Kun jij ‘s avonds niet stoppen met eten?

Kun jij ‘s avonds niet stoppen met eten?
11 mei 2020 sharon

Herken je dat, dat je overdag heerlijk in een eetritme zit waar je tevreden over bent, maar ‘s avonds begin je te eten en lijkt het bijna of je niet meer kunt stoppen. Hoe kan dat?!

  1. Eet je wel genoeg overdag? Misschien ben je tevreden over je eetpatroon overdag, maar is het ook genoeg voor jou? Geniet je van je eten, eet je wat je lekker vindt en geef je gehoor aan je hongersignalen? Zo niet, of gedeeltelijk, dan kun je onbewust zo’n neiging hebben alles ‘s avonds in te halen dat je je ‘out of control’ voelt.
  2. Zie je voedingsmiddelen als goed en fout? En voel je je schuldig of ongelukkig wanneer je foute voedingsmiddelen eet? Probeer je jezelf te limiteren in die foute voedingsmiddelen? Als je eten zo ziet, dan kan het goed zijn dat je juist door die restricties, dat nare gevoel rondom het eten van foute voedingsmiddelen, ervoor zorgen dat je op momenten ze toch eet en dan ‘maakt het allemaal niet zoveel meer uit’. Je dag is toch al verpest.
  3. Mijd je koolhydraten, vetten, suiker of specifieke voedingsmiddelen? Dan kan het zijn dat je lichaam dat juist nodig heeft en je cravings krijgt die moeilijk te bedwingen zijn. (voorbeeld: als ik koolhydraatarm eet, dan kan ik dat best een paar uur doen maar na het avondeten heb ik gewoon HONGER!!!! en kan ik alleen nog maar aan eten denken).
  4. Heb je andere behoeften, bijvoorbeeld beweging, sociaal, emotioneel, rust? Voel je je rusteloos omdat je voelt dat je iets nodig hebt, en vul je dat automatisch in met eten? Terwijl het iets heel anders is, bijvoorbeeld een frisse neus halen, een goed gesprek, even alleen zijn, goed slapen, de dag verwerken, ergens over nadenken, etc. Eten is geen oplossing voor je behoefte, en toch kan het een automatisme worden om naar eten te grijpen wanneer je merkt dat je onrustig bent.

Intuïtief eten draait om zelfzorg, het leren luisteren naar de behoeften van je lichaam en daarmee aan de slag te gaan. Ben je benieuwd naar intuïtief eten en wat het voor jou kan betekenen, doe dan onze gratis training! Meld je hier aan.

Image by ýžÇýŤÉ ýŁ┤ from Pixabay

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*