5 redenen waarom ik zo’n hekel heb aan diëten

Ben je in 2017 met een nieuw dieet gestart? Jij liever dan ik 🙂 Uiteraard hoop ik dat het goed gaat en het je lukt zoals je hoopt. Dat diëten niet voor mij is, betekent niet dat het voor niemand is. We zijn tenslotte allemaal anders en dat is ok. Ik ben nooit een goede diëter geweest, dus het is maar goed dat ik het niet meer doe. Sinds ik mijn weg naar eten in vrijheid gevonden heb, ga ik nooit meer terug. Als iets het meest geweldige is wat ik ooit heb geleerd op het gebied van voeding, is het wel eten in vrijheid. Dit is echt mijn ‘happy place’ en niemand krijgt me er nog uit.

Nooit meer terug naar die regels en restricties

Elke keer als ik hoor van diëten, regels en restricties, ben ik zo blij dat ik daar niets meer mee te maken heb. Dat die periode voorbij is en dat ik nu gewoon helemaal vrij kan kiezen wat ik wil eten. Dat er geen regels en restricties nodig zijn om gezond te eten en gezonde hoeveelheden te eten, dat een eetpatroon in balans prima werkt uit vrije wil, zonder die dieetachtige ideeën.


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Klik hier voor meer info.


Mijn 5 redenen waarom ik niet van diëten houd

  1. Restricties geven me extra zin in eten. Zodra ik ging werken met restricties om misschien wat af te vallen, ging mijn focus naar eten. Focus naar wat ik niet zo moeten eten. Ik noem het fascinatie. We weten allemaal prima wat we wel en niet zouden moeten eten in zo’n geval, maar ik raakte altijd direct in de ban van dat eten. Alsof je de hele dag met eten bezig wilt zijn, ik heb natuurlijk ook andere dingen te doen. Die extra zin in eten zorgt voor mij voor minder concentratie, meer tijd in de keuken (waar ik eigenlijk geen zin in heb) en continu het idee dat ik niet ‘mag’ eten, terwijl ik niet eens honger heb en normaal niet eens aan eten zou denken. Maar gewoon het idee dat het niet mag. Brrrrrr.
  2. Honger. Dieet werkt voor mij niet, omdat ik zo gefocust ben op eten (punt 1) en ik heb sneller honger, wat waarschijnlijk alleen zo lijkt, maar omdat ik zo met eten bezig ben, voelt dat zo. Of het is echt zo. Ik weet het niet. In elk geval, ik heb een hekel aan honger. Dat gevoel in mijn maag, weinig energie, niet voor mij. Ik heb dan niet eens een crash dieet, maar het hele sturen van wat ik wel en niet eet met mijn verstand en regels, in plaats van gewoon wanneer ik wil eten, valt me elke keer weer zwaar.
  3. Schuld. Dat hele diëten en dieetdenken leidt voor mij automatisch naar ‘goeie dagen’ of ‘slechte dagen’. Dan kijk ik terug op de dag en ben ik teleurgesteld over mijn prestaties, en dan vind ik dat ik een slechte dag gehad heb, want ik was niet helemaal perfect volgens de regels en restricties. Goeie dagen en slechte dagen zijn totaal niet afhankelijk van wat je eet, en schuld & eten horen nooit samen te gaan.
  4. Dieetmissers. Dit zijn de ergste. Een misstap binnen je dieet en dan denken dat alles volledig verpest is en het nog erger maken door veel te veel te eten, de hele dag en misschien wel de hele week en ‘opnieuw’ te willen beginnen. Ik weet vrij zeker dat ik tijdens dieetfases het meeste ben aangekomen van dieetmissers.
  5. Focus op gewicht. Ik kon nooit diëten zonder me blind te staren op gewicht. Weegschaal, spiegel, hoe zich dat ook uit. Het had voor mij nooit een positieve, motiverende invloed, maar gaf me een negatieve, pessimistische blik. Echt de ideale manier om de dag te starten, zeg maar. Hoe langer ik het deed, hoe meer ik alleen de negatieve dingen zag, wat totaal niet goed is voor je zelfbeeld en je humeur. En het is een spiraal naar beneden. Focussen op negatieve eigenschappen is net een soort gif wat er langzaam voor zorgt dat je het positieve niet eens meer ziet. Dat is wel een heel naar verhaal, dus ja, natuurlijk ben ik blij dat ik hier geen dagen meer mee verpest.

Vrijheid!!!

Ik eet wat ik wil eten. Ik eet waar ik zin in heb. Ik eet waar ik van geniet en weiger vieze dingen te eten of drinken. Ik houd van balans en natuurlijk maak ik meestal gezonde keuzes, vrijwillig, omdat ik dat zelf wil. Dus niet omdat het moet, maar omdat ik het wil, omdat ik het lekker vind en omdat ik er zin in heb. Dat maakt het heel makkelijk om gezond te eten, je kunt namelijk ook uit vrije wil gezonde keuzes maken voor gezonde voeding. Dan is er geen kwestie van ‘volhouden’, wat je leven een stuk makkelijker maakt, zeker wanneer je zo weinig wilskracht of doorzettingsvermogen hebt op het gebied van diëten, net als ik. Wanneer je dat uit vrije wil doet, is het geen moeten, geen ‘goed’ of ‘slecht’, er is balans en je hoeft niet continu nee te zeggen tegen de dingen die je echt wil eten.


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Klik hier voor meer info.


Elk jaar weer ‘afvallen’ als goed voornemen?

Eten in vrijheid en stoppen met diëten heeft me geholpen dat ik niet meer elk jaar aan kom kakken met dezelfde ‘goede voornemens’ als vorig jaar en dit keer gaat het me eeeeecht lukken. Want het lukte nooit, dus dat verhaal werd een beetje oud. Elk jaar dezelfde goede voornemens hebben is niet echt een teken van vooruitgang, helaas, dus ik moest ook realistisch zijn. Diëten werkt voor mij niet. Stoppen met diëten, dat werkt voor mij. Gezond eten zonder gedoe is nog nooit zo makkelijk geweest en al jaren niet meer een ‘goed voornemen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *