Waarom je koekjes eet terwijl je geen honger hebt

Pretty young teenage girl laying on a grass

Deze les komt uit de online training Body Love. Ik ben zeer gepassioneerd over het liefhebben en accepteren van je eigen lichaam, ik kan en wil er niet over stoppen met schrijven. Het is een game changer!!! Wil je gezond eten en lukt het niet, wil je sporten en lukt het niet, ben je moe en voel je je geleefd door het leven – heb je weleens gedacht aan een goede portie body love???? Wist je dat het leven dan een heel stuk simpeler en relaxter kan worden? Ik moedig iedereen aan een een stapje Body Love te doen, in plaats van een dieet of een voornemen, wat we al zo vaak geprobeerd hebben.

Doe je dit weleens? Of heel vaak?

 • Niet voldoende slapen
 • Niet voldoende voedzaam eten
 • Teveel eten
 • Niet bewegen
 • Niet verzorgen (kleding, nagels, haar, schoonmaken)

Ja, maar, ik wil het!!!!

Hoe vaak weet je dat je moet slapen, maar blijf je op om een film te kijken. Hoe vaak weet je dat je na drie keer avondeten opscheppen echt genoeg hebt gehad, en wil je toch nog 2 stukken taart eten.

Ja, maar ik wil het!

Soms halen we de noden van ons lichaam en ziel/hart (emoties, wil, gedachten) door elkaar.

Je lichaam heeft nodig:

 • slaap
 • voedzaam eten, niet teveel
 • water
 • beweging
 • verzorging

Je ziel/hart heeft o.a. nodig:

 • connectie
 • gezien worden
 • vriendschap
 • jezelf kunnen zijn
 • ‘soulfood’

We nemen eten als voorbeeld. Hoe kun je na een grote maaltijd op de bank ploffen en nog steeds zin hebben in zoet? Zin hebben om een pak koekjes te eten? Hoe kun je nog honger hebben?

Feit: je hebt geen honger.

Ja, maar ik wil het! Ik heb er zin in!

Ergens zin in hebben, is geen honger.

Honger is dat knagende gevoel in je maag, een verlies van focus, een verslapping van je lichaam. Het is een uiting van je lichaam dat het energie nodig heeft. Net zoals bij een auto het lampje op je dashboard aangaat wanneer de benzine bijna op is. Honger betekent = ik heb eten nodig. Wanneer je eet, gaat het hongerige gevoel weg. Je lichaam heeft energie, dus jij hebt geen honger meer. Je bent verzadigd. Het vervelende gevoel is weg.

Na een volle maaltijd, heb je geen honger.

Als je geen honger hebt, en toch wilt eten, dan is het niet je lichaam dat daar om vraagt. Echt niet. Die heeft energie en kan weer verder.

Maar, je hart heeft ook behoeften. Die kan ook honger hebben. Wanneer je hart honger heeft, hoef je niet te eten. Eten stilt alleen lichamelijke honger. De kans is dat je de onrust die lichamelijke honger met zich meebrengt, doorvertaald naar de honger van je hart. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, dus ik leg het je uit.

Wanneer je een drukke dag hebt gehad, eindelijk thuis bent, je maaltijd hebt gegeten, en op de bank ploft, dan kan het zijn dat je ergens behoefte aan hebt. Je hebt tenslotte een hele drukke dag gehad. Je voelt je onrustig.

Je kunt gemakkelijk checken of het je lichaam is die wat nodig heeft:

 • heb ik echt honger? (nee, je hebt net gegeten)
 • heb ik dorst? (zo ja, drink)
 • heb ik slaap nodig? (zo ja, bedenk een goede tijd om te slapen)
 • heb ik behoefte aan beweging? (zo ja, beweeg)
 • heb ik behoefte aan verzorging? (zo ja, verzorg)

Vaak is je lichaam in zo’n situatie ok.

Dat betekent dat je lichaam niks nodig heeft.

Dat betekent ook dat de onrust die je ervaart, ergens anders vandaan komt.

De vraag is, waar komt het vandaan? Wat is er aan de hand? Waar heb je behoefte aan? Wat heb je nodig om te dealen met die onrust?

 • Heb je rust nodig?
 • Heb je een gesprek nodig?
 • Is het nodig iets te verwerken?
 • Heb je een hobby nodig? (voor de meeste mensen een fijne manier van tot rust komen)

Dit proces kan ongemakkelijk zijn. Moeilijk ook. Het kan even duren tot je erachter komt wat er precies aan de hand is in je hart. Hoe dan ook, die onrust is geen goede reden om iets te doen ‘tegen’ je lichaam.

Vaak dealen we niet met wat er echt in ons omgaat. Daar nemen we de tijd niet voor. Maar we kunnen wel heel goed pakken koekjes eten, tv kijken en eindeloos op social media doorbrengen. Daar hebben we wel tijd voor.

Dit heet verstoppen. Verstoppen voor wat je hart nodig heeft, wat er in je omgaat.

Hoe meer je verstopt, hoe minder je snapt van je lichaam.

En hoe meer je je lichaam verwaarloost.

In plaats van met jezelf te dealen, eet je koekjes, slaap je minder dan je zou moeten, beweeg je minder, of juist teveel, verzorg je jezelf niet, of juist teveel.

Het niet zorgen voor je hartkwesties (om ze maar even zo te noemen) heeft vaak een negatief effect op je lichaam.

Je kunt diëten en beginnen met hardlopen wat je wil. Je kunt nog zo vaak beginnen met hardlopen, daar ben je vrij in. Probeer het gerust nog een keer. Maar zolang je je harthonger niet voedt met de juiste voeding, zul je heel lastig uit je ongezonde gewoonten kunnen komen. Het kan wel, maar het is lastig, omdat je de leegte geneigd bent op te vullen. Met eten, tv, of social media. Wat dan ook.

De vraag is. Wat heb je echt nodig?

Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Jolanda.Smeets

  Helemaal waar. Hier herken ik mezelf zo in.
  Ben er wel al achter wat ik echt nodig heb. Alleen het realiseren hiervan heeft gevolgen die ik niet kan overzien.

 2. says: [email protected]

  Rake tekst en op het juiste moment voor mij. Had hier vanmiddag een geval van met ijs. Ben blij dat ik mezelf hier niet meer heel hard op veroordeel, maar bewust blijf en ook kan stoppen zonder overvol te zijn.

  Ik weet terwijl ik ijs neem, dat ik het doe om een hart-behoefte te vervullen, maar alleen nog niet hoe ik er nu beter mee om kan gaan. Blijkbaar is weer een andere levensfase aangebroken ofzo, waardoor deze gewoonte weer opspeelt sinds maart. Ben nu zo’n 20 jaar (sinds m’n 18de) bekend met deze liefdevollere manier en het heeft me heel erg veel gebracht in mijn persoonlijke en spirituele ontwikkeling waar ik blij mee ben.

  Ben er zo klaar mee, frustrerend en moedeloos word ik ervan: wanneer kan ik nou definitief ‘gewoon’ mijn gevoelens voelen, mijn behoeften erkennen, m’n gedachten verzetten of mezelf even met rust laten wanneer ik gewoon nog niet weet wat er met me is i.p.v. nog kiezen voor een directe onvervullende vulling van zoetigheid.

  1. says: sharon

   Wow Diana, wat schrijf je je proces prachtig op, hoe vervelend het ook voelt! Wat kan het frustrerend zijn, om gewoon in de ‘mess/chaos’ te blijven zitten, zonder dat je even weet wat je moet doen. Hugs!!!!

 3. says: Renee

  Dank Sharon. Ik weet het wel… Met m’n hoofd weet ik het allemaal zo goed. Maar het doen… Ik demp de put van m’n hart zo vaak weer, omdat ik bang ben voor het gevecht. Maar ook omdat ik er geen zin in heb. Ondertussen lijdt mijn hart (en dus ook mijn lichaam) verder… Dank voor je site!

 4. says: Fimke

  Dat komt wel even flink binnen. Ik herken me hier behoorlijk in, heb eigenlijk altijd al ‘last’ gehad van stiekem scharrelen, snoepen, snacken en snaaien. De laatste tijd heb ik het redelijk onder controle. Maar deze week ben ik plotseling in een situatie beland die nogal heftig is. Ik houd nogal van mijn comfortzone en daar word ik uit gehaald. Ik weet dat ik dit nodig heb en zonder het echt te weten, heb ik er ook om gevraagd (is positief), maar het geeft me nogal wat stress. Perfect moment om me in eten te verstoppen. Dank je voor je artikel, het zet me aan het denken en het behoedt me voor nog meer nare situaties

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *