Lesje flippen met kinderen

Lesje flippen met kinderen
20 maart 2020 sharon

Flippen? Ik bedoel natuurlijk pannenkoeken flippen, eitjes flippen, omdraaien dus. Je dacht nergens anders aan toch? Gewoon de invulling voor: bak aan beide kanten goudbruin. Met tweetalige kinderen is het hier leren flippen. Klik hier als je graag alle tips wilt bekijken voor koken en bakken met kinderen, op de pagina van VoedZo Kleine Koks.

Zoals vaak is het handig om eerst uit te leggen op het ‘droge’. Omdat je pannenkoeken bakken met hete pannen doet, is het wenselijk het eerst even zo te oefenen.

Neem een bord, een boterham en een spatel. Een flipper, dus. Die houten zijn niet zo handig en best lastig voor kinderen.

Leg uit dat je gaat oefenen met omdraaien, zodat ze straks hun eigen pannenkoeken kunnen bakken. Of eitjes. Omeletjes. Heerlijk. Straks maken je kinderen je paasontbijt voor je, je weet het niet.

Leg uit dat je de spatel in je goeie hand doet, en ze het bord vasthouden (dat wordt straks de steel van de pan). Dan wurmen ze het onder de boterham (suggesties als: beetje wiebelen!! zul je af en toe laten vallen.

Dan het flippen. Leg uit dat ze opzij flippen, de richting van hun andere hand. Niet richting de buitenkant (je arm maakt die draai niet goed, zeker niet van de kleintjes) en ook niet soort van naar voren (die beweging kun je ook niet goed maken). Eigenlijk wanneer je goed flipt naar de goede zijkant, dan draait je hand met de spatel tot vlakbij je andere hand. Die kant op dus 😉 Een soort high five, maar dan net niet. Laat zien dat de andere manieren een beetje lastig zijn en met hete pannenkoeken niet echt goed werken.

Oefen lekker op het droge, laat ze lekker flippen.

Leg vervolgens uit dat je het zo met hete pannen gaat doen. Leg uit wat heet wordt en wat niet. Leg uit wat veilig is om aan te raken. Tijdens het omdraaien van pannenkoeken (of wat dan ook) zul je regelmatig moeten herinneren dat ze de steel van de pan vasthouden met hun ‘slechte’ hand, terwijl ze flippen met de goede.

‘Pan vasthouden!!!’

Ze zijn zo gefocust op het omdraaien, dat ze vergeten dat de pan ook vastgehouden moet worden, want dat is veel veiliger.

Na 100 reminders gaat het een stuk beter.

Mijn zoon van 5 en dochter van 8 konden dit allebei al helemaal goed. Ze hebben zelf de pannenkoekjes lekker gebakken. Ik deel hier een handig recept voor pannenkoekjes die erg geschikt zijn voor oefenende kinderhandjes. Lees ook onderaan het recept de drie tips voor het begeleiden van je kinderen bij het bakken!

Alvast een tip: maak kleine pannenkoekjes, een beetje dikker dan normaal en gebruik wél een grote koekenpan. Een beetje ruimte creëren voor ze 🙂

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*