Handige kleine pannenkoekjes (om te oefenen voor kinderen)

Handige kleine pannenkoekjes (om te oefenen voor kinderen)
21 maart 2020 sharon

De kinderen willen al heel lang leren pannenkoeken bakken en vandaag was de dag. Het kost wat aandacht en energie om het allemaal veilig uit te leggen en dat is natuurlijk wel zo belangrijk als je met hete pannen werkt. Zeker wanneer het de eerste keer is. Klik hier als je graag alle tips wilt bekijken voor koken en bakken met kinderen, op de pagina van VoedZo Kleine Koks.

Oefen eerst het flippen (omdraaien) van de pannenkoeken zonder het hete. Lees meer hier.

Wij deden het zo. De peuter en ik maakten het pannenkoekenbeslag. De 5-jarige en 8-jarige bakten samen met mij de pannenkoeken. Het beslag is ideaal om te oefenen, want het is wat dikker en we maakten de pannenkoekjes ook wat kleiner (jus lepel formaat). Zo kun je gemakkelijker oefenen. Die echte Hollandse flinterdunne pannenkoeken komen nog wel 😉

Eerst het pannenkoekenbeslag (voor een goeie stapel kleine pannenkoeken, zie foto):

Meng 2 eieren met 2 cups melk en 4 el olijfolie in een kom. Voeg een snuf zout toe. Voeg vervolgens 2 cups bloem, 4 el suiker, 1 zakje bakpoeder toe. Goed mengen tot één geheel.

Bak de pannenkoeken in boter aan beide kanten goudbruin.

Gebruik een grote koekenpan. Ik deed de boter en een juslepel beslag in de pan, zodat de kinderen konden focussen op het omdraaien. Bij de 5-jarige liet ik eerst een al gebakken pannenkoek omdraaien, hij vond het heel spannend. Dat ging prima. In het begin help je met het goede moment om om te draaien, maar laat ze wanneer ze comfortabeler worden zelf kijken of het een goed moment is om te draaien. Leer ze hoe ze dat zien en hoe ze bijvoorbeeld even de onderkant kunnen spieken.

Tip 1: kinderen zijn geneigd alleen op het omdraaien te focussen, waardoor ze vergeten met hun andere hand de pan vast te houden. Dit is wel belangrijk, zeker wanneer je nog wat onervaren bent. Herinner ze dus: houd de pan (de steel) vast!

Tip 2: Kinderen oefenen nog met dingen die voor ons heel normaal zijn. Als ze de spatel niet onder de pannenkoek krijgen, vinden ze dat lastig om op te lossen. Help ze dan. Een simpele ‘schut je spatel’ helpt! Ze zijn zelf geneigd om bijvoorbeeld de pan te schudden, maar dat helpt niet.

Tip 3: kinderen zijn vaak net te laag om goed die draaibewegingen te maken. Laat ze staan op een stoel of krukje, zodat er voldoende ruimte voor ze is. Mijn 5-jarige had echt een stoel nodig, mijn 8-jarige kon met een krukje.

Blijf er altijd bij staan.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*