Zo leer je zelf je brood bakken

Zo leer je zelf je brood bakken
12 december 2016 sharon
In recept

Comments (12)

  1. Rachel 8 jaar geleden

    Voor een verjaardag jaren geleden heb ik eens een heel dik boek gekregen met allemaal internationale brood / taart recepten. Heel leuk, maar soms duizelt het je al bij het lezen van de tekst of als ik zie dat ik een ovensteen nodig heb…. huhhh? Maar desondanks heb ik een paar recepten uit geprobeerd en het geeft dan zo’n goed gevoel als je het resultaat in handen hebt. Van het weekend heb ik met een vriendin en haar dochter een vruchtentaart gebakken, best wat werk, maar het proces is zo leuk. Het gaat niet perse om het einddoel, maar juist om de weg er naar toe. Dat vind ik bij brood bakken ook zo leuk, het proces. En dat is iets waar je de rust voor moet hebben en de tijd voor wilt nemen. Misschien niet voor iedereen weggelegd / interessant. Wel leuk dat jij er een nieuwe hobby in gevonden hebt. Veel plezier!

    • Auteur
      sharon 8 jaar geleden

      Helemaal eens! Het proces is echt geweldig 😀 En ook eens, denk niet dat iedereen het leuk vindt, maar dat is ook ok 😀 Dankjewel!!!

  2. Martine 8 jaar geleden

    Ik bak ook graag mijn eigen brood. Door het 1e boek van Robert ben ik gaan experimenteren met zuurdesem. De zijne vind ik de beste. Ik hoef maar 1x per week te voeden en staat in de koelkast. Door te werken met gefermenteerd fruitwater bij de start en elke keer na de voeding het zuurdesem 60 minuten buiten de koelkast onder een theedoek te zetten, kan ik snel een heerlijk brood maken. Ook deze rijst in de koelkast, wat de zure smaak weghaalt. Ik ben steeds weer verbaasd. Daarnaast bak ik voor de snelheid brood met gist in de broodbakmachine. Ook lekker, maar het zuurdesembrood is nog lekkerder. In het 2e boek van Robert staat een stol met zuurdesem. Die gaat het worden deze kerst.

    • Auteur
      sharon 8 jaar geleden

      Wat handig, das een goeie tip. Ik wil mn starter weer opstarten, dus dit is een goeie tip, dankjewel! Vooral dat de zure smaak erdoor weggaat, ik vind het niet vies maar het fascineert me wel dat het ook zonder zure smaak kan. Ik heb dat kerststol al geprobeerd zonder desem, ik moet nog een beetje oefenen met vouwen enzo haha. Hij is wel heel erg lekker! 😀

  3. Annelieke 8 jaar geleden

    Ik heb ondertussen meerdere workshops bij Levine gevolgd. Echt geweldig om daar te leren.
    En zeker ook de moeite waard om een flink eind voor te reizen.
    Maar neem vooral niet teveel extra geld mee, want ze heeft ook nog een kast staan met bijna alles te koop wat je nodig hebt om brood te bakken 😉

    • Auteur
      sharon 8 jaar geleden

      Hahahaha! Wat klinkt dat tof! Dat is voor mij ook echt een overweging wanneer ik weer in Nederland ben! Meekijken en oefenen en zo leren is echt zo’n snelle handige methode om te leren broodbakken 😀 xx

  4. Diana 8 jaar geleden

    Misschien is dit ook een leuke tip: Dit leuke boek van de Franse dame Celine Decaux: https://www.bol.com/nl/p/stap-voor-stap-brood-bakken/1001004008503549/?suggestionType=typedsearch Super leuk geschreven, leuke en vooral makkelijke recepten met super veel handige tips. Ik heb in een ver verleden ook een paar jaar lang zelf brood gebakken (we hadden ook een broodbakmachine). Ik was er redelijk bedreven in geworden, mede dankzij de tips van Celine 🙂

    • Auteur
      sharon 8 jaar geleden

      Leuk! Dankjewel voor het delen! Ga meteen even kijken 😀 xx

  5. Jolijn 8 jaar geleden

    Ik heb ook een workshop bij Levine gevolgd. Dat is een aanrader. En hier in Singapore ook een workshop bij Dean Brettschneider. Uit zijn boek, Bread, maak ik ook graag brood.

    • Auteur
      sharon 8 jaar geleden

      Wow dat is gaaf! Ik ken hem niet, meteen even kijken, heerlijk al die tips 😀

  6. Annette 8 jaar geleden

    Wat ik een heel fijn boek vind om uit te bakken is Nachtbrood, brood van lang gerezen deeg. Ineke Berentschot die het boek geschreven heeft geeft ook heel goede workshops op het gebied van zuurdesem- en gistbrood. Het heeft mij enorm geholpen goed brood te bakken. Ik heb er erg veel van geleerd. Ze heeft ook een website.

    • Auteur
      sharon 8 jaar geleden

      Ha Annette, dankjewel voor je aanvulling. Die heb ik idd ook, heel veel goede info en veel achtergrond ook, superfijn! De recepten zijn soms wel wat groot qua hoeveelheid, maar dat is natuurlijk eigenlijk geen probleem. Leuk dat ze workshops geeft, dat wist ik niet, dat lijkt me echt een aanrader 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*