Tips voor het maken van je eigen zuurdesemstarter

Tips voor het maken van je eigen zuurdesemstarter
1 mei 2020 sharon

We hebben een hele toffe nieuwe illustratie, eentje waar ik zelf heel enthousiast van raak. Een illustratie die je helpt met het maken van je eigen zuurdesemstarter! Zo heb je de info altijd bij de hand en kun je het altijd snel, praktisch terugvinden.

Daarnaast is het fijn om ietsje meer over te lezen, zodat je helemaal klaar bent om die zuurdesemstarter niet te laten mislukken.

Een zuurdesemstarter is een mengsel van water en bloem, dat op natuurlijke manier is gaan fermenteren/gisten. Er zitten van nature aanwezige bacteriën en gisten in, en die zorgen ervoor dat je er dingen mee kunt laten rijzen, zoals brood. Dit gaat niet zo snel als een commerciële gist zoals je die in de supermarkt koopt, het is een langzamer proces. Het voordeel: de smaken hebben meer tijd om zich te ontwikkelen en het is daarom ontzettend lekker (al is dat natuurlijk ook een kwestie van smaak).

Een zuurdesemstarter leeft. Het is net een klein huisdiertje dat gevoed moet worden, onderhouden moet worden en het hok moet ook af en toe schoongemaakt worden 😉 Duidelijk niet zo intensief als andere huisdieren, maar verzorging heeft het wel nodig.

Werk schoon

Ten eerste is het belangrijk dat je schoon te werk gaat. Laat je zuurdesemstarter niet in aanraking komen met schoonmaakmiddelen (spoel dus goed af, want die zelfde schoonmaakmiddelen maken wel je glas schoon) en je wast je handen goed voordat je aan de slag gaat.

Het wordt aanbevolen alleen glas en hout te gebruiken wanneer je met zuurdesem werkt. Dus een glazen potje om in te bewaren, en een houten pollepel om te roeren. Metaal wordt afgeraden, dat kan de starter beïnvloeden. Voel je nu niet schuldig als je een keer geroerd hebt met een normale lepel, ik doe dat ook weleens (even snel) en er is nog nooit iets ergs gebeurd. Toch is het slim om in het algemeen de richtlijnen te volgen zoals die er zijn, zodat je een gezonde starter behoudt.

De glazen pot met zuurdesemstarter moet afgedekt zijn, zodat er geen stof en fruitvliegjes in terecht komen. Het moet wel kunnen ademen, dus kies voor een koffiefilter, kaasdoek, servet of een theedoek (desnoods kleiner geknipt).

Dit heb je nodig voor je zuurdesemstarter

Om te beginnen heb je vier dingen nodig.

Een glazen pot (ik gebruik eentje van een liter) of eigenlijk twee. Dan kun je de starter overgieten wanneer je de pot wil schoonmaken. Ik vind het handiger om met twee te werken. Een XXl pindakaas pot volstaat, of een weckpot van bijv. Xenos. Allemaal prima!

Cups. Zo kun je gemakkelijk je starter voeden zonder teveel spullen nodig te hebben. Ik heb met dit soort dagelijkse dingen geen zin om te wegen, dus ik grijp m’n cups, pak een schep en voed de starter. (lees hier meer over cups). Je kunt het vergelijken met de ouderwetse filterkoffie. Die weeg je ook niet af, maar je neemt gewoon een schep. Het maakt niet uit van welk materiaal de cups zijn, want het komt niet in aanraking met je starter.

Een houten lepel. Een dunne is handig, die in de opening van je glazen pot past. Lekker roeren, schoonhouden, dat is het.

Een recept. Het is natuurlijk handig te weten wat je moet doen enzo, dus daar hebben we de illustratie voor gemaakt. Print ‘m uit en leg ‘m in je keuken, dan heb je ‘m er altijd bij. Je zult zien dat je het meer en meer op gevoel gaat doen, maar het is altijd fijn om een basis te hebben waar je naar terug kunt gaan.

Welk meel voor je zuurdesemstarter?

Er wordt vaak aangeraden om te beginnen met bio roggemeel, en je starter daar ook in de toekomst nog af en toe mee te voeden. Het schijnt zo te zijn dat je starter daar heel gelukkig van wordt, dus dat nemen we dan aan!

Over het algemeen kun je gebruiken wat je wil. Biologisch, niet biologisch, volkorenmeel, roggemeel, bloem, spelt, etc. Alles kan. Het is aan te raden verschillende soorten af te wisselen en zeker af en toe die bio roggemeel te gebruiken. Dat schijnt allemaal te helpen om je starter fit en gezond (en levend) te houden. Maar er zijn ook genoeg mensen die een volkoren starter hebben en bijvoorbeeld een spelt bloem starter en altijd met dezelfde meel voeden, en die doen het ook goed. Het blijft dus ook een beetje oefenen en ontdekken wat voor jou werkt. En je starter dus vooral.

Mensen zeggen ook weleens dat het per se bio moet zijn, maar er zijn ook weer voldoende mensen die heel rebels nooit bio gebruiken en die starters overleven ook al jaren op zeer gezonde wijze.

Weggooien van de starter? :O :O

Wanneer je begint met het maken van de starter kun je er nog geen brood van maken, maar je moet wel telkens de helft wegnemen om het gezond te houden, maken, etc. Hier kun je dus niet bijzonder veel mee, behalve weggooien of ergens bijdoen (je pannenkoekenmix).

Wanneer je starter werkt, leeft, en klaar is voor gebruik na 7 dagen, hoor je nog steeds elke dag (ongeveer, komt niet precies) wat van je starter weg te nemen en te voeden met vers water en meel. Dat wat je wegneemt, kun je wél gebruiken voor je brood. Als je er brood mee gaat bakken, gooi je het dus niet weg maar gebruik je het.

Bak je een tijdje geen brood, maar wil je wel je starter in leven houden, dan zul je het dus af en toe weg moeten gooien.

Ik heb niet genoeg starter voor een brood, mag ik extra voeden?

Ja, dat kan. In principe is een levende starter gelukkig met nieuw water en bloem eens per dag. Maar dat kan ook een dubbele portie zijn, of je kunt het een keer twee keer doen. Houd je starter in de gaten, je merkt vanzelf wanneer je starter iets minder bubbelt en dus even wat extra rust nodig heeft. Dit kun je dus prima op gevoel doen. Je hoeft het ook niet per se elke dag weg te doen, je kunt ook een keertje alleen voeden en niet teveel starter weggooien.

Ik wil even een pauze, en nu?

Zet je starter in de koelkast! Geef het een heerlijke portie water en bloem en laat het koud worden. Het doet dan niet zo heel veel en eens per week voeden is dan goed. Je kunt zelfs op vakantie dan, al is het natuurlijk wel – hoe langer hoe spannender of je starter het overleeft 😉 Hoort er een beetje bij!

Doe het recept maar!

Het recept en werkwijze voor de zuurdesemstarter kun je hier vinden.

Heel veel plezier!

Comments (2)

  1. Anne 5 jaar geleden

    Hoi Sharon,

    Leuk! Ik zou hier graag eens mee aan de slag gaan. Maar vroeg me af of je ook een recept van een brood hebt wat ik met de zuurdesemstarter kan maken?

    Alvast bedankt!

    Groeten, Anne

    • Auteur
      sharon 5 jaar geleden

      Ha Anne! Goeie vraag 😀 Het recept volgt zsm deze week 😀 x

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*