Intuïtief eten: Zo geef je jezelf toestemming om te eten

Intuïtief eten: Zo geef je jezelf toestemming om te eten
19 oktober 2022 sharon
In intuitief eten

Zie eten als brandstof, leg jezelf geen beperking op. Je lichaam heeft brandstof nodig om te functioneren en alle processen uit te voeren om jouw lichaam, je functies, je systemen en al je lichaamscellen gezond te houden.


Eten is niet je vijand en het zal je niet aanvallen

Eten is je vriend, het zal je helpen om je dromen, wensen en talenten vorm te geven. Door jezelf toestemming te geven om te eten sluit je vrede met eten.

Geef jezelf toestemming om te eten wat je lichaam je vertelt. Als je jezelf vertelt dat je een bepaald voedingsmiddel niet mag eten, kan dit leiden tot gevoelens van mislukken. Omdat je merkt dat je dat niet kunt volhouden. Dat kan zich juist opbouwen tot een grotere focus op die voedingsmiddelen. Deze focus kan leiden tot cravings die je niet kunt bedwingen. Als je dan toegeeft aan de voedingsmiddelen die eigenlijk verboden voor je zijn, ervaar je dit als falen dat het vaak leidt tot overeten en schuldgevoel.

Geef jezelf toestemming om te eten

Wanneer je jezelf toestemming geeft om te eten, dan neemt dit het gevoel weg van ‘ik moet het nu eten!’ Met toestemming komt rust.

Een voorbeeld: als chocolade verboden is voor je, dan grijp je je kans wanneer je het eet. Dat kan zelfs onbewust. Je lijkt grenzeloos. Maar eigenlijk weet je gewoon niet wanneer jouw volgende kans zich voordoet dat je weer chocolade van jezelf mag eten, dus je gaat ervoor. Als je jezelf toestemming geeft om chocolade te eten, dan kun je een stukje nemen, wetende dat jij jezelf nog een stukje gunt op een ander moment. Het is niet ‘nu of nooit’ of ‘pakken wat je pakken kunt’.

Proef, voel, leer en experimenteer!

Dat stelt je in staat om te proeven wat je eet en je aanvoelt wat het doet met je lichaam. Het helpt om je verzadiging van smaak en buik te herkennen. Als je gaat eten wat je lichaam je vertelt, ga je steeds beter je behoeften herkennen, maar ook wat voeding met je lichaam doet. Op het moment dat je ontdekt dat te veel koffie je gejaagd en onrustig maakt, zul je makkelijker andere drankjes kiezen als koffie.

Eten zien als brandstof is de eerste stap in het herstel met je lichaam om te kunnen ontdekken welk unieke voedingspatroon jouw lichaam nodig heeft.

Reflectie voor vandaag

Heb je angst voor het eten van bepaalde voedingsmiddelen?
Op welke manier heeft dit invloed op je maaltijden, je ervaring en je relaties?
Welke vrijheid zou je kunnen krijgen als je jezelf toestemming geeft om te eten? Hoe ziet dit eruit?

Maak een lijst van voedingsmiddelen die je limiteert. Zet ze op volgorde van ‘meest spannend’ naar ‘minst spannend. Als je je er klaar voor voelt, plan dan in om een voedingsmiddel van de lijst te eten. Je kunt gerust met de minst spannende beginnen. Zorg voor een rustige omgeving en ongeveer 2 uur na je maaltijd, zodat je honger niet te veel aanwezig is. Vraag jezelf af: hoe smaakt dit voedingsmiddel? Geniet ik ervan? Voldoet het aan mijn verwachtingen?

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*