
Je bent nu getuige van een klein experiment. Onze vakantie is voorbij en ik heb behoefte om weer wat meer gevarieerd te koken en nieuwe maaltijden te proberen. Voor gezond eten is variatie je grootste vriend, en bij het opvoeden van gezonde eters ook. Namelijk, ze kunnen alleen leren eten wat je op tafel zet.
Weekmenu op budget
Omdat de prijsstijgingen in de supermarkt een feit zijn, en de boodschappen alleen maar duurder worden, leek me het leuk om hier een budgetchallenge aan te koppelen. Om dit bijzonder praktisch te maken, doe ik dit als volgt: ik neem de aanbiedingen van de Lidl folder en neem wat beschikbaar is en doop die om tot 5 fijne, gemakkelijke recepten. Deze budgetchallenge is dus niet heel specifiek, maar het idee om aanbiedingen te kopen, in het seizoen te koken, een relatief goedkoper supermarkt te nemen én überhaupt het plannen – dat helpt ieder budget.
Waarom de Lidl? Niet omdat ik daarvoor betaald krijg of een connectie met ze heb (dat soort partnerships heb ik nooit gehad, niet mijn ding…). Maar dus de Lidl, want die is voor mij een paar minuten lopen. Ook is de Lidl eigenlijk overal te vinden. Maar natuurlijk kun je de ingrediënten in elke supermarkt halen en komt het dus ook weer niet zo specifiek. Vrijheid, blijheid, toch?
Paar basisprincipes in mijn koken (zeker doordeweeks)
Ik dacht, als ik toch bezig ben voor mijn gezin, dan kan ik het ook hier posten en misschien heeft iemand anders er ook iets aan. Ik kook natuurlijk op mijn eigen manier. Over het algemeen met verse groenten, simpel, snel en basic. Als dat zo uitkomt, gebruik ik gerust een pakje jus uit een zakje, al weet ik ook heel goed hoe ik het zelf kan maken. De waarheid is dat het leven best druk is en ik al een tijd geleden heb geleerd dat je niet altijd alles zelf hoeft te maken, en dat het dan ok is.
Sterker nog: de kans dat je elke avond een verse maaltijd op tafel zet, is veel groter wanneer je het simpel doet en de hoeveelheid tijd limiteert.
Ik kook zelf voor 6 mensen (twee volwassenen en vier kids), maar werk de recepten uit voor vier personen. Lekker standaard, dus. Je kunt op basis daarvan bepalen wat voor jouw specifieke gezin de juiste hoeveelheden zijn. Ik kook vega en niet vega. Ik geef wel altijd tips hoe je een gerecht vega kunt maken, want dat heb ik mezelf als receptenmaker al vele jaren geleden aangeleerd.
En wat voor experiment, dan?
Experiment, why? Even kijken of het leuk is. En of een paar van jullie er gelukkig van worden. Want als dat zo is, dan vind ik het ook weer leuk om te delen en misschien blijf ik het dan wel doen. Dat is het leuke aan experimenteren. Je probeert iets en besluit dan: meh of yeah.
Ben benieuwd welke het wordt!
Je Lidl folder basiskennis
Even wat algemeen Lidl folder basiskennis (haha). Lidl heeft elke maandag en donderdag nieuwe aanbiedingen. Die lopen dan een week (geloof ik). Wat ik dus doe: drie recepten voor het begin van de week en twee recepten voor het tweede deel van de week. Voordeel: je hebt in elk geval verse groenten te pakken, je hebt beter idee hoeveel restjes e.d. je hebt en daarmee is de kans op voedselverspilling minder. En dat is leuk, toch?
Laat nu net deze week de aanbiedingen wat treurig zijn wat betreft groenten, maar dan nemen we gewoon wat andere seizoensproducten!
Anyway, happy cooking!
Budgetrecepten voor het begin van de week (vanaf maandag 22 augustus)
Deze recepten zijn perfect voor het begin van de week, maar kunnen natuurlijk de hele week. Kies welk je lekker vindt, of maak ze allemaal. De recepten zijn voor 4 personen en kosten ongeveer 30 minuten of korter om te maken. En onthoud: hoe vaker je een recept maakt of een bepaalde groente snijdt, hoe beter je wordt en hoe sneller het gaat!
En je weet het. Als je zelf nog een geweldige toevoeging hebt: please do!!! Denk aan wat parmaham bij de fusili salade, avocado bij de rijstbowl of een bakje mais als bijgerecht.
Pastasalade met paprika en pesto
- 300 gram fusili
- 1 paprikamix (3 paprika’s in een zak)
- 1 bosje lente-ui
- 1 zak rucola
- 10 zwarte olijven
- 1 potje groene pesto
- 150 gram feta saladekaas
Zo maak je het
- Kook de fusili gaar volgens de instructies op de verpakking.
- Snijd de paprika in stukjes, de lente-ui in ringen en hak de rucola grof. Snijd de olijven in kleine stukjes. Snijd de fetakaas in kleine blokjes.
- Meng alles door elkaar
Rijstbowl met omelet en rauwkost
- 250 gram rijst
- 8 eieren
- 1 el olijfolie
- 1 bakje cherrytomaatjes
- 1 komkommer
- zakje radijsjes
- 1 pakje kipreepjes
- sojasaus
- sweet chili saus of een pittige saus (optioneel)
- bakje kipreepjes (optioneel)
Zo maak je het
- Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
- Kluts de eieren met wat zout. Verhit een koekenpan met olijfolie en bak de omeletten aan twee kanten goudbruin. Laat ze even afkoelen en snijd in reepjes.
- Halveer de cherrytomaatjes en snijd de komkommer en radijsjes in blokjes.
- Serveer alles in aparte bakjes en laat iedereen zijn eigen bowl samenstellen. Serveer met sojasaus en je andere favoriete sauzen.
Snelle Mexicaanse wraps
- 300 gram gehakt
- 400 gram Mexicaanse wokgroenten
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl korianderpoeder
- bakje tomaten
- 1 blik maïs
- 1 potje tomatensalsa (deze vind je bij de nachochips)
- 8 wraps
- 1 bakje crème fraiche
- Â 1 zakje geraspte kaas
- zout en peper naar smaak
Zo maak je het
- Rul het gehakt tot het mooi bruin is. Voeg de wokgroenten toe en bak nog even mee. Voeg de kruiden toe en wat zout.
- Snijd de tomaten in blokjes.
- Zet alles op tafel en laat iedereen hun eigen wraps bouwen.
Geen korianderpoeder? Neem de standaard kruidenmix voor tortilla’s mee
Vega? Neem de vegan rulgehakt versie mee!
Budgetrecepten voor het tweede deel van de week (vanaf donderdag 25 augustus)
Couscous met kerrie, kip en spinazie
- 300 gram couscous
- 1 el olijfolie
- 300 gram kipfilet, in blokjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 courgette
- 450 gram spinazie
- 2 el kerriepoeder
- zout en peper naar smaak
Zo maak je het
- Bereid de couscous volgens de instructies op de verpakking.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kipfiletblokjes goudbruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak even mee tot ze zacht worden. Voeg vervolgens de courgette toe en bak weer even mee. Voeg vervolgens beetje bij beetje de spinazie toe en wacht telkens tot deze is geslonken, voordat je de volgende hand toevoegt.
- Breng op smaak met de kerriepoeder, zout en peper.
- Serveer de saus met de couscous.
Rode bieten met aardappelpuree en chipolataworstjes
- 1,2 kilo aardappelen
- scheutje melk
- klontje boter
- 300 gram chipolataworstjes
- 1 el olijfolie
- 800 gram voorgekookte rode bietjes
- 1 zak rucola
- 50 gram geraspte Parmezaan
- zout en peper naar smaak
Zo maak je het
- Schil de aardappelen en snijd ze in kleinere stukken. Kook ze in ongeveer 15-20 minuten gaar. Stamp ze met de melk en boter, en wat peper en zout.
- Snijd de bietjes in vierkante kleine blokjes. Pas op met de kleur, want bietjes geven enorm af.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de chipolataworstjes goudbruin aan alle kanten.
- Serveer de puree met de bietjes, worstjes, rucola en Parmezaan.
Vegetarisch? Neem falafel!
Comments (14)
Leuk experiment!
Vanavond maak ik m’n boodschappenlijstje en neem ik jouw recepten er even bij.Auteur
Handig! Tis nog ff oefenen, hopelijk snel wat handigheid erin 😀 hehe
Wat een leuk idee/experiment. Ga het volgen hoor.
Auteur
Leuk! 😀
Wat een goed idee! Bedankt voor het delen.
Auteur
Hopelijk heb je er iets aan! 😀
Top! Ik doe eigenlijk precies hetzelfde, had ook pasta salade pesto en wraps op het menu voor deze week 😉 Ben de afgelopen tijd ook wel fan geworden van Picnic, maar die vind ik wat lastiger met zijn aanbiedingen. Ik ga je volgen!
Auteur
Wat leuk! En ik bestel inderdaad ook veel bij Picnic, maar herken je probleem! Ik koop zelden iets in de aanbieding en kan er ook niet zoveel mee merk ik. Wel jammer eigenlijk. Het is moeilijk er een maaltijd van te maken ofzo. Ik laat Picnic wel altijd het zware werk brengen, melk enzo 😀
Wat leuk! Dankjewel, ik ga het zeker doen en alle tips zijn welkom in deze tijd.
Auteur
Dacht ik ook! En top! Als je tips heb, altijd welkom 😀
Wat leuk Sharon
Je bent goed bezig en heel fijn voor ons alhoewel ik nu koolhydraatarm eet ivm gezondheidsklachten maar ik blijf je volgen
Veel succes met alle werkzaamheden
GroetjesAuteur
Leuk Trudy! Gezellig je hier weer te zien 😀 En wie weet vind je nog inspiratie met het vervangen van de koolhydraten 😀
Leuk dat je weer actief bent en een leuke “challenge”.
Goed om te weten: bij onze Lidl heb je halverwege de week al de folder voor de week daarop beschikbaar, kun je helemaal lekker vooruit plannen. En aanbieding van donderdag is t/m zondag (dus niet vanaf donderdag voor een hele week).
Ik doe mee!Auteur
Ha Evelyn, dankjewel en leuk he! Vind ik ook 😀 En dankjewel voor de tips, het was ff uitzoeken maar je hebt helemaal gelijk! 😀