Wat is intuïtief eten en hoe doe je dat?

Wat is intuïtief eten en hoe doe je dat?
26 oktober 2022 sharon
In intuitief eten

Intuïtief eten is een concept dat al tientallen jaren bestaat. Het is ook gemakkelijk te begrijpen. In wezen gaat het erom naar je lichaam te luisteren en te eten als je honger hebt, te stoppen als je genoeg gegeten hebt en zonder schuldgevoel of schaamte voedingsmiddelen te kiezen die je ondersteunen. Het idee achter intuïtief eten is dat veel mensen het contact hebben verloren met hun eigen lichamelijke signalen van honger, verzadiging en trek. In mijn boek Voed Jezelf Zo geef ik je alle praktische handvatten (waarom wil je nooit diëten, wat doet dat met je, en wat kun je dan wel doen en waarom?). Nu eerst een duik in het concept intuïtief eten.

Wat is intuïtief eten?

Wat houdt intuïtief eten in? Het gaat over luisteren naar je lichaam, in plaats van naar de dieetindustrie. Het gaat over het loslaten van diëten en je in plaats daarvan richten op gezondheid. Het gaat erom te leren luisteren naar je lichaam, je te laten eten wat je wilt en erop te vertrouwen dat je genoeg eet.

De term “intuïtief eten” werd in 1987 bedacht door Drs. Evelyn Tribole en Elyse Resch; zij definiëren het als “een proces waarbij individuen zich afstemmen op hun eigen specifieke voedingsbehoeften”. Ze geloven dat als iemand eenmaal leert hoe het lichaam voelt wanneer het honger heeft of vol zit, hij of zij kan stoppen met overeten zonder zich tekort gedaan te voelen – maar alleen als de maatschappij ophoudt te vertellen dat ze dun moeten zijn!

Werkt het op lange termijn?

Intuïtief eten is geen snelle oplossing of een magische truc – het is niet ontworpen om je te helpen op korte termijn gewicht te verliezen. In plaats daarvan is het een levensstijl die je kan helpen een positieve houding vergeleken met voedsel en je lichaam te ontwikkelen, wat kan leiden tot duurzaam gewichtsverlies na verloop van tijd. Het programma wordt ondersteund door studies die aantonen dat mensen die intuïtief eten een lagere BMI hebben dan mensen die dat niet doen.

Hoe begin je?

De beste manier om te beginnen is met kleine veranderingen. Als je alles in één keer probeert te veranderen, is de kans groter dat je het opgeeft als het moeilijk wordt- en dat wordt het. Het is belangrijk te onthouden dat elke vooruitgang een prestatie is en het vieren waard!

Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “Ik ga intuïtief eten voor de rest van mijn leven”, probeer iets meer behapbaars als:

“Vandaag zal ik vaststellen of ik honger heb voordat ik een snack of maaltijd eet.”

“Vandaag zal ik controleren of ik zin heb in zoet of zout, warm of koud – voor het ontbijt.”

Leer je honger signalen

De eerste stap naar intuïtief eten is het leren van je honger signalen. Honger signalen zijn onder andere:

  • Een hongergevoel.
  • Een rommelende maag.
  • Zwakte en vermoeidheid.

Als je zin hebt om te eten, vraag jezelf dan af waarom? Heb je lichamelijke honger, of ben je verveeld, gestrest of overstuur? Als het om emotionele redenen is, kijk dan wat op dat moment een passende oplossing is voor de behoefte die je voelt.

Eer je honger

Dit brengt ons bij de tweede stap van intuïtief eten, namelijk je hongergevoel eren. Dit betekent dat je eet wanneer je fysieke honger hebt en stopt wanneer je voldaan bent.

Als je om emotionele redenen eet, is het belangrijk om te leren dat die gevoelens niet hoeven te bepalen hoeveel voedsel je moet eten of welke soorten voedsel je moet eten. Als dit je bekend voorkomt, zijn hier drie vragen die je kunnen helpen bij je volgende maaltijd:

  • Heb ik fysieke honger?
  • Heb ik genoeg eiwitten gegeten tijdens deze maaltijd?
  • Hoe voelen mijn smaakpapillen zich?

Eet langzaam

Door langzaam te eten eet je minder, geniet je meer van het eten en heb je eerder een vol gevoel. Te snel eten betekent dat je meer voedsel tot je neemt dan nodig is om de honger te stillen. Dit kan leiden tot overeten, wat kan leiden tot gewichtstoename of een slechte spijsvertering. Langzaam eten is niet alleen goed voor je spijsvertering, maar geeft je ook sneller een verzadigd gevoel, omdat je maag er langer over doet om signalen van verzadiging af te geven als je voedsel kauwt in plaats van het in zijn geheel door te slikken!

Beperk geen voedingsmiddelen

Een belangrijk uitgangspunt van intuïtief eten is dat je geen voedsel moet beperken. Door je eten te beperken krijg je alleen maar meer zin in dat voedsel, en op de lange termijn kan dat je vooruitgang op allerlei manieren tegenwerken.

In plaats van iets specifieks te willen of moeten eten, vertrouw op jezelf: als je ergens trek in hebt, dan is dat een optie om te eten. Wil je het niet? Dat is ook een keuze, en dat mag. Dit soort vrijheid maakt intuïtief eten veel eenvoudiger dan andere diëten, omdat je geen calorieën hoeft te tellen of te meten of te wegen (wat toch nooit werkt). In plaats daarvan volg je gewoon de hongersignalen die je lichaam je geeft totdat ze voorbij zijn – en ga dan verder met je leven!

Sluit vrede met eten

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om intuïtief te gaan eten is vrede sluiten met eten. Eten is niet de vijand; het is brandstof, je hebt het nodig en je mag ervan genieten. Het is prima om een koekje of een stuk pizza te eten, zolang je het niet doet uit pure gewoonte (zonder over na te denken) of omdat je voelt dat je iets tekort komt en het écht nodig hebt. Voel je ook niet schuldig als je eet wat je lekker vindt, of als je een keer te veel eet – dat gebeurt, het hoort erbij en je kunt ervan leren.

Daag de voedselpolitie uit

Wanneer je bezig bent met intuïtief eten, is het soms moeilijk om te onthouden dat er een stem in je hoofd zit.

Maar “de voedselpolitie” bestaat echt. Het is de stem die je vertelt wat je wel en niet mag eten, en dan je keuzes beoordeelt als ze niet overeenkomen met haar normen. Het is de negatieve stem: niet ondersteunend of zorgzaam, geen vriend, maar een interne stem die kritisch en neerbuigend tegen je praat. Verzet je ertegen door:

  • Leer hoe je herkent wanneer hij zich uitspreekt
  • Daag zijn mening uit door vragen te stellen

Intuïtief eten is in het begin flink oefenen, maar als je jezelf niet toestaat bepaalde voedingsmiddelen te eten, ga je er alleen maar meer naar verlangen.

Intuïtief eten is in het flink oefenen en anders dan je gewend bent, maar als je jezelf niet toestaat bepaalde voedingsmiddelen te eten, ga je er alleen maar meer naar verlangen. Probeer niet te hard voor jezelf te zijn als je een voedingsmiddel eet dat je ongezond vindt. Het is niet erg; ga gewoon terug naar je routine.

Een ander belangrijk punt bij intuïtief eten is dat je niet bepaalde voedingsgroepen hoeft te mijden, zoals gluten, zuivel of witte bloem. Sommige mensen kiezen ervoor om bepaalde ingrediënten in hun dieet te vermijden om gezondheidsredenen (zoals pinda’s), maar anderen doen dat niet omdat ze gewoon niet tegen de textuur van bepaald voedsel kunnen (zoals kippenhuid). Wat je reden ook is om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, probeer ervoor te zorgen dat je toch elke dag voldoende eiwitten en vezels binnenkrijgt met voedzame alternatieven zoals bonen en fruit, in plaats van dingen uit je dieet te schrappen zonder ze te vervangen door voedzame producten.

Tot slot

Het is een goed idee om langzaam te beginnen met intuïtief eten en zo verder te werken. Begin met aandacht te besteden aan je hongersignalen en eet wanneer je honger voelt tot je voldaan bent, in plaats van je te beperken of calorieën te tellen. Als je merkt dat dit te moeilijk voor je is, probeer dan eerst mindful te oefenen op andere gebieden van je leven voordat je verder gaat met eten. Door te leren hoe je aanwezig kunt zijn op alledaagse momenten, zoals bij het douchen of genieten van tijd met vrienden, kun je oefenen om je meer bewust te zijn van wat het betekent, niet alleen voor wat we eten, maar ook hoe we ons voelen over onszelf.

Is dit makkelijk?

Ik schreef het al – intuïtief eten is best oefenen. Het goede nieuws is: iedereen kan het leren. Wil je meer lezen en alle praktische tools gebruiken om zo snel mogelijk te leren & groeien? Lees het boek Voed Jezelf Zo. Hierin leg ik uit waarom je nooit zou willen diëten, wat er niet aan werkt en wat je wél kunt doen om gezond te leven en tevreden te kunnen zijn over je eetpatroon.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*