Intuïtief eten: Zo maak je gezonde keuzes

Intuïtief eten: Zo maak je gezonde keuzes
26 oktober 2022 sharon
In intuitief eten

Waardeer jezelf en maak gezonde keuzes. Je bent het waard om je lichaam te ondersteunen met voedzaam eten dat voldoening brengt, zodat je je energiek voelt na de maaltijd. Zo kun je je energie gebruiken om te zijn wie je bent en groeien waar je wilt groeien.

Eerst groeien, dan betere keuzes maken

Gezonde keuzes maken is het laatste principe van Intuïtief Eten. Dat is niet voor niets. Het is noodzakelijk om eerst te groeien in je relatie met eten, je hart en je lichaam. Als je er klaar voor bent om te oefenen in gezonde keuzes maken, dan kun je hiermee beginnen te experimenteren. Het geeft niet als je daar nog niet aan toe bent.

Maak voedingskeuzes die goed zijn voor je gezondheid en smaakpapillen⁣ en die jou goed doen voelen in je lijf. Je hoeft geen perfect dieet te hebben om gezond te zijn. Het gaat om je maaltijdpatroon over langere tijd dat ervoor zorgt dat jouw lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Daarnaast is vooruitgang op lange termijn waardevol, niet het nastreven van perfectie.

Je zult niet in één keer slagen in intuïtief eten

Onderdeel van dit proces is dat je niet alles in een keer kan bereiken. Verwacht niet dat je in een keer je regels kunt loslaten of ombuigen. Deze regels draag je al jaren met je mee en hebben jou gevormd.
Het proces en de reis om te groeien in het volgen van je intuïtie in je leven is voor iedereen anders. Er zijn een aantal tips die jou kunnen helpen.

1 Zorg dat je je prettig voelt in de nieuwe dingen die je onderzoekt. Laat de spanning niet te hoog oplopen en maak de stappen niet te groot. Het kan zijn dat alle structuur die je hebt rond eten loslaten niet bij jou past, beslis dan wat je nu kan veranderen en breng in kaart wat je in de toekomst wilt veranderen.
2 Je bent bang dat je aankomt van intuïtief eten. De kans dat je gewicht gaat schommelen is groot. Dit komt omdat jij en je lichaam moeten wennen aan deze nieuwe levensstijl.
3 Je zult dingen over jezelf ontdekken die confronterend zijn en je zullen overvallen met schuld of schaamtegevoelens. Dit is oncomfortabel, maar erkennen dat ze er zijn en erkennen dat je een onvolmaakt mens bent, brengt uiteindelijk vrijheid.

Overdenking voor vandaag

Onderzoek welke voedingskeuzes prettig voor jou werken. Hoe doet een bepaalde maaltijd of voedingsmiddel je voelen in je lichaam?

Welke voedingsmiddelen of maaltijden geven je een voldaan, verzadigd gevoel?

Welke maaltijd kun je snel maken, waardoor je je toch goed en verzadigd voelt?

Wat motiveert je voedingskeuzes? Soms geeft een specifieke manier van eten een gevoel van identiteit, of het zorgt ervoor dat je je goed voelt over jezelf. Onderzoek of dit voor jou geldt? Als je dit herkent, op welke manier beïnvloedt dit in hoeverre je connectie met je lichaam kunt maken?

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*