuk op de kokosolie…met 200 gram voeg je zo 1700 calorieën aan de brownie toe. Is er misschien een slankere vervanger?

    • sharon   •     Auteur

      Vet maakt niet dik, dus dat valt wel mee :) Ik ben ook niet echt bekend met het vervangen van vetten in baksels, omdat ik liever meer dan minder heb. Sorry ik kan je dus niet helpen :) Succes!

    • es   •  

      ik heb nu al een paar keer minder kokosolie gebruikt: bijna een derde minder. en iets meer courgette. heel goed te doen!
      ik gebruik overigens ook minder dadels: als je eenmaal gewend bent om minder zoet te eten is dat prima te doen! en omdat ik de topping meestal niet maak scheelt dat ook weer.

  160. Linda   •  

    Echt heel lekker. Ik heb 50 gram cacao in de brownie gedaan en vond de smaak puur genoeg. Misschien volgende keer de topping wat lichter maken en wat vanillepoeder.
    Maar wat een super recept is dit!

  161. Marianne   •  

    Morgen ga ik dit maken! Ik heb alleen geen amandelmeel gevonden in de biologische winkel, maar heb nog wel sojameel thuis liggen, dat zou vast wel kunnen toch?

  162. Karin   •  

    Dit is zo lekker, dat ik het snel in de vriezer moet opbergen voordat ik hier teveel van eet. Vanuit de vriezer half bevroren….is net chocolade ijscake!

  163. Martine   •  

    Sharon, het is heerlijk, die brownie, maar ik ben verbaasd dat je ontgeurde kokosolie aanbeveelt, dat is heel erg bewerkt. Of vergis ik me?

    • sharon   •     Auteur

      Hai! Het is bewerkt, en heeft niet zoveel voordelen als extra vierge, maar ook geen nadelen en de gezonde vetten zijn er nog steeds. Dus wat dat betreft niet schadelijk of iets dergelijks :)

  164. Corina   •  

    Ik probeer deze link

    Kijk hier wat je nog meer met die fudge kunt doen!

    Te openen maar werkt bij niet misschien niet meer actief ?

  165. Jaël aan de Wiel   •  

    Deze brownie is echt meesterlijk! Ik ben echt onder de indruk! Ik heb ‘m net gemaakt als klein verjaardagstaartje voor ons zoontje. Dat wordt dubbel feest :) En je krijgt de groetjes van Walter!

    • sharon   •     Auteur

      hey wat leuk!! Gefeliciteerd, een jaar alweer!! Geniet ervan, en groetjes terug :) xx

  166. Corina   •  

    Wow wat lekker het hele gezin is enthousiast voor herhaling vatbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>