Een gids: zo ga je om met traktaties als je suikervrij wilt eten

Een gids: zo ga je om met traktaties als je suikervrij wilt eten
5 oktober 2022 sharon
In suikerbewust

Je bent bewust met suiker en je probeert niet teveel zoetigheid te eten. Traktaties kunnen dan een uitdaging zijn. Ik leg je graag uit hoe je hiermee om kunt gaan. Ook fijn: wees lief voor jezelf 🙂

Feestjes en speciale gelegenheden, de plekken om te overeten, bij uitstek. Voor veel mensen die moeite hebben met het eten van normale hoeveelheden, zijn deze gelegenheden niet favoriet. Het heeft misschien tijd nodig, maar ik beloof je dat je feestjes, gelegenheden en mooi eten kunt gaan waarderen en zelfs vieren, wanneer de suikerbalans een minder groot probleem in je leven is, wanneer je weet dat je zelf de keuze hebt, wanneer je echt beseft dat je altijd mag eten, wanneer je maar wilt en wanneer je leert dat ‘nee’ zeggen ook vanuit vrije wil kan, zonder dat je het gevoel hebt dat je iets ‘goeds’  gedaan hebt.

Eten is namelijk niet gerelateerd aan goed en slecht, het is gewoon wat het is.

Eten is eten. Wat je precies eet, waar je nee tegen zegt en waar je ja tegen zegt, heeft voor een gezonde eter geen invloed op hoe ‘goed’ je dag is. Er zijn geen goede dagen en slechte dagen, alleen maar omdat je goed of slecht gegeten hebt. Dagen zijn gewoon dagen, en eten is gewoon eten.

Lees ook: zoveel suiker kun je per dag eten zonder dat het ongezond is

Vier met eten

Te lang is er met afschuw gesproken over het ‘vieren met eten’. Omdat je ook zonder eten kunt vieren, en dat klopt. Natuurlijk kun je zonder eten vieren. Toch doen mensen het al eeuwen, over de hele wereld: vieren met eten. Het is niet de enige manier om te vieren, je kunt ook prima naar de bowlingbaan met een glas water of een berg beklimmen met een groep, net wat je leuk vindt. Vieren met eten is echter ook normaal, waarbij eten verbonden wordt aan de sociale gelegenheid en mensen verbindt.

Degene die viert zet het eten op de koffietafel of maakt een heerlijke maaltijd om de gasten te verzorgen en om ze te tonen dat ze welkom zijn. (natuurlijk weten we allemaal dat het niet altijd zo idealistisch is, maar dit is altijd wel de strekking geweest van vieren met eten & gastvrijheid). Eten brengt mensen bij elkaar, mensen delen verhalen en hun leven samen met eten. Eten is een vorm van gastvrijheid en daar is niets mis mee. Het is niet slecht, lelijk, vervelend of raar.

Waarom ik zo enthousiast ben over feestjes en vieren met eten? Omdat wanneer je leert eten in vrijheid, met goede gewoonten in je voedingspatroon en durft los te laten dat feestjes erg zijn, kun je vooral ten volle genieten van de sociale interactie met mensen die je inspireren. (ik weet dat dit niet op elk feestje het geval is, maar denk aan feestjes met leuke mensen 😉 ). Zonder dat je erna met een schuldgevoel thuiskomt, of baalt dat je wel twee feestjes hebt in een weekend (vanwege al dat eten).

Een voorbeeld

Waar ik vroeger, toen ik nog baalde van mijn gewicht, dieet en taart, best tegen feestjes op kon zien, is nu het tegenovergestelde waar. Ik heb er ontzettend zin in om mensen te zien, en ik zal niet ontkennen, ik heb ook heel erg zin om dingen te proeven en eten die ik normaal niet eet. Dat vind ik ook zo leuk aan restaurants. Wanneer je jezelf beter leert kennen, bewuster leert en gaat eten en steeds minder ‘bang’ wordt voor overeten en voor taart, komt er een vrijheid met interesses in de plaats waarvan je niet wist dat je ze had. Ik zie nu altijd uit naar wat er geserveerd wordt, wetende dat het dingen zijn die ik niet zo vaak eet en waar ik die dag lekker van kan proeven.

Een gezonde relatie met eten betekent namelijk ook dat je kan leren gewoon te proeven. Je zult merken, dat wanneer je zelfs op feestjes bewust eet, proeft en geniet, je vaak niet eens de neiging hebt om meer te eten, omdat het niet het meest bijzondere ter wereld is. Het is leuk om te proeven en verschillende dingen te proberen, maar niet alles in net zo lekker als voor je begonnen bent met je Food Freedom reis. En dat kan een ware ontdekking zijn, en weer meer vrijheid geven. Als je erg gefixeerd bent geweest op eten, kun je je tenslotte moeilijk voorstellen dat er een dag komt dat je denkt ‘nee, dit is wel lekker, maar ik hoef niet meer’. 

Jij bent de baas

Je bent geen slachtoffer van feestjes en sociale gelegenheden. En wanneer je dat inziet, kun je veel meer genieten tijdens deze sociale momenten. Je mag eten wat je wilt en eten heeft geen macht over je. Je mag zelf bepalen wat je in je mond stopt en wat niet.

