Realiseer je je dat afvallen (en aankomen) eigenlijk behoorlijk moeilijk is?

Zo.

Over afvallen is natuurlijk alles wel gezegd en gehoord, denk ik zo. Toch had ik een tijd geleden nog een ware eyeopener en dat deel ik in deze nieuwsbrief. En ik heb het voornamelijk over afvallen, maar het geldt andersom – voor aankomen – net zo goed.

Door alle afvalprogramma’s en de marketingteksten a la ‘verlies 8 kilo in een maand’ of ‘verlies 1 kilo per week’ merk ik dat dit mij gevormd heeft in mijn perceptie hoe snel afvallen zou moeten gaan en hoe snel de kilo’s er onder normale omstandigheden af zouden smelten. Toen ik daar over na ging denken, bleek dat echter compleet verkeerd te zijn. Het bleek zelfs dat een kilo per week, wat ik best een haalbaar iets vond, eigenlijk redelijk hoog gegrepen is.

Ik ga je laten zien waarom. (en nee, het is geen rocket science)

Een gemiddelde vrouw met gemiddelde beweging mag 2000 kcal eten om op gewicht te blijven. Zoals je begrijpt zijn dat gemiddelden.

Een gemiddelde vrouw eet in een week dus 2000×7= 14.000 kcal.

Om 1 kilo af te vallen moet je een calorietekort van 7000 kcal (tot 8000 kcal) hebben.

Als een gemiddelde vrouw een kilo per week wilt afvallen, mag ze dus nog maar de helft eten. 1000 kcal per dag. De helft van al je maaltijden, snacks, etc.

1000 kcal is crash dieet achtig, en als ik aan mezelf denk, ik heb dan honger.

Dat red ik niet.

De gedachte dat ik simpel een kilo per week kan afvallen, is voor mij niet realistisch.

Wanneer de gemiddelde vrouw 1500 kcal eet, dan doe je dus al 2 weken over het kwijtraken van 1 kilo.

En dan moet je natuurlijk niet smokkelen. En soms 1750 kcal eten (wat heus niet veel is, echt niet). Of wat dacht je van een etentje, dat een maaltijd gerust direct 1000 kcal is. Of een Tony’s Chocolonely uitstorting, weer 500 kcal erbij. Of een ‘gezond bananenbrood’ a la $$$ aantal kcal per plak.

Je kunt de meeste dagen gewoon goed en slank eten, en af en toe iets feestelijks of een snackavond hebben, en alsnog dan al je tekort er weer bij eten.

Toen ik al die getallen bij elkaar zette, besefte ik me dat mensen die willen afvallen twee opties hebben. Of ze vinden het zo deprimerend dat ze nog een stuk chocolade erbij eten en er nooit komen. Of ze realiseren zich dat afvallen niet, maar echt nooit, een quick fix is, maar dat afvallen een langzaam, rustig kabbelend proces is, waar je elke dag voor moet kiezen en elke dag opnieuw.

Natuurlijk eet je weleens iets meer en heb je eens een etentje.

Leven is ook belangrijk. Genieten & lekker eten ook. (dat is mijn persoonlijke mening, maar ik zou dat nooit willen laten gaan omdat ik per se wil ‘afvallen’. Soul food is nog belangrijker!)

Zelfs op gewicht blijven is niet ontzettend ingewikkeld moeilijk, als je daar een beetje bij blijft met je hoofd.

Maar afvallen – dat is andere koek.

Het vergt van je dat je een commitment maakt voor langere termijn. Het betekent dat wanneer je 15 kilo kwijt wil, dat niet in 15 weken te doen is. Het betekent dat je er gerust 30 weken tot een jaar voor kunt rekenen.

Maar het kan wel.

Ik bedoel.

Als je vorig jaar begonnen was, was je nu wel die 15 kilo kwijt (voor degenen die dat willen natuurlijk).

Misschien geen quick fix.

Maar als die lijn naar beneden gaat, hoe langzaam ook, dan gaat ‘ie naar beneden.

En zul je resultaat boeken.

En als je vandaag begint met slanker leven – kun je volgend jaar deze tijd op een heel andere plek zijn, met een kleinere kledingmaat.

Het is een commitment voor de lange termijn.

En het absoluut waard 🙂

Fijne dag!

Liefs,
Sharon

Tags in het bericht
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *