Het is geen dieet, maar een levensstijl?!

Het is geen dieet, maar een levensstijl?!
12 mei 2020 sharon

Nee, nee, ik doe geen dieet, het is een gezonde levensstijl! Ik eet geen brood, koolhydraatarm, geen geraffineerde suikers, geen zuivel (melk = voor kalfjes) en ik maak alles zelf met verse biologische ingredi├źnten. Al dat voorbewerkte eten ook he! Verder eet ik zo min mogelijk gluten en ik overweeg meer plantaardig te eten.

Die gezonde levensstijl kan er ook voor zorgen: dat je niet geniet van heerlijke etentjes, een picknick zoveel moeite kost dat het niet meer leuk is, je de halve dag in de keuken staat, je veel tijd spendeert aan het halen en van de juiste ingredi├źnten, je voedingsbudget ontzettend bizar hoog is, het ondenkbaar is dat je een keertje een ordinaire pizza eet of de verjaardagstaart van je leuke neefje.

Ik weet het omdat ik misschien wel de queen van zo’n gezonde ‘levensstijl’ was voorheen. Het komt met een bepaald goed gevoel, zo’n mooie manier van eten en zo goed voor je gezondheid zorgen. Tot ik erachter kwam dat gezondheid uit veel meer bestaat dan eten alleen, veel meer. Ik ben m’n hypes en regeltjes gaan loslaten en kwam erachter dat het soms meer religieus is, dan echt nuttig.

Gezond eten vind ik nog steeds even belangrijk, dat is niet veranderd. Ik wil voor mezelf zorgen, gezond en fit oud worden en gelukkig zijn. Het hoeft gewoon niet zo glutenvrij, suikervrij en zonder brood enzo.

Ik moest gewoon op een heleboel punten even eerlijk naar mezelf en mijn voedingsidee├źn kijken. Wat voor effect heeft het echt op mijn gezondheid? Hoe goed voel ik me? De informatie die ik geloof, waar is die op gebaseerd? Waarom zijn er ook andere bronnen, wat zeggen die, waarom, en welk is dan betrouwbaar?

Welke voedingsregels over zijn gebleven? Geen ├ę├ęn. Er zijn wel dingen die ik weinig eet of drink, vanwege een intolerantie. Dat heeft verder niks met zuivel, gluten of suiker te maken, maar ik reageer op bepaalde soorten groenten en fruit en sommige gefermenteerde voedingsmiddelen. Gezien ik graag voor mezelf zorg, eet ik dat niet zoveel. Een beetje kan, en ik heb geleerd aan te voelen waar mijn grenzen liggen zonder klachten te krijgen. Goed nieuws: alleen omdat ik niet zoveel aardbeien kan eten, betekent niet dat jij dat ook niet kunt!

Maar zo’n levensstijl, geen dieet? Haaa! Dat is natuurlijk onzin.

Dieet volgens Van Dale: leefregel wat eten en drinken betreft, bv. op medische gronden of om af te vallen: een dieet volgen

Deze gezonde levensstijlen met al die regels zijn allemaal di├źten. Prima, als je zoiets volgt en het werkt goed voor je, helemaal goed! Het gaat niet per se om de naam. We hoeven daar niet zo moeilijk om te doen. Het gaat erom dat je een manier van eten hebt die bij je past en waar je blij mee bent. En dat dat voor iemand anders misschien wel heel anders is! Eentje waar je rust in hebt en waar je tevreden over bent. Of dat nou met of zonder brood is, wat je wil.

Dat is het mooie aan intuïtief eten: vrij zijn van regels en restricties, mogen eten waar je zin in hebt en zoals jij het wil. En daarin goed voor jezelf zorgen, zoals het bij je past.

Nieuwsgierig wat het voor jou kan betekenen? Doe onze gratis training Intuïtief Eten. Meld je hier aan.

Image by fancycrave1 from Pixabay

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*