Leef in volle glorie, in ware schoonheid

Wat is echt ware schoonheid? Wordt dat bepaald door een gewicht? Een vetpercentage? Een strakke huid? Volle lippen, dik haar, een schattig neusje? De wereld weet het zo mooi te vertellen. Het schoonheidsideaal lijkt het normaal van deze tijd. Voor mij niet. Als ik denk aan de mooiste mensen in mijn leven, en waarom ik dit de mooiste mensen in mijn leven vind, dan denk ik niet aan lichamelijke eigenschappen. Schoonheid zit niet aan de buitenkant. Het zit écht binnenin.

Voor mij gaat schoonheid samen met een mooi hart, dankbaar en nederig. Vol liefde, vreugde, vrede en geduld. Met vriendelijkheid, goedheid, geloof en zachtmoedigheid.

Wij bestaan uit lichaam, ziel en geest. Ons lichaam is het eerste wat je ziet. Het is wat je ziet in de spiegel. Het ziet, ruikt, proeft, hoort en voelt. Het beschermt je, het voedt je, het groeit, het plant voort, het wordt ouder en uiteindelijk overlijdt het. Het is het huis, of de tempel, van onze ziel en geest.

Je lichaam is je fysieke jij. Het is de meest zichtbare vorm van jou, maar niet de meest representatieve. De echte jij woont in dat lichaam. Het is ontastbaar, onzichtbaar, maar jij bent het. Het is je ziel, je emoties, je gedachten. Je karakter, je dromen, je hoop en je angsten. Het is waar je geluk, verdriet, blijdschap en pijn ervaart. Je geest wordt vaak beschreven als je hart.

In een wereld waar schoonheid wordt gezien als het ultieme doel, voelt het misschien of jouw lichaam niet voldoet. Of jij niet voldoet. Je kunt balen van je lichaam, je gewicht, je verschijning. Straks wanneer de zon warm wordt, en we op vakantie gaan, vullen de stranden zich met hordes mensen in badkleding. Nog meer zichtbaar lijf. De magazines vullen zich met tips hoe je weer een ‘beach body’ kunt krijgen. Ze willen je helpen om die paar kilo van de winter weer kwijt te raken. Alsof het iets is waar je moeite voor moet doen. Het kan je gevoel bevestigen: je lichaam is nu nog niet goed genoeg.

De waarheid is dat ongeveer 4% van de samenleving de genen heeft om een lichaam te hebben zoals het schoonheidsideaal het voorschrijft. Eigenlijk totaal irrelevant dus. Als je wilt dat je lichaam klaar is om naar het strand aan te gaan, dan hoef je alleen je spullen te pakken en te gaan.

Je hoeft het niet eerst te veranderen tot het goed genoeg is. Het is al goed genoeg. We zijn niet geroepen om perfect te zijn. We zijn gemaakt om lief te hebben.

Je denkt misschien dat je jezelf meer kunt waarderen wanneer je slanker bent of er mooier uitziet. Je kunt hopen dat je met zo’n droomlichaam gelukkiger zal zijn, succesvoller zal zijn en tevredener zal zijn. De waarheid is dat jouw geluk, je succes, je tevredenheid en je zelfverzekerdheid niet geworteld is in je uiterlijk. Al deze mooie waarden groeien van binnen, in je hart. Ongeacht hoe je lichaam eruit ziet.

Wanneer je straks oud bent, en je terugkijkt op je leven, zul je nooit spijt hebben dat je niet meer je best hebt gedaan om je lichaam te veranderen. Je zult niet treuren dat je niet nóg meer tijd had besteed aan je uiterlijk. De kans is groter dat je baalt dat je niet vol hebt kunnen genieten, vol jezelf hebt mogen zijn in deze fase in je leven. Dat je het jammer vindt dat je de schoonheidswaanzin niet eerder hebt kunnen loslaten.  Als je nou je lichaam had kunnen accepteren, ervan houden, ervoor zorgen, en het gewoon liefhebben zoals het is! Op basis van gezonde normen en waarden, gezonde gedachten en emoties. Dan krijgen negatieve gevoelens geen kans om weg te snoepen van je groei, zelfverzekerdheid en plezier.

Echte schoonheid werkt van binnenuit naar buiten. Niets is mooier dan een prachtige vrouw die vol durft te leven en volledig in haar bestemming wandelt. Een vrouw die straalt en geniet van al het mooie in het leven. Groeien in ware schoonheid kan altijd en is voor iedereen.

2 Comments

 • Beste Sharon,

  Wat een fantastische blog. Super-resonerend, ook ivm mijn boodschap aan de vrouwen om mij heen en verder weg 😊!

  Ik bootcamp 2x p wk, al 3 jaren heerlijk, en de laatste tijd hoor ik regelmatig opmerkingen over ‘het wordt weer bikinitijd’ etc. Met de gedachte dat er vanaf ongeveer de lente of eerder moet worden gewerkt aan dat ‘bikini-klaar-lichaam’. En dat stoort mij.
  Mijn eigen lichaam is niet perfect. Dat is normaal en oke. Ik werk elke dag aan goed zijn voor mijzelf en mijn lichaam met gezonde voeding, veel, water drinken, bewegen, vaak naar de sauna etc etc.
  En ja, mijn lichaam is nog naar BMI maatstaven ongeveer 10kg te zwaar..
  Mijn vitaliteitscoach meette onlangs mijn vetpercentage en visceraal vet. En dat was, zij het nog voor verbetering vatbaar, goed.. En mijn hoeveelheid spiermassa ook! Dat is zelfs aan de hoge kant.

  Dat bikinilichaam? Dat zit vooral in mijn hoofd en of ik mij fit en lekker in mijn vel voel. En dat komt door veeeel meer dan alleen die kg’s.

  Dus laatst zei ik vol overtuiging na een bootcamptraining: Iedereen heeft een bikinilichaam toch?
  Waarop meerdere vrouwen mij verbaasd aankeken en lacherig reageerden. Dus ook die vrouwen die voor mij persoonlijk aan de buitenkant een perfect lichaam hebben, namelijk zonder grote uitdijingen op sommige plekken..

  En ik? Ik kocht vorige week een superleuk bikinitopje en genoot gisteren al van het dragen. Want ja, wat jij schrijft is waar: Om naar het strand (of zwembad enz) te gaan hoef je slechts je spullen te pakken en te gaan. Superwaar.
  Dus toen mijn dochter van 7 zei: Mama, we zouden toch even naar het zwembad vandaag??’, toen pakte ik mijn nieuwe bikini en we gingen. En genoten, Sharon!
  Want dat is het he, genieten met een grote G, van alle mooie momenten, met en zonder bikini 😉.

  Dank je wel voor het laatste zetje om mijn blog vandaag te schrijven hierover!

  Verder…. nog even dit: jouw gezonde Twix is in dit huis al jaren onze favoriet! Leuk he.

  Groet, fijne dag!!
  Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *