Waarom de regel ‘nooit chocolade eten’ je nooit ergens gaat brengen

Waarom de regel ‘nooit chocolade eten’ je nooit ergens gaat brengen
31 december 2018 sharon

Je denkt misschien dat de regel ‘nooit chocolade eten’ je helpt. Dit is een hele logische regel als je wilt afvallen. Het punt is, voor velen is chocolade heel erg lekker. Dit stuk komt trouwens uit de nieuwe training Eten op Intuïtie. Je kunt je nog aanmelden, we beginnen 7 januari. Hij is echt fantastisch geworden, dus doe zeker mee als dit een issue is in je leven!!! Als VoedZo member is de training gratis.

Chocolade bevat veel calorieën. Het bevat de perfecte hoeveelheid vet en suiker, waardoor je hele lichaam opbloeit wanneer je het eet (figuurlijk gezien).  Dit zorgt ervoor dat een klein stukje doet verlangen naar de hele reep. Tot je misselijk bent of simpelweg veel te veel gegeten hebt. Dit zou je niet erg vinden wanneer het bleekselderij zou zijn, maar het is geen bleekselderij. Het is chocolade. Met heel veel calorieën. Wanneer je wilt afvallen, of niet wilt aankomen, dan is dat dus een dingetje. En wat doe je? Je mag geen chocolade meer van jezelf. Je hebt een regel voor jezelf gemaakt. Dit komt omdat jij jezelf niet vertrouwd rondom chocolade. En omdat je er eigenlijk niet zoveel van wilt eten vanwege je gewicht of omdat het niet extreem gezond is, verbied je het.  Dit lijkt de logische oplossing voor dit soort chocolade obstakels.

Behalve dat het niet zo werkt. Je maakt de regel omdat je jezelf niet vertrouwd. Je bent onbetrouwbaar rond chocolade, want je kunt niet normaal chocolade eten. Door het te verbieden, ontzeg je jezelf elke vorm. Maar, chocolade is onderdeel van deze wereld. Niet alleen jij vindt het lekker, ook andere mensen. Dus soms kom je op plekken waar toch chocolade is. Of, je hebt er zo’n zin in dat je in een bui toch chocolade koopt en alles opeet. Je gevoel wordt bevestigd: je bent niet te vertrouwen met chocolade, en je kunt niet eens de regel volgen. Je bent niet eens trouw aan jezelf. Hierdoor kun je je ook een mislukkeling gaan volgen.

Je drang naar lekkers is niet weg wanneer je chocolade verbiedt. Je gaat op zoek naar nieuwe lekkere dingen. Roze koeken bijvoorbeeld. Ik noem maar wat, natuurlijk. Opeens verschijnen de roze koeken in de kast. En je neemt er één, en nog één. Dan blijkt dat jij ook niet te vertrouwen in de buurt van roze koeken, en je breidt je regels en verboden voedsel uit. Kans is dat je doorgaat tot je geen ‘lekkers’ meer mag eten, omdat jij nergens te vertrouwen bent, en alles verboden voedsel is.

Het probleem?

Af en toe heb je zin in lekkers. Dat is gewoon. Op de oppervlakte probeer je uit alle macht dingen te verbieden voor jezelf, maar de reden waarom je die bijzonderen dingen wilt eten, daar praten weinig mensen over. Af en toe wat lekkers is echt normaal. Hele repen opeten en jezelf misselijk eten niet. Het is niet eens comfortabel. Maar waarom doe je dat dan?

Het antwoord op dit probleem ligt ‘m niet in regels voor jezelf bedenken. Het is niet de kern van je probleem en lost ook niets op. Het maakt je eetgedrag alleen maar een strijd. Die je eigenlijk bij voorbaat al verliest. Door regels te creëren, verlies je al het vertrouwen in jezelf. Het is onmogelijk om je aan de regels te houden, waardoor je keer op keer bevestigd krijgt hoe slecht en onbetrouwbaar je eigenlijk bent.

Maar wat als ik je vertel dat dit niet de waarheid is. Dit lijkt de waarheid, omdat je het zo beleeft. Maar eigenlijk bereid je jezelf voor op falen, omdat je niet naar de kern gaat van je probleem. Je dweilt en laat de kraan open staan. Je stelt de moeilijke vragen niet. ‘Waarom doe je wat je doet?’

De waarheid is dat je wel te vertrouwen bent. Zelfs bij chocolade. Ja, zelfs jij.

Als jij de gehele reep chocolade eet, dan betekent dat niet dat je onbetrouwbaar bent. Het geeft je slechts en vooral informatie. Jouw gedrag (de hele reep eten) geeft je inzicht over jezelf. Het laat je zien dat er iets aan de hand is. Er is iets, waardoor je dat doet. En dat ‘iets’, dat mag je achterna jagen. Waarom doe je wat je doet?

Het antwoord op die vraag is je oplossing. Niet een regel, niet je gehele verbod. Stop met verbieden. Stop met regels. Stop met doen, kiezen en eten ‘omdat het moet of hoort’. Leer jezelf beter kennen. Leer wat je lekker vindt en wat je niet lekker vindt. Leer wat je nodig hebt in elke situatie. Leer je alarmsignalen kennen wanneer je de neiging hebt om ongezondere keuzes te maken.

Wat heb je echt nodig?

Wil je hier nu echt eens vanaf, doe dan mee met de nieuwe training Eten op Intuïtie. Je kunt je nog aanmelden, we beginnen 7 januari. Als VoedZo member is de training gratis. 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*