Goede voeding geneest niet alle kwaaltjes

Toen ik mijn ontdekkingsreis naar gezonde voeding begon, was ik vastberaden al m’n kwaaltjes zo op te lossen! VASTBERADEN!!! Ik heb al eerder geschreven over hoe me dat afging, en ik heb er zeker veel van geleerd. Ik verloor al m’n overtollige kilo’s én ik was opeens hoofdpijnvrij, dankzij het weglaten van geraffineerde suiker. Ik voelde me energieker en vrolijker. 

Gezond eten is een zegen

Gezond eten kan een heleboel voor je doen op het gebied van kwaaltjes. Die kilo’s dus, je huid, je energie, je humeur, je nachtrust, etc. Inmiddels heb ik geleerd dat je lichaam/psyche een best complex geheel is, dus dat je eigenlijk weinig conclusies kan trekken aan persoonlijke ervaringen. Ik voelde me behoorlijk beter, dus dat is geweldig. Dit betekent niet dat het voor iedereen zo is.

Zorgen voor jezelf is altijd je beste optie

Gezond eten is sowieso een goed idee. Altijd. Net zoals bewegen, slapen en een gezonde geest. Maar de overtuiging dat je alle probleempjes er wel mee op kan lossen, is onjuist. En een beetje simpel. Er zijn ontzettend veel succesverhalen van mensen die bewuster en gezonder gaan eten, en daarmee verlost raken van van alles en nog wat. En dat is geweldig. Hoe fijn is het, dat je na jarenlange dagelijkse hoofdpijn opeens niets meer hebt? Hoe fijn is het als je huid er een stuk beter uitziet? Hoe fijn is het om makkelijker op gewicht te blijven? Heel fijn! De grote invloed van gezond eten (en goed voor jezelf zorgen) kan niet verborgen blijven. Je doet jezelf een plezier, 100%.

Astma enzo

De andere kant is dat je er dus niet alles mee oplost. Ik weet dat zelf, ik heb nog steeds astma, allergieën en chronische bijholteontsteking. Balen? Ja, eigenlijk wel. Het is stom. Ik heb alles geprobeerd op het gebied van voeding, en ik weet dat er niets is wat ik kan doen om het te verbeteren, qua voeding. Hoewel ik jarenlang zuivelvrij heb gegeten, vanwege deze kwalen leek me dat een logische beslissing, weet ik nu dat het niets uitmaakt. Dus laat die kaas maar weer lekker komen. Het was de ontdekking meer dan waard, want ‘wat als?’, maar op een gegeven moment moet ik ook eerlijk zijn en zeggen dat het op lange termijn niets heeft uitgehaald. En nu, heb ik eigenlijk gewoon rust. Ik leef ermee, net zoals voorheen.

Ik houd van reguliere geneeskunde

Ik ben blij met mijn medicijnen. Waar ze eerst echt een doorn in mijn oog waren (want reguliere geneeskunde, jikes), kan ik ze nu wel zoenen. Ik ken heus alle verhalen over ‘big pharma’ maar momenteel houden die medicijnen mijn leven normaal. Dit is de goede kant. Ik had een hekel aan mijn bezoeken aan de longarts, vooral als ik blaastesten moest doen. Ik vond de KNO arts vreselijk, met z’n antibiotica en prednison. En nu? Alleen maar waardering. Wanneer ik terugga naar Nederland (ik woon in USA momenteel) ga ik me meteen weer melden bij de KNO, de gekke arts met z’n 100 studenten (want AMC, kijk allemaal jongens, zo ziet de neus van deze mevrouw eruit van binnen, 100 hoofden voor de camera..), hem smeken voor een nieuwe operatie, me aanmelden voor alle mogelijke testjes die ze willen doen, in de hoop dat ze in de toekomst meer informatie winnen over die vervelende aandoening voor mensen zoals ik. Ik zoek een longarts en zal braaf blijven komen, in plaats van negeren. Op dit moment heeft het allemaal niet zoveel zin, want zwanger, gevolgd door borstvoeding, om schaapachtige blikken te voorkomen, maar straks ben ik er weer.


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Klik hier voor meer info.


Logisch toch?

Voor sommigen is het logisch, voor anderen niet. Voor mij is het nu logisch, maar is het lange tijd niet logisch geweest. Alternatief groeit in populariteit, en deels is dat goed, maar niet voor iedereen. Het is helaas niet iedereens antwoord. En voor sommigen weer wel. Niet iedereen heeft medicijnen die de symptomen wegnemen. En sommigen wel. Niet iedereen vindt genezing bij ‘gewoon gezond leven’. En anderen wel.

Balans

Zoals altijd gaat het om balans. Omarm de geweldige effecten die gezond eten en gezond leven op je lichaam hebben. Geniet ervan, geloof erin, zorg voor jezelf. En aan de andere kant, wees realistisch en nuchter. Verzet je niet tegen je beste optie. En dit is voor iedereen anders. Mijn beste optie is ziekenhuis en specialisten op bepaalde gebieden. Dat is ok. Er is niets mis met me (nou ja, je snapt het). Ik doe niets verkeerd. Dit is mijn leven, mijn lichaam en dit is wat het doet. Balen? Ja. Maar ik heb geleerd dat voor je lichaam zorgen ook inhoud de beste keuze maken, ook als het levenslang medicijnen betekent en af en toe een operatie.We doen allemaal ons best. Heb je die kant niet nodig? Please, wees blij, wees gelukkig, vier feest. We zouden het allemaal graag willen! 😀

Als je nu denkt, hoe kan dat mens nu nog astma hebben, ze doet t vast niet goed! Lees dan het volgende artikel volgende week.

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Diana

  Ah die naïviteit dat we alles maar met gezonde voeding kunnen oplossen of voorkomen… ik denk dat bijna iedereen dit in het begin wel een beetje heeft (ik heb het ook in het begin stellig gedacht). ;). Maar zoals je schrijft ligt het zeker veel genuanceerder. We hebben absoluut soms regulier nodig, sommigen soms meer dan anderen. Ik functioneer namelijk ook niet goed zonder schildkliermedicatie (helaas), ondanks dat ik het meeste toch wel ‘goed’ doe. Dus daar ben ik zeker blij mee, en dan ben ik toch wel dankbaar dat ik op controle mag bij een internist. 😉

  Wel is het jammer dat regulier en alternatief momenteel vooral elkaars concurrenten zijn, terwijl ze juist zo goed zouden kunnen samen werken. Ik bedoel, waarom schrijft een huisarts niet standaard ook een probiotica kuur voor bij een antibioticakuur (om maar een concreet voorbeeld te noemen)? Of zouden ze naast reguliere medicijnen voor te schrijven een patiënt ook beter kunnen informeren over bepaalde leefstijl- en voedingsinterventies die kwaliteit van het leven met een ziekte beter zouden kunnen maken? Niet alles is door enkel leefstijl en voeding te genezen (was het maar waar), maar het zou elkaar zeker kunnen aanvullen waardoor een patiënt in sommige gevallen misschien toch minder vaak medicijnen zou hoeven te gebruiken en meer kwaliteit van leven kan krijgen. Vooral bij bepaalde aandoeningen (bijvoorbeeld bij sommige die auto-immuun gerelateerd zijn of diabetes type 2), kan dit echt heel veel uitmaken. Maar helaas zijn er nu vooral twee kampen: regulier v.s. alternatief (ik bedoel, die verdeeldheid is er onder de artsen en therapeuten zelf en ze willen vaak niks van elkaar weten). Dat is jammer. Want we hebben beide nodig.

  Gefeliciteerd nog met je zwangerschap! Geniet ervan! Hier is nummer drie ook onderweg en kan zich nu elk moment aandienen. 🙂

  1. says: sharon

   Haha ik weet die tijden nog goed <3 grappig toch 😀 hahaha 😀 ik denk dat er steeds meer samenwerking komt, zou fantastisch zijn! Succes met de laatste loodjes, je hebt een prachtige buik!!! <3 Spannend weer!

 2. says: rachel

  Het is denk ik ook belangrijk jezelf goed te verdiepen in iets. Niet klakkeloos iemand volgen, maar ook zelf logisch nadenken en onderzoek doen en dan kiezen waar jij je het beste bij voelt. Ik snap dat reguliere geneeskunde nodig is, maar het zou ook mooi zijn als mensen meer op de hoogte zijn van de alternatieve opties, mede omdat die vaak iets minder agressief of ingrijpend zijn. En voeding zal zeker niet alles oplossen, maar het kan zeker veel verbetering brengen bij mensen. Het is zeker afhankelijk van je situatie en aandoening. En misschien is het al mooi dat je minder medicijnen kunt gebruiken omdat je beter eet.

 3. says: eva verhoeven

  Hoi, ik heb ook, ondanks gezond eten, zuivel mijden etc., nog steeds chronische bijholte-ontsteking en daardoor veel hoofdpijn. is er iets dat jou daarbij geholpen heeft?
  Ik ben ooit bij KNO arts geweest hiervoor, die schreef neusspray met corticosteroiden voor, waar ik alleen maar bloedneuzen van kreeg…

  1. says: sharon

   Helaas heeft qua voeding me weinig geholpen, maar ik weet dat anderen er wel baat bij hebben. De KNO arts heeft wel meer voor je dan een neusspray, ben je ooit nog teruggegaan na de bloedneuzen? Neusspray is meestal stap 1, wat voor de meeste mensen voldoende is, maar als dat voor jou niet zo is, misschien is er dan iets anders dat voor je werkt!

