Ik hartje koolhydraten

Ik heb een nieuwe liefde gevonden voor koolhydraten. Hoewel ik weet dat sommige lezers dit zullen lezen en willen dat ik mijn mond met zeep ga wassen, is het toch iets wat ik wil delen. Ik heb koolhydraatarm gegeten, of geprobeerd, maar ik wist vrij snel dat dat niet voor mij werkt. Voor mij gaat koolhydraatarm eten namelijk gepaard met heel veel honger. Constant aan eten denken. Gewoon niet ideaal.

Koolhydraten hmmm

Koolhydraten werken voor mij. Ze zorgen ervoor dat ik langer verzadigd ben en vaak lenen koolhydraten zich uitstekend voor een ‘snelle hap’. Denk aan fruit, maar ook een boterham is fijn. Natuurlijk heb je koolhydraten in vele soorten en maten, dus ook havermout, peulvruchten, rijst, aardappelen en volkoren pasta horen bij mijn club. En groenten, uiteraard.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!

Low-carb?

Hoewel low-carb het een hele tijd geweest is, en dit is prima voor mensen die het hier goed op doen, komen er steeds meer resultaten en ervaringen dat het niet de enige weg is. Dat het voor sommige mensen gewoon niet werkt op lange termijn. Dit doet me er ook aan denken dat vele volken traditioneel gezien vele combinaties en verhoudingen hebben gegeten in het verleden en voor hen klopte dit. Er is niet één weg naar Rome, maar meerdere. En het ene is niet gezonder dan het andere.

En je bloedsuikerspiegel dan?

Ik ken het verhaal over bloedsuikerspiegel en dat koolhydraten funest zijn enzo, maar blijkbaar heb ik een goede balans, want ik heb daar geen last van. Niet elk advies is voor iedereen. Je kunt wel degelijk gezond koolhydraten eten.

Volkoren en onbewerkt: de goede koolhydraten

Natuurlijk kies ik de ‘goede’ onbewerkte koolhydraten, volkoren, en bewerkt via traditionele weg. Denk bijvoorbeeld aan zuurdesembrood. Dit lukt niet altijd, ik eet bijvoorbeeld geen zuurdesempasta, maar dat is ok. Ik doe namelijk het beste wat ik kan, maar het hoeft niet perfect. Perfect bestaat namelijk niet.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!

Haalbaar en vol te houden

Zolang je varieert en een gezonde manier van eten vindt die haalbaar is voor je en vol te houden, dan is dat alles waard. Er bestaat geen perfecte manier van eten, en ook niet één weg. Ik geniet van mijn koolhydraten – and I am not afraid 😉

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Diana

    Haha je opmerking over zuurdesem pasta. :p Lijkt me moeilijk dat voor elkaar te krijgen. 😉 Ik weet wel dat je in de VS pasta kan kopen van ‘sprouted grains’. 🙂 Dat is natuurlijk net zo goed als gefermenteerd, maar tja, er zal wel weer een prijskaartje aan hangen. 😉

    Je hebt trouwens gelijk over Koolhydraten. Vooral voor vrouwen belangrijk dat ze het eten! Steeds meer mensen erkennen dat nu ook (ook in de Paleo wereld, waarvan de meesten denken dat het standaard low carb is, maar dat is absoluut niet zo). Als is de hoeveelheid die het voedingscentrum adviseert en de meeste Nederlanders eten, weer de andere uiterste. 😉 Low carb is alleen nuttig als er bepaalde aandoeningen zijn zoals insuline resistentie, metabool syndroom en diabetes.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *