Kleine Koks les 2: Leren schillen met een dunschiller

Kleine koks zijn mijn kooklessen voor mijn kinderen. Ik deel ze, zodat andere ouders er gebruik van kunnen maken om dat ook in de keuken te doen met hun kinderen.

Klik hier als je graag alle tips wilt bekijken voor koken en bakken met kinderen, op de pagina van VoedZo Kleine Koks.

Een dunschiller is een veilige manier om kinderen te leren schillen. Gezien het toch om een scherp mes gaat, is gepaste uitleg en supervisie noodzaak. Dit is wel een hele leuke les. Kinderen vinden het prachtig om te werken met dit soort keukengereedschap. En het is nog makkelijk ook.

Leg klaar (op de keukentafel, liever niet bij het aanrecht):

  • 1 dunschiller per kind (geen zijwaartse, maar eentje die je recht trekt)
  • komkommer
  • wortel (niet de hele dunne)
  • snijplank

Stap 1: Zorg dat je alle stappen voor ‘de beste start’ hebt gedaan (bladzijde x)

Stap 2: Leg uit dat jullie de komkommer en wortel gaan schillen. Het is heel belangrijk dat de kinderen goed opletten, omdat het een klein maar heel scherp mesje is. Met scherpe messen moeten we heel goed oppassen! Het scherpe mes is namelijk bedoeld om de groenten te schillen, en niet onze vingers! Laat het ook aan de kinderen zien.

Stap 3: Er is een belangrijke veiligheidsregel met een dunschiller. Je hand blijf aan de ene kant van de groenten, en je gebruikt de dunschiller voor de andere kant. Er is een onzichtbare muur waar je dunschiller niet overheen mag!

Stap 4: Laat het zien. Schil de ene kant van een komkommer, met één hand veilig achter de ‘muur’. Laat zien hoe je langzaam baantjes trekt over de komkommer. Laat zien wat er gebeurt als je een stukje overslaat (het is nog groen) en hoe je dat oplost. Laat ook zien wat er gebeurt als je vergeet je komkommer te draaien, waardoor je op 1 plek blijft schillen. Blijf af en toe herhalen hoe je oplet dat je niet over de ‘muur’ gaat.

Stap 5: Draai de komkommer om en schil de andere kant op dezelfde manier.

Stap 6: Geef je kinderen de tools en laat ze het oefenen. Let goed op dat ze hun hand aan de ene kant houden en de andere kant schillen. Als kinderen niet veilig zijn met de dunschiller, dan is het nog niet geschikt om deze les te oefenen.

Meer leuke schiltips: Als je merkt dat je kind er goed in wordt, kun je ook een zoete aardappel, een grote aardappel, een appel of een peer laten schillen. Als je een nieuw groente of fruit neemt, laat dan eerst weer zien hoe je dat specifieke soort kunt schillen. Waarschijnlijk is dit meer rond de 6 jaar, afhankelijk van de techniek en hoeveelheid oefenen van je kind.

Tags in het bericht
, , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *