For the love of all bodies

For the love of all bodies
11 december 2017 sharon
In zelfbeeld

Dit stuurde ik gister in mijn nieuwsbrief. Nu ik weer begonnen ben met bloggen, ben ik een beetje zoekende hoe ik mijn nieuwsbrief en blog insteek. Nieuwsbrief op blog, nieuwsbrief niet op blog. Ik wil graag dat mijn nieuwsbrief toegevoegde waarde blijft geven, want ik vind nieuwsbrieven sturen het leukst. Anyway, ik ben er nog niet uit. Bij deze in elk geval m’n nieuwsbrief 😉

Toen ik me bewust werd van ‘body love’ en dat bewust wilde gaan doen, merkte ik een tweestrijd in me. Dat je moet accepteren dat je grote teen kleiner is dan de teen ernaast, ok. Maar als je wilt afvallen, dan wil je toch eigenlijk niet accepteren hoe je eruit ziet?

We weten: wat aandacht krijgt, groeit. Dus toen ik mezelf te dik vond, zag ik ook vooral dat in de spiegel. Wanneer ik opstond, wanneer ik kleren paste, wanneer ik m’n spiegelbeeld in het raam zag (en dan even extra checken hoe dik dan precies, uiteraard). Ik zag het overal. Ik werd er niet dikker van, maar ik zag het wel overal. Het bracht me verdriet, en ik zag ook mijn eigen falen. En daar schaamde ik me dan eigenlijk weer voor. Want, als je een buikje hebt, dan laat je dus eigenlijk zien dat je niet van je eten af kan blijven. Vond ik.

Je kunt je voorstellen dat deze gedachten me nooit ergens mee geholpen hebben. Schaamte, schuld en verdriet leiden tot een negatieve spiraal, naar beneden. Nooit naar boven. Ze zorgen voor onzekerheid en ze zorgen ervoor dat je niet optimaal kunt genieten bij het kopen van kleding, het gaan naar feestjes en naar het strand. Terwijl dat leuke dingen zouden moeten zijn, en dat was het ook nog steeds, maar toch hing het als een dreigend donderwolkje boven me.

Zo hoeven we niet te leven.

Het leven is nu eenmaal leuker en vrijer zonder dreigende donderwolkjes. Zonder dreigende donderwolkjes genieten we meer, zijn we meer onszelf (en dan zijn we toch het leukste) en hoeven we ons niet in te houden (letterlijk en figuurlijk). Uiteraard is de uiting van het dreigende donderwolkje voor iedereen anders. Feit is wel dat je een negatief zelfbeeld overal mee naartoe neemt en het altijd bij je draagt. Waar het je precies van beroofd en wat het je kost – dat is persoonlijk.

Voor mij nam het een deel van het genieten. Het nam een deel van mijn vrijheid blijheid en het nam soms een deel van mijn humeur. Er waren heel veel andere dingen die er niet onder leden, maar laat dit toch wel genoeg zijn om te mogen zeggen: stop!

Een goed zelfbeeld en houden van je lichaam, betekent niet dat je niet mag afvallen als je graag die kilo’s extra ook kwijt wil. Je kunt van jezelf houden, zonder perfect te zijn. Je kunt van je lichaam houden en het goed verzorgen, terwijl je eigenlijk 10 kilo lichter zou willen zijn. De sleutel is wel om er nu al van te houden. Met die 10 kilo extra.

Ik heb het vaker geschreven, maar afvallen is niet gelijk aan een positief zelfbeeld of het houden van je lichaam. Het is niet zo dat wanneer je 10 kilo lichter bent, je opeens wel van je lichaam houdt. Er zijn veel slanke dames van wie het de grootste angst is om aan te komen. Dat komt uit een negatief zelfbeeld, ook al ben je slank. Het komt uit een beeld van ‘nooit goed genoeg’. 10 kilo minder gaat daar niets aan veranderen. Als je jezelf ziet als ‘nooit goed genoeg’, dan zul je daaraan moeten werken. Dat is het leren houden van je lichaam.

Ik houd ontzettend veel van mijn zoon (3). Ik accepteer hem volledig zoals hij is. Soms doet hij dingen waar ik het niet mee eens ben. Hij spuugt bijvoorbeeld wel eens random. Of hij gilt heel hard. Nu kan ik hem volledig afwijzen omdat hij dat doet, en vooral dat zien. Of ik accepteer hem voor de volle 100%, hou van hem, onvoorwaardelijk, en werk samen met hem om dat gedrag stapje voor stapje beter te maken. Maar ik houd sowieso van hem. Hoe dan ook. Dat ik van hem houd en dat ik hem accepteer zoals hij is, betekent niet dat ik het spugen of het gillen een goed idee vindt. En we werken er samen aan om dit te verminderen. Maar ik houd al van hem, ook al gilt en spuugt hij nog zo af en toe.

Er zijn ook dingen die ik niet kan veranderen. Mijn dochter (6) bijvoorbeeld, zij is heel uitbundig, houdt van zingen, opvallende kleren en de voorgrond. Ze vindt het geen probleem om volledig zichzelf te zijn, ook niet als het opvalt / anders is. Dit is iets wat in haar ligt. Voor mij, als introverte moeder, die het liefst op de achtergrond beweegt, zo onopvallend mogelijk (ja echt, het duurde 4 jaar voordat ik mijn naam maar vooral mijn foto aan Voedzo durfde te koppelen – bewijst maar weer dat er hoop is voor iedereen 😉 ) is dit soms oncomfortabel. Deze eigenschappen liggen in haar, en hoewel ze soms botsen met mijn comfortabele gevoel en karakter, betekent het niet dat het niet ‘kan’. Ik kan proberen haar te veranderen, maar dat zal ten koste gaan van haar unieke persoon. Ik heb dus moeten leren, en leer nog steeds, om te dealen met mijn oncomfortabele gevoel. Dankzij haar is mijn wereld een stuk groter geworden. Ook ik raak steeds meer comfortabel met anders, apart en voorgrond. En dat het ok is.

Waarom vertel ik dit?

Omdat het niet anders is met leren houden van je lichaam. Er zijn dingen die je niet kunt veranderen. Die je oncomfortabel maken misschien. Echter, je kunt ze niet veranderen. Je kunt ze alleen accepteren, leren ze te waarderen en leren het oncomfortabele comfortabel te maken. Dat kan uiterlijk zijn, maar ook innerlijk trouwens. Je kunt grote oren hebben, maar kleine willen. Je kunt een smal lichaam willen, maar breed gebouwd zijn. Je kunt allergieën hebben die je niet wil hebben. Je kunt ontevreden zijn met functies in je lichaam. En velen ervan heb je niet in de hand.

Er zijn ook de dingen die je wel kunt veranderen. De manier waarop je je haar ‘s ochtends doet. De kleding die je aantrekt. En je gewicht. Dat is net zoals bij mijn zoontje. Als je extra kilo’s hebt, kun je toch jezelf 100% accepteren en van jezelf houden, en tegelijkertijd willen om wat kilo’s kwijt te raken.

Je hebt maar één lichaam. Je krijgt geen nieuwe. Je hebt er één en je hebt het er mee te doen. Je lichaam is zoals het is, en je kunt ook samen werken om nog meer uit het leven te halen. Als je dat wilt.

Het is aan ons om voor ons lichaam te zorgen. Het is aan ons om het te accepteren. Het is aan ons om het lief te hebben.

Iets lief hebben, kost je altijd iets. Goed voor je lichaam zorgen, kost je iets.

Het is een samenwerking om de optimale gezondheid te bereiken, zoals dat er voor jou uitziet.

Ik houd van mijn lichaam. Mijn lichaam is niet perfect. Maar het heeft geen zin om me daarop te richten. Wat zin heeft, is samen met mijn lichaam werken en er goed voor te zorgen. Als ik goed voor mijn lichaam zorg, helpt het mij om optimaal te genieten en de dingen te doen die ik wil doen in het leven.

En dat kost me soms wat.

Ik moet op tijd naar bed. Mijn lichaam heeft slaap nodig. Ik moet rekening houden met allergieën. Dus ik kan niet altijd eten en drinken wat ik wil. Ik moet mijn astma medicijnen nemen. Ik kan geen hippe sporten doen, zoals bootcamp. Om gezond te zijn, moet ik eten. Voeding met voedingsstoffen het liefst. Mijn lichaam is zo geniaal, dat het voldoende kcal nodig heeft zodat ik gewoon kan eten (en geen honger heb) en daarnaast nog een beetje extra, voor mij om gewoon te genieten. Zonder dat ik aankom. Als ik dit respecteer, zal ik geen ongezond gewicht krijgen.

Al die dingen kosten me wat. Voor jezelf zorgen, en voor je lichaam zorgen, kost je wat. Ik kan niet gewoon doen wat ik wil. Het liefst ga ik laat naar bed. Haal ik nachten door om boeken te schrijven in alle rust. Het liefst eet ik onbeperkt chocolade en patat. Het liefst sport ik niet en het liefst lees ik gewoon de hele dag.

Maar als ik dat zou doen, zal mijn lichaam me snel gaan tegenwerken. Die heeft slaap nodig. Beweging nodig. Gezonde voeding nodig. En als ik dat respecteer, dan kan ik óók de dingen doen die ik fijn vind. Dan heb ik concentratie om te lezen. Focus om te schrijven. Dan voel me me energiek en actief. En behoud ik dat gezonde gewicht.

Houden van je lichaam en zorgen voor je lichaam is teamwork. En samen kun je eraan werken om dingen te verbeteren. Die kilo’s kwijt te raken, bijvoorbeeld. Niet in gevecht, maar in harmonie. Samen. In volle acceptatie en uit liefde voor jezelf.

Fijne week deze week.

Liefs, Sharon

Comments (2)

  1. Joke Sijm 6 jaar geleden

    Lieve Sharon,wat een heerlijk stuk tekst!! Altijd eerlijk en inspirerend.Ik houd ervan.
    Ook een fijne week voor jou!Groetjes,Joke Sijm.

    • Auteur
      sharon 6 jaar geleden

      Lief, dankjewel 😀 xxx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*