Rauwkost plankje maken met kinderen

Rauwkost plankje maken met kinderen
17 maart 2019 sharon

Rauwkost plankjes maken met je kinderen is leuk! En in dit geval ook nog gezond 🙂 In plaats van alles voorbereiden voor je kinderen, kun je ervoor kiezen om samen de snack te maken. Zo kunnen ze een snijd skills goed oefenen 😉 De truc van vandaag is leren wat je met paprika doet 🙂

Klik hier als je graag alle tips wilt bekijken voor koken en bakken met kinderen, op de pagina van VoedZo Kleine Koks.

Kies een paar soorten rauwe groenten:

  • een paar paprika’s
  • komkommer (+ dunschiller)
  • snoepwortels
  • snoeptomaatjes
  • radijsjes
  • bleekselderij

Kies een dip:

  • roomkaasdip
  • hummus
  • ketchup

Extra tools:

  • snijplank
  • botermes

Herinner je kinderen aan de regels met messen. Herhaling helpt. (zie hier het blog hierover)

  • jij bent de baas! Het mes is aan de onderkant – jouw hand aan de bovenkant. Je staat boven je mes, jij bestuurt het.
  • mes in je handen = kijken naar je mes
  • iets anders doen = mes op tafel leggen
  • vinger buitenboord! (Laat zien wanneer je bijvoorbeeld een banaan snijdt en je steekt 1 vinger uit om vast te houden, dat de eerste vinger is die gesneden kan worden. Door een korte zin te leren (vinger buitenboord!) leer je kinderen makkelijk om de vingers bij elkaar te houden. Wanneer je je kinderen zo ziet snijden, herinner ze dan ook. ‘Vinger buitenboord!’

Stap 1: Eerst gaan we de paprika doen. Eerst halveer jij de paprika, op zo’n manier dat de kinderen het goed kunnen zien. Dan laat je zien wat erin zit. Maak er dan kwarten van. Haal met je handen de zaadlijsten eruit, dat gaat heel gemakkelijk (niet snijden dus). Snijd vervolgens de groene stengel eraf, en laat goed zien dat je je hand veilig aan de andere kant legt en al je vingers binnenboord zijn. Vervolgens snijd je er reepjes van.

Stap 2: Snijd kwarten van de andere paprika’s en laat je kinderen de rest doen. (Wanneer ze leren met een scherper mes te snijden, kunnen ze het halveren ook oefenen, maar dat komt later.)

Stap 3: Schil de komkommer met een dunschiller en snijd in plakjes.

Stap 4: Halveer de tomaatjes. Vorm een tunnel met je handen bij het snijden.

Stap 5: Snijd eventueel de bleekselderij in stukjes.

Stap 6: Laat de kinderen het plankje opmaken en serveren.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*