De enige quick fix naar een gezondere en actievere levensstijl

Op zoek naar meer energie, gezond mooi haar en een stralende huid? Nooit meer watten in je hoofd, geen middagdipjes en wil je vol levenslust je bed uitspringen elke morgen? Wil je gemakkelijker kiezen voor gezond eten en lekker veel beweging, vrijwillig en met plezier? Lees nog even verder, want het wordt nog beter. Wil je je beter concentreren, leven met meer zelfcontrole en werken aan je algehele gezondheid? Wil je stralend door het leven, leven tot je volle potentie, kunnen genieten van rust, afgewisseld met heerlijk geconcentreerd, productief en creatief werk? Je kunt dit allemaal bereiken met één simpele aanpassing in je leefpatroon.

Het is alsof je de introductie leest voor een nieuw dieet. En eerlijk. De meesten mensen willen dit en zijn veel te nieuwsgierig om niet verder te luisteren. Want wat is dit voor een wondermiddel? Waar kan ik me aanmelden? Welk menu moet ik volgen? Welke veel te dure supplementen heb ik nodig? Graag!

Deze mooie beloften gaan echter niet over een nieuw spectaculair dieet, maar over de voordelen van voldoende slaap. En hoewel we graag veel tijd spenderen aan het onder de knie (proberen te) krijgen van een nieuw ingewikkeld dieet, is op tijd naar bed gaan toch een suffe, stoffige boodschap.

Slaap is een eerste levensbehoefte. We hebben allemaal eten nodig. We hebben allemaal water nodig. We hebben allemaal activiteit nodig. En we hebben allemaal slaap nodig. Denken dat je prima kunt functioneren op 4 uur slaap per nacht, is hetzelfde als zeggen dat je je prima voelt op dagelijks de supersized burgermaaltijden van McDonalds te eten, of dagelijks 3 liter cola te drinken voor je vochtinname.

Voldoende slaap is het begin van alles. Slaap is eigenlijk bijna magisch. Als er een quick fix is om een flinke verbeterslag in je leven toe te passen, is het wel voldoende slapen. Als je besluit om één ding in het zorgen voor je lichaam te doen als een koning(in), kies dan dit.

Voldoende slaap maakt je blijer, gelukkiger, je herstelt, je verwerkt, je hersenen doen het, je bent meer gemotiveerd, je hebt veel meer kans op slagen, etc. Slaap is echt heel belangrijk. Alles begint met voldoende slaap.

 Dit is één van de belangrijkste punten voor een goed uitgerust en gezond lichaam. Velen van ons slapen structureel te weinig en daar word je letterlijk moe van (goh). Slaap is een zeer belangrijke factor voor een gezond leven. Als je moe bent, gaan alle andere dingen die je doet een stuk moeizamer. Het kost meer moeite om te bewegen, je herstelt niet zo snel na het sporten, je hebt geen zin om gezond te eten en gezonde keuzes maken is moeilijker. Dat is niet alles. Slaap is je startpunt voor een goede lichamelijke gezondheid én voor een goede geestelijke gezondheid.

 1. Met voldoende slaap heb je een beter geheugen
 2. Je bent creatiever
 3. Probleemoplossender
 4. Mensen die voldoende slapen leven langer
 5. Uitgerust zijn heeft een positieve uitwerking op je kwaliteit van leven
 6. Het verbetert je prestaties
 7. Je hebt minder stress
 8. Minder kans op depressie
 9. Minder kans op auto-ongelukken
 10. Minder kans op overgewicht
 11. Want je metabolisme werkt beter
 12. Je hormonen werken met je méé (ook op gebied van honger en verzadiging)
 13. Je immuunsysteem werkt beter (minder kans op bijvoorbeeld een verkoudheid, beter herstel, kortere ziektedagen)
 14. Minder kans op ontstekingen
 15. Emotioneel stabieler

Gek genoeg kunnen mensen heel veel tijd en aandacht besteden aan gezonde voeding of bewegen, maar nemen slaap totaal niet serieus. Terwijl voldoende slaap misschien wel belangrijker is voor het zorgen van je lichaam en een goede gezondheid.

Een veel gebruikte reden om gezond te eten of een bepaald dieet te starten (ik zie en hoor dit ontzettend veel) is zelfs: om je energieker en minder vermoeid te voelen. De beste start om je energieker te voelen en minder vermoeid, ligt in voldoende slaap. Natuurlijk zijn er meerdere factoren en werken vele dingen samen in dit proces, voldoende slaap is het startpunt.

Het gebeurt regelmatig dat mensen veel tijd, energie en geld steken in hun gezonde dieet, maar dagelijks na middernacht op bed gaan. Voor veel mensen is dit normaal. Het is alleen heel onlogisch. Voor een energiek gevoel moet je voldoende slapen, op de eerste plaats. Het betekent niet dat die andere dingen niks toevoegen, maar zonder voldoende slaap mis je je fundament. Het lijkt meer op dweilen met de kraan open.

Hoeveel slaap is normaal? Dit ligt tussen de 7-9 uur per nacht. Als je moe wakker wordt, slaap je waarschijnlijk te weinig (of is de kwaliteit van je slaap niet goed genoeg).

Analyseer hoeveel uren per nacht jij slaapt. Is het genoeg? Voel je je energiek en uitgerust? Wanneer je wakker wordt? Overdag? En ‘s avonds?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *