Natuurlijk beschermd met zonnig weer – zo hoef je je bijna nooit in te smeren

Toen ik tiener was, bakte ik vaak uren in de zon. Maar dan echt. Uren en uren en uren. Ik dacht dat bruin zijn heel cool en belangrijk was, dus ik heb vele uren van mijn leven verspild dankzij die gedachte. Ik smeerde me altijd goed in, waardoor ik niet verbrandde. Als ik nu terug denk, weet ik hoe kansloos dat eigenlijk was. Ik bedoel, die uren en uren en uren bakken. Alles moet precies goed zitten, want lijntjes. Superveel zonnebrand, want je voelt die zon natuurlijk in je lichaam branden. En dat allemaal voor een bruin huidje, wat na een week-geen-zon weer verdwenen is. Echt heel nuttig 😉

Let op! Dit is natuurlijk nooit bedoeld om onverstandig met de zon om te gaan, ooit. Als je schaduw en bedekking niks vindt, smeer je dan goed en altijd in.

Tijd verspillen in de zon

Om de één of andere reden is gebruind hot en wit not. Natuurlijk zit er veel tussen gebruind en wit, maar zo zag ik dat vroeger niet. Gelukkig kan me dat al heel lang niet meer schelen en heb ik al vele jaren van mijn leven niet besteed aan uren in de zon liggen (zwetend en wel). Zonde van mijn tijd. Lekker in de zon zitten is heerlijk, als deze niet fel is en niet te warm. En dan is de schaduw ook een hele fijne optie. Ik weet dat het geen rocket science is, maar het heeft mijn leven wel een stuk makkelijker gemaakt 🙂

Californian sun

Hier in Californië is de zon heftig, zeker in de zomer. Afgelopen zomer was het hier wekenlang 40+ graden. Toch heb ik me nog nooit ingesmeerd hier, én ik ben nooit verbrand, omdat je ook verstandig met de zon kunt omgaan. Ik bedoel dus absoluut niet dat je uren in de zon moet gaan liggen zonder bescherming, en het blijft ook noodzakelijk je hersenen te gebruiken wanneer je ‘verstandig’ met de zon omgaat. In het geval van 40 graden moet je heel verstandig met de zon omgaan. Maar het handige is, als je 2 sec buiten staat breekt het zweten je uit (oncomfortabel gevoel 1) en voel je de zon je huid wegbranden (oncomfortabel gevoel 2) en die twee oncomfortabele gevoelens zouden ertoe moeten leiden dat je zo snel mogelijk uit de zon gaat en/of je bedekt.


Moeite om één koekje te eten in plaats van een hele rol? STOP het overeten!!! en leer normale porties te eten


Handige common sense basisregels

Een aantal basisregels zijn essentieel. Is het warm (ga je zweten?) dan zit je in de schaduw. Is het heet, blijf uit de zon. Voel je de zon flink branden, ga naar de schaduw. Bescherm jezelf met kleding, een hoed en wederom – beschutting. Tijdens de echte warme maanden gingen we zwemmen wanneer het zwembad al in de schaduw was. Zodat je niet levend verbrandde. Als je gezellig iemand op straat tegenkomt, ga je samen ergens staan waar schaduw is. Op een terras, zit je in de schaduw. Niet alleen bespaar je jezelf een hoop gezweet, ook een verbranding. Wanneer de zon begint in de lente, laat je je huid rustig wennen. Zodat de lentezon je voorbereid op de zomerzon. Nooit ga je uren zitten zonder bescherming, ook als het niet warm voelt. Als je een witte huid hebt, ben je extra voorzichtig. En ja, de zon is buiten de warmste uren veel prettiger en minder intens.

Wanneer ik vooral van de zon geniet, is die lentezon met max 12-15 graden. Zo heerlijk vind ik die. Zodra het warmer wordt, begin ik de zon langzaam maar steeds vaker te vermijden. Eigenlijk is het een heel natuurlijk proces, als het heel warm is, is de schaduw prettiger. Als je zweet, is de schaduw fijner. Als je het voelt branden, is bedekken prettiger. Verstandig met de zon omgaan is weer een vorm van zorgen voor jezelf en het jezelf comfortabel maken. Al zwetend op je stoel zitten in de hoop bruin te worden, is niet bepaald comfortabel (mijn mening).

Insmeren en bedekken!

En dat moment dat je echt vol in de zon bent voor langere tijd, zonder optie van schaduw, dan smeer ik me direct in. Dat komt dus eigenlijk bijna nooit voor, alleen bij de zee. En je kinderen die vol in de zon spelen, moeten worden ingesmeerd. Uiteraard. Daarnaast hoeft de zon niet warm aan te voelen, zoals op het strand met een windje. Maar wel zit je uren vol in de zon. Een parasol, hoofdbedekking en kleding aantrekken is dan een meer dan verstandig idee. Zelfs als het niet warm voelt, kun je dat met je hoofd bedenken en maatregelen treffen. Als het echt warm is (of op het strand met windje) kan 10 minuten onbeschermd vol in de zon al te lang zijn!

Niet alleen is het een stuk comfortabeler uit de zon, het is ook een stuk gezonder voor je huid.

Je HOEFT niet in de zon te zitten

Zon voelt soms schaars en het idee dat bruin worden belangrijk is in je leven, kan heersen. Buiten wat je zelf comfortabel bent. Bakken in de zon is echter niet goed voor je, dus je doet jezelf niet eens een lol. Het klinkt misschien stom, maar het was voor mij echt een ontdekking toen ik erachter kwam dat je niet in de zon HOEFT te zitten. Het mag, en het kan, zolang het lekker is, en gewoon eventjes. De afgelopen jaren ben ik de schaduw enorm gaan waarderen 🙂

Ja maar, ik houd zo van de zon

Ja maar, ik houd zo van de zon! Ook als ik ervan moet zweten, en het veel te warm is voor de meesten. Sommige mensen vinden dat, en dat is prima, maar smeer je heel goed in. Zoals je moeder vroeger zei waarschijnlijk. Heel regelmatig. Dat is je grootste verstandige keuze die je kunt maken in jouw geval 🙂 Een hele verbrande rode rug is wel echt uit de mode 😉 En echt totaal onnodig. En niet zo goed voor je 🙂


Moeite om één koekje te eten in plaats van een hele rol? STOP het overeten!!! en leer normale porties te eten


Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Sanne

    Vergeet vooral niet die vieze, lelijke leer-achtige huid die je na je veertigste cadeau krijgt als je al die jare ervoor zo heerlijk hebt zitten bakken.
    Nee hoor, voor mij vooral schaduw of binnen zitten als het warm is. met mijn licht huid met sproetjes pas ik wel op.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *