Waarom eten op intuïtie wél echt werkt (in tegenstelling tot alle diëten)

Ik houd van eerlijke, oprechte vragen van jullie, heerlijk. Het is net januari dus de dieetindustrie is vol bezig met mensen aanhaken om te helpen afvallen. Zo gaat dat. En waarom, naast al die andere mensen en diëten, die allemaal hetzelfde beloven (gezond en blijvend slank) werkt eten op intuïtie echt?

Goeie vraag!

De vraag is naar aanleiding van mijn online training Eten op Intuïtie die aanstaande maandag 7 januari begint.

Diëten is als dweilen met de kraan open. Als je hard je best doet, dan kun je soms best ergens komen. Het probleem is dat de kraan open blijft staan. Sommige mensen worden daar na 1 dag al moe van (of zoals ik, bij alleen de gedachte al), andere mensen na een week, en weer anderen kunnen het eigenlijk best goed en doen dit weken/maanden. Toch, wanneer het nieuwe eraf is of er iets onverwachts of anders gebeurt (vakantie, stress, verdriet, etc) dan verzwakt de harde arbeid en loopt alsnog je hele vloer weer onder. Ofwel, je dieet staakt. En je bent weer terug bij af, als je pech hebt.

Dan heb je de mensen die hun dieet een levensstijl noemen, waarmee alles opeens anders is. Maar, vaak zijn dat soort levensstijlen toch samenhangend met regels. En lijkt het dus eigenlijk meer een dieet (dieet=regels) dat je volgt dan een levensstijl. Denk aan keto, paleo, koolhydraatarm, suikervrij.

Een levensstijl is namelijk vrij van regels (enkel richtlijnen, en gebaseerd op waarden) en kent geen zwart wit, goed en fout, het streeft geen perfectie na. Het focust niet op ‘dit mag ik niet meer eten’ maar op ‘zo kan ik beter voor mezelf zorgen’.

Diëten doen het goed. In de verkoop. Ze houden een prachtig beeld voor en het ‘enige’ wat je hoeft te doen, is het volgen, en dan komt het helemaal goed. Er zijn beloften van x kilo’s per maand. Het wordt altijd gezegd dat het makkelijk, snel en zonder veel moeite gaat gebeuren voor je. Dit keer echt.

Feit is dat 95% van de mensen faalt. De meesten al heel snel. Als het zo makkelijk was, zou het niet zo vaak mislukken. Ligt dat aan ons, of aan de diëten? Het is zo’n vermoeiend, eindeloos proces voor velen. Vreselijk irritant. Ik bedoel, niemand wil keer op keer starten met (niet) eten en afvallen. Irritant om mee bezig te zijn, irritant om energie aan te besteden en helemaal irritant als het dan ook nog is niet lukt. Zou fijn zijn als je ook eens een keer ‘klaar’ bent en er een punt achter kunt zetten.

Bestemming bereikt.

De oplossing is veel complexer. En veel minder sexy. Er zijn geen magische middelen, magische voedingspatronen, geen magische wonderthee’s en pillen die je vet wegslurpen. Er is geen geheim ingrediënt dat je zeker weg moet laten en dan komt alles goed.

Als je overgewicht hebt, dan geeft dat informatie over je eetgedrag. Ergens eet je teveel. We zijn geneigd om te denken dat je dan je eetgedrag moet aanpassen, en dan komt ‘t goed. Dat klinkt op zich logisch, behalve dat je niet naar de bron van je probleem gaat. En als je de bron niet weghaalt, blijft het probleem zitten. Je probeert alleen symptomen te bestrijden. Vergelijk het met koorts. Koorts is altijd een symptoom dat er iets in je lichaam aan de hand is. Koorts is nooit de ziekte zelf. Je kunt koorts verlagen (symptoombestrijding en soms nodig), maar het is niet de kern van je probleem. De kern is bijvoorbeeld een ontsteking.

Zo ook kun je alleen ‘normaal’ leren eten als je naar de kern van jouw probleem (of problemen) gaat van jouw eetgedrag. En als je met het echte probleem aan de slag gaat, dan past je eetgedrag daarop aan. Dat eetgedrag gaat dan veel makkelijker, zonder al teveel moeite. Maar het proces zelf kan hard werken zijn. Het is nu eenmaal niet de snelste weg, maar wel de enige blijvende.

 • Je kunt willen stoppen met chocolade eten, maar waarom eet je die chocolade?
 • Je kunt willen stoppen met snacken, maar waarom doe je dat?
 • Je kunt willen stoppen met 3 porties opscheppen, maar waarom doe je dat?
 • Je kunt denken dat je nooit veel eet, en ondertussen eet je continu tussendoor zonder dat je het zelf maar door hebt. Waarom?

Dat eetgedrag is een symptoom. Een symptoom van wat bijvoorbeeld?

 • Machteloosheid
 • Gebrek aan zelfliefde
 • Bewustzijnsverdoving
 • Gebrek aan het in staat zijn te dealen met emoties
 • Gebrek aan het in staat zijn te dealen met stress
 • Gebrek aan het in staat zijn te dealen met verveling
 • Verdoven van pijn
 • Verdoven van woede
 • Verdoven van de realiteit
 • Angst

Als dit soort dingen een onderliggend probleem zijn bij je eetgedrag, dan gaat een oppervlakkig ‘lifestyle dieet’ helemaal niks voor je doen op lange termijn. Als jij de halve koelkast eet wanneer je je verveelt of iets moeilijks moet doen, wat gaat een dieet je dan brengen, behalve zeggen dat je het niet ‘mag’?

De enige manier om te stoppen met vechten en met de juiste focus te werken aan deze issues is iets nieuws leren. Leren wat je kunt doen wanneer je je verveelt. Leren wat je kunt doen wanneer je iets moeilijks moet doen. Leren wat je kunt doen wanneer je iets saais moet doen (en het voor je uit schuift met chocolade).

Diëten beloven instant gratification. Direct resultaat zeg maar. Verlies 8 kilo in een maand. Loze hoop. Loze kreten. Loze beloften. En je probeert zo hard, en het lukt niet. Wat nog eens bevestigd hoe slecht JIJ bent. Niks is daarvan waar. Het werkt niet omdat het niet werkt. Niet omdat het aan jou ligt, maar omdat het gewoon niet het antwoord op je probleem is. Net zoals je niet kunt dweilen met een stofzuiger.

Het antwoord is: groeien. Groeien in je gebreken en bewustzijn. Groeien in gezondheid en groeien in gezonde emoties, gedachten en lichaam. Van binnen naar buiten.

Je hebt drie dingen nodig:

 1. Een duidelijk beeld van waar je naartoe gaat
 2. Een goed, écht plan, dat je van buitenaf stuurt naar die bestemming. (en ja, inderdaad, daarvoor heb ik mijn training Eten op Intuïtie geschreven)
 3. Een innerlijk kompas. Jij bent uniek en je situatie is uniek. Jij kunt jezelf navigeren naar je bestemming, met behulp van het plan. Je kunt het implementeren en eigen maken. Dat is aan jou, en alleen aan jou. Je hebt alle antwoorden namelijk al in je die je nodig hebt 🙂

Dat is de focus van Eten op Intuïtie. Dat gaan we doen in de training. Niet de schone oppervlakkige perfectie van diëten, maar eigenlijk vol de chaos in. En het nog ok vinden ook 🙂

Wil je dit proberen, doe mee met de nieuwe training Eten op Intuïtie. Je kunt je nog aanmelden, we beginnen 7 januari. Hij is echt fantastisch geworden, dus meld je zeker aan als je hiermee dealt!!! Als VoedZo member is de training gratis. Als VoedZo member heb je toegang tot al mijn content dat je helpt om te leren eten op intuïtie! 🙂

 

 

Tags from the story
, , , ,
Join the Conversation

4 Comments

 1. says: joey van Tienen

  Hoi Sharon,

  Is de training toepasbaar voor zwangere vrouwen? Die van mij is nl. DOODONGELUKKIG, omdat niets haar smaakt, behalve de dingen die ze “niet mag eten”. Denk hierbij aan leverproducten of cappachio. En van beiden kan ze werkelijk kilo’s op, dus af en toe een stukje leverworst of roompaté dekt de lading bij lange na niet. En natuurlijk is iedere dag verschillend, dus maaltijden / gerechten plannen is uit den boze.

  Ik voel mij behoorlijk machteloos als ik zie dat ze werkelijk iedere zwangerschapskwaal heeft die er bestaat, incl. nierstuwing (vorige zwangerschap leidde dat tot nierfalen aan beide nieren!), en constant honger heeft, maar niets wegkrijgt. Ze is nu 20 weken.

  Kort gezegd: blij met de baby, ongelukkig met de rest,

  1. says: sharon

   Hey Joey, excuses voor de late reactie! Ik heb je reactie ergens gemist, excuses! Wat ontzettend vervelend dat ze daar zo’n last van heeft. Ik hoop dat het inmiddels iets beter is… Supernaar om de zwangerschap zo te doorlopen. Ik denk dat de training haar niet echt gaat helpen. Haar ‘probleem’ om het maar zo te noemen is van andere aard. Ik herken het verlangen naar paté en lever in de eerste helft van de zwangerschap. Is er iets wat vorige keer heeft geholpen? En is er iets (misschien iets minder gezonds 😉 dat ze wel mag eten en ook heel graag doet? Succes, arme zwangere <3

   1. says: joey van Tienen

    Hey Sharon, bedankt voor je reply. Ik zie nu voor het eerst mijn reactie ook geplaatst staan, eerder was dat niet het geval. Dacht ook dat er wat mis was gegaan. Blij dat je hem toch ontvangen heb. 😉

    De vorige keer ben ik er niet bij geweest, maar heb hier wel naar gevraagd. Deze zwangerschap is compleet anders. Toen waren het roti rollen en daar moet ze nu AB-SO-LUUT niet aan denken haha.

    Het enige wat in de buurt kom, zijn Mora frikandellen (ook echt die van Mora). Met de verloskundige erover gehad en die had ook zoiets van “Okay, niet gezond, maar als dat het enige is wat je wegkrijgt …”

    Alleen strookt dat weer niet voor haar met de zorgzaamheid van de ongeboren kleine en gaat het hoofdje razen, dus …

    Met al mijn (o.a. orthomoleculaire) kennis voel ik mij soms ook behoorlijk machteloos. De wil is er voor haar, alleen “mijn lieve schat vs hormones = hormones wins!”

    Ik heb hormonen gestudeerd onder Leo van der Zijde en weet wat er in haar lichaam gebeurd, alleen kan daar als man uit ervaring niet over meepraten en had dan waarschijnlijk al lang van een gebouw gesprongen haha. In ieder geval bedankt voor de vrouwelijke input.

    Nu doen we voor haar één keer per week lekkere verse roompathé van de keurslager en slikt ze dan wat extra vitamine D. Dat is écht genieten voor haar. <3

    Is dit voor jou misschien een topic om eens een keer een blog/artikel over te schrijven? Mannen als Ralph Moorman en Richard de Leth (met al hun goede bedoelingen) kunnen hier écht niet over meepraten haha! 😉

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *