Online zijn er veel recepten te vinden voor suikervrije cakes (ik heb ze zelf vroeger ook gemaakt), waarbij er bijvoorbeeld palmsuiker of honing is gebruikt als zoetmaker. We weten nu dat dit natuurlijk niet suikervrij is. Ook honing en palmsuiker bestaat gewoon uit suiker. Voor jouw lichaam is er geen verschil.
Suiker is suiker.
En een plak cake is een plak cake.
Het maakt vrij weinig uit of je een cake maakt met kristalsuiker of palmsuiker.
Het enige wat wél uitmaakt, is de hoeveelheid suiker minderen in een plak cake. En wennen aan minder zoet.
Er hoeft niet per se 300 gram is. Het kan ook 150 gram zijn.
Maar houd er rekening mee, suiker heeft ook een functie in de cake. Het helpt de cake lekker luchtig worden, en zo helpt het koekjes juist knapperig te worden.
Misschien vind je dat ok, en misschien vind je dat toch minder.
Dan is de eerlijke vraag voor jou:
Eet je liever soms een plak cake met wat meer suiker, en ben je dan helemaal verzadigd en zorgt het voor optimaal genot?
En kan die cake met minder suiker dat ook bereiken?
Of vind je dat dan nog minder lekker, waardoor je ‘cakemoment’ niet verzadigend voelt?
Waardoor je misschien geneigd bent toch nog iets anders te nemen? Of dat je zin blijft houden in cake zoals jij het lekker vindt?
Of, maakt het je niet zoveel uit en geniet je net zoveel van een cake met minder suiker?
Voor sommige mensen zit balans in een cake met minder suiker.
Omdat ze dat ook superlekker vinden.
En voor andere mensen zit de balans in het af en toe genieten van iets wat vol met suiker zit.
Dat het precies is zoals jij er écht van geniet.