Eten wanneer je honger hebt: waarom?

Honger is iets ingewikkelds geworden, met voorwaarden enzo. Ik bedoel, als je daar de wc moet, dan ga je. Als je dorst hebt, dan drink je. Maar wanneer we honger hebben, gaan er soms onlogische gedachten door ons hoofd, die voortkomen uit een dieetcultuur.

Honger is een signaal van je lichaam dat er nieuwe energie nodig is. Je lichaam gebruikt die energie om alle lichaamsprocessen uit te blijven voeren. Eten is de manier om die energie op peil te houden. Zodat je lichaam kan doen wat nodig is.

Eigenlijk is het dus extreem simpel, wanneer je honger hebt, eet je.

Toch is honger een soort van ding voor sommige mensen. Een hongergevoel kan leiden tot gedachten als:

  • heb ik nu alweer honger, ik heb net gegeten!
  • oh, ik kan echt geen honger hebben, ik heb gister teveel gegeten.
  • ik mag nu echt niet eten, eerst die kilo’s eraf
  • ik kan nu niet weer eten, ik heb niet eens gesport!
  • ik mag niet eten, ik zie er verschrikkelijk uit

Wanneer je maag knort en je concentratie vermindert, is eten je oplossing. Ook wanneer je net gegeten hebt, ook wanneer je gister meer hebt gegeten dan normaal, ook wanneer je niet hebt gesport, ook wanneer je moeite hebt met je zelfbeeld op die dag.

Wanneer je moet plassen, ook een normale, gezonde, lichamelijke behoefte, doe je dit ook niet. Oh ik kan nu echt niet plassen, ik heb gister al zoveel geplast! En trouwens, ik heb een uur geleden nog geplast, het is onmogelijk dat ik nu weer moet plassen. Ik heb niet eens gedronken. En ik zie er verschrikkelijk uit, ik kan nu echt niet plassen.

Biologische honger, die knorrende maag, is een lichamelijke behoefte, een behoefte aan energie. Je reageert op deze behoefte door te eten. Dan kun je weer verder met je dag tot het volgende eetmoment ­čÖé

Wil je leren wat intuïtief eten kan betekenen in jouw leven, en voor jouw relatie met eten? Meld je aan voor onze gratis training! Klik hier.

Image by Christine Sponchia from Pixabay

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *