Een gids: zo val je niet terug in oude eetgewoonten

Een gids: zo val je niet terug in oude eetgewoonten
4 oktober 2022 sharon
In suikerbewust

Herken je dit? Je hebt ontzettend veel tijd en energie geïnvesteerd in hoe ver je nu gekomen bent. Dit is niet voor niets, want alles wat je stopt in het aanleren van nieuwe, gezonde eetgewoonten, bouwt aan deze nieuwe gewoonten. Vandaag besteed ik aandacht aan het verder bouwen van je goede eetgewoonten, wetende dat het een proces is. Je zult nu wellicht nog niet op het gewenste gewicht zijn of je zult met sommige dingen nog iets meer oefening nodig hebben. Dat is heel normaal, denk aan een kind dat leert fietsen. Je blijft proberen en proberen en steeds gaat het een beetje beter, tot je opeens nog sporadisch valt.

Eetplanning

Een eetplanning helpt om gezond te eten en te blijven doen. Als je in alle drukte ook nog moet bedenken wat je gaat eten, dan is de kans veel groter dat je voor iets ongezonds gaat dan wanneer je al precies weet wat je gaat eten en de spullen al in huis hebt. Planning is echt key.

Voor zo’n planning kun je in elk geval zorgen dat je een paar fijne recepten / maaltijden bij de hand hebt, die je altijd even snel kunt maken. In deze stap gaan we in kaart brengen wat jouw favoriete verantwoorde maaltijden en tussendoortjes zijn, zodat je op moment van keuze heel snel kunt beslissen.

Schrijf ze op in je journal, of verzamel ze en bewaar ze op één plek.

Het echte leven

Hoe vaak hoor je niet of heb je zelf meegemaakt dat je een besluit maakt om gezond te eten, of je hebt een goed voornemen op 1 januari, of je start een dieet (op maandag natuurlijk). Sommigen van ons plannen het zelfs zo in dat je net niet met de feestdagen bezig bent, geen verjaardagen hebt en zo weinig mogelijk ‘bijzondere gelegenheden’ in de toekomst ziet. Je bent lekker op weg en het gaat goed. En opeens gaat het leven niet zoals verwacht, gehoopt, zoals normaal is.

Opeens ziet je dag er anders uit, gebeurt er iets heftigs, heb je het ontzettend druk, stress, wat het ook is. Soms gebeuren die dingen, en in de meeste gevallen vergeten we dan onze goede voornemens volledig.

Alles is verloren..

Als je op zo’n moment een dieet volgt, en die afhaalpizza en dat patatje van de snackbar, of die chocoladereep en pakjes koeken vallen niet in je dieet, dan is meteen alles verloren. Je bent namelijk óf op dieet, óf niet. Wanneer we aan het diëten zijn, vinden we het ontzettend moeilijk om daar een soort half iets van te maken. Waarbij je dus voornamelijk gezond eet, maar niet altijd. Dat past tenslotte niet in het dieet. Wat vaker gebeurt, is zodra we uit dieet stappen, onder stressvolle omstandigheden, we juist alles gaan eten wat niet ‘mocht’. Er is geen middenweg of een ‘zachtere’ versie van het dieet.

Wanneer je bezig bent met een levensstijl en het ontwikkelen van gezonde keuzes in voeding, kan het heel goed zijn dat er met een heftige gebeurtenis of een andere indeling van je dag, opeens minder energie is voor de veranderingen die je probeert door te voeren op het gebied van gezond eten. Dat is heel normaal, en niet om je voor te schamen of schuldig te voelen. We hebben maar een beperkte voorraad energie, en als het meeste ergens anders naar uitgaat, is het normaal dat het proces gezond eten even minder hard groeit, stil staat of zelfs een beetje achteruit gaat. Dat is normaal. Als je dit ervaart, is er dus niets mis met je.

Het leven gebeurt, en je hebt beperkt energie

Er zijn dingen die je aandacht en energie volledig innemen. Stress, vervelende gebeurtenissen, zoals overlijden, een ongeluk, iets met ziekte, ziekenhuis, etc. Daarnaast kan een nieuwe baan, verhuizen, een bevalling ook zorgen voor een heel andere invulling van je leven, waar je dan even meer mee bezig bent dan ‘gezond eten’.

Nogmaals.

Dat is ok.

Dat is normaal.

Er is niets mis met je.

Een voorbeeld

Ik weet dat ik een tijd geleden opeens een hele drukke tijd te verwerken had qua werk. Het werk steeg me ver te boven en ik wist niet hoe ik het allemaal ging presteren in de tijd die ik had, in de omstandigheden waar ik me in bevond. Ik raakte zo gefocust op werk en alles wat ermee te maken had, dat mijn ‘suikerbalans’ keuzes me even niets konden schelen. Er was veel werk te doen en het laatste waar ik zin in had was bedenken wat ik wilde eten.. Als ik maar iets at, dan was het prima, dan kon ik weer verder werken. Het zorgen voor mezelf was sowieso even on hold, ik had weinig beweging, maar wel voldoende slaap.

Ik weet namelijk precies wat ik nodig heb om mijn werk te kunnen doen, en dat is slaap. Beweging maakt even niet uit, geweldig eten ook niet, het maakt ook niks uit hoe mijn haar zit, welke kleren ik aan heb en welke make-up ik op heb. Deze dingen liet ik allemaal zitten, het was slapen, werken, en mijn andere taakjes (zoals het zijn van een moeder, vrouw, het huishouden, etc). Allemaal op minimale capaciteit. At ik die periode ongezonder? Ja, absoluut. Heb ik geluncht met chocolade? Ja. Heb ik twee keer geluncht met chocolade? Ja. Was dat echt een goed idee? Niet echt.

Niks is verpest

Voor mij was het een tijdelijke stap terug in de suikerbalans stappen, geleid door omstandigheden. Dat is ok, er is niets ergs aan, je bent niets aan het verpesten, het is een tijdelijke situatie. Uiteindelijk was lunchen op chocolade niet de beste energie om verder te werken, dus werden mijn lunches ook weer normaal. Geheel vrij, uit vrije wil. Dat is wat goede gewoonten doen, je weet hoe je je kunt voelen en hoe je daar voordeel bij hebt, en kunt daar zelf voor kiezen.

Soms overkomt het leven je en zet je alle zeilen bij. Dat bepaalde dingen dan even minder energie en input krijgen is normaal. Misschien krijg je zelfs tijdens die periode alweer zin om iets beter je best te doen, en misschien komt dat daarna weer. In beide gevallen is dat prima. Je bent aan het werken naar goede gewoonten en dat gaat met ups en downs. Het is niet dat je iets weer ‘opnieuw moet beginnen’ zoals je een dieet opnieuw begint. Je kunt gewoon doorgaan waar je gebleven was en vol energie verdergaan, zodra je de energie hebt. Wat je hebt gebouwd is niet verloren en er is niet zoiets als opnieuw beginnen.

Er zijn soms echt redenen waarom het even niet lukt

In gezond eten en beweging zie je soms een ‘no excuses’ gedachtegang. Dat betekent dat er geen excuses zijn om niet gezond te eten en niet te sporten. In principe is het natuurlijk een goed idee om gezond te eten en lekker te bewegen. Echter moeten we ook realistisch zijn en leven in het ‘echte leven’. Het echte leven brengt je soms dingen waarbij het lijkt of alles even volledig stopt. Er zijn momenten in het leven, dat andere dingen even belangrijker zijn. Het is dus een goed idee, en soms staat het even op een lager pitje, want het echte leven bestaat ook

Wat als je terug valt in oude gewoonten?

Soms sta je stil of ga je zelfs tijdelijk achteruit in je ontdekkingsreis naar vrijheid in eten en suiker, omdat het leven soms komt zoals het komt en je maar zoveel energie hebt.

Toch hoeft er niet altijd iets te gebeuren om terug te vallen in oude gewoonten. Nieuwe gewoonten aanleren is intensief en hoewel je in het begin fanatiek aan de bak gaat, is het niet gek om dat in de loop van de tijd een beetje kwijt te raken of zelfs helemaal te verliezen.

30 dagen voor een nieuwe gewoonten? Uhm…

Ze zeggen soms dat de tijd dat het kost om een gewoonte te veranderen ongeveer 30 dagen duurt. Nu is het zo dat we de eerste 1-2 weken het meest fanatiek zijn, maar daarna wordt het moeilijker. Het is echter niet realistisch te denken dat je een gewoonte zo groot als ‘je relatie met eten’ in 30 dagen kunt veranderen. Je kunt in 30 dagen een hele grote stap maken, absoluut. Maar gedrag en het denken wat je hebt over dit onderwerp, wat gegroeid is over de loop van jaren tot tientallen jaren, kun je niet zomaar in 30 dagen veranderen.

