Zo maak je je goede voornemens tot een succes

Zo maak je je goede voornemens tot een succes
6 januari 2017 sharon
In intuitief eten

De eerste week van januari is weer voorbij en velen zijn gestart met goede voornemens. Ik zie ook dat er steeds meer weerstand komt tegen goede voornemens, misschien omdat vele goede voornemens in februari weer vergeten zijn, elk jaar weer. Dat is jammer, want er is natuurlijk niets mis met goede voornemens. Hoewel ik nooit heel erg van de 1 januari goede voornemens ben geweest, hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat niemand ze mag hebben en dat iedereen moet doen wat ik doe. Eigenlijk begin ik ze nu meer te waarderen.

Ga vooruit!

Je hebt je goede voornemens gekozen met een doel, en natuurlijk wil je het graag halen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ze tot een succes te maken. Zodat je niet elk jaar hetzelfde voornemen hoeft te hebben, bijvoorbeeld. Als het goed is, heb je namelijk voornemens van dit jaar volgend jaar niet meer. Als het goed is ga je vooruit. Als dat niet zo is, dan geeft dat niet, maar dan is het tijd voor een nieuwe strategie.

Als je goede voornemens elk jaar terugkomen, sta je eigenlijk een beetje stil. Als je elk jaar gezond wilt gaan eten of eindelijk wilt bewegen, of eindelijk wilt afvallen, dan betekent dat dat er iets niet helemaal lukt als je het elk jaar opnieuw wilt doen. Daar kunnen natuurlijk 100-en redenen voor zijn, we zijn complexe wezens. Waarom het niet lukt, kun je het beste voor jezelf bedenken. Jij hebt daar zelf het meeste inzicht in, en misschien iemand die dicht bij je staat die je erbij kunt betrekken (je partner, goede vriend(in), etc).

Mijn beste tip voor goede voornemens

Deze tip verdient een aparte alinea. Ik houd tegenwoordig van goede voornemens, omdat het een soort doelen zijn. Nieuwe dingen die je in je leven wilt bereiken. Dat gaat echt niet alleen over voeding, beweging en gewicht. Dat zijn enkel aspecten van het zorgen voor je lichaam, maar er zijn nog een heleboel meer opties. Sinds ik de Passion Planner heb, voelt het bijna alsof ik wekelijks goede voornemens heb. En dankzij de Passion Planner, als in, dankzij het overzicht wat ik krijg met deze planner, lukt het ook telkens weer om ze uit te voeren. Niet in perfectie (pleaaaase), maar uiteindelijk doe ik de dingen die ik wil doen. En dat is het hele punt met goede voornemens ook.

Vaak zijn onze goede voornemens heel groot en heel onduidelijk. ‘Ik wil gezond eten’. Dat is heel groot en heel onduidelijk. Door het te willen, gaat er nog niks gebeuren. Je hebt een plan nodig, hoe je dat aan gaat pakken. Mijn Passion Planner heeft me geleerd mijn goede voornemens zo te verwerken. Ik wil in 2017 gezonder leven. Dat is dan een goed voornemen zoals we die kennen op 1 januari. De volgende stap is, wat versta ik onder gezonder leven. Dat schrijf ik allemaal op. Vervolgens neem ik de maand januari. Ik bedenk wat ik in januari kan doen om dichter bij dat doel te komen. Dat kan van alles zijn, afhankelijk van waar je nu bent. Misschien wil je eerst een boek lezen om meer kennis te vergaren. Maar dat is toch helemaal niet snel? Nee. Dat is het punt. Je kunt niet van 31 december naar 1 januari wakker worden als een nieuw mens. Het gaat in stappen. Kleine stappen, om precies te zijn. Dus als je wat meer kennis nodig hebt, zorg dat je meer kennis krijgt.


Wil je eten zonder schuldgevoel? Ga voor Food Freedom, eten in vrijheid


Voorbeelden van kleine voornemens om je goede voornemen te halen

 • boek lezen voor meer kennis
 • een uur langer slapen per nacht
 • 10 minuten rekken wanneer je opstaat
 • half uurtje wandelen na het eten, een paar keer per week

En je hoeft ze niet allemaal te doen. Je kunt in januari je boek lezen, een uurtje langer slapen, en bijvoorbeeld 3 gezonde ontbijtjes zoeken die je echt heel lekker vindt, en die dan ook eten. En de hele maand blijven bijsturen als iets minder goed lukt dan je had gehoopt. Wat vind ik van de veranderingen? Ben ik blij? Geniet ik ervan? Als het niet lukt, wat kan ik verbeteren? Hoe kan ik ervoor zorgen dat het toch lukt? Waarom lukt het niet, bijvoorbeeld? Wat zijn de dingen die het tegenhouden?

Vervolgens ga je vanuit daar je plan voor februari maken, met hetzelfde doel, hetzelfde goede voornemen, en weer een paar stapjes. Als iets niet lukt, of het voelt als volhouden, ga je continu terug en bedenken waarom. Wat je beter kunt doen. Wat het is dat het niet lukt. En probeer je het opnieuw.

Mijn algemene tips voor je goede voornemens

 • Ga van jaar, naar kwartaal (eventueel), naar maand, naar week. Maak kleine stukjes van je voornemen en krijg dat onder de knie, ga dan verder.
 • Blijf evalueren. Kijk hoe het gaat. Stuur bij. Blijf continu bijsturen wat je niet makkelijk afgaat, door te bedenken waarom. Kijk wat je wél kunt doen, zodat het makkelijker wordt.
 • Geen alles-of-niets. Als je dit doet, zul je zeker falen. Je streeft dan naar perfectie, en in feite is dat onmogelijk om te behalen. Houd juist van het proces, leer van je worstelingen, leer je mindere punten en blijf op zoek naar de oplossing voor jou.
 • Focus je niet op wat je niet wilt. Je focussen op afvallen, omdat je jezelf zo lelijk vind dik, zal niet een heel grote motivator zijn om iets vol te houden. Je kunt je niet focussen op iets negatiefs, en dan denken dat er iets positiefs uit gaat komen. Focus je op wat je wel wilt. En bedenk erbij waarom.
 • Wees lief voor jezelf. Als iets niet lukt, is het niet nodig je schuldig te voelen of te schamen. Je kunt ervan balen, en die energie gebruiken om te kijken wat je wél kunt doen. Dat iets niet lukt vandaag, betekent niet dat het nooit lukt, zolang je weer opstaat en verder gaat met nieuwe moed, nieuw inzicht (omdat je nadenkt over waarom het niet gelukt is) en wellicht een nieuwe aanpak.

Succes allemaal!

ps. Je kunt nog meedoen met onze challenges die maandag 9 januari starten!!!!


Stop het dieet!!! Klik hier voor meer info.


Comments (3)

 1. Ise 7 jaar geleden

  Ik vind goede voornemens ook niet iets slechts, maar vind dat je dit juist ook op andere dagen zou moeten doen!

 2. Inge 7 jaar geleden

  Ik kom beslist vaker lezen!

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   Leuk! xx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*