Kinderen leren snijden met een mes – de basics

Vandaag behandelen we de basics van snijden. Een mooie skill die ze vaak gaan gebruiken. Het heeft ook veel oefening nodig, dus dat komt mooi uit 😉 Wees streng met de veiligheidsregels. Ook al gebruiken we vandaag een botermes en is die niet heel scherp – als ze goed oefenen kunnen ze met scherpere messen leren snijden en het is fijn als ze de veiligheidsregels dan al kennen!

Klik hier als je graag alle tips wilt bekijken voor koken en bakken met kinderen, op de pagina van VoedZo Kleine Koks.

Leg klaar (op de keukentafel, liever niet bij het aanrecht):

 • 1 botermes
 • banaan
 • meloen (zonder schil)
 • druiven
 • snijplank

Stap 1: Zorg dat je alle stappen bij ‘voorbereiding’ hebt gelezen en uitgevoerd (handen wassen, etc).

Stap 2: Neem de veiligheidsregels door. Laat zien wat je bedoelt.

 • jij bent de baas! Het mes is aan de onderkant – jouw hand aan de bovenkant. Je staat boven je mes, jij bestuurt het.
 • mes in je handen = kijken naar je mes
 • iets anders doen = mes op tafel leggen
 • vinger buitenboord! (Laat zien wanneer je bijvoorbeeld een banaan snijdt en je steekt 1 vinger uit om vast te houden, dat de eerste vinger is die gesneden kan worden. Door een korte zin te leren (vinger buitenboord!) leer je kinderen makkelijk om de vingers bij elkaar te houden. Wanneer je je kinderen zo ziet snijden, herinner ze dan ook. ‘Vinger buitenboord!’

Stap 3: Laat zien dat het mes een scherpe kant en een botte kant heeft. We gebruiken de scherpe kant om te snijden. Laat de kinderen vertellen wat de scherpe kant is van hun mes.

Stap 4: Je kunt het eten op verschillende manieren vasthouden om te snijden. Bij deze stap leg je de drie manieren uit om vast te houden. (zie foto’s onderaan ook!)

 • aan één kant: wanneer je bijvoorbeeld komkommer of banaan snijdt houd je je hand aan 1 kant van het eten, en je snijdt aan de andere kant. Het mes kan niet dicht in de buurt van je vingers komen.
 • tunnel: je maakt een tunnel met je hand en doet je mes er tussendoor. Je kijkt goed waar je je mes neerzet en snijdt dan. Dit gebruik je bij kleinere etenswaren zoals druiven en champignons.
 • hak hak: soms hoef je het eten helemaal niet aan te raken. Je legt het eten op een snijplank, legt de punt van je mes op de snijplank en terwijl de punt de snijplank blijft raken, hak je je mes op en neer. Dit kun je doen bij noten, knoflook en kaas.

Stap 5:Je kunt op verschillende manieren snijden op een veilige manier. Afhankelijk wat je gaat snijden, kies je de beste techniek. Dat gaan we nu doen.

 • Snijmethode ‘duwen’: je mes op het eten leggen en naar beneden duwen. Bijvoorbeeld bij een banaan.
 • Snijmethode ‘zagen’: je zaagt met je mes door het eten heen
 • Snijmethode ‘hak’: je legt het eten op een snijplank, legt de punt van je mes op de snijplank en terwijl de punt de snijplank blijft raken, hak je je mes op en neer. Dit kun je doen bij noten, knoflook en kaas.

Stap 6: Oefen eerst met de banaan en meloen (hand aan 1 kant, vingers binnenboord). Snijd ze in kleinere stukjes terwijl de vingers veilig blijven. (eventueel, als het stuk te klein wordt, kun je voor het laatste stuk de tunnel gebruiken).

Stap 7: Neem dan de druiven. Maak een mooie tunnel met je handen en halveer de druiven.

(Een botermes is natuurlijk niet het meest praktische. Ik vertel mijn kinderen altijd wanneer ze iets ‘te makkelijk’ vinden, dat we eerst oefenen op deze manier. Als ze me kunnen laten zien dat dat heel goed gaat, kunnen we door naar een volgende les met een moeilijkere variant, zoals een iets scherper mes.)

Hand aan één kant, vingers binnenboord.
Snijden met een tunnel
Snijden met je hand in een tunnel

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *