Een lekker gemakkelijk recept om samen te maken. De kleintjes kunnen helpen met roeren, kneden en het bestrijken met eidooier is ook leuk. Of je kunt het gewoon alleen maken (ik houd van alleen bakken 😀 )
Ingrediënten (voor een bakplaat)
300 gram volkoren (spelt)meel, 200 gram roomboter, 125 gram palmsuiker, 3 tl speculaaskruiden, 1 tl gemalen anijs, 1 tl fijn zeezout, 1 el (plantaardige) melk
Op de speculaasbrokken: 50 gram blanke amandelen, 1 eidooier
*deze ingrediënten zijn specifiek gekozen voor knapperige koekjes & kruidnoten. Het vervangen van speltmeel of kokosbloesemsuiker geeft niet eenzelfde effect
Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe onze nieuwe cursus!!! Klik hier voor meer info.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Meng alle ingrediënten in een kom en kneed goed door.
Vet een bakplaat in.
Verspreid het speculaasdeeg over de bakplaat, zorg dat het ongeveer 1,5 cm dik blijft. (niet te dun maken, want dan wordt de speculaas zacht)
Bestrijk de bovenkant met de eidooier en druk wat amandelen zachtjes in het deeg.
Zet de speculaas 1 uur in de oven.
Laat het even afkoelen en breek het in stukken.
Comments (18)
Lijkt me héél lekker! Zou ik de speltmeel ook kunnen vervangen voor boekweitmeel of havermeel?
- Auteur
Zie ook deze comment:
*deze ingrediënten zijn specifiek gekozen voor knapperige koekjes & kruidnoten. Het vervangen van speltmeel of kokosbloesemsuiker geeft niet eenzelfde effect
🙂
Het recept vermeldt “(spelt)meel” en “palmsuiker”, maar in jouw commentaar op de eerste reactie verwijs je naar speltmeel (“spelt” zonder haakjes) en “kokosbloesemsuiker”. Dit zorgt voor verwarring. Kan er nu wel of geen gewone meel worden gebruikt en moet er nu palmsuiker of kokosbloesemsuiker worden gebruikt?
- Auteur
palmsuiker en kokosbloesemsuiker verschillen niets in recepten qua werking, dus dat maakt niet uit. Er kan gewone meel worden gebruikt maar geen glutenvrij meel – dan zijn de koekjes niet meer knapperig. Ik gebruik zelf geen ‘gewoon’ meel, dus ik heb daar niet aan gedacht, sorry.
Van t weekend gemaakt maar vond t echt niet lekker. Anijs was erg overheersend terwijl ik daar al minder van had gebruikt en meer koekkruiden.
Jammer, had er juist zo’n trek in.- Auteur
Jammer!
What is nou the deal met kokosbloesem suiker ? De een geeft het nog als gezonde optie voor geraffineerd terwijl de ander zegt dat het net zo slecht is….
Vanmiddag dit breekspeculaas gebakken. Erg lekker! Wat knapperiger dan de breekspeculaas uit het Sinterklaas receptenboek, wat ik ook al heel vaak gebakken heb. Vond een uur wel wat lang, maar is prima gelukt!
- Auteur
Bedankt voor het laten weten, leuk!!!
Zou je deze speculaas ook in een vorm kunnen maken of is het deeg daar niet geschikt voor?
Heerlijk recept Sharon! Roomboter vervangen door kokosolie ivm lactose. Hij groeide daardoor in de oven ?. Na afkoelen extra laten harden in de koelkast!
Toevallig net vandaag gemaakt en even later kreeg ik de mail met recept. Top recept. Ik moet hem ver weg leggen anders gaat hij in ene op 🙂 !
- Auteur
Haha superleuk! 😀 xx
- Auteur
Haha leuk xx
Al 2 x gebakken. Heerlijk mmmmm
- Auteur
😀
Hallo, ik wil graag weten of je in een recept waar boter is vereist dit ook door (olijf)olie kan vervangen? Ik ben intolerant aan zuivel van de koe.
- Auteur
Hai Ceelala, olijfolie is vloeibaar, dus ik weet niet of je dit zo kunt vervangen, dat zou je moeten proberen. Ghee of kokosolie heeft eenzelfde werking als roomboter en kan waarschijnlijk sowieso.