Body image heeft weinig met gewicht te maken…

Body image heeft weinig met gewicht te maken…
30 januari 2017 sharon
In zelfbeeld

We zijn geneigd te denken dat een slecht body image vooral bestaat bij mensen die dikker zijn. Toch komt een negatieve body image, of self image, niet alleen bij ‘dikke’ mensen voor. Het kan prima zijn dat een vrouw met obesitas vol zelfvertrouwen in badkleding over het strand kan lopen, en een vrouw met een slank lichaam durft wellicht haar shirt niet eens uit te trekken uit schaamte.

Dun zijn betekent niet per se een positief body image

Toen ik tiener was, vond ik mijn lichaam vreselijk vanwege mijn gewicht. Toen ik 8 kilo afgevallen was, omdat ik mijn dieetobsessie in had geruild voor een leven, werd dit een stuk minder. Het kon me niets meer schelen, waardoor ik uit de negatieve cyclus stapte die ik vast hield. Dan gaat je body image wél vooruit, omdat ik daar iets voor deed (niet eens expres). Ik deed hier niets actiefs voor, waardoor onzekerheid op de achtergrond nog bestond, maar het beheerste mijn leven niet. Toen ik nog eens 8 kilo afviel toen ik gezonder ben gaan eten, was ik dun. Echt dun, zeg maar, tegen ondergewicht aan. Ik had geen obsessie met eten, at wat ik wilde en zoveel ik wilde, voelde me goed en was over het algemeen blij.

Echter, dun zijn betekent niet dat ik vol zekerheid over het strand paradeerde. Het was gemakkelijker dan voor het afvallen, absoluut, maar een bom zelfvertrouwen was het ook weer niet. Body image en zelfbeeld zijn sterk gerelateerd, en gaan niet alleen over hoe je eruit ziet en hoe je je lichaam ziet, maar ook over in hoeverre je jezelf bent en waar je je zekerheid in zet.

Zelfbeeld is meer dan alleen lichaam & gewicht

Body image en zelfbeeld is méér dan alleen je lichaam, je bent niet per se blij met je lichaam wanneer je slank bent, je kunt slank dezelfde struggles hebben als mensen met overgewicht. Zelfbeeld gaat niet over je gewicht, maar hoe je jezelf ziet, zowel lichamelijk als innerlijk.


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, di√ęten en afvallen?¬†Doe de gratis VoedZo Challenge!


Body image en een positief zelfbeeld kan voor iedereen een issue zijn, ongeacht je gewicht. Het is niet alleen voor speciale mensen en het is niet per se gerelateerd aan gewicht. De gedachte dat je body image beter wordt naarmate je afvalt, gaat ook niet altijd op. Deze twee gaan helaas niet hand in hand samen, zonder werk. Het kan wel, maar hoeft zeker niet.

‘Ik zou nooit van mijn leven dik willen zijn’

Je zou denken dat slanke mensen een positief body image zouden hebben. Toch kunnen ook slanke mensen zich focussen op de lichaamsdelen die ze lelijk vinden en vooral dat zien, zichzelf in de spiegel bekijken en deze onderdelen inspecteren, vinden dat ze geen strakke buik hebben wanneer ze zitten, dit bestuderen en over het algemeen willen dat delen van hun lichaam of hun gehele lichaam er anders uit zag. Het is geen onbekend verschijnsel dat slanke mensen uitspraken doen dat ze het echt zouden haten om dik te zijn en dit nooit van hun leven zouden willen, wat zou betekenen dat de zelfverzekerdheid die ze lijken te hebben geankerd is in hun gewicht en niet wie ze zijn.

Ik las zelfs dat meer dan 50% van slanke vrouwen ondervraagd voor een onderzoek liever zouden worden aangereden door een auto dan dat ze dik zouden worden. Helaas kon ik de bron niet controleren, maar het heeft me wel aan het denken gezet. Als je zekerheid in je gewicht zit, heb je niet per se een heel goed zelfbeeld. Ook al ben je slank en lijk je vrij zelfverzekerd zolang je dat blijft.

Waar je je op focust, groeit

Als jij continu kijkt naar de dingen die je lelijk vindt aan jezelf, zie je op een gegeven moment alleen nog maar dat. En je denk dat andere mensen dat ook zien (wat absoluut een leugen is). Als je je neus lelijk vindt, zul je alleen je neus zien in elke spiegel die je ziet. Terwijl je gezicht uit een heleboel andere elementen bestaat, maar dat maakt dan niet uit.

We hoeven niet zo te leven. Je mag prima je neus minder vinden, maar focus je niet op het negatieve. Wees blij dat je kunt ruiken en proeven, bijvoorbeeld. Hoe lelijk ook, dat maakt je neus maar mooi mogelijk. En bekijk je andere mooie dingen, en focus je daar op. Forceer jezelf zelfs om d√°t te zien. Kijk naar je mooie ogen, je mooie haar, je prachtige kleur, je geweldige glimlach.

Wat is echte schoonheid?

En dan een stapje verder, wat is eigenlijk echte schoonheid? Zit dat echt in uiterlijk? Als ik denk aan echte krachtige, mooie, geweldige vrouwen in mijn leven, dan heeft dit niets met uiterlijk te maken. Ze zijn wel mooi, maar dat staat volledig los van waarom ik ze zo geweldig vind. Schoonheid zit echt van binnen, hoe cliché dat ook klinkt. Schoonheid gaat niet over een kilo meer of minder, het heeft er eigenlijk niets mee te maken. Echte schoonheid zie ik terug in krachtige, zelfverzekerde, authentieke, stralende, liefdevolle, zachte, geduldige mensen in mijn leven.

Echte schoonheid is zo mooi, en iedereen heeft het in zich ūüôā


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, di√ęten en afvallen?¬†Doe de gratis VoedZo Challenge!


Comments (2)

 1. Sanne 6 jaar geleden

  Zo gaaf dat ik juist nu dit artikel van je lees! Ik had gisteren een ‘off-day’ en zal niet lekker in m’n vel. Op zulke momenten luister ik graag naar een cd met feel good music. Deze tekst past heel goed bij jouw verhaal, wil hem toch even delen:

  I don’t wanna waste anymore time in the mirror. Watching my face never change, I don’t feel beautiful today
  I don’t waste anymore hard earned cash on these ‘miracles’ that never change the way I feel, don’t make me beautiful today
  How long can I hide-away beneath this disguise? And what drastic measure do I have to take to realise…

  That I am amazing, in spite of what I can see,
  When I look at myself wishing I could be anyone other than me
  ‘Cause I was created with everything I could ever need
  So I’m not gonna change. I’m gonna stay just the way God made me

  https://www.musixmatch.com/lyrics/Philippa-Hanna/I-Am-Amazing

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Wat geweldig Sanne, dankjewel voor het delen <3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*