Suikervrij eten: wat kun je nog drinken?

Suikervrij eten: wat kun je nog drinken?
2 oktober 2022 sharon
In suikerbewust

Vandaag staan we stil bij het drinken. Het lijkt een klein onderdeel, maar het kan een enorm groot verschil maken in je dagelijkse suikerinname. Frisdranken en energiedranken zitten vol met suiker, maar hoe zit het dan met verse sappen, smoothies en melk? En koffie en thee?

Lees ook: Zoveel suiker kun je dagelijks eten zonder problemen voor je gezondheid.

Vocht is belangrijk voor een gezond lichaam

Niet alleen voor je suikerinname is voldoende drinken belangrijk. Ook voor je gezondheid! Je lichaam bestaat voor ongeveer 50% uit water (vrouwen) of 62% (voor mannen). Gemiddeld hebben we ongeveer 1,5 liter tot 2 liter vocht per dag nodig. Dit hangt af van geslacht, leeftijd, mate van beweging/inspanning, voeding, gezondheid, etc. Voldoende vocht zorgt ervoor dat je afvalstoffen worden afgevoerd, het vervoeren en oplossen van voedingsstoffen en je lichaamstemperatuur wordt ermee geregeld. Voor een goede gezondheid drink je dus voldoende.

Hoe zit het precies met suiker in frisdrank

Bij frisdrank kun je denken aan cola, sinas, 7-up en bitter lemon. Frisdrank zit boordevol suiker, fructose of anders aspartaam, als het een light product is. Het grote nadeel van frisdrank is dat het relatief veel suiker bevat, en dat je ongemerkt vele klontjes binnenkrijgt. Een glas is zo leeg, zeker wanneer je dorst hebt. Soms drinken we zelfs ongemerkt, uit gewoonte, nog meer frisdrank, en zo kun je suikerinname behoorlijk hoog zijn, zonder ontzettend veel te ‘snoepen’.

Consumptie van frisdrank draagt bij aan overgewicht en diabetes type 2. Ook zitten er zuren in, die je tanden kunnen aantasten. Dit geldt zowel voor normale frisdrank als lightdranken.

Frisdrank is geen goede gewoonte, als je van frisdrank houdt, zoek dan voor jezelf een manier dat frisdrank een gezonde balans in je voedingspatroon krijgt, met mate dus. Denk bijvoorbeeld aan een glas cola op zaterdagavond en geniet er dan extra van.

Hoe zit het met suiker in energiedrankjes?

Een populair drankje onder de jeugd, hoewel het eigenlijk verboden is voor kinderen onder de 13 jaar. Dat staat ook op de verpakking.

Het zit vol met suiker en veel calorieën. Daarnaast zitten er opwekkende stoffen in, zoals cafeïne en taurine. Net zoals bij frisdrank geldt dat er een verband bestaat tussen drankjes met veel suiker en overgewicht / diabetes type 2. Je kunt het beste de energydrink laten staan.

Hoe zit het met suiker in vruchtensappen en smoothies?

Vruchtensappen, zeker verse vruchtensappen, worden nogal eens gezien als gezond. Helaas zit er vaak ook veel suiker in vruchtensappen. Het klopt dat er in veel sappen alleen natuurlijke suikers zitten, maar houdt er rekening mee dat een sap behoorlijk geconcentreerd kan zijn. Daarnaast wordt geraffineerde suiker ook als eens natuurlijk product gezien, dus wat zijn die natuurlijke suikers dan eigenlijk? Er is weinig ruimte voor sap in een gezond voedingspatroon.

De kans dat je 4 sinaasappels achter elkaar eet is heel klein, maar een klein glas sinaasappelsap drink je zo op. Sap zorgt op deze manier voor een verhoogde suikerinname. Kies de sinaasappels en niet de sinaasappelsap. Sap valt altijd onder de ‘vrije suikers’ van de WHO richtlijnen. Het fruit dat je eet valt hier niet onder.

En hoe zit het met suiker in limonade en diksap?

Aanmaaklimonade, diksap en siroop bestaan voornamelijk uit water en suiker, of zoetstoffen. Dit is echt vloeibaar snoep.

Hoe zit het met suiker in melk?

Officieel bevat melk ook suiker: melksuiker, ofwel lactose. Deze suiker is uniek, je lichaam kan deze suiker niet aanmaken en zit alleen in melk. Lactose is van nature in melk aanwezig, en dit valt niet onder de vrije suikers en is prima om te drinken. De zuiveldrankjes met smaakjes daarentegen bevatten vaak een stuk meer suiker. Naturel is dus de beste keuze. Denk aan naturel melk, yoghurt, karnemelk, kefir. Lactose, natuurlijk aanwezig in melk, staat buiten de vrije suikers. Hier hoef je dus ook geen rekening mee te houden.

Hoe zit het met suiker in alcohol

Geniet, maar drink met mate. Laat alle suikerrijke dranken zoveel mogelijk achterwege, zoals likeuren en prikhoudende mierzoete drankjes. Zoet betekent veel suiker.

De richtlijnen voor alcohol vertellen maximaal 1 glas alcohol per dag. Een glas per dag zou zelfs gezondheidsvoordelen kunnen opleveren op lange termijn. Denk aan een verlaagde kans op hart- en vaatziekten, dementie en minder sterfte bij diabetes type 2. Dit geldt natuurlijk alleen bij gematigd gebruik tot één glas per dag. Meer dan één glas gaat gepaard met meer gezondheidsrisico’s.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx

En hoe zit het dan met water?

Water is het bekende antwoord op de vraag wat past in een gezond voedingspatroon. Er wordt aangeraden om ongeveer 1,5 liter water per dag te drinken, of eventueel ingewisseld voor koffie en thee. Als je gewend bent suiker of zoet in je koffie of thee te doen, dan zul je snel merken dat je snel gewend raakt aan koffie en thee zonder suiker.

In Nederland is het water van goede kwaliteit en voldoet aan strenge eisen. Kraanwater is dan ook uitermate geschikt om je water elke dag binnen te krijgen, en nog goedkoop en goed voor het milieu ook. Als je het hele jaar 1,5 liter water per dag drinkt, kost dat je ongeveer 1 euro per jaar. Dat is nog eens een goede deal.

(als je een bericht leest over hoe slecht kraanwater is, bedenk je dan dat de bron van deze berichten vaak uit andere landen, voornamelijk Amerika komen, en daar is de kwaliteit heel anders dan hier)

Lees ook: Zoveel suiker kun je dagelijks eten zonder problemen voor je gezondheid.

Overdenking van vandaag

Valt er nog iets bij te verbeteren op gebied van drinken? Heb je moeite om alleen water te drinken? Hoe kun je dit voor jezelf inplannen dat het voor je werkt?

Drink je je koffie en/of thee nog met suiker of iets zoets? Maak voor jezelf een challenge en drink het zonder zoet voor één week. Een week is te overzien. Kijk hoe je het na die week vindt. Vind je het al op dag 7 al beter dan op dag 1? Je smaak kan echt veranderen, en je kunt jezelf aanleren geen suiker in je koffie en thee te doen.

Ben je geneigd suiker te drinken? Hoeveel glazen fris/sap is voor jou normaal? Hoe kun je dat veranderen naar gewone maaltijden en de betere opties drinken? Bedenk hoe dit er voor je uitziet.

Drink je al 1,5 liter water op een dag?  Zo niet, begin daar vandaag mee. Bedenk hoe je dit in je dagelijkse ritme kunt meenemen. Denk aan een glas water bij het opstaan, én bij elke maaltijd en elk tussendoortje.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*