‘Nee’ zeggen mag ook. Op een feestje zie je al gauw wat voor eten er zo’n beetje is. Je hoeft niet alles te eten. Je hoeft niet overal van te eten. Je kunt bedenken waar je het meest zin in hebt. Misschien taart, chips, of wat er dan ook is. Bedenk wat je lekker vindt en wat niet. Kies voor de dingen waar je echt zin in hebt, en die je echt heel lekker vindt. Het heeft geen zin om onnuttig eten te eten, en het heeft ook geen zin om dingen te eten die je niet echt lekker vindt of waar je niet optimaal van geniet.

(zie het als een kind dat het hele speelgoedboek voor Sinterklaas wil. Dat kan, maar dat gebeurt meestal niet. Het kind zal uiteindelijk mogen kiezen welk ze het graagst wil, en daarvoor gaan)

Kies voor het eten waar je een 9 of een 10 voor geeft. En eet dat.

Een voorbeeld

Ik zou nooit nee zeggen tegen een tompouce of mokkataart. Dat zou gewoon gemeen zijn. Verder eet ik graag zelfgebakken taarten, omdat ik ervan houd dat mensen daar moeite in stoppen (al heb ik daar soms spijt van, omdat ik het dan niet zo lekker vind, dat is het risico van het vak 😉 ). Buiten die dingen vind ik de rest wel lekker, maar niet HEEL lekker. Tegen die andere soorten taart zeg ik dan liever nee, omdat ik liever iets eet wat ik heel lekker vind. Zo heeft Food Freedom me geleerd dat ik eigenlijk niet echt een grote taartenfan ben, terwijl ik eerst gerust 3 stukken at als ‘t zou kunnen.

Zo kun je eigenlijk op elke verjaardag wel inschatten wat je wel eet en wat niet. Je kunt een selectie maken van de dingen die je het lekkerst vindt. En terwijl je eet, bewust eten, en echt proeven. Eet liever 4 toastjes met brie waar je echt ontzettend van geniet, dan dat je van alles iets wil eten en dan voordat je het doorhebt van allerlei dingen 4 porties hebt genomen, terwijl je het niet eens echt geproefd hebt.

Nee zeggen is voor jezelf zorgen

Nee zeggen is een vorm van grenzen aangeven. Als jij het niet doet, doet niemand het voor je. Je mag een mening hebben en je mag ervoor kiezen om te eten wat je lekker vindt. Je hoeft niet bang te zijn voor wat andere mensen van je denken, de kans is zelfs groot dat andere mensen er vrij weinig van vinden. Natuurlijk heb je altijd mensen die vragen of je op dieet bent, maar laat het je niet beledigen of ontmoedigen. Je mag voor jezelf kiezen, je bent niet op dieet, maar je neemt het niet omdat je het niet hoeft. Dat is dus ook een prima antwoord als iemand vraagt of je op dieet bent. Gewoon: nee, maar ik hoef niet. Of: nee, ik heb net gegeten. Hoe normaler je er zelf over doet, des te normaler het is.

Eet wat je heeeel lekker vindt

Op feestjes zijn er vaak veel lekkere dingen. Als je denkt dat je alles even lekker vindt, zou ik vooral van de gelegenheid gebruik maken om te ontdekken dat het niet zo is. Er zijn altijd dingen die je heeeeel lekker vindt, en dingen die je gewoon wel lekker vindt. Een goede optie op feestjes is om alleen te eten wat je heeeel lekker vindt. En daar vol van te genieten.

Houd rekening met ritme

Houd rekening met eettijden en je hongergevoel. Hongerig op een feestje aankomen waar de tafel vol met chips en taart gaat staan, is een hele ingewikkelde opgave als je gezonde keuzes wilt maken en liever niet teveel eet. Zorg dat je normaal gegeten hebt voordat je weggaat en vertrekt voor etenstijd (dus niet als het etenstijd is). Een beetje planning maakt je leven een stuk makkelijker.

Als je een diner hebt, maar je hebt nog 1 uur te wachten en je hebt ontzettend honger, eet dan iets kleins. Heel hongerig aankomen is meestal niet zo’n goed idee als je niet teveel wilt eten. Eet iets kleins en lichts, wat het scherpe randje van je honger er een beetje afhaalt. Zo kun je juist vol genieten van het feestje en het eten, zonder dat je je flauw voelt of teveel op eten gefocust bent en daardoor juist teveel eet.

Overdenking van vandaag: Oefenen!

Oefen deze dingen op feestjes. Je zult waarschijnlijk niet direct expert zijn, maar je mag het leren. Met welke dingen heb je extra moeite? Denk aan ‘nee’ zeggen, of onderscheid maken in lekker en heeeel lekker. Denk hier alvast over na. Bedenk bijvoorbeeld welke dingen je naar verwachting lekkerder vindt dan andere, welke taarten je niet zou afwijzen en welke wel, en bedenk dat voor de meeste voedingsmiddelen die je tegenkomt op verjaardagen. Bedenk je waar je eigenlijk liever ‘nee’ tegen zegt, omdat het eigenlijk niet heel bijzonder is voor je. Dat neem je dan weer mee voor de volgende keer. Zo leer je elke gelegenheid weer 🙂

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*