 4. says: mevr. Gewoontjes

  Wat een herkenbaar stukje!
  Ook ik heb heel veel winst behaald met anders eten. Door een zoektocht van lezen en proberen en advies ben ik erachter dat ik tarwe en melk niet verdraag. Helaas is mijn aandoening (colitis Ulcerosa) niet over. Ik heb ook reguliere medicijnen nodig en ben daar ook heel blij mee!
  Maar oh, wat kan ik mij ook frustreren dat regulier en alternatief niet samenwerken. Nu heb ik veel moeten uitzoeken, terwijl algemeen bekend is dat mensen met een chronische ontsteking baat kunnen hebben bij tarwe en melkvrij! En nee, ik ben niet genezen.. en nee, ik ben niet medicijnvrij. Maar ik voel me zeker beter!
  En duidelijk slechter als ik wel tarwe of melk (of teveel suiker) eet.

  Dus ik blijf lekker op mijn voeding en leefpatroon letten en tegelijk bezoek ik de internist en slik ik trouw mijn medicijnen.
  (en hoop dat in de toekomst er geen twee kampen, maar gewoon 1 geneeskunde is)

  grt, Mevr Gewoontjes

 5. says: Dieneke

  Ja, regulier en alternatief samen. Ik ben er voor. En vooral ook dat er gekeken wordt naar de achterliggende emotionele reden/geestelijke onbalans die de ziekte/aandoening veroorzaakt. Want die is er altijd. Als die achterliggende oorzaak aangepakt wordt, verdwijnt ook de fysieke klacht. Het vergt alleen af en toe wat vasthoudendheid in het speurwerk naar die achterliggende oorzaak 🙂

 6. says: Miriam

  Sharon, bravo! Ben zelf onlangs tot dezelfde conclusie gekomen. .. Het is niet zo zwart-wit.. Geen enkele manier is heilig. Reguliere én alternatieve hulpverleners kunnen iets te bieden hebben en voor iedereen is het verschillend wat helpt en wat niet. Valkuil is al gauw dat je jezelf in iets vastbijt (met n beetje pech obsessief wordt) en andere mogelijkheden (onterecht) gaat afschrijven. Ook ik stel me nu langzaam weer open voor de ‘reguliere’ kant. Gefeliciteerd met je nieuwe zwangerschap en bedankt voor dit bericht!

 7. says: Else

  Interessant stukje! Ik heb ook jarenlang geprobeerd om gezond te worden door mijn voeding aan te passen. Hielp wel, genas niet. Toch had ik altijd het gevoel dat mijn ‘buitenkant probleem’ (zo kijkt het reguliere circuit nog altijd naar eczeem) en alle aanverwante zaken eigenlijk een ‘binnenkant probleem’ is. Sinds kort ben ik begonnen met darmfloratherapie. Zij gaan er van uit dat gezonde voeding je gezond kan maken, maar checken daarbij wel of de voorwaarden ín je lichaam daarvoor wel aanwezig zijn (met andere woorden, je inname van gezonde voeding kan nog zo goed zijn, je wordt er niet gezond van als je opname van gezonde voeding hapert). Ze werken op wetenschappelijke basis en werken samen met een lab dat je bloed en ontlasting test. Ze gebruiken in de eerste plaats supplementen en kruiden om de boel van binnen weer zoveel mogelijk te stroomlijnen. Als je er naast je normale medicatie nodig hebt wordt daar gewoon rekening mee gehouden, al is het streven om je er uiteindelijk van af te helpen. Ik heb mijn eerste testresultaten besproken. Er moet nog veel verder onderzocht worden en het wordt hard werken, maar de hoop gloort dat ik ooit weer aardig gezond kan worden!

  1. says: sharon

   Hai Imke,
   Ik had dagelijks behoorlijk veel hoofdpijn, maar het was geen migraine. AL weet ik dat er mensen zijn met migraine die er baat bij hebben gehad, maar anderen weer niet 🙂 xx

 8. says: Sanne

  Hi Sharon,
  Wat ben je toch heerlijk aan het schrijven momenteel 🙂
  Ook ik ben er na enkele jaren achter dat alternatief niet alle problemen oplost, maar ben ook van mening dat de reguliere geneeskunde meer naar de alternatieve kant mag kijken. Dan bedoel ik niet homeopathische middelen, maar de echt natuurlijke oplossingen. Ik ken iemand die altijd klaagt over hoofdpijn en ik zie dat diegene ontzettend weinig water drinkt en veel zoetigheid naar binnen werkt. En die huisarts maar pijnstillers voorschrijven…
  Je zult in de loop der jaren al heel veel ongevraagd advies gekregen hebben mbt je astma e.d., ik wil toch graag nog een duit in het zakje doen. http://www.buteyko-methode.eu/artikelen/buteykomethode.html
  Al heel veel atsma patienten zijn gebaat bij deze ademhalingsmethode. Mijn man heeft hyperventilatie, dit uitte zich in hartklachten waarvoor hij behandeld werd. Na enig onderzoek kwam hij hierop en hij vindt het fantastisch. Hij heeft het boek(je) Close your mouth en een bijbehorende dvd (buteyko clinic). Geen vaag hocos pocus gedoe, maar “gewoon”op de juiste manier ademhalen. Klinkt heel simpel, maar dat valt nog tegen 😉
  Doe ermee wat je wilt, mijn tip was gratis 😀

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *