Kun je afvallen met intuïtief eten?

Kun je afvallen met intuïtief eten?
1 oktober 2022 sharon
In intuitief eten

Ik ben ervan overtuigd dat een van de beste manieren om voor jezelf te zorgen is om te eten op een manier die voor je lichaam werkt. Dus toen ik hoorde over intuïtief eten, een aanpak gericht op het eren van de natuurlijke honger- en verzadigingsgevoelens van je lichaam. Eindelijk een methode waarbij de weegschaal geen rol speelt, calorieën tellen ‘not done’ en zonder lijst van dingen die je wel en niet mag eten. Maar je vraag je misschien af – komt dat wel goed? Is dat gezond? En val je er van af?

Intuïtief eten gaat over het in contact komen met de natuurlijke honger- en verzadigingspatronen van je lichaam

Intuïtief eten gaat over contact maken met de natuurlijke honger- en verzadigingspatronen van je lichaam. Het is een manier van eten die is afgestemd op die signalen, zodat je kunt eten wanneer je honger hebt (en stoppen wanneer je vol zit). Dit kan helpen om zowel je gewicht als je bloedsuiker onder controle te houden.

Het betekent dat je de weegschaal en de calorieënteller moet wegdoen en bereid moet zijn naar je lichaam te luisteren.

Het belang van luisteren naar je lichaam is de belangrijkste conclusie. Het doel is te eten wanneer je honger hebt en te stoppen wanneer je vol zit, in plaats van te vertrouwen op een externe gids zoals de calorieënteller of de weegschaal.

Als het erop aankomt, betekent intuïtief eten dat je op jezelf vertrouwt en luistert naar wat je lichaam nodig heeft. Je maakt je geen zorgen over hoeveel calorieën er in een portie rijst zitten of dat het voor je gewichtsverlies beter is om broccoli of wortels te eten – je eet gewoon welk voedsel je op dat moment een goed gevoel geeft. (Snap je niet hoe dit goed kan gaan? Lees nog even verder!)

Intuïtief eten is ontwikkeld door Evelyn Tribole en Elyse Resch als een manier om de dieetcyclus te doorbreken.

Als je ooit hebt geprobeerd een dieet te volgen, weet je hoe frustrerend dat kan zijn. Diëten zijn beperkend en geven je vaak het gevoel dat je niet mag genieten. Dit leidt tot eetbuien, die dan weer leiden tot meer beperkende diëten – dit alles houdt je in de cyclus van beperkingen en eetbuien.

Intuïtief eten is ontwikkeld door Evelyn Tribole en Elyse Resch als een manier om deze cyclus te doorbreken. In plaats van zich te richten op welke voedingsmiddelen “goed” of “slecht” zijn, helpt intuïtief eten mensen te leren hoe hun lichaam zich voelt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen (en het drinken van alcohol). Het gaat erom naar je lichaam te luisteren en te weten wanneer het voedsel nodig heeft, wanneer niet meer, enz.

In hun boek “Intuitive Eating,” schetsen Tribole en Resch 10 principes die centraal staan in de praktijk.

In hun boek “Intuïtief eten” schetsen Tribole en Resch 10 principes die centraal staan in de praktijk.

  1. Zeg vaarwel tegen de dieetmentaliteit
  2. Eer je hongergevoel
  3. Sluit vrede met alle voedingsmiddelen
  4. Wijs de voedselpolitie de deur
  5. Voel je verzadiging
  6. Ontdek de voldoeningsfactor
  7. Luister naar je emoties
  8. Respecteer je lichaam
  9. Beweeg omdat het goed voelt
  10. Eet omdat het goed voelt

De oprichters hebben ontdekt dat het effectief is in het helpen van mensen om beperkende diëten op te geven en te stoppen met eetbuien.

De oprichters hebben ontdekt dat het effectief is in het helpen van mensen om af te stappen van beperkende diëten en te stoppen met eetbuien.

Ze zeggen dat in plaats van je te concentreren op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt, intuïtief eten je aanmoedigt om te eten wat je lichaam nodig heeft – en dan te stoppen als het vol zit.

Het doel is om op een gezonde en duurzame manier te eten zonder calorieën te tellen of je schuldig te voelen als je af en toe iets lekkers eet, wat jojoën helpt voorkomen en je kansen op langdurig gewichtsverlies vergroot.

Als je ontzettend moe bent van eeuwig diëten en minderen, is intuïtief eten het proberen waard.

Als je ontzettend moe bent van eeuwig diëten en minderen, is intuïtief eten het proberen waard.

Intuïtief eten gaat niet om beperking, maar om afstemming op je lichaam, zodat je kunt eten wanneer het voedsel nodig heeft, en kunt stoppen wanneer je genoeg hebt.

Deze aanpak helpt het doorbreken van de dieetcyclus (minder eten) en vervolgens te vervallen in een eetbui. Als we onze voedselinname te lang beperken, gaat ons lichaam in de hongermodus – en dat betekent dat alle voedingsmiddelen (chips, koek, snoep, patat, pizza, etc) verleidelijk worden om op te overeten-  of eetbuien. Je raakt juist heel erg gefascineerd met datgene wat je niet mag eten van jezelf.

Maar val je af van intuïtief eten?

Daar is geen eenduidig antwoord op. Het doel van intuïtief eten is het doorbreken van de dieetcyclus en het leren luisteren naar de signalen van je lichaam. Het doel is niet (en kan nooit zijn) om af te vallen.

Je kunt wel afvallen van intuïtief eten, op de lange termijn. Het is namelijk zo dat mensen die diëten of steeds proberen te minderen, geneigd zijn juist meer te eten (ja, dat lees je goed). Dit komt door de cyclus van minder eten en vervolgens veel meer eten. Aan het eind van de streep eet je dan meer dan je normaal zou doen.

Hierdoor kun je, door het herstellen van je relatie met eten dankzij intuïtief eten, op lange termijn minder gaan eten zonder moeite. Dit kan weer leiden tot gewichtsverlies. Je kunt dus afvallen met intuitief eten, maar het is geen doel, slechts een mogelijke bijwerking.

Sowieso word je er blijer, gezonder en relaxter van. Je voelt je vrij.

Wil je meer leren over waarom diëten niet werken (waarom heb je meer kans om aan te komen met een dieet, wat zijn de cijfers en wat zegt dat nou echt, en hoe kun je dan intuïtief eten en je relatie met eten herstellen? Je leest erover in mijn boek Voed Jezelf Zo.

 

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*