
Kinderen kunnen van jongs af aan betrokken zijn bij koken, bakken en oefenen in de keuken. De mooiste en beste manier om te leren over eten, koken en keukentechnieken, is thuis. Ze hebben elke dag de kans om te kunnen meekijken, leren, helpen en doen. Op deze pagina zie je de complete verzameling van al mijn tips plus een heleboel recepten om de tips in uitvoering te brengen.
Allereerst is het goed om de algemene voorbereiding voor ouders te lezen. Wij als volwassenen gaan er (soms te) snel vanuit dat wat je zegt logisch is en dat kinderen weten wat je bedoelt. Om frustratie te besparen is het een goed idee om je even goed voor te bereiden, vooral mentaal 🙂 Klik hier voor het bericht.
Daarnaast is hygiëne ontzettend belangrijk. Dit is iets wat elke keer terugkomt, bij alles wat je doet met eten. Leg het één keer goed en duidelijk uit en oefen het. Zodat iedereen weet wat je verwacht van bijvoorbeeld handen wassen. En vervolgens is het blijven herhalen! Lees hier over hygiëne.
Basis
Leren smeren
Introductie tot leren smeren (met mes en lepel) + voorbeeld recepten
Leren schillen met een dunschiller
Introductie tot schillen (bijv. komkommer en wortelen)
Leren snijden met messen
Introductie tot leren snijden met messen
Kaasblokjes snijden met messen
Simpele pastasalade met lekker veel groenten
Flatbread pizza maken (snijden, proeven en beleggen)
Leren omdraaien op vuur (zoals pannenkoeken)
Introductie tot omdraaien (flippen)
Handige kleine pannenkoekjes, ideaal om te oefenen
Samen bakken en meer zoetigheid
Bananenbrood maken (lekker simpel: ingrediënten toevoegen en roeren)
Vanille cakejes maken (met uitleg om het samen met peuter te doen)