Switchel: een gefermenteerd drankje en gemakkelijk te maken

Switchel: een gefermenteerd drankje en gemakkelijk te maken
7 januari 2016 sharon
In recept

Ik maak altijd van die complexe drankjes (niet echt, maar dat lijkt zo) als kefir en kombucha of jun thee. Deze recepten vind je trouwens allemaal in mijn nieuwe boek, woeeee! Ze zijn niet echt complex, maar je starterscultuur verzamelen kan even duren (je moet het namelijk ergens bestellen of kopen, oh de moeite!) en je moet ze netjes verzorgen zodat ze in leven blijven. Ik vind het fantastisch, dus ik doe dit braaf elke keer 🙂

Easypeasy Switchel

Ik zag een recept voor Switchel (wattus?) en zag dat het heel makkelijk om te maken is, met weinig bijzondere ingrediënten die je eigenlijk altijd wel in huis hebt. Dus ik heb het direct even gemaakt. Ik twijfelde heel even, omdat het zogezegd het nieuwe hipster drankje is, but so be it. Ik moest het proberen.

Gefermenteerd?

Normaal fermenteer ik zelf (kefir, kombucha), dus vroeg me af hoe dit easypeasy drankje dan gefermenteerd zou zijn. De appelazijn die erin gaat is gefermenteerd, dus daar zit het ‘m in. Je kunt dus genieten van de voordelen van gefermenteerd drinken (probiotica, goede bacteriën, enzymen) zonder al teveel moeite en je hoeft er geen saaie appelazijn voor te drinken, gewoon zo.

Gezondheidsvoordelen

Gefermenteerd drinken heeft de voordelen van probiotica en het bevat magnesium. Gember staat bekend om de werking tegen misselijkheid en het boosten van de weerstand. Ahornsiroop is gewoon lekker. Het is een vrij onbewerkte stroop, wat de smaak aan het drankje geeft. Je kunt eventueel ook rauwe honing gebruiken, wel een zo vloeibaar mogelijke.

Zo maak je het

4 tl appelazijn
4 el ahornsiroop van goede kwaliteit
6-8 dunne plakjes verse gember
1 liter water

Zo maak je het

Doe alle ingrediënten bij elkaar en roer. Zet het in de koelkast en drink gekoeld. Laat het 12-24 uur trekken voor een goede smaak.

 

Comments (15)

  1. Jacqueline 9 jaar geleden

    Dit drankje klinkt idd gemakkelijker dan kombucha en kefir. Ik heb beiden geprobeerd maar ben er niet zo’n ster in. En dol op gember. Ga ik zeker proberen. Bedankt voor t posten op fb!

    • Auteur
      sharon 9 jaar geleden

      Graag gedaan!

  2. Mia 9 jaar geleden

    Vraagje , kan de ahornsiroop misschien ook vervangen worden door honig ? Ik woon in het buitenland , en kan heel goede honig kopen ,maar ahornsiroop niet

    • Jacky 9 jaar geleden

      Hallo Mia, er staat boven de ingrediëntenlijst, dat je ook rauwe honing kunt gebruiken, dus ik neem aan van wel 😉
      Ben benieuwd, ik ga het ook maken morgen. Heb alles in huis.

      • Auteur
        sharon 9 jaar geleden

        Inderdaad!!

  3. S.tel 9 jaar geleden

    Moet het in een open of juist dichte fles gemaakt en bewaard worden (of krijg je dan straks een ontploffing?!)?

    • Jacqueline 9 jaar geleden

      Ik ben ook wel benieuwd naar dit antwoord☺️.

  4. Moon 9 jaar geleden

    Is het water dat je gebruikt warm of koud? Ik ben benieuwd hoe het smaakt. Zelf maak ik ook kombucha.

    • Auteur
      sharon 9 jaar geleden

      Koud 🙂

  5. S.tel 9 jaar geleden

    De deksel zat dicht, bewaard in de koelkast voor een dag, en toen mijn visite voorgezet (voornamelijk vrouwen…!). Heel verrast over de smaak, ga volgnede keer minder honing gebruiken. Kan ik nog citroen toevoegen?

  6. Noor 9 jaar geleden

    Maar als het een gefermenteerd (probiotisch) drankje is dan is honing toch juist jammer om toe te voegen? Ik dacht dat honing van nature anti-bacterieel is en in deze mix dus de ‘good guys’ zou uitroeien. Heb ik dit verkeerd begrepen?

    • Auteur
      sharon 9 jaar geleden

      Hai Noor, dat zou kunnen! De appelazijn is gefermenteerd. Honing wordt ook gebruikt in gefermenteerde dranken (denk bijvoorbeeld aan jun thee), het is maar net welke bacteriën aanwezig zijn of het een goed idee is 🙂 In dit geval is ahornsiroop ook prima 🙂

  7. S Roerdink 9 jaar geleden

    Kun je hier ook fruit aan toevoegen? Zoals aardbei, druiven, sinaasappel of iets dergelijks?

    Groeten!

    • Auteur
      sharon 9 jaar geleden

      Ja dat kan! 😀

  8. Evelien 2 jaar geleden

    Nooit geweten dat dit recept op een Nederlandse website terug te vinden is. Inmiddels maak ik switchel al een paar jaar.
    Voornamelijk met fruit en alleen met honing. Ik laat het geheel ongeveer 2 a 3 dagen fermenteren in een afgesloten pot op het aanrecht. Af en toe roeren. En daarna filteren en bottelen. Voor wat bubbels voeg ik wat extra honing water toe aan de flessen voor een “tweede fermentatie” daarna de koelkast in.
    Voor de switchel begon ik ook met smaakjes azijn. Voor blauwe bessen met Lavendel bijvoorbeeld. Of kersen en hibiscus azijn. Aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*