Gezond bewegen/sporten – hoe ziet dat eruit?

Beweging is belangrijk voor onze gezondheid. Dat weten we. Ik heb jarenlang echt niks uitgevoerd (het is geen geheim), maar of je het nou doet of niet doet, het blijft een feit dat het goed is voor je gezondheid. Wanneer je een hele lange tijd niets doet, gaat je conditie achteruit, je kracht, en je hebt het niet eens echt door. Tenminste, ik had het niet echt door. Het gaat langzaam. Toch is bewegen een goed idee. Niet zodat je foto’s kunt plaatsen van jezelf in bikini, maar omdat het goed is voor je lichaam. Het is een onderdeel van ‘zorgen voor jezelf’. Het hoort erbij.

TRAINEN!

Vorig jaar was ik er klaar mee en ben ik fanatiek gaan trainen. Met een personal trainer. Krachttraining. Ik vond het geweldig! Het was echt perfect voor dat seizoen in mijn leven, het paste en ik genoot ervan. Toen ik naar USA verhuisde vorig jaar was ik overtuigd het hier ook te doen. Echter, mijn leven ziet er hier heel anders uit en het bleek al snel dat zoiets bijna onmogelijk zou zijn. Gelukkig is er altijd een andere optie, dus hebben we onze garage ingericht met spul. Buiten het feit dat het hier de hele zomer 40 graden is, vond ik het een stuk lastiger inplannen. Er zijn dingen belangrijker dan trainen en de tijd die ik ervoor moest maken werd ingedeeld door dingen die belangrijker voor me zijn dan trainen.

Echter, het betekent niet dat trainen, of bewegen, niet belangrijk is. Het werkte gewoon niet voor mij op dat moment en ik ging op zoek naar een alternatief. Het heeft even geduurd, maar het heeft me geleid op een ontdekkingsreis naar waar ik van geniet en waar je me voor wakker kunt maken. Trainen in de garage was dat namelijk niet. Maar waarvoor dan wel? Dat was mijn vraag.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!

Het hoeft nergens op te lijken

Ik realiseerde me dat beweging er niet op een bepaalde manier hoeft uit te zien. Je hoeft niet naar de gym. Je mag wel naar de gym. Wat je wil. Als je het leuk vindt, ga je. Zo niet, dan niet. En weet je wat, je hoeft het niet eens per se leuk te vinden, als je een doel hebt waar je voor wilt werken. Meer spieren bleek voor mij geen doel. Voor iemand anders misschien weer wel. Er is geen goed of fout, gewoon anders. Ik kan hier niet trainen in mijn garage – iets doen wat me geen plezier geeft- voor meer spieren. Dat bleek niet effectief op de manier zoals ik dat hier in m’n leven moet passen.

Hoe ziet beweging er voor mij uit?

Ik heb er best even over gedaan, ik zal kort uitleggen wat ik doe. Het is zo specifiek voor mij, dat ik zeker weet dat niemand zin heeft het over te nemen, maar dat is nou juist het hele punt. Ik heb gezocht naar iets wat bij me past, wat ik leuk vind, wat in m’n leven past met een doel waar ik enthousiast van word. Ik loop (bijna) elke dag 4-5 km. Zoon in wandelwagen, 5 km lopen in het park naast ons huis. Buiten. Frisse lucht. Bergen. Natuur. JAAA! Ik doe het nu ‘s ochtends vroeg, omdat het hier overdag nog boven de 35 graden is. Straks zal ik iets meer tijd hebben, welkom herfst. Ik doe het bijna elke dag, omdat het leven soms anders loopt. Als de airco monteur komt en het vervolgens te warm is om te lopen, of als er een kind ziek is, dan niet. Zo gaat dat. Heeft niks met ‘excuses’ te maken, maar met prioriteiten.

Daarnaast is er één sport die altijd mijn hart gehad heeft, turnen. Ik was heus niet supergoed, maar man wat houd ik van die sport. Het gevoel wat oneindig oefenen me geeft, en wanneer het vervolgens lukt, en gewoon toffe trucjes die je niet zomaar even kan, I love it. Risico, kracht, explosief, fanatiek, alles. Dus, ik heb een laagstaande balk in de garage gezet. Ik verwacht nu ik zwanger ben dat het straks even in de pauze moet, maar who cares. Het is mijn belofte wanneer het weer kan. Wat ik vooral nodig heb om ook maar iets te gaan doen, is lenig worden en kracht terugkrijgen. Je weet wel, van het 100 jaar niks doen. Dus, ik ben actief bezig met lenig worden en ik doe krachttraining voor mijn armen. Het grappige is, omdat het is zodat ik weer leuke dingen kan gaan doen op gebied van turnen, mijn hogere doel, ben ik zeker bereid om dit met routine te doen. Dan is het opeens wel leuk.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!

En dat is het hele ding. Ik weet niet wat ik straks allemaal weer kan. Ik weet niet of het ooit wordt als vroeger. Eigenlijk weet ik dat wel. Het wordt nooit zoals vroeger. Maar dat maakt niet uit. Ik heb er lol in. Ik heb een doel. Het ontspant me. Het is goed voor me. Het werkt voor mij.

Het hoeft allemaal niet zoals iemand anders het doet

Gezond sporten of gezond bewegen hoeft er niet op een bepaalde manier uit te zien. Het hoeft niet te zijn wat iemand anders doet. Je kunt gewoon doen wat je leuk vindt. Waar dat is, met wie, hoe laat, en hoe, je mag het allemaal zelf weten.

Het is een proces

Soms probeer je iets te doen wat echt onmogelijk voor je blijkt om vol te houden. In plaats van dat we onszelf de schuld geven dat we ‘slappelingen’ zijn of ‘geen doorzettingsvermogen’ hebben, kun je het zien als de ontdekking dat dat plan niet voor je werkt en dat je dus iets anders moet verzinnen. Er zijn weinig mensen die doorzettingsvermogen hebben om iets ‘vol te houden’ waar ze niet van genieten, waar ze geen tijd voor hebben of wat onmogelijk in je leven past op dit moment. Wie weet in een ander seizoen. Geef jezelf niet de schuld, maar haal je lessen eruit (waarom werkt het niet?) en bedenk iets anders.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

5 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *