5 tips om je goede (gewicht)voornemens dit jaar wél een succes te maken

Fresh vegetables healthy food concept

Het moment is daar, 2019 staat pal voor de deur. Ik nodig je uit om eens terug te denken aan je voornemens van 2018. Hoe zagen die eruit? Hoe heb je die uitgevoerd? Wat ging goed? Wat niet? Ik heb zelf geen 1 januari nodig om voornemens te hebben, maar toch is het zo’n mooi moment om je jaar te reflecteren – en te bedenken waar ik komend jaar naartoe wil met mezelf 😉

Eén ding weet ik wel. Niets is vervelender dat elk jaar hetzelfde voornemen hebben en telkens niet slagen. Frustrerend en niet bevorderlijk voor het vertrouwen in jezelf. Daarom deel ik vandaag mijn 5 tips om wél succesvolle voornemens te formuleren op het gebied van eten, afvallen en gezondheid, die je helpen om ze ook op te volgen.

  1. Groei in gezondheid. Laat je voornemen zo zijn dat je niet focust op hoeveel eraf moet, maar hoe je dit jaar je gezondheid wilt ondersteunen.
  2. Groei in acceptatie. Laat doorklinken in je voornemen dat je niet haat wie je nu bent (je bent meer dan je gewicht, je eetgedrag, je eetpatroon), en dat je groeit in acceptatie.
  3. Groei in zelfliefde. Een voornemen is veel leuker als het ook respectvol, liefdevol, aardig en zachtmoedig voor jezelf is. Een streng dieet is dat niet. Honger hebben is dat niet. Jezelf van alles ontzeggen is dat niet.
  4. Groei in jezelf vertrouwen. Start je je voornemen met een lijst met dingen die je wel en niet zou moeten doen/zeggen/eten? Het leert je alleen maar dat je niet te vertrouwen bent. Breek met regels en leer dat je wel te vertrouwen bent.
  5. Breek met halve waarheden. Wat betreft gezond eten denken we vaak dat het er op een bepaalde manier uit moet zien (koolhydraatarm, geen brood, glutenvrij, nooit weer suiker, etc) terwijl dit niet zo is (allergieën uitgezonderd). Dit soort regels kunnen angst voor eten voeden, waardoor je een bolwerk van ‘gezonde regels’ creëert in de hoop gezond te worden/zijn/blijven, die verder niet ergens op gebaseerd zijn. Dit kost je energie, die je ook ergens anders voor zou kunnen gebruiken 🙂 Nog erger is wanneer het je je vrijheid of blijdschap kost, of sociale contacten. Dat is het niet waard.

Fijne jaarwisseling!

ps. Je kunt nog steeds gebruik maken van de unieke aanbieding om VoedZo Member te worden. Je krijgt dan toegang tot onze maaltijdplanner, online trainingen en community! Klik hier en ontvang tijdelijk een gratis boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *