Nooit meer groene smoothies – en wat dan wel?

Nooit meer groene smoothies – en wat dan wel?
30 januari 2019 sharon

Jaren geleden, toen ik net kwam kijken in de gezondheidswereld, kwamen de groene smoothies op. Ik vond het een leuk concept en ik sprong erin. Ik maakte recepten, maakte die smoothies, zorgde dat mijn kleine dochter ze ook dronk. Helemaal happy en het voelde allemaal ultra gezond en energiek enzo.

Niet snel daarna brak de superfood rage los en was een groene smoothie niet meer compleet zonder allerlei poeders en exotische ingrediënten. Ik probeerde alles uit, heel veel geld en proeven later: eigenlijk best vies. Ik had tientallen van die potten poeders, dus ik deed er maar een mini beetje in elke keer, om het nog een beetje drinkbaar te houden.

En toen.

Toen werd ik zwanger. Alles veranderde. De gedachte aan een groene smoothie maakte me kotsmisselijk. De blender kwam hooguit voor een bananen milkshake de kast nog uit. Geen groen, geen andere kleur groente, nooit meer superfood poedertjes. Normaal trekken die dingen wel weg. Maar nu, 6 jaar later, denk ik niet dat het nog veranderd.

Toen ik plots uit de hype stapte kon ik er met meer eerlijke ogen naar kijken. Die superfood poedertjes beloofde ik nooit meer te kopen en weg te doen. Vies, duur en waar slaat het eigenlijk op? Normaal gezond eten brengt je hetzelfde. En normaal eten vind ik wel lekker.

En zo’n smoothie, bestaande uit een handje groen. Wat voegt dat eigenlijk toe aan mijn groente-inname? Er wordt aangeraden 250 gram groente te eten. Ik moest eerlijk bekennen dat zo’n hand bladgroen (hooguit 30 gram als je hele grote handen hebt) ook wel aan mijn maaltijd kon worden toegevoegd. En dat is dan lekkerder. Hoef je het niet met je neus dicht te drinken (of eten).

Of, je doet er een bak fruit bij. Zodat je de vieze smaak van de groenten niet hoeft te proeven (haha). We drinken het dus om de groenten maar we willen het zo min mogelijk proeven omdat het eigenlijk vies is. In een wereld waar we weten dat sap niet echt een goed idee is, en fruit in zijn originele staat een veel verstandigere keuze is, is dat een beetje onlogisch. Telkens maar weer die banaan. Of peer. En wellicht nog de grootste voedselverspilling in mijn blender: avocado. Wie gaat er nou een heerlijke, prachtige, fluweelzachte avocado blenden in een groene vieze smoothie?

Toen kwamen de tips dat je de smoothie beter kunt lepelen, want dan klok je het niet zo snel je lichaam binnen en kunnen de enzymen in je mond tóch nog beginnen met de spijsvertering, zoals het hoort (en wat niet kan als je het naar binnen klokt). Toen deed ik allang niet meer mee, maar ik realiseerde me wel dat je dan wel heeeeeel graag je groene smoothie wilt nuttigen.

Tegelijkertijd zijn die smoothies nog slecht voor je tanden ook. Mijn tandarts vindt het verbazingwekkend dat mensen niet begrijpen dat er door dat fruit heel veel suiker en zuren in die smoothie komen en als je dat continu drinkt, denkende dat je gezond bent, ontstaan er wel gaatjes. Net zoals bij die cola, inderdaad.

Ik ben me ervan bewust dat de bedenker van groene smoothies ze heeft bedacht vanwege het gebrek aan bladgroen in haar voedingspatroon. En daar is ze zeker niet alleen in. Toch denk ik dat een salade, of een handje bladgroen bij je avondmaaltijd een veel betere, lekkerdere oplossing is. En het kost ook minder tijd, geld en fruit.

Begrijp me niet verkeerd. Als die smoothies werken voor je en je vindt ze echt heel erg lekker, doe je ding. Alles kan op een verantwoorde en gezonde manier, als je weet hoe. Op basis van de goede info. Overdaad schaadt, ook hier. Zorg goed voor je tanden. Ik ken voldoende mensen die dol zijn op groene smoothies en er heel gelukkig mee zijn. Ik vind die mensen aardig en we kunnen door één deur, glimlachend. Er zijn meerdere wegen naar Rome en mijn mening is niet heilig.

Mijn mening is wel belangrijk in mijn eigen voedingskeuzes en mijn smaakvoorkeuren vooral. Die mening luidt ook dat ik vind dat smoothies meestal het doel missen. Groenten eten is zeker belangrijk. Zo’n handje zet niet echt zoden aan de dijk. En, hoe meer groenten, hoe viezer je smoothie wordt. Dus hoe meer groenten, des te meer je bereid moet zijn te lijden. Ik denk dat veel mensen doen alsof ze het lekker vinden, en zelf ook denken dat ze het lekker vinden. Ze proberen die smoothies zo lekker mogelijk te maken, met veel fruit, om het nog een beetje naar binnen te kunnen werken. En daar dan een goed gevoel aan over houden, dat het weer gelukt is.

Daarbij: groenten zijn helemaal niet vies. Als je weet hoe je ze lekker klaarmaakt. Naar mijn mening is een groene smoothie er daar niet één van. Eigenlijk vind ik het dus ook een klein beetje groente-onterend. Je kunt er zo veel mee, maar dat?

Ik denk dat er betere manieren zijn. Ik wil graag genieten van mijn eten, dus ik maak liever niks wat ik smerig vind of wat ik beter met mijn neus dicht kan drinken. Ik wil graag gezond eten, ook voldoende groenten. Ik wil zorgen voor mijn lichaam en ik weet dat dit hier een onderdeel van is. Voldoende groenten eten helpt me om gezond te leven en gezonde keuzes te maken. Ik voel me er niet alleen fijn bij, het is ook bewezen goed voor je.

Ik heb geen idee waarom het nooit groter is geworden dat groene smoothies: gezonde soepen. Soepen zijn namelijk het tegenovergestelde van vieze groene smoothies. Het klopt wél. Soep eet je al met een lepel. Groenten maak je op basis van groenten en er is absoluut geen fruit nodig om te compenseren. Groenten zijn goed genoeg. Je kunt er gezonde en heerlijke kruiden aan toevoegen en in plaats van dat het bijdraagt aan je zoetige inname, is het heerlijk hartig. Natuurlijk maak je ze niet té zout, dat is dan het enige. Ze zijn warm in de winter, fris of lauw in de zomer. Kinderen vinden het ook lekker én ze leren groenten eten en de échte smaken waarderen. Ze kunnen als tussendoor, tijdens de lunch, voor het avondeten of als een simpele, snelle hoofdmaaltijd.

Wil je meer groenten eten en je weet niet hoe, laat de smoothies dan lekker zitten. Leer soepen maken als een expert en geniet er ook lekker van. Ook nog eens beter voor je portemonnee. Je kunt de seizoensgroenten volgen en groenten zijn goedkoper dan fruit. Nog leuker: doe mee met de SOUP it challenge! Hij begint 4 februari voor het eerst, aanmelden kan hier.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*