Ja, je kunt flinke stappen nemen. Maar nee, je bent er niet na 30 dagen. Onze gedachten, onze normaal, onze gewoonten zitten zo diep verwikkeld in allerlei dingen die we doen, dat je na jaren nog nieuwe dingen kunt ontdekken. Dat betekent niet dat je jarenlang worstelt en veel energie erin moet stoppen, maar het betekent dus ook niet dat je na 30 dagen gearriveerd bent. Ergens daar tussenin ligt de balans, en die is voor elke persoon verschillend.

Het ligt eraan….

Het ligt eraan waar je vandaan komt, hoe lang je al deed wat je deed, in hoeverre het verwikkelt is in de dingen die je doet rondom eten, hoe diep deze dingen gaan, hoeveel energie je over hebt om in het proces te steken en hoe het leven je toekomt.

Het kan dus dat je terugvalt in oude gewoonten, althans, zo voelt het dan, en daar kun je van balen.

En wederom zeg ik.

Het is niet gek.

Het is niet raar.

Je bent niet vreemd.

Je hoeft je niet te schamen.

Er is geen schuld.

Het is helemaal ok.

Er is niets mis met je.

Het betekent niet dat je het niet kunt.

En het betekent niet dat je het nooit zal leren.

Je hoeft nooit opnieuw te beginnen

Ten eerste val je nooit terug precies waar je was. De informatie en oefeningen die je wel gedaan hebt, kun je nooit meer uitwissen. Je hebt dus al een beter inzicht in je eetgewoonten, en ook al voelt het wanneer je er middenin zit, dat je er niks aan hebt, je hebt er wel iets aan. Je begint nooit meer op startpunt, maar kunt altijd doorgaan waar je geëindigd bent. Elke keer wanneer je iets wéér leest (daar is niets mis mee) kun je weer nieuwe inzichten opdoen en kan het alweer een andere betekenis voor je hebben dan de eerste keer dat je het gelezen hebt. De energie die je stopt in het proces, gaat niet meer verloren. Je kunt het oppakken en verdergaan wanneer je wilt.

Het enige wat mensen doen die dit soort processen succesvol doorlopen, is blijven opstaan wanneer ze vallen en blijven doorgaan. Het betekent dus dat het normaal is om afgeleid te raken en je kunt het elk moment oppakken. Je hoeft dan niet te denken, ‘nu ga ik het perfect doen’. Want we weten inmiddels dat dat niet kan. Het enige wat je kunt doen, is het proces doorwandelen, zien hoe je groeit en wat je allemaal leert en hoe het je verandert, hoe klein de stappen ook zijn, en doorgaan. Je hoeft niet te rennen, het hoeft niet perfect en je kunt het niet verpesten. Geef jezelf een beetje extra genade en ga door

Houd geen lijstje bij van de dingen die je fout hebt gedaan

Het is geen goed idee om je dag te evalueren en te denken in goede of slechte dagen op basis van wat je eet en niet eet. Wat je eet heeft namelijk niets te maken met of je een goede of slechte dag hebt gehad, en toch zijn we geneigd de goedheid van onze dag te koppelen aan hoe ‘goed’ we eten.

Het is tijd om daarmee te stoppen.

Als jij de neiging hebt om dat te doen, daag ik je uit om een nieuwe gewoonte toe te voegen in je journal. Elke keer voor je gaat slapen (of gewoon ’s avonds), ga je niet meer je lijstje af met de dingen die je verkeerd hebt gedaan, die niet goed waren, waar je weer gemist hebt en wat je weer fout hebt gedaan.

Dit keer denk je aan al die situaties en ga je opschrijven wat je goed gedaan hebt.

Zie je groei

Dus. Als je een kilo chocolade hebt gegeten, dan bedenk je wat je daar voor een goede ministap hebt gemaakt. Denk aan het eten zonder schuldgevoel. Het luisteren naar je craving. Het ontdekken waarom je die kilo chocolade hebt gegeten. Het ontdekken wat bij jou de trigger was. Schrijf al het positieve op. Alles wat wijst op het proces naar vrijheid in eten.

Als je teveel hebt opgeschept, schrijf op wat het positieve is. Dat je hebt genoten van je maaltijd en ontdekte dat de laatste hapjes niet zo lekker waren als de eerste. Dat je het gevoel van ‘vol zitten’ goed hebt kunnen leren kennen en deze informatie de volgende keer mee kan nemen. Dat je gewoon hebt gedaan waar je echt het allermeeste zin in had,

Als het niet ging volgens plan….

Als je niet je ‘aantal stuks fruit’ hebt gehaald die dag, bedenk dan het positieve, wat je wel hebt gedaan. Denk aan het fruit, de groente wat je wel gegeten hebt. Denk aan hoe lekker je vond wat je wel gegeten hebt. Denk aan dat je niet automatisch iets hebt gepakt, maar geluisterd hebt naar je lichaam.

Als je weinig gezonde keuzes hebt gemaakt die dag, denk dan aan hoe je die dag positiever de spiegel in kon kijken. Denk aan je zelfverzekerheid die je die dag al zoveel beter had dan vorig jaar.

Stop met het bijhouden van je fouten.

Start met het bijhouden van de positieve dingen die je hebt geleerd.

Zie je eigen groei!

Wees niet streng voor jezelf en neem de kleine stapjes niet met minachting.

Kleine stapjes elke week zorgen voor grote stappen in een maand-kwartaal-half jaar en jaar.

Vier je groei, zie je groei.

Verander je denken en je gedachten door te zien wat je goed doet.

Als je dit bewust doet, zullen je gedachten volgen en zul je steeds meer automatisch de positieve groei zien.

Waar je aandacht aan geeft, groeit tenslotte.

Echt, vier je groei, elke dag, in elk moment!

Jij kan dit

Tot slot. Jij kan dit. Balans met suiker is niet weggelegd voor hele perfecte mensen. Inmiddels weten we dat deze perfecte mensen niet bestaan en dat we allemaal onze eigen race hebben om te rennen, met onze eigen obstakels en hindernissen. Allemaal zullen we struikelen, allemaal zullen we dingen verkeerd inschatten en allemaal hebben we last van baalmomenten. Dat is normaal!

In dit laatste deel heb je extra tools gekregen om te zien dat het proces naar balans iets is wat erbij hoort. Er zijn dingen die je kunt doen, waarbij het opschrijven van alle positieve dingen van de dag één van mijn favoriete tips is.

De juiste mindset en wegstappen van het ‘alles of niets’ idee wat we vaak bij diëten hebben, is essentieel. Het proces omarmen en op je pad laten komen wat op je pad komt, is essentieel. Leren dat je niet verkeerd bezig bent, schuldig bent of je moet schamen, is essentieel. Jezelf in de spiegel durven aankijken zonder jezelf lelijk te vinden is onderdeel van het geheel.

Leer jezelf kennen

Zijn wie je bent is essentieel. Leren wie je bent, waar je triggers zitten en wat je kunt doen is essentieel. Genieten van wie je bent is essentieel. Weten dat je af en toe best een beetje gek, raar of ongemakkelijk mag zijn, is essentieel.

Weten dat het jouw proces is, is essentieel.

Niemand anders is precies zoals jij, je bent namelijk uniek en jouw proces is volledig van jou.

Dat kan soms eng voelen, je volgt tenslotte niet een kant en klaar stappenplan. Maar het is juist goed. Je kunt volledig jezelf zijn. Je bent het ook waard om jezelf te zijn.

Je gevoelens zijn ok.

Je emoties zijn ok.

Je verlangens zijn ok.

Je mag zijn wie je bent en je hoeft het niet weg te drukken.

Wees eerlijk

Je hoeft niet weg te drukken dat je eigenlijk wilt afvallen. Je mag eerlijk met jezelf zijn. Je hoeft niet te doen alsof je zelfverzekerd bent, je mag het zijn (of worden). Je mag zijn wie je bent in dit proces, en je hoeft je niet beter voor te doen. Je mag gebroken zijn, soms gekke ideeën hebben, worstelen met emoties.

Je mag (leren) genieten van jezelf, en de dingen die je leuk vindt. Je mag je hele unieke zelf verder ontdekken en de dingen doen waar je echt blij van wordt.

Je hoeft niet alleen bezig te zijn met eten, maar je mag ook jezelf de kans geven om met andere dingen bezig te zijn. Met hobby’s, vrienden, familie, tripjes of spelletjes, net wat je leuk vindt. Lees dat boek, maak die reis, help die ene persoon of verras een bekende met een leuk pakket of een leuke kaart.

Niemand maakt iets van je leven, behalve jij. En leef ‘m ten volle, je hebt er tenslotte maar één.

Overdenking voor vandaag

Bedenk een onderdeel waar je deze week graag aan wilt werken en doe deze als weekfocus. Inmiddels kun je zelf prima je weekfocus maken. Maak het zo klein of groot zoals je zelf nodig hebt.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*