Hoe kan dat mens nog astma hebben, ze doet het vast niet goed!

In dit bericht vertelde ik dat goede voeding en goed voor jezelf zorgen niet alle kwaaltjes oplost. Dat weet ik uit eigen ervaring en van jullie ervaringen die jullie delen. Gezond eten en goed voor jezelf zorgen kan heeeel veel mooie dingen doen voor je gezondheid. Dat weet ik ook uit eigen ervaring en jullie ervaringen. Het is dus niet het één of het ander. Het is allebei.

De balans

Uiteindelijk gaat het om de balans. We maken allemaal onze eigen keuzes, goede voeding en goed voor onszelf zorgen is belangrijk! Het maakt een wereld van verschil. Toch is het niet een heilig middel wat al je problemen oplost. Misschien blijf je medicijnen nodig hebben, misschien worden je kwaaltjes niet minder. Dat kan gewoon. I know. Shocker.

Heb je dit al geprobeerd?

Er zijn veel mensen die geloven, net als ik vroeger, dat je alles, of in elk geval het meeste, wel kunt oplossen met voeding. En als het niet lukt, dat zul je wel iets verkeerd doen. Er lijken allerlei oplossingen te zijn voor kwaaltjes, het één nog complexer en strenger dan het andere. Voor astma heb ik van alles gehoord. Ik heb zelf veel geprobeerd, zuivelvrij, glutenvrij, 15 kilo groenten (overdreven), juicen, smoothies (zo groen/bruin mogelijk), nachtschadevrij, allerlei superfoods, supplementen (normale en hele speciale van gekke planten uit Verweggistan). Als je veel probeert, ben je op een gegeven moment niet meer zo happig om meer te proberen. Als mensen dan komen met ‘ik las ergens dat je gewoon heel veel water moet drinken!’ dan weet ik niet of dat een grapje is of niet. Ook een veelgehoorde, de jeugdtrauma’s! Dan gaat het weg. Of oh, je hebt vast dit dieet nog niet geprobeerd! Of dit boek gelezen! Actually, yes I have. En nee, het werkte niet.

Maar echt, het werkte bij mij!

Wat werkt voor jou, werkt niet voor de hele wereld. We zijn allemaal anders en niet elke succesvolle oplossing is een succes bij elk persoon, zeker niet in het geval van het ‘even aanpassen van je voedingspatroon’.

Lekker dingetje

Misschien geldt het niet voor iedereen, maar het kan best een dingetje zijn als je kwaaltjes niet weggaan, terwijl het bij de buurvrouw wel gebeurt. Of het internet zegt dat het zou moeten gebeuren. En je weer artikelen voorbij ziet komen met ’25 natuurlijke manieren om xxxx (insert jouw kwaal of ziekte) te verslaan!’ en ’18 redenen waarom dat medicijn (jouw medicijn) heel slecht is!’ Zal het dan aan mij liggen, dat het niet weggaat? Doe ik het niet goed? Moet ik nog meer proberen? Ik ben me ervan bewust dat niet iedereen deze ervaring heeft, maar ik schrijf het voor degenen die dit wel hebben.


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Klik hier voor meer info.


Het is gewoon ok

Ik weet nu, het is gewoon ok. Ik doe niets verkeerd. Er is niets mis met me (behalve dan die astma). Ik heb het echt geprobeerd, waar ik blij mee ben. Ik heb ervan geleerd. Dat het niet werkt, bijvoorbeeld. Ik ga voorlopig weinig proberen en vooral genieten van mijn leven. Want dat kan ook nog prima zo. Als ik iets tegenkom wat me de moeite waard lijkt, zal ik dat zeker proberen. Maar het moet me wel de moeite waard lijken. En van een goede bron komen. Ik ren niet meer direct naar de winkel voor een poeder van een hele bijzondere geneeskrachtige wortel uit het zuiden van Japan. En de kans dat de superpowerbes groeiend bij de kustlijn bij Madagascar het gaat worden, acht ik zeer klein.

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

9 Comments

 1. says: Clara

  Ik heb hooikoorts, al 29 jaar. En ik heb al alles geslikt, gedruppeld, gespoten en gesnoven wat er te verkrijgen is. Regulier, homeopathie, fytotherapie, accupuncture en sport tape plakken.
  Het wondermiddel heb ik nog steeds niet gevonden en ik denk ook niet dat ik het ga vinden. Het beste helpt nog altijd mijn neus dichtsmeren met vaseline en een grote zonnebril op.

 2. says: Anna

  In reguliere medicijnen wordt aardolie gestopt dat onder hoge temperaturen gemaakt is.. Ik smeer aardolie of dingen waarin het verwerkt zit, nog niets op mijn huid. Ik zal heel blij zijn als aardolie voorbij is. Ik geloof dat de oliepiek al geweest is. En velen met mij.

 3. says: rachel

  Vaak zijn mensen ook enthousiast over iets en willen ze de kennis graag delen, maar het kan dan wat belerend overkomen, helemaal als je al van alles hebt geprobeerd. Ik herken het ook wel, als iemand een klacht heeft, om dan (ongevraagd) advies te willen geven, maar vaak houd ik me mond, juist omdat ik weet dat er soms al een hele zoektocht gaande is, maar daarnaast ook omdat ik niet weet of iemand openstaat voor de niet zo reguliere gewoontes.

 4. says: Annette

  Voeding is een ding, veranderingen daar in helpen bij de 1 meer dan bij de ander. Of gewoon ook niet. Waar je je verder goed en prettig bij voelt is dan gewoon goed denk ik persoonlijk.
  Nachtrust, sport, woonomgeving er zijn zo veel factoren die ook van belang kunnen zijn. Maar ook hierbij geldt, wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken en niet alle oplossingen zijn geschikt voor iedereen.
  Vrede met sommige kwalen hebben is ook iets wat ze beter hanteerbaar maken.

 5. says: Marion

  Toch nog een tip om van astma af te komen (en een hele reeks andere kwalen); google eens op Buteyko-methode. Ook die mevrouw met hooikoorts zou er baat bij kunnen hebben.
  Het is een adem methode. Dus, baat het niet, dan schaadt het niet.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *