Intuïtief eten: je mag alles eten!?

Intuïtief eten: je mag alles eten!?
7 april 2020 sharon

Sinds het boek van mij en Henrike is uitgekomen in december (Intuïtief Eten) krijgen we allemaal leuke vragen en eigenlijk is het wel leuk om die af en toe langs te laten komen.

Een veelgehoorde vraag, met enige twijfel in de stem, gaat over het eten zonder restricties. Ik eet intuïtief en heb geen regels, geen restricties, geen dingen die ik niet mag eten. Ik limiteer niet de hoeveelheid taart of chocolade met een regel voor mezelf. Maar hoe zit dat dan? Ga je dan niet alles eten op aarde?

De overgang van restricties, regels, en jezelf vertellen wat je wel en niet mag – naar intuïtief eten – kan best spannend zijn. Hoe ziet dat eruit? Je ziet jezelf natuurlijk al baden in chocolademelk met marshmallows, met drie roze koeken in je mond, en een zak chips als bijgerecht.

Wat doe jij rond chocolade?

Allereerst even dit. Als je denkt dat je zonder regels en restricties gaat baden in alles waarvan jij nu vindt dat je dat niet mag eten, komt dat omdat die restricties en regels die je hanteert er juist voor zorgen dat je niet weet of denkt niet te weten hoe je kunt omgaan met deze voedingsmiddelen. Je vertrouwt jezelf niet.

Neem chocolade. Als je vindt dat je teveel eet, en jezelf gaat verbieden het te eten, wordt je wantrouwen tegenover jezelf groter. Want je zult ontdekken dat wanneer je het wél eet, je echt alles naar binnen werkt. Je idee wordt bevestigd: jij bent niet te vertrouwen rondom chocolade en je mag het absoluut niet eten. Het gebrek aan vertrouwen in jezelf groeit.

Het is niet vreemd dat je je niet goed kunt voorstellen dat jij in staat bent om keuzes te maken die jou en je lichaam respecteren. Het goede nieuws is dat iedereen het kan leren.

Ga je dan niet alles eten? Probeer het eens!

Veel mensen vragen ons: ga je zonder restricties niet alles eten wat je tegenkomt? Wij zeggen dan: doe het eens. Eet eens zonder jezelf tegen te houden alles wat je wil. Hoe denk je dat je je voelt na een dag? Na een paar dagen? Is dat iets wat je wilt? Waar je je fijn bij voelt?

Toestemming om te eten

Bij intuïtief eten heb je toestemming om alles te eten waar je zin in hebt. Dit is anders dan alles eten. Als je toestemming hebt om alles te eten, is dit niet hetzelfde als alles eten. Eten zonder restricties betekent niet dat je alles op aarde in je mond stopt. Als ik mezelf toestemming geef om chocolade te eten, betekent dit niet automatisch dat ik vandaag ook chocolade ga eten.

Intuïtief vs. instinctief

Intuïtief eten is niet instinctief eten. Bij het eten op instinct zul je pakken wat je kunt pakken zodra je honger krijgt of wanneer ervaart dat je zin hebt in eten. Wat dat precies is en of het jou ook echt helpt, speelt niet echt een rol.

Intuïtief eten betekent luisteren naar de signalen van je lichaam. Je mag naar jezelf luisteren en je verdient het om met respect behandeld te worden, ook door jezelf. Wanneer je honger hebt, betekent dat dat je energie nodig hebt. Je bedenkt wat een fijne maaltijd voor je is, wat jij nodig hebt op dat moment en waar je zin in hebt. Dat eet je. Respect voor je lichaam hebben betekent ook dat je stopt met eten wanneer je verzadigd bent.

Hoe doe je dat?

Komende weken zal ik daar meer aandacht aan besteden. Als je alvast meer wilt leren over de 10 principes van Intuïtief Eten, meld je dan aan voor onze gratis training! Tijdens de training leer je meer over Intuïtief Eten en wat Intuïtief Eten voor jou kan betekenen, in jouw specifieke persoonlijke situatie.

Meld je direct aan.

Image by StockSnap from Pixabay

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*