Intuïtief eten: Zo schakel je jouw innerlijke criticus uit

Intuïtief eten: Zo schakel je jouw innerlijke criticus uit
3 oktober 2022 sharon
In intuitief eten

Daag je innerlijke criticus uit, stop met denken in goed en fout. Gedurende de dag doen we ons best om onze wereld, zowel onszelf als de wereld om ons heen te begrijpen en te kaderen. De mens is geneigd om dit in termen van goed en fout te doen. Helaas kunnen we vaak niet juist inschatten of dingen nu echt goed zijn op de lange termijn, en wat fout is. Wij hebben geen volledig overzicht of totaalplaatje.

Onze oordelen zitten ons in de weg, is het echt goed of fout?

Het gevolg is dat veel van onze oordelen ons plafond vormen, de liniaal waarlangs we ons zelf meten. Voldoen we niet aan onze maat, dan voelt dat als falen. Mogelijk is een norm die vorig jaar goed was, nu niet meer passend. We knallen tegen een plafond en moeten eerst afrekenen met deze gedachten en de gevoelens die ze veroorzaken, voordat we verder kunnen met onze ontwikkeling en groei.

Goed eten en slecht eten

Wanneer het gaat op voedsel is er geen goed eten en slecht eten. Natuurlijk is het ene gezonder dan het andere. Maar de Nederlandse overheid laat alles grondig onderzoeken en alles wat schadelijk is voor de volksgezondheid wordt uit de schappen verwijderd. Focus niet op wat niet mag of wat ongezond is. Draai je gedachten om. Bedenk wat je aan je maaltijd kan toevoegen om gezond te eten.

Ik ben goed wanneer ik goed eet, en dan heb ik een goede dag

Weiger gedachten in je hoofd die zeggen dat je ‘goed’ bent wanneer je weinig calorieën eet of een perfecte ‘clean’ maaltijd hebt gegeten, of dat je ‘slecht’ bent wanneer je een groot stuk chocoladecake hebt gehad. Deze gedachten, de innerlijke criticus, waakt over de regels die gecreëerd zijn door de jaren heen. Deze innerlijke criticus zit diep in je bewustzijn en schreeuwt graag met negativiteit, hopeloze gedachten en aanklachten gevuld met schuld.

Regels zorgen ervoor dat je jezelf minder vertrouwt

Regels vanuit diëten of afvallen zorgen ervoor dat je niet meer eet op basis van de connectie en de signalen vanuit je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je jezelf niet meer vertrouwt. Je intuïtie wordt vervangen door angst.

Angst: Signalen die je krijgt op basis van een combinatie van spanning, zorgen en de werkelijke angstgevoelens. Het kan gaan over spanning veroorzaakt door toekomstgerichte gedachten zijn die je helpen om om te gaan met onzekerheid en grip te geven. Het kan angst zijn veroorzaakt door een werkelijke dreiging. Denk hierbij aan: Het kunnen signalen zijn vanuit je lichaam, zoals een gejaagd gevoel, je beklemd voelen, knoop in je maag, paniekgevoelens of een verhoogde hartslag. DIt kan veroorzaakt zijn door gevoelens van onzekerheid, controleverlies of gedachten aan je toekomst.

Intuïtie: het is een diep gevoel. Een zeker weten. Een 6e zintuig. Zelfs wanneer het verband houdt met angst of waarschuwing, is intuïtie rustiger en meer geaard. Het is een gevoel dat je helpt om tot een oplossing te komen. De signalen voel je vaak in je buik en rond je darmen. Je voelt hoe het zit, het geeft ruimte en rust.

De innerlijke criticus kan ervoor zorgen dat je je slecht voelt over jezelf en dat je bang bent om verkeerde dingen te eten.

Overdenking voor vandaag

Onderzoek je regels en overtuigingen rondom eten. Wanneer voel jij je schuldig over je eten? Wat kun je doen om voedingsregels los te laten, zodat je meer flexibel kunt eten?

Waar komen je voedingsregels vandaan? Hoe voel je je wanneer je je niet aan een regel houdt? Hoe zou het zijn om 1 voedingsregel los te laten die je momenteel volgt, zodat je flexibeler kunt eten?